Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αδειοδότηση για ξενώνα νέων


Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

 

προσπαθω να βρω αν βγαίνει άδεια για ξενώνες νέων (hostel) σε ένα υφιστάμενο 5ωροφο κτίριο που η προηγούμενη του χρήση ήταν γραφεία.

Το κτίριο είναι παλιό, προ του 82, και το φρεάτιο του ανελκυστήρα είναι μικρότερο από ότι ορίζουν οι προδοαγραφές για αμεα. Τι κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση? υπάρχει κάποια λύση πέραν του να κάνεις άλλο φρεάτιο αφού δεν υπάρχει χώρος? Θα μπορούσε να εξαιρεθεί το κτίριο λόγω παλαιότητας? ή λύνεται το θέμα με αναβατόριο στο κλιμακοστάσιο?

 

Επίσης, διαβάζοντας το ΦΕΚ για τους ξενώνες νέων πρόσεξα ότι φιλοξενούνται επισκέπτες κάτω των 26. Όλα αυτά τα χόστελ που φιλοξενούν επισκέπτες και μεγαλύτερων ηλικιών έχουν κάποια άλλη άδεια? Υπάρχει κάποιο παραθυράκι στην υπάρχουσα νομοθεσία για τους ξενώνες νέων ή απλά αγνοούν αυτήν την παράμετρο?

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων,

 

Link to comment
Share on other sites

ν. 4179/13   αρθρο 7

 

στ. Ξενώνες φιλοξενίας νέων:

  Ως ξενώνες φιλοξενίας νέων χαρακτηρίζονται κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα της παραγράφου 1Α, εντός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων και οικισμών, που αποτελούν χώρους διαμονής προσώπων εφοδιασμένων με ειδική κάρτα Διεθνών Ομοσπονδιών Νέων και Διεθνών Ενώσεων Νέων. Οι ξενώνες φιλοξενίας νέων υπάγονται στην εποπτεία του Ε.Ο.Τ.»

  2.α. Οι επιχειρήσεις των ξενώνων φιλοξενίας νέων ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα και στεγάζονται σε κτιριακές εγκαταστάσεις, οι οποίες πληρούν τις τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές της παραγράφου αυτής, όπως εκάστοτε ισχύουν.

Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού καθορίζονται οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές, οι όροι ασφαλείας, καθώς και οι λοιποί όροι και προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να πληρούνται για τη δημιουργία των ξενώνων φιλοξενίας νέων. Με τις προδιαγραφές αυτές καθορίζονται και οι κοινόχρηστοι χώροι των ξενώνων φιλοξενίας νέων, οι οποίοι πρέπει να είναι επαρκείς για την κάλυψη της δυναμικότητας σε κλίνες, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και κάθε λεπτομέρεια για τη χορήγηση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας. Με την ίδια ή όμοια απόφαση μπορεί να ορίζονται οι τάξεις των ξενώνων φιλοξενίας νέων, οι απαιτούμενες προϋποθέσεις και τα κριτήρια κατάταξης, οι εξαιρέσεις από αυτή, η διαδικασία για τη μετάταξη των μετασκευαζομέ-νων ξενοδοχείων και λοιπών τουριστικών καταλυμάτων σε ξενώνες φιλοξενίας νέων από την κατηγορία και λειτουργική μορφή στην οποία ανήκουν σε τάξεις, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι περιοχές τουριστικά ελεγχόμενης ανάπτυξης για τη δημιουργία ξενώνων φιλοξενίας νέων, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ανά περιοχή και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια. Στους ξενώνες φιλοξενίας νέων επιτρέπεται η εκμίσθωση κλινών, δωματίων, διαμερισμάτων ή τμημάτων αυτών μέχρι ένα έτος.

  β. Επιτρέπεται η επισκευή ή μετασκευή υφιστάμενων ξενοδοχειακών καταλυμάτων της παρ. 1Α του άρθρου 2 του ν. 2160/1993 ή πολυώροφων οικοδομών σε ξενώνες φιλοξενίας νέων, εφόσον πληρούν τις τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές της προηγούμενης περίπτωσης.

