Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ατομική ειδοποίηση ληξιπρόθεσμων Οφειλων (στους ιδιοκτήτες)


samanvi

Recommended Posts

Καλησπέρα, Γιώργο. Σ' ευχαριστώ και σένα για την παραπομπή.

 

Στο Εργολαβικό Συμβόλαιο αναφέρεται ότι όλα τα έξοδα για το χτίσιμο των κατοικιών βαρύνουν αποκλειστικώς τον  εργολάβο. Στα έξοδα αυτά αναφέρει και τις ασφαλιστικές εισφορές. Αναφέρει επίσης πως αν υποχρεωθούν οι οικοπδούχοι να πληρώσουν αποζημίωση σε τρίτο πρόσωπο που ζημιώθηκε από υπαιτιότητα του εργολάβου, υπόχρεως για την πληρωμή της αποζημίωσης είναι ο εργολάβος, με την προϋπόθεση ότι θα του γνωστοποιησουν οι οικοπεδούχοι τη δίκη που θα γίνει.

 

Απ' ό,τι καταλαβαίνω, από αυτά που διαβάζω στο θέμα του συνδέσμου σου, ο Ε.Φ.Κ.Α μπορεί να ζητήσει αποζημίωση και από τον εργολάβο και από τους οικοπεδούχους. Είναι όμως δυνατό να ζητήσει την αποζημίωη μόνο από τους οικοπεδούχους;

 

Συγκεκριμένα, στο θέμα αναφέρεται από κάποιον χρήστη το εξής:

 

"Νομικά  και εσείς ως οικοπεδουχοι είστε υπευθυνοι έναντι του ΙΚΑ για τις ασφαλιστικές εισφορές της οικοδομής που έχει ανεγερθεί στο οικόπεδό σας.Την ίδια υποχ΄ρεωση έχει και ο εργολάβος-κατασκευαστής . Είστε δηαδή συνυπεύθυνοι δηλ. το ΙΚΑ μπορεί να αναζητήσει τις οφειλομενες εισφορές από όλους σας (οικοπεδουχους και εργολάβο-κατασκευαστή )."

 

Ισχύει νομικά αυτό; Ποιος νόμος το λέει;

 

 

Το ίδιο μέλος αναφέρει, επίσης:

 

"Στην απογραφή του οικοδομικού έργου πιθανόν να περάστηκαν στα στοιχεία του εργοδότη-κυρίου του έργου τα στοιχεία του εργολάβου".

 

Στην ειδοποίηση που ήρθε οι οικοπεδούχοι παρουσιάζονται με την ιδιότητα του κυρίου του έργου. Έχω τρεις απορίες σχετικά με αυτό.

1. Η ειδοποίηση περί ληξιπρόθεσμων πάει σε αυτόν που κατά την απογραφή έχει περαστεί ως κύριος του έργου ή δεν έχει σχέση;

2. Νομικά τι ισχύει; Δεν θα έπρεπε να έχει περαστεί ο εργολάβος ως κύριος του έργου;

3. Ποιος έχει την ευθύνη για το ποιος θα δηλωθεί ως κύριος του έργου; Ο εργολάβος ή η υπηρεσία;

 

 

Τέλος, δεν ξέρω αν παίζει τον οποιοδήποτε ρόλο, μάλλον όχι, αλλά, το έργο ξεκίνησε προ δεκαετίας, με υποχρέωση του εργολάβου να παραδοθεί εντός 30 μηνών, και δεν έχει παραδοθεί ακόμη.

Edited by samanvi
Link to comment
Share on other sites

Όπως σου είπε και ο συνονόματος πιο πριν, συμβουλέψου κατ' ιδίαν έναν δικηγόρο.

Είναι σε κάθε περίπτωση ότι πιο σίγουρο και μην προσπαθείς να το λύσεις μέσα από το forum.

Απλά εδώ πιστεύω πήρες μια γενικότερη ιδέα.

Sorry που δεν δίνω απαντήσεις στα ερωτήματά σου ... αλλά χρειάζονται μάλλον γνώσεις όχι μηχανικού ... και πλήρης γνώση των συνθηκων...

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς σαν οικοπεδούχοι έχετε δικηγόρο και μηχανικό και πρέπει να τους συμβουλευτείτε . Ο εργολάβος και οι οικοπεδούχοι είναι υπεύθυνοι απέναντι στο ΙΚΑ . Προφανώς αφού έχουν περάσει 10 χρόνια και δεν έχει παραδώσει , λογικά είτε έχει βγεί έκπτωτος , οπότε θα έχετε ξεκαθαρίσει το θέμα , ή έχετε κάνει άλλες συμφωνίες πέραν του αρχικού εργολαβικού τις οποίες και δεν γνωρίζουμε .

 

Απευθυνθείτε λοιπόν στους αρμόδιους επιστήμονες τους οποίους θα πρέπει να έχετε συμβουλευθεί κατά την σύνταξη του εργολαβικού ή σε άλλους της εμπιστοσύνης σας .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.