Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Μέχρι πριν 2-3 χρόνια, οι εισφορές αναγράφονταν στο Ε1. Πλέον όμως, αυτή η καταγραφή γίνεται στο Ε3. Άρα, πώς θα δικαιολογούμε τα έξοδα των εισφορών στην φορολογική μας δήλωση αφού δεν θα υποβάλλουμε το Ε3 όσοι από εμάς έχουν προχωρήσει σε διακοπή εργασιών?

 

 

 

Δημοσιεύτηκε (edited)

Ως τι, να τις δικαιολογήσεις ?

 

edit:

Μέχρι πριν κάποια χρόνια λειτούργησαν αφαιρετικά στο συνολικό δηλωθέν εισόδημα, αργότερα λειτούργησαν ως αφαιρετικό ποσό, (αν θυμάμαι καλά το 10% τους), από τον φόρο εισοδήματος.
Πλέον αποτελούν επιχειρηματική δαπάνη και η έκπτωσή της γίνεται από το ακαθάριστο εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα ή/και από τη συμμετοχή τους σε νομικά πρόσωπα και αναγράφονται στο Ε3 ως τέτοια.
Οπότε, σε αυτό που ρωτάς και ελλείψῃ, τουλάχιστον μέχρι και το φορολογικό 2016, ανάλογου κωδικού, είμαι σχεδόν σιγουρότατος ότι δεν δηλώνονται κάπου στα φορολογικά έντυπα.

Σταλθηκε μεσω tapatalk

Edited by georgegaleos
Δημοσιεύτηκε

Μέχρι πρότινος, σωστά, υπήρχε έκπτωση από το συνολικό εισόδημα. Πλέον, μόνο αν είσαι ενεργός επιχειρηματικά ή με ανοιχτά βιβλία μπορείς να δικαιολογήσεις τα έξοδα των εισφορών μέσω του Ε3.

 

Σε κάθε άλλη περίπτωση δηλαδή, το έξοδο ΔΕΝ εκπίπτει!

 

Είναι αυτό δίκαιο? Να πληρώνουμε εισφορές και να μην εκπίπτουν από το εισόδημα?

Δημοσιεύτηκε (edited)

Δίκαιο δεν είναι ... είναι μεγάλη συζήτηση και θα ξεφύγουμε από το θέμα του νήματος.

Υπάρχουν κι άλλες δαπάνες που έχουν την ίδια τύχη ακόμα στην περίπτωση που συζητάμε. (π.χ. τέλη κυκλοφορίας, δαπάνη ενοικίου, πληρωμή διάφορων φόρων, δόσεις στεγαστικών δανείων, δαπάνες που σε κάποιες περιπτώσεις αυξάνουν και τον φόρο (περίπτωση φορολόγησης με τεκμαρτά εισοδήματα)).

 

Είναι όμως σύννομο  8-) .

 

edit: Αναφέρεσαι στις εισφορές που θα πληρώσεις (ενώ δεν οφείλεις να πληρώσεις) διότι ο ΕΦΚΑ δεν 

βλέπει την υπάρχουσα φορολογική σου κατάσταση?
Αν θυμάμαι καλά στον ν.4488/2017 για αυτές υπάρχει πρόβλεψη στη νομοθεσία ότι ή θα επιστραφούν ή θα συμψηφισθούν με μελλοντικούς φόρους ή εισφορές και έχει αναδρομική ισχύ από 1-1-2017.
Edited by georgegaleos
Δημοσιεύτηκε

αν είσαι ενεργός επιχειρηματικά ή με ανοιχτά βιβλία αλλά δεν έχεις έσοδα θα πρέπει να αναγράψεις τα ποσά των εισφορών στο Ε1 ή στο Ε3 ή καθόλου,

 

αφού έσοδα δεν έχεις και ας πούμε τις εισφορές τις πληρώνει ο μπαμπάς σου,

 

τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;;

Δημοσιεύτηκε (edited)
1) Από 1/1/2013 οι ασφαλιστικές εισφορές αποτελούν επιχειρηματική δαπάνη, δηλώνονται μόνο στο Ε3 και η έκπτωσή της γίνεται από το ακαθάριστο εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα ή/και από τη συμμετοχή τους σε νομικά πρόσωπα.

Η έκπτωση αυτή ρυθμίζεται με τις διατάξεις των άρθρων 22 και 23 ΚΦΕ ως ισχύει.

Επίσης ως προς την ερμηνεία των παραπάνω άρθρων αυτών εκδόθηκαν από την φορολογική διοίκηση, μεταξύ άλλων, η εγκύκλιος ΠΟΛ.1113/2.6.2015, το έγγραφο Δ12/1006031ΕΞ/2015/19.1.2015. Καθώς και από τον ΣΛΟΤ δεν έχω τώρα το σχετικό έγγραφο αλλά αν θες μπορώ να το βρω.

Τώρα στην περίπτωση που δεν υπάρχουν (όπως γράφεις) άλλα έσοδα, θα έχεις ζημιές και ανάλογη φορολόγηση με τεκμαρτό προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος εκτός να μπορείς να επικαλεσθείς εισοδήματα παλαιοτέρων ετών κάνοντας ανάλωση κεφαλαίου.

Οι μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης κατά τον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα, εγγράφονται κανονικά στα βιβλία, αλλά αποτελούν προσωρινή θετική διαφορά του έτους που ήταν εμπρόθεσμη η πληρωμή τους και τότε δεν πληρώθηκε. Υπάρχει κωδικός στο Ε3 που αναγράφονται οι διαφορές αυτές.

 

2) Για την περίπτωση που δεν πληρώνονται από τον υπόχρεο δες εδώ.

Edited by georgegaleos
Δημοσιεύτηκε

georgegaleos

 

αν δεν υπάρχουν έσοδα αλλά καταβάλλονται οι Ασφαλίστηκες εισφορές μπορεί να τις θεωρήσουν σαν "πλασματικό" έσοδο και να σε φορολογήσουν,

παρ' όλο που στη ουσία δεν τις πληρώνεις εσύ αλλά κάποιο τρίτο πρόσωπο, πχ οι γονείς.

 

το θέμα είναι αν υπάρχει τρόπος να πιστοποιηθεί στην εφορία ότι τις ασφαλιστικές σου εισφορές τις πληρώνει κάποιο τρίτο πρόσωπο και έτσι δεν θα θεωρηθούν σαν έσοδο,

απ' ότι διάβασα οι Ασφαλιστικές εισφορές από 1/1/2018 θα θεωρούνται έσοδο και θα προστίθενται στα κανονικά έσοδα

Δημοσιεύτηκε (edited)

Δεν είναι ακριβές αυτό που λες, από 2018 οι ασφαλιστικές εισφορές δε θα υπολογίζονται ως έξοδο για την εκτίμηση του εισοδήματος-βάσης υπολογισμού της ασφαλιστικής εισφοράς.

Φορολογικά δεν άλλαξε κάτι, εξακολουθούν να καταχωρούνται στα βιβλία και να θεωρούνται επιχειρηματική δαπάνη.

Επίσης εάν αποδείξεις ότι τις πληρώνουν οι γονείς σου, τότε προκύπτει φόρος δωρεάς 10% τυπικά (και είναι πολύ πιο πιθανό να αναζητηθεί σήμερα φόρος δωρεάς στους γονείς, παρά σήμερα να προκύψει τεκμαρτό εισόδημα λόγω εισφορών και μόνο. Αυτό .... θα έρθει οσονούπω οταν διασυνδεθούν οι καταθέσεις με taxis κλπ).

 

Λύση σε αυτά δεν υπάρχει , εκτός της νέας δυνατότητας διαγραφής από το πρώην ΤΣΜΕΔΕ που δίνεται με τον τελευταίο Νόμο (οπότε δε θα καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές). Και μετά .. ΟΑΕΔ.

Για κάποιον που είναι πχ παντρεμένος η ασφάλιση δεν είναι πρόβλημα εφόσον ασφαλίζεται ο σύζυγος θέλω να πιστεύω.

 

Εάν παρακολουθήσετε τις αναρτήσεις του georgegaleos στα σχετικά θέματα αναλύονται όλα διεξοδικά (και μπράβο ξανά στο συνάδελφο).

Edited by sarcs
Δημοσιεύτηκε (edited)

Πέτρο καλημέρα,
το τελευταίο σου θέμα, έτσι όπως το θέτεις, έχει τρία, αν θες, υποθέματα και ο τρόπος που το έθεσες φαίνεται (λέω φαίνεται, δεν είμαι σίγουρος) ότι μπερδεύεις το ασφαλιστικό με το φορολογικό που διέπονται από διαφορετικές νομοθεσίες.

1ο) Οι ασφαλιστικές εισφορές είναι, (φορολογικά), επιχειρηματική δαπάνη (εισροή) και όχι έσοδο (εκροή), και αν σε έλεγχο διαπιστωθεί ότι δεν καταβλήθηκαν από έσοδα δικά σου υπάρχει πιθανότητα να συμβεί αυτό που ανέφερα στην προηγούμενη παραπομπή μου ή αυτό που εύστοχα γράφεις.

2ο) Οι Ασφαλιστικές εισφορές από 1/1/2018 (ασφαλιστικά και μόνο) θα θεωρούνται έσοδο (από την στιγμή που εξοφλούνται είτε από δικά σου έσοδα που μπορείς να δικαιολογήσεις, είτε δεν μπορείς, είτε από τρίτον) και θα προστίθενται στα κανονικά έσοδα, προκειμένου να εξευρεθεί το εισόδημα (ασφαλιστέο εισόδημα) επί του οποίου θα εφαρμοσθούν τα ποσοστά των ασφαλιστικών κλάδων για να προκύψει το ποσό της οφειλόμενης κάθε φορά ασφαλιστικής οφειλής.

3ο) Αν θες να πιστοποιηθεί στην εφορία ότι τις ασφαλιστικές σου εισφορές τις πληρώνει κάποιο τρίτο πρόσωπο, διότι εσύ δεν (θα) μπορείς (σε πιθανό) να δικαιολογήσεις την πληρωμή τους, δεν έχει παρά το τρίτο πρόσωπο να προβεί σε δωρεά προς εσένα, η οποία θα δηλωθεί στην αρμόδια εφορία και θα καταβληθούν οι αντίστοιχοι φόροι που προβλέπονται από την νομοθεσία.
Αυτό δεν αλλάζει το τρόπο υπολογισμού του ασφαλιστέου εισοδήματος που ανέφερα στο (2). τις εισφορές τις οφείλεις εσύ και την υποχρέωση εξοφλησης τους την εχεις εσύ και μονο και τις χρεώνεσαι, αν θες, μόνο εσύ. Εννοώ ότι το να επωμισθεί το κόστος αυτό (της ασφαλιστικής οφειλής,) άμεσα το τρίτο πρόσωπο, έτσι ώστε να μην υπολογισθεί (ασφαλιστικά) για τον υπολογισμό του εισοδήματος επί του οποίου θα υπολογιστούν οι ασφαλιστικές εισφορές, θεωρώ ότι δεν μπορεί να γίνει.

Σε κάθε περίπτωση την πιο ασφαλέστερη απάντηση θα την λάβεις απευθυνόμενος σε κάποιο λογιστή ή/και φοροτεχνικό.

Και πάλι τις καλημέρες μου.

Edited by georgegaleos
Δημοσιεύτηκε

οι ασφαλιστικες εισφορες δεν ειναι τεκμηριο, μπορουν να πληρωνονται out of thin air,

καθως και οι οποιες ζημιες επιχειρηματικης δραστηριοτηρας.

αναλωση ή δωρεα χρειαζεται για τα τεκμηρια διαβιωσης μονο

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.