Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Μια νέα διαδικασία για την αποσύνδεση των διαμερισμάτων από την κεντρική θέρμανση των πολυκατοικιών και τη σύνδεση με το φυσικό αέριο, αυτόνομα, ορίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με τον τίτλο «Έλεγχος και προστασία δομημένου περιβάλλοντος». Η αυτονόμηση από την κεντρική θέρμανση μπορεί να γίνει χωρίς να υπάρχει απόφαση της γενικής συνέλευσης,ακόμη και αν η απόφαση είναι αρνητική.

 

Συγκεκριμένα σε διάταξη που υπάρχει στο νομοσχέδιο «Έλεγχος και προστασία δομημένου περιβάλλοντος» ορίζει ότι όποιοι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων θέλουν να αυτονομηθούν από την κεντρική θέρμανση μπορούν να το κάνουν με συγκεκριμένες διαδικασίες.

 

Τι πρέπει να ξέρουν όσοι θέλουν να βάλουν αυτόνομη θέρμανση:

  • Θα συμμετέχουν μόνο σε έκτακτες δαπάνες για τη συντήρηση του κεντρικού καυστήρα.
  • Σε περίπτωση που η γενική συνέλευση πάρει αρνητική απόφαση τότε ο ιδιοκτήτης μπορεί να αυτονομηθεί με δική του δαπάνη.
  • Αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη και την επιμέλεια της αποσύνδεσης.
  • Πρέπει να μονώσει τους σωλήνες της κεντρικής θέρμανσης που περνούν από το διαμέρισμά του, χωρίς να θίγει τη θέρμανση των υπολοίπων.
  • Για την εγκατάσταση του νέου συστήματος χρειάζεται πολεοδομική άδεια και ο εξοπλισμός μπαίνει σε χώρο που ανήκει στην ιδιοκτησία του.
  • Είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιήσει στους υπόλοιπους ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας, την αποσύνδεση, τον τρόπο που θα περάσουν οι σωλήνες, πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες και πόσο χρόνο θα διαρκέσουν.
  • Απαλλάσσεται από το σύνολο των δαπανών καυσίμου κεντρικής θέρμανσης, αλλά πληρώνει για τη συντήρηση του κεντρικού συστήματος και για την ενδεχόμενη αντικατάστασή του.

Το νομοσχέδιο βρίσκεται στη Βουλή και αναμένεται να πάρει ΦΕΚ σε 15 μέρες

 

Πηγή: thetoc.gr

 

Click here to view the είδηση

  • Απαντήσεις 22
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε (edited)

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί παρουσιάσεται σαν νέος νόμος !!! Ξεχάσαμε τι έγινε τέλος του 2016 ??? ( με μια απλή παράγραφο !!!!)

 

1) Θα συμμετέχουν μόνο σε έκτακτες δαπάνες για τη συντήρηση του κεντρικού καυστήρα (μόνο του καυστήρα ή για όλο το σύστημα (πχ λέβητας , κυκλοφορητής κτλ) . Και αν πράγματι μόνο για τον καυστήρα , γιατί μόνο αυτόν ???) .

Επίσης γιατί να πληρώσει για κάτι που δεν χρησιμοποιεί ?? Όχι για κάτι που υπάρχει και δεν θέλει να χρησιμοποιήσει (πχ ανελκυστήρας) αλλα για κάτι που δεν χρησιμοποιει διότι η εκγατάσταση δεν εξυπηρετεί το συγκεκριμένο διαμέρισμα.

 

2) Απαλλάσσεται από το σύνολο των δαπανών καυσίμου κεντρικής θέρμανσης, αλλά πληρώνει για τη συντήρηση του κεντρικού συστήματος και για την ενδεχόμενη αντικατάστασή του.

 

Ιδιο με 1 !!!!!!!! Μάλιστα απαντάει στο θέμα του καυστήρα ή του συστήματος...

 

3) Σε περίπτωση που η γενική συνέλευση πάρει αρνητική απόφαση τότε ο ιδιοκτήτης μπορεί να αυτονομηθεί με δική του δαπάνη.

 

Γιατί τώρα πληρώνουν οι άλλοι ???

 

4) Αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη και την επιμέλεια της αποσύνδεσης.

  • Ίδιο με 3 !!!

5) Πρέπει να μονώσει τους σωλήνες της κεντρικής θέρμανσης που περνούν από το διαμέρισμά του, χωρίς να θίγει τη θέρμανση των υπολοίπων.

 

Ισχύει και τώρα...

 

6) Είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιήσει στους υπόλοιπους ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας, την αποσύνδεση, τον τρόπο που θα περάσουν οι σωλήνες, πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες και πόσο χρόνο θα διαρκέσουν.

  • Νο comment !!!

7) Για την εγκατάσταση του νέου συστήματος χρειάζεται πολεοδομική άδεια και ο εξοπλισμός μπαίνει σε χώρο που ανήκει στην ιδιοκτησία του.

 

Ωπ , εδώ τι θέλει να πει ο ποιητής ???  Δεν καλυπτεται πχ για λέβητα αερίου η άδεια αποτην τοπική ΕΔΑ ??? 

Θέλει νέα μελετη θέρμανσης ?? Αν είναι στην πρόσοψη ?? Μήπως θα ζητήσει και υποχρεωτικό ΠΕΑ ??

Η παράγραφος που προστέθηκε με τον Ν. 4447 ΦΕΚ Α’ 241/23.12.2016 (άρθορ 39), θα καταργηθεί ή θα ισχύει παράλληλα με τον νεό νόμο ??

 

Να θυμίσω τι έγραφε η παράγραφος : 

 

Στο τέλος της παρ. 7 του άρθρου 11 του ν. 4342/2015 (άρθρο 9 της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ) προστίθεται παράγραφος 8 ως ακολούθως:
 
«8. Για την τοποθέτηση μετρητικών ή ρυθμιστικών διατάξεων ενέργειας ή ανεξάρτητων μονάδων θέρμανσης σε μεμονωμένες ιδιοκτησίες καταναλωτών σε υφιστάμενα πριν από την έναρξη εφαρμογής του παρόντος νόμου κτίρια, καθώς και σε όσα κτίρια ανεγερθούν μετά την έναρξη εφαρμογής αυτού, δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα, πέραν των πιστοποιημένων φορέων παροχής ή εγκατάστασης όπου αυτό απαιτείται.».
Edited by jobous
Δημοσιεύτηκε

Κι εγώ παραξενεύτηκα με το θέμα της συντήρησης του καυστήρα. Η δική μου ερμηνεία είναι ότι επειδή πρόκειται για πάγιο στοιχείο και κάποια στιγμή μπορεί να θελήσεις να ξανασυνδεθείς πρέπει να συμμετέχεις και συ.

Δημοσιεύτηκε

Χωρίς να έχω διαμορφωμένη άποψη είτε υπέρ είτε κατά και χωρίς να γνωρίζω τον ακριβή τρόπο λειτουργίας ενός συστήματός θέρμανσης και τα έξοδα που προκύπτουν από αυτήν απλά αναφέρω τον εξής προβληματισμό μου.

 

Απο τη μια πλευρά πολυ λογικό το επιχείρημα ότι δικαίωμα μου είναι να επιλέξω ένα νέο σύστημα θέρμανσης για το σπίτι μου το οποίο θεωρώ πιο οικονομικό και πίο αποδοτικό και να μην υποχρεώνομαι να είμαι δέσμιος άλλων και 2ον ότι από τη στιγμή που παύω να χρησιμοποιώ την κεντρική θέρμανση για ποιον λόγο να επιβαρύνομαι με οποιοδήποτε έξοδο σχετικό.

 

Από την άλλη πλευρά όμως, αγοράζεις ενα διαμέρισμα γνωρίζοντας ότι έχει κάποιους κοινόχρηστους χώρους και εγκαταστάσεις οι οποίες επισύρουν πάγια έξοδα και όλα αυτά τα έχεις αποδεχτεί μέσω του κανονισμού της πολυκατοικίας κατά την αγορά σε αναλογούντα ποσοστά με όλους τους συνιδιοκτήτες. Παίρνοντας λοιπόν ένα ακραίο παράδειγμα μιας πολυκατοικίας 30 διαμερισμάτων με εγκατεστημένο σύστημα θέρμανσης για 30 διαμερίσματα. Οι 29 ιδιοκτήτες ασκούν το λογικό δικαίωμά τους να αποκοπούν από την κεντρική θέρμανση αλλά ο ένας έχει και αυτός το δικαίωμα να διατηρήσει την υφιστάμενη κατάσταση. Αυτός ο ένας λοιπόν θα πρέπει ξαφνικά να επιβαρυνθεί με όλα τα έξοδα συντήρησης ενός συτήματος θέρμανσης που έχει σχεδιαστεί για 30?? Ούτε αυτό μου φαίνεται λογικό. Δεν βρίσκω μεγάλη διαφορά με το παράδειγμα του ανελκυστήρα. Αν δηλαδή οι μισοι πουν "εγώ θα ανεβαίνω με τις σκάλες" (και σφραγγίσουν και την πρόσβαση του ανελκυστήρα στον όροφό τους αν θέλεις - αν η διαφορά που εντοπίζεις είναι στη δυνητική χρήση) δικαιούνται να αποφασίσουν να μη συμμετέχουν σε συμφωνημένα κοινόχρηστα πάγια έξοδα της οικοδομής?

 

Εν κατακλείδει θεωρώ σωστό να μπορεί όποιος θέλει να αποκοπεί χωρίς να χρειάζεται καμμία συναίνεση αλλά θεωρώ εξίσου λογικό τα πάγια έξοδα (και μόνον αυτά) να επιμερίζονται σε όλους.

 

Αν κάπου έχω λάθος στο σκεπτικό μου ευχαρίστως να ακούσω τις άλλες απόψεις γιατί κι εγώ όπως είπα απλώς σκέψεις κάνω.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Το πρόβλημα είναι ότι η γενική συνέλευση μπορεί να σε χρεώσει άγρια με ένα μηνιαίο σέρβις του καυστήρα ή την αγορά ενός πανάκριβου καινούριου για να βγάλει μίζα ο διαχειριστής και μια παρέα υποστηρικτών του.  Πιο πολύ από αυτό θέλει ο κόσμος να απεξαρτηθεί παρά από την ακρίβεια του πετρελαίου.

Edited by georgios_m
Δημοσιεύτηκε

Σε αρκετές πολυκατοικίες μερικοί ένοικοι δεν έχουν ούτε για πετρέλαιο, ούτε για συντηρήσεις ή δεν θέλουν να συμμετέχουν και χρεώνονται οι υπόλοιποι. Αρκετοί αυτονομούνται με ένα A/C για να γλυτώσουν αυτό ακριβώς.

 

Επίσης δεν θεωρώ ότι έχουν δικαίωμα μερικοί διαχειριστές και οι ακόλουθοί τους να επιβάλλουν να μην αναβαθμιστούν σιγά σιγά τα κτίρια, το οποίο είναι και εθνικό συμφέρον.

Στην τελική, αν μειώσεις τα διαμερίσματα που είναι πάνω στους μεγάλους καυστήρες, θα πέφτει η ενεργειακή τους κατηγορία και θα μπαίνουν πρώτοι στα επόμενα προγράμματα.

Δημοσιεύτηκε

danaikaterina

συμφωνω σε ολα αυτα που παραθετεις.ομως γνωριζουμε οτι η τεχνολογια προχωραει.δεν γινεται επειδη μια πολυκατοικια ειχε καυστηρα του 86 να μεινουν αναγκαστικα σε αυτο το συστημα,οπως επισης θα γνωριζεις οτι ουτε υπαρχει περιπτωση 30 οικογενειες να τα βρουν και να αποφασισουν προς οφελος ολων.

Δημοσιεύτηκε (edited)

@danaikaterina

Δεν μπορεί να σφραγίσει κανείς ιδιοκτήτης την πόρτα εισόδου στον όροφό του.

Όπως και (κανονικά) δεν μπορεί να ξηλώσει την εσωτερική εγκατάσταση του θυροτηλεφώνου/θυροτηλεόρασης/απλού ηλ. κουδουνιού επικαλούμενος ότι δεν τα χρειάζεται και θα τον παίρνουν τηλέφωνο οι επισκέπτες του να κατεβαίνει να τους ανοίγει.

 

 

7) Για την εγκατάσταση του νέου συστήματος χρειάζεται πολεοδομική άδεια και ο εξοπλισμός μπαίνει σε χώρο που ανήκει στην ιδιοκτησία του.

 

Ωπ , εδώ τι θέλει να πει ο ποιητής ???  Δεν καλυπτεται πχ για λέβητα αερίου η άδεια αποτην τοπική ΕΔΑ ??? 

