Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών έχουν βάλει στο επίκεντρο των συζητήσεων το ζήτημα της κατασκευής και διαχείρισης των μεγάλων υδροηλεκτρικών (και όχι μόνο) φραγμάτων της χώρας. Από τη μία πλευρά, συνεχίζεται αυξανόμενη η συζήτηση για την εκτροπή ή μη του Αχελώου, με αφορμή τη διαβούλευση για την αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών, κομμάτι των οποίων είναι πλέον η κατασκευή και λειτουργία των φραγμάτων σε όλη τη χώρα. Παράλληλα φέτος είχαμε την προώθηση του φράγματος της Μεσοχώρας, με την έγκριση της σχετικής ΜΠΕ από το ΥΠΕΝ – του πρώτου εδώ και καιρό μεγάλου φράγματος που προβλέπεται να ολοκληρωθεί τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ ταυτόχρονα προωθείται η ολοκλήρωση του φράγματος Αποσελέμη στην Κρήτη. Φέτος πάλι, υπήρξε και μια σοβαρή θεσμική εξέλιξη, με την υιοθέτηση από την Ελληνική Πολιτεία νέου θεσμικού