Χ Επισκέπτης 1 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 13 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 13 , 2009 Κανονισμός Πυροπροστασίας ( Π.Δ. 71/1988 ) Άρθρο 2 - Οδεύσεις Διαφυγής §2.2.2. "Η όδευση διαφυγής μπορεί να περνά από εξωτερικούς εξώστες, βεράντες ή δώματα υπό τον όρο..." Εμμέσως δηλώνεται ότι το δώμα δεν μπορεί να είναι τελική έξοδος κινδύνου. §2.4 "Το τρίτο στάδιο (ΔΕ) αποτελεί την οριζόντια όδευση προς την τελική έξοδο και την εκκένωση των ενοίκων σε χώρο απόλυτα ασφαλή κοινόχρηστο δρόμο ή ύπαιθρο (σχ.2.1)..." Σαφώς αναφέρεται ότι ο απόλυτα ασφαλής χώρος που οδηγεί μια όδευση μπορεί να είναι: α) ασφαλής κοινόχρηστος δρόμος ή β) ύπαιθρος Με το "ύπαιθρος" δε νομίζω ότι εννοεί δώμα κάτι το οποίο γίνεται φανερό και από την §2.2.2.
ss_sk Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14 , 2009 Περιέγραψε μας αν θέλεις... Γιατί να μη θέλω? Ισόγειο γωνιακό ήταν, τριγωνικής γενικά κάτοψης, με πεζοδρόμους περιμετρικά. Η φωτιά προκλήθηκε (υποτίθεται) από βραχυκύκλωμα και κατά κύριο έκαψε επενδύσεις (γυψοσανίδες και μονώσεις οροφής). Ο καπνός ήταν απίστευτος, έβγαινε από τρία σημεία (αεραγωγούς) και μας απέκλεισε την ''έξοδο'', κυκλική μεταλλική σκάλα στον ακάλυπτο. Μείναμε γύρω στο 20λεπτο. Μείναμε στη γωνία που ήταν πιο μακρυά από τις ''παροχές'' καπνού. Πανικός και λοιπά...γιοκ. Γνώριζες ότι στη χειρότερη περίπτωση πηδάς και τη γλυτώνεις με ένα διάστρεμμα αλλά σαφώς και δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος . Στην περίπτωση που ήμουν σε διώροφο θα το' βλεπα αλλιώς. Ας μην το συζητάμε...το δώμα δεν είναι διέξοδος σε περίπτωση φωτιάς. Διαφορετικά δε θα χρειαζόταν καν να ελέγχουμε οδεύσεις στους τελευταίους ορόφους πολυκατοικιών!
CostasV Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14 , 2009 Κανονισμός Πυροπροστασίας ( Π.Δ. 71/1988 )Άρθρο 2 - Οδεύσεις Διαφυγής §2.2.2. "Η όδευση διαφυγής μπορεί να περνά από εξωτερικούς εξώστες, βεράντες ή δώματα υπό τον όρο..." Εμμέσως δηλώνεται ότι το δώμα δεν μπορεί να είναι τελική έξοδος κινδύνου. §2.4 "Το τρίτο στάδιο (ΔΕ) αποτελεί την οριζόντια όδευση προς την τελική έξοδο και την εκκένωση των ενοίκων σε χώρο απόλυτα ασφαλή κοινόχρηστο δρόμο ή ύπαιθρο (σχ.2.1)..." Σαφώς αναφέρεται ότι ο απόλυτα ασφαλής χώρος που οδηγεί μια όδευση μπορεί να είναι: α) ασφαλής κοινόχρηστος δρόμος ή β) ύπαιθρος Με το "ύπαιθρος" δε νομίζω ότι εννοεί δώμα κάτι το οποίο γίνεται φανερό και από την §2.2.2. Η διατύπωση των παραπάνω παραγράφων, δεν ορίζει το δώμα ως ασφαλή χώρο. Επιφυλάσσομαι να το ψάξω περισσότερο, διότι στους ορισμούς αναφέρει ότι : Τελική έξοδος είναι η κατάληξη µιας όδευσης διαφυγής από ένα κτίριο, που οδηγεί σε µια οδό ή σ' έναν ανοικτό χώρο ασφαλή από τον κίνδυνο της φωτιάς ή και του καπνού και θεωρώ ότι το δώμα μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις ενός ανοικτού χώρου ασφαλή. Πιστεύω ότι ίσως κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται μεμονωμένα, και φυσικά εξαρτάται και από τον έλεγχο της ΠΥ. Προς ss_sk: Οπως τα περιγράφεις, δεν βλέπω να κινδυνεύσατε ούτε από καπνούς ούτε από θερμοκρασία. Αν ήταν ψηλότερο το κτίριο (διώροφο, ή και εξαόροφο) θα κινδυνεύατε πιστεύεις περισσότερο;
pavlos5 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 19 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 19 , 2009 Σε καμία περίπτωση δε λογίζεται ως έξοδος κινδύνου ο ακάλυπτος χώρος,εφόσον δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής. Οπως τα λες σε αυτό το κτιριο και για τις χρήσεις που λες πυροπροστσία δεν γίνεται! Οποια περίπτωση και να πάρεις ακόμα και στο ισόγειο έχεις μόνο μια έξοδο. Οι παράγραφοι που αναφέρει ένας συναδελφος για μικρά καταστηματα είναι μόνο για έναν όροφο. Αυτό που θα μπορούσες να κάνεις(εφόσον δεν αλλάζουν τα σχέδια)είναι να μιλήσεις με τον αξιωματικό στην ΠΥ μήπως σου προσθεσει παραπάνω ενεργητικά μέσα ώστε να στο περάσει. Αλλά και πάλι παθητική δεν βγαίνει.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα