Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εξ αδιαιρέτου κτίσμα και οικόπεδο προς νομιμοποίηση


argyka

Recommended Posts

Καλημέρα σας και από εμένα.

 

Το τελευταίο διάστημα έχω μπει στην διαδικασία να τακτοποιήσω το εξοχικό μου που βρίσκετε στην ευρύτερη περιοχή της Ερέτριας και θα ήθελα λίγο την βοήθεια σας ως προς τα βήματα και την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσω.

Το συγκεκριμένο βρίσκετε όπως προανέφερα στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Ερέτριας, εκτός σχεδίου και εκτός οικισμού και είναι δηλωμένο στο Ε9 ως κατασκευή του 1980.  Το οικόπεδο είναι 525 τ.μ. και μέσα σε αυτό υπάρχουν δύο ξεχωριστές κατοικίες, η μία ισόγεια και η άλλη στον 1ο όροφο συνολικής επιφάνειας 137 τ.μ. Στο οικόπεδο υπάρχουν και δύο αποθήκες ισόγειες συνολικής επιφάνειας 24τ.μ. Όλα τα παραπάνω είναι εξ' αδιαιρέτου της γυναίκας μου και της αδερφής της με ποσοστό συνιδιοκτησίας 50% η κάθε μία.

Η ερώτηση μου σε συμβολαιογράφο ήταν κατα πόσο μπορούν να χωριστούν σε 2 ιδιοκτησίες ώστε να μπορέσω να προχωρήσω στην νομιμοποίηση του δικού μας μεριδίου. Η απάντηση ήταν ότι πρώτα πρέπει να νομιμοποιηθεί ολόκληρο και στη συνέχεια να προχωρήσουμε σε συμβολαιογραφική πράξη και με προέτρεψε να ρωτήσω μηχανικό. Ακόμα και εκεί όμως υπήρχαν διφορούμενες απόψεις. Υπήρχε και η άποψη ότι μπορώ να προχωρήσω στην νομιμοποίηση μόνο του δικού μου μεριδίου από την στιγμή που το επιθυμούσα . Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αδερφή της γυναίκας μου λόγο οικονομικών προβλημάτων δεν μπαίνει καν στην διαδικασία της τακτοποίησης.

Έχω μπλέξει η υπάρχει τρόπος να προχωρήσω? 

Link to comment
Share on other sites

δεν λες αν εχετε  ολοκληρο γηπεδο 525 τμ. ή αν ειναι "εξ αδιαιρετου"

δεν λες πώς προεκυψαν οι δυο συνιδιοκτητριες...τι δηλωνει καθε μια στο Ε9...

δεν λες τι εχτισαν

 

υγ

να μιλησεις με τον μηχανιkο σου

 

Αν εχετε τις προυποθεσεις,  θα  το πατε με το αρθρο 5 παρ. 2

 

αλλά,  συσταση και  οριστικη διανομη δεν μπορειτε να κανετε μεχρι να τακτοποιηθουν ολα τα κτισματα.

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

"Όλα τα παραπάνω είναι εξ' αδιαιρέτου της γυναίκας μου και της αδερφής της με ποσοστό συνιδιοκτησίας 50% η κάθε μία."

 

 

δεν λες αν εχετε  ολοκληρο γηπεδο 525 τμ. ή αν ειναι "εξ αδιαιρετου"

δεν λες πώς προεκυψαν οι δυο συνιδιοκτητριες...τι δηλωνει καθε μια στο Ε9...

δεν λες τι εχτισαν

 

υγ

να μιλησεις με τον μηχανιkο σου

 

Αν εχετε τις προυποθεσεις,  θα  το πατε με το αρθρο 5 παρ. 2

 

αλλά,  συσταση και  οριστικη διανομη δεν μπορειτε να κανετε μεχρι να τακτοποιηθουν ολα τα κτισματα.

 

Δημήτρη σε ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου και για τις διευκρινήσεις που ζητάς.

θεώρησα ότι τα παραπάνω το είχα διευκρινίσει, παρόλα αυτά η σύζυγός μου έχει 68,41 τ.μ του κτίσματος που βρίσκετε στο ισόγειο, 262,5 τ.μ. του γηπέδου και 11,8 τ.μ. των αποθηκών. Οι συνιδιοκτησίες προέκυψαν από κληρονομιά και δεν έχει χτίσει καμία μέχρι τώρα.

Λόγω της φύσης της δουλειάς μου έχω εκθέσει τα παραπάνω σε συνεργάτες μηχανικούς και έχω λάβει διαφορετικές απαντήσεις. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που απευθύνθηκα έδω με το συγκεκριμένο post με την σιγουριά ότι θα καταλήξω στην σωστή διαδικασία.

