Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θερμανση και αντικατασταση εσωτερικων "Μπουριων"


dim73

Recommended Posts

Χαιρεται,

 

θα ηθελε να μου προτεινεται μια λυση σχετικα μ' ενα προβλημα το οποιο εχει προκυψει.

 

Το οικημα ειναι εργατικη πολυκατοικια κατασκευης δεκαετιας '50 και ειναι 3 επιπεδων ( ΙΣ-1ος-2ος).

Εγω μενω στον 2ο και ο γειτονας με τον οποιο εχει προκυψει το προβλημα και επιζητουμε μια σωστη λυση μενει στον 1ο.

 

Η πολυκατοικια οπως προανεφερα ειναι της δεκαετιας του '50 και για θερμανση επρεπε το καθε διαμερισμα να προμηθευτει σομπα πετρελαιου. Απο κατασκευης υπηρχε εσωτερικη διοδο σε καθε διαμερισμα οπου εκει συνεδεες τα εξωτερικα μπουρια της σομπας του καθε διαμερισματος. Φανταστειτε το σαν μια κουφια κολωνα οπου απο εκει μεσα παιρνουσε η εξοδος της σομπας του καθε διαμερισματος.

 

Το 1992 ανοιχτηκε ο τοιχος ( η κουφια κολωνα που λεγαμε) του 2ου οροφου (το σαλονι μου) και αυτο επειδη κιτρινιζε το χρωμα του τοιχου, εν συνεχεια εσπαγε-ξεφλουδιζε το χρωμα (συνοδευομενο απο τις αντιστοιχες οσμες) αλλα και "ιδρωνε" τοπικα με αποτελεσμα να χρειαζεται οπωσδηποτε περιποιηση καθε χρονο.

 

Ηταν φανερο οτι υπηρχε καποιου ειδους προβλημα και υπηρχε διαφυγη καπνου/οσμων/θερμοτητας.

 

Οταν ανοιχθηκε λοιπον διαπιστωθηκε οτι η εξοδος ηταν κατι πυλινα πουρια (μια ξεχωριστει γραμμη για καθε διαμερισμα) τα οποια ειχαν σπασει.

Απλα πρεπει να ειχαν ραγισει με τους σεισμους του '81 και με τις συστολες-διαστολες εσπαγαν σταδιακα οσπου στο τελος εσπασαν και εφραξαν μεχρι και το χωρο που παιρνουσαν τα πηλινα μπουρια και  "εξυπηρετουσε" εν αγνοια μας την καπνα.

 

Τοτε αποφασισαμε οι 3 γειτονες να μην φτιαχτει απλα να παρουμε απλα μπουρια σομπας για να "δεσουν" το πανω και κατω μερος της καθε γραμμης πιο πολυ για τα εντομα υγρασιες κτλ κτλ.

Φανταστειτε το κατι σαν μπαϊ μπας που αρχισε απο το πατωμα (του 2ου) μεχρι το ταβανι (του 2ου) και επαναλαμβανω οχι για να εξυπηρετει την οποιαδηποτε χρηση παρα μονο για λογους προστασιας απο εντομα/υγρασιες κτλ κτλ.

Ο τοιχος εκλεισε τοτε με απλη γυψοσανιδα και μαλιστα ανθυγρη, ουτε καν πυραντοχη αφου οπως σας ειπα απο κοινου αποφασιστηκε η διακοπη της χρησης της.

 

Το προβλημα προεκυψε περυσι, οταν ο γειτονας του 1ου, γιος και κληρομος του διαμερισματος αποφασισε να τοποθετηση ξυλοσομπα στο διαμερισμα του και μαλιστα να την αναψει χωρις καν να αναρωτηθει και να ελεγξει τις εγκταστασεις  ενος χτισματος 70 ετων.

 

Η γυψοσανιδα εγινε κομματια στην κυριολεξια ... απο τα ραγισματα της εβγαινε καπνος.

 

Οπως φανταζεστε τα μπουρια κλεισμενα  25 χρονια ειχαν σκουριαζει, ειχαν "αδυνατισει" και με την υψηλη θερμοκρασια της ξυλοσομπας εγιναν σουρωτηρι. Το ειρωνικο ηταν οτι σκεφτομασταν το προηγουμενο καλοκαιρι να το ανοιξουμε να δουμε και να αντικαταστισουμε τα μπουρια εαν ηταν απαραιτητο (με αφορμη την εγκατασταση ξυλοσομπας στο εξοχικο) και παλι με την ιδια λογικη.

Τεσπα μας προλαβε ο γειτονας.

 

Τωρα το σπιτι "φρεσκαριστηκε" και προσωρινα εκλεισε με νεα γυψοσανιδα γνωριζοντας οτι εχει βαλει μπροστα βρει λυση.

 

Εγω δεν εχω προβλημα και ειμαι διαθετημενος να εξυπηρετηθει αλλα :

 

1) απλα τον ενημερωσα οτι να εχει στα υποψιν για την οποια επιλογη οτι μετα την τοποθετηση ο τοιχος θα "κλειστει" κανονικα και δεν θα εχει προσβαση σε αυτο απο το δικο μου διαμερισμα ... οπως ηταν με τα πηλινα.

 

και 2) οτι οποιαδηποτε κατασκευη να ειναι νομιμη και οτι δεν συνενω σε μια κατασκευη η οποια μπορει να επιφερει βλαβες.

 

Αυτο που θα ηθελα να μαθω εγω ειναι τα εξεις ...

 

1ον) Ως πληροφορια ειναι νομιμη η ξυλοσομπα ?  Οχι οτι θα του την στερησω ... οι εποχες ειναι δυσκολες οικονομικα (εξαλλου η πηγη θα ειναι στο δικο του διαμερισμα και εγω θα εχω πληρη "αγνοια") αλλα εαν μου παρουσιασει ως λυση τιποτα απλα μπουρια ( οπως στο παρελθον και εγω αρνηθηκα) να το χρησιμοποιησω ως μεσο πιεσης για  σωστη κατασκευη. Ειπαμε να εξυπηρετησουμε αλλα μην καουμε κιολας.

 

2ον) Το διαμερισμα στο ισογειο δεν θελει διοδο και δεν θα συμμετεχει στην κατασκευη και εγω το ιδιο ... ειμαστε υποχρεωμενοι να συμμετασχουμε στην δαπανη ?

 

3ον) τι θεωρειται ως ασφαλεστερη λυση ? Υπαρχουν μπουρια ως μονιμη λυση ? Και οταν λεω μονιμη εννοω να το ανοιγουμε ανα 5 χρονια περιπου (περιπου καθε 5ετια βαφεται το σπιτι) για να ελεγχουμε την κατασταση  και οχι για τον καθαρισμο ... Εγω θα φτιαξω μια μικρη θυριδουλα για οπτικο ελεγχο αλλα οχι για βγαλε-βαλε μπουρια για καθαρισμο. Μην ξεχναμε οτι ειναι ξυλοσομπα και σιγουρα θα θελει αναλογα την χρηση  1 ή 2 φορες το χρονο καθαρισμο και εγω δεν θελω τετοιες "βρωμικες" διαδικασιες στο σπιτι απο τριτους ουτε θελω να την κανω εγω για εκεινους.

 

4ον) Η αληθεια ειναι οτι πηγα και ρωτησα απο εκει που αγορασα την ξυλοσομπα για το εξοχικο για το τι μπουρια μπορουν να αγοραστουν για να κλειστουν  μεσα σε τοιχο ... φοβουμενος οτι δεν θα προταθει σωστη λυση πηγα μηπως τα μπουρια με διπλο τοιχωμα και μονωση ειναι η καλυτερη λυση και ο ανθρωπος το απερριψε κατευθειαν και γενικα απερριψε την οποιαδηποτε λυση με μπουρι με την οποιαδηποτε ποιοτητα και σφραγισμα τοιχου.

Εκει διαπυστωσα το μεγεθος του προβληματος και προτεινα στο γειτονα κατι χτιστο (σαν καμιναδα) και μαλιστα αφου ουσιαστικα θα φτιαχτει και ο δικος μου τοιχος να μοιραστουμε τα εξοδα.

Εκεινος νομιζει οτι το κανω για να "παιρνω" απο την θερμανση του. Τελοσπαντων αυτο ειναι αλλο θεμα ... το θεμα ειναι υπαρχει μπουρι να μπορει να κλειστει και να καθαριζεται απο την ταρατσα οπως οι καμιναδες ... γιατι εκεινος σε κατι τετοιο επιμενει ?

 

Ευχ. εκ των προτερων .... εαν παρελειψα ή εαν χρειαζεται καμμια διευκρινηση προκειμενου να μου προτεινεται κατι πειτε μου.

 

Link to comment
Share on other sites

Για μαθε πως γινονται οι καμιναδες τζακιων.

αν βαλετε το ιδιο υλικο όπως φτιαχνονται οι καμιναδες των τζακιων δεν θα εχετε προβλημα.

τις εργασιες αν πρπει να γινουν και στο δικος σας σπιτι....(αν δεν εκανε τιποτα ο αλλος ) δεν θα τις πληρωνατε. καλη την πιστη δωστε καποιο μερος των χρηματων. το μεγαλυτερο αυτο που θα χρησιμοποιησει την σομπα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.