  γ. Οι ξενώνες φιλοξενίας νέων διέπονται από Κανονισμό Διαχείρισης και Λειτουργίας που καταρτίζεται με συμβολαιογραφική πράξη από τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης και εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού. Με τον κανονισμό αυτό καθορίζονται: α) ο φορέας διαχείρισης και λειτουργίας και τα ζητήματα που αφορούν τη διοίκηση του ξενώνα φιλοξενίας νέων, β) οι ελάχιστες παρεχόμενες ξενοδοχειακές υπηρεσίες προς τους χρήστες του ξενώνα φιλοξενίας νέων, γ) ο τρόπος τιμολόγησης των τιμών των δωματίων ή διαμερισμάτων, οι κοινές δαπάνες και ο τρόπος υπολογισμού και κατανομής τους στους χρήστες ή μισθωτές, ο τρόπος και το είδος εκμετάλλευσης των κοινόχρηστων χώρων, έργων και υπηρεσιών, δ) οι προϋποθέσεις και διαδικασία μίσθωσης κλινών, δωματίων, διαμερισμάτων ή τμημάτων αυτών, η καταβαλλόμενη εγγύηση και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού εγκρίνεται πρότυπος κανονισμός λειτουργίας και καθορίζεται το ελάχιστο περιεχόμενο αυτού.

  δ. Στους ξενώνες φιλοξενίας νέων επιτρέπεται επίσης, η φιλοξενία και διαμονή φοιτητών, σπουδαστών, εκπαιδευτικών, καθηγητών, επισκεπτών καθηγητών και επισκεπτών ερευνητών. Οι ξενώνες φιλοξενίας νέων μπορούν να συμβάλλονται με εκπαιδευτικά ιδρύματα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα όλων των βαθμίδων].

  ε. Ιδιοκτήτες υφιστάμενων ξενοδοχείων ή πολυώροφων οικοδομών εντός ιστορικών κέντρων πόλεων ή ιστορικών τόπων που μετασκευάζονται σε ξενώνες φιλοξενίας νέων, μπορούν να υπάγονται στα κίνητρα αποκατάστασης του άρθρου 43 του ν. 4030/2011 (Α` 249). Για την εφαρμογή της περίπτωσης αυτής οι προθεσμίες του άρθρου 43 του ν. 4030/2011 παρατείνονται μέχρι 31.12.2018.

 υπαρχει και αυτο

 

 η αποφαση ειναι στο ΦΕΚ  Β 3510/2014

 

υπαρχει και αυτο το κατατοπιστικο

 

http://www.michanikos.gr/files/file/1458-%CF%80%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CF%82-%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/

 

η συνεχεια με τον μηχανικο σου

 

εδιτ

μαλλον πρεπει να μεταφερθει στους " ιδιωτες"

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Για την ιστορία, το άρθρο 7 του ν. 4179/13 καταργήθηκε με το άρθρο 51 το Ν.4276/14

 

σήμερα ισχύει η παράγραφος 2.α.γγ. του άρθρου 1 του Ν. 4276/14

 

γγ. Ξενώνες φιλοξενίας νέων: Ξενώνες φιλοξενίας νέων είναι κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα τα οποία ευρίσκονται εντός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων και οικισμών. Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού που εκδίδεται εντός δύο μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος καθορίζονται οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των ξενώνων φιλοξενίας νέων, οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας τους, τα απαραίτητα δικαιολογητικά και οι οικονομικές επιβαρύνσεις για τη νόμιμη λειτουργία τους, το ύψος του ποσού των παραβόλων για την κατάθεση αίτησης χορήγησης Ειδικού Σήματος Λειτουργίας, οι διοικητικές κυρώσεις για παράβαση των παραπάνω όρων και προϋποθέσεων, τα κριτήρια και η διαδικασία κατάταξής τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την ίδρυση και λειτουργία αυτών.

Επιτρέπεται η μετατροπή υφιστάμενων ξενοδοχειακών καταλυμάτων της υποπερίπτωσης αα της περιπτ.α της παρ.1 ή πολυώροφων οικοδομών σε ξενώνες φιλοξενίας νέων, εφόσον πληρούν τις τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές του προηγούμενου εδαφίου. Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία μετατροπής των καταλυμάτων αυτών ή των πολυώροφων οικοδομών σε ξενώνες φιλοξενίας νέων.

 

Η απόφαση είναι η 26036/2014 ΦΕΚ  Β 3510/2014 

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τις νομοθεσίες. 

Ταλαιπωρούμαι αρκετα με αυτην την αδεια, καθώς συνέχεια κατι νέο προκύπτει, όπως συμβαίνει συνήθως με τις περισσότερες άδειες βέβαια. 

Αλλα σε όλα αυτά που διαβάζω δεν βρίσκω απαντήσεις στα ερωτήματα που μου έχουν προκύψει.

Αν κάποιος συνάδελφος έχει κάποια επιπρόσθετη πληροφορία λόγω ανάλογης εμπειρίας θα με βοηθούσε πολύ να τη μοιραστεί.

 

Ευχαριστώ και πάλι.

 

ΥΓ. Ειμαι αρχιτέκτονας γι αυτο και έθεσα το θέμα σε αυτήν την κατηγορία.

Είχε μπει από λάθος το Μη μηχανικός στο προφίλ μου και ενω το αλλάζω στις ρυθμίσεις δεν αλλάζει στο προφιλ μου. 

Edited by Κλέλια Θερμού
Link to comment
Share on other sites

Στην απόφαση ορίζει ότι εκτός από τους νέους έως 26 ετών, μπορούν να φιλοξενηθούν και κάτοχοι κάρτας που εκδίδεται από την διεθνή ομοσπονδία ξενώνων νεότητας ή αναγνωρισμένες εθνικές ενώσεις ξενώνων νεότητας. Δεν θέτει όριο ηλικίας στους κατόχους της κάρτας.

 

Για ΑΜΕΑ, η ίδια απόφαση σε παραπέμπει στο άρθρο 26 του Ν.4067/12 και την  Εγκύκλιο 9/12-29467/12.

Στο άρθρο 26 απαιτεί "να εξασφαλίζεται η οριζόντια και κατακόρυφη αυτόνομη και ασφαλής προσπέλαση από άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα".

Δεν λέει τον τρόπο, αφήνει στον μελετητή να επιλέξει τον καταλληλότερο. Έχε υπ όψι σου όμως οτι τα αναβατόρια των κλιμακοστασίων έχουν και αυτά τις δικές τους απαιτήσεις σε διαστάσεις. 

 

Για τα υφιστάμενα κτήρια λέει:

4. "Στα υφιστάμενα πριν από την ισχύ του παρόντος νόμου κτίρια που στεγάζονται [...]έχουν χρήσεις συνάθροισης κοινού [...], προσωρινής διαμονής, [...]επιβάλλεται να γίνουν οι απαραίτητες διαμορφώσεις, ώστε οι λειτουργικοί χώροι τους να είναι προσπελάσιμοι από άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα. Οι διαμορφώσεις που αναφέρονται στην παράγραφο αυτή γίνονται σύμφωνα με τις Οδηγίες Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που αναφέρονται στην παραπάνω παράγραφο 1 και θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το 2020, με την προϋπόθεση ότι δεν θίγεται ο φέρων οργανισμός του κτιρίου, άλλως τα κτίρια θα θεωρούνται αυθαίρετα.

Ειδικά για την περίπτωση των υφιστάμενων κτιρίων που μνημονεύονται στην παρούσα παράγραφο επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η πρόβλεψη ανελκυστήρα με τις ελάχιστες εσωτερικές διαστάσεις θαλάμου που προβλέπει το πρότυπο ΕΛΟΤ−ΕΝ 81−70 «Κανόνες ασφάλειας για την κατασκευή και την εγκατάσταση ανελκυστήρων – Ειδικές εφαρμογές για ανελκυστήρες επιβατών και αγαθών – Μέρος 70: Προσιτότητα σε ανελκυστήρες ατόμων περιλαμβανομένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες» για ένα χρήστη αναπηρικού αμαξιδίου και ενός τουλάχιστον προσβάσιμου σε άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα χώρου υγιεινής με κοινή χρήση ανδρών/γυναικών."

 

Βλέπεις ποια είναι τα κατώτερα όρια διαστάσεων που ορίζει το πρότυπο, και προχωράς. Στον οδηγό το ΥΠΕΚΑ για ΑΜΕΑ, βλέπω ότι ο μικρότερος θάλαμος είναι 1,10x1,40.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.