Σε ευχαριστώ και πάλι

Link to comment
Share on other sites

Η κανονική διαδικασία είναι πρώτα να τακτοποιηθούν όλες οι κατασκευές στο ακίνητο και μετά να γίνει σύσταση ιδιοκτησιών.

 

Κατ εξαίρεση μπορείτε να κάνετε προσύμφωνο με το οποίο θα ορίζετε τα τμήματα που θα περιέλθουν στον καθένα και να προχωρήσετε σε τακτοποίηση των δικών σας σύμφωνα με το αρθρο 5 παρ.2 ή 11 παρ.1 iv του Ν.4178.

Και σε αυτή την περίπτωση όμως αν θέλετε να κάνετε οριστικό συμβόλαιο σύστασης θα πρέπει να τακτοποιηθεί ολόκληρο το ακίνητο όπως πολύ σωστά σου ανέφερε και ο Δημήτρης.

Edited by danaikaterina
Link to comment
Share on other sites

οπως ειπε και η δαναη

[με τις καλημερες μου]

ξεκινατε απο την αποδοχη  και την ελεγχετε...

μετρατε με μηχανικο τα "παντα"

διορθωνετε την αποδοχη εάν χρειαζεται

 

κανετε το προσυμφωνο που προαναφεραμε ...τακτοποιει ο ενας...ο αλλος τακτοποιει αργοτερα και μετα κανετε την συσταση και τη  διανομη.

Το  σημαντικο ειναι οτι, με βαση το προσυμφωνο θα δηλωνει πλεον νομιμα στο Ε9, καθε ενας τα δικα "του"

καλη συνεχεια

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και τους δυο σας,

Δανάη και Δημήτρη για την πολύτιμη βοήθεια σας και καθοδήγηση.

 

 

Βρίσκω αρκετά λογικούς και τους δύο τρόπους που περιγράφετε απλά δεν γνώριζα την διαδικασία του προσύμφωνου. Η ειρωνεία είναι ότι πριν ξεκινήσω να μπω στην όλη διαδικασία, η πρώτη ερώτηση έγινε στην συμβολαιογράφο που είχε γίνει η αποδοχή κληρονομιάς. η οποία ούτε καν το ανέφερε. Και στην μια και στην άλλη περίπτωση όμως υπάρχει ένα μεγάλο κόλλημα, η αδερφή της συζύγου μου δεν δίνατε να προχωρήσει στην νομιμοποίηση του μεριδίου της λόγω οικονομικών δυσκολιών αλλά και αδιαφορίας.

Οι εναλλακτικές σας λοιπόν ναι μεν δίνουν την λύση αλλά δεν μου λύνουν το πρόβλημα δυστυχώς.   

 

Η σύζυγός κατά καιρούς που είχε κουβεντιάσει με τον πατέρα της πριν πεθάνει, για το ακίνητο θυμόταν οτι της έλεγε οτι το αυθαίρετο είχε τακτοποιηθεί από παλιά. Ρωτώντας σήμερα στην Πολεοδομία της περιοχής, μου επισήμαναν ότι για να είναι ηλεκτροδοτούμενο σαφώς και κάποια στιγμή θα είχε ρυθμιστεί, χωρίς να έχουν την ευχαίρια να δώσουν παραπάνω πληροφορίες.

 

Ψάχνοντας λοιπόν σήμερα το απόγευμα για μια ακόμα φορά τα χαρτιά που έχουν απομείνει από κατασκευής του κτηρίου, διαπίστωσα ότι είχε μια υπεύθυνη δήλωση ν.1337/83 μαζί με τοπογραφικό διάγραμα, κάτοψη, τεχνική έκθεση, δήλωση αντοχής. Στην δήλωση ανέφερε και για απόδειξη τράπεζας 10.000 δρχ. αλλά δεν βρήκα κάποιο απόκομμα. Βέβαια τα τότε μέχρι τα τώρα όσο αναφορά τα τετραγωνικά και είδους κατασκευής έχουν διαφοροποιηθεί κατα πολύ.

Η ερώτηση μου είναι, η τότε δήλωσή του βοηθά στο να νομιμοποιηθεί ευκολότερα τώρα με λιγότερα πρόστιμα? Η ερώτηση αυτή γίνετε ούτως ώστε εαν το πρόστιμο είναι "λογικό" και μπορώ να αντεπεξέλθω μήπως καλύψω εξ' ολοκλήρου τα έξοδα της διαδικασίας για να τελειώνει.

Ευχαριστώ και πάλι για τον χρόνο σας. 