Θέλει νέα μελετη θέρμανσης ?? Κανονικά αυτό θα έπρεπε, να γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις και όχι μόνο στην αποκοπή. Γιατί ναι μεν π.χ. οι γειτονικές ιδιοκτησίες -θεωρητικά τουλάχιστον- θα συνεχίσουν να είναι θερμαινόμενες (και ψυχόμενες για τα κτήρια μετά την εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ), οπότε οι θερμικές απώλειες και τα ψυκτικά φορτία δεν αλλάζουν, αλλά θα δημιουργηθούν νέα κυκλώματα θέρμανσης/ψύξης, οπότε θα έπρεπε να γίνεται νέος υπολογισμός αυτών. Το ίδιο και για θέρμανση/ψύξη με κεντρικές α.θ. αέρα-αέρα.

Αν είναι στην πρόσοψη ?? Για τα υφιστάμενα κτήρια, στο άρθρο 16 του ΝΟΚ προβλέπονται τα εξής: "Σε υφιστάμενα κτίρια επιτρέπεται να εξέχουν μέχρι πενήντα (50) εκατοστά και μόνο όταν δεν μπορούν να τοποθετηθούν επί των εξωστών ή των δωμάτων, να τοποθετούνται σε ύψος μεγαλύτερο των τριών (3,00 μ.) μέτρων από τη στάθμη του πεζοδρομίου και με πρόβλεψη κατάλληλης απορροής των συμπυκνωμένων υδρατμών, για κτίρια που βρίσκονται στην οικοδομική γραμμή και η λειτουργία τους δεν υπερβαίνει τα επιτρεπόμενα όρια ηχητικής ρύπανσης. Στις όψεις του κτιρίου επιτρέπεται η εγκατάσταση μετρητικών και ρυθμιστικών διατάξεων φυσικού αερίου".

Μήπως θα ζητήσει και υποχρεωτικό ΠΕΑ ?? Μου φαίνεται ως λογικό επόμενο, ωστόσο λίγο δύσκολο να απαιτηθεί στην πράξη, καθώς σύμφωνα με την το άρθρο 49 του Ν. 4409/2016, νέο ΠΕΑ απαιτείται σε περίπτωση ριζικής ανακαίνισης, η οποία σύμφωνα με την παρ. 12. του άρθρου 2, του Ν.4122/2013, νοείται ως: <<12. «Ριζική ανακαίνιση κτιρίου ή κτιριακής μονάδας (ανακαίνιση μεγάλης κλίμακας)»: η ανακαίνιση κατά την οποία:
α) η συνολική δαπάνη της ανακαίνισης που αφορά το κέλυφος του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας ή τα τεχνικά συστήματά τους υπερβαίνει το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) της τρέχουσας αξίας του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας, βάσει του ελαχίστου κόστους οικοδόμησης, εξαιρουμένης της αξίας του οικοπέδου επί του οποίου έχει κατασκευαστεί το κτίριο...>>
. Λίγο δύσκολο για κτηριακή μονάδα να συμβεί αυτό, όσον αφορά τα συστήματα θέρμανσης ή και θέρμανσης-ψύξης.

Σίγουρα όλα αυτά κοστίζουν και είναι χρονοβόρα, ειδικά η πολεοδομική άδεια, αλλά έτσι θα έπρεπε να γίνεται.

Η παράγραφος που προστέθηκε με τον Ν. 4447 ΦΕΚ Α’ 241/23.12.2016 (άρθρο 39), θα καταργηθεί ή θα ισχύει παράλληλα με τον νεό νόμο ?? Έλα μου ντε;

Ως προς τα υπόλοιπα συμφωνώ με τα γραφόμενά σου.

Edited by panos-vicious
Δημοσιεύτηκε (edited)

Νομίζω νέο ΠΕΑ πρέπει να βγει και όταν γίνει οποιαδήποτε εργασία η οποία επηρεάζει την ενεργειακή κατανάλωση του κτηρίου. Στη ριζική ανακαίνηση ούτως ή άλλως υποβάλουμε και ΜΕΑ.

 

Όσο για την αναθέωρηση της μελέτης θέρμανσης και του πίνακα κατανομης δαπανων, σίγουρα είναι το σωστό, αλλά θα πάει πολύ πίσω το έργο κια θα υπάρξει μπλέξιμο. Εγώ μέχρι τώρα δίνω το νέο πίνακα κατανομης δαπανων που τον αποδέχεται η Γ.Σ., αλλά δεν πάει σε πολεοδομία.

Edited by akaliak
Δημοσιεύτηκε

Την κατανομη δαπανων ποιος την πληρωνει ομως?

Αυτος που αποφασιζει μονος του να αποκοπει η ολοι οι υπολοιποι?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.