Link to comment
Share on other sites

ανέλαβε τα έξοδα και κάνε το προσύμφωνο τώρα

ρύθμισε τα αυθαίρετά σου 

και τα άλλα ας μείνουν για αργότερα

 

Έτσι τουλάχιστο θα αποφεύγεις τα τυχόν πολεοδομικά πρόστιμα

που με τον νέο Νόμο αυξάνονται στο 3πλάσιο και γίνονται δυσβάστακτα 

Link to comment
Share on other sites

Αφου οι αδελφες εχουν κανει δηλωση αποδοχης κληρονομιας, θα επρεπε   στην δηλωση να εχουν συμπεριλαβει ολα τα κτισματα [και τα νομιμα και τα αυθαιρετα]

 

θα μετρησεις με τον μηχανικο σου  την νομιμοποιηση του 1337 και επισης θα ελεγξεις    τι εχουν αποδεχθει,

ωστε να δεις εαν απαιτειται συμπληρωματικη δηλωση στην εφορια για "αδηλωτα"

Ετσι θα δεις και ποιό ειναι το "κοστολογιο"  για να κανεις αυτο που σκεφτεσαι....
 

Μετεπειτα θα πρεπει να γινει συμπληρωματικη αποδοχη και ετσι θα εχεις "εντολεα" το διορθωνω  "ετσι θα υπαρχει δικαιωμα  να δοσεις εντολη στον μηχανικο για να γινουν οι τακτοποιησεις.

Η λυση του προσυμφωνου σημαινει οτι η αλλη αδελφη θα πληρωσει "αργοτερα"

 Αν τα αναλαβεις εσυ...προφανως λυνεται το προβλημα εντελως.

 

καλη συνεχεια

 

υγ

βασιλη γραφαμε μαζι

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Στην αποδοχή κληρονομιάς συμπεριλαμβάνονται τα τετραγωνικά που πραγματικά υπάρχουν τώρα, και απ ότι γνωρίζω υπάρχουν τα πραγματικά μέσα στο Ε9 εδώ και αρκετά χρόνια. Τουλάχιστον τα τελευταία 5 χρόνια που είναι στο όνομα της γυναίκας μου μπαίνουν στο Ε9 κανονικότατα για το μερίδιο της.

 Στη δήλωση του 83 φαίνεται Vα έχει επιφάνεια 48τ.μ., ισόγειο, λυόμενο-ελενιτ χρόνος κατασκευής 1980. στο τοπογραφικό 24,39 κτίσμα + 3,42 λουτρο. Στα συμβόλαια και στις δύο και στο Ε9 το δικό μας φαίνεται τώρα συνολικής επιφάνειας 137 τ.μ.δυόροφο κτίσμα και δύο αποθήκες ισόγειες συνολικής επιφάνειας 24τ.μ. (και φυσικά με τούβλα και κεραμοσκεπή)

Οπότε κατα τα γραφόμενα σου Δημήτρη να υποθέσω οτι έχω το δικαίωμα να δώσω εντολή σε μηχανικό να το προχωρήσει. Στην ουσία όμως θα γίνει η τακτοποίηση στην διαφορά του κτίσματος όπως ήταν το 83 με το πως είναι τώρα?

 

Η λύση του 'θα πληρώσει αργότερα' με φοβίζει πως δεν πρόκειται να γίνει ποτέ με αποτέλεσμα στην ουσία να μην διαχωριστούν και ποτέ και στην πορεία υπάρχουν και τα παιδιά μας που θα μπλέξουν χειρότερα. Γιαυτό και ο λόγος που προσπαθώ να βγάλω κάποια άκρη και να προσδιορίσω αν μπορώ να καλύψω το κόστος για την πλήρη νομιμοποίηση.

 

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω σας περιγράψαμε (και από τα λεγόμενά σας φαίνεται να αντιληφθήκατε πολύ καλά) ποια είναι η διαδικασία και τι εναλλακτικές έχετε.

Από κει και πέρα προφανώς δεν μπορούμε να έχουμε καμία άποψη για το κόστος αυτής

Για να το πάτε ένα βήμα παραπέρα θα πρέπει να το αναθέσετε σε μηχανικό. Αυτός θα μελετήσει όλα τα στοιχεία που θα του δώσετε, θα αναζητήσει επιπλέον αν χρειαστεί, θα αποτυπώσει το ακίνητό σας και θα σας ενημερώσει για το κόστος τόσο του προστίμου όσο και των μελετών. Επίσης θα μιλήσετε με συμβολαιογράφο για να σας ενημερώσει για το κόστος των συμβολαίων ώστε μετά να μπορείτε να αποφασίσετε κατά πόσο μπορείτε να το καλύψετε ή όχι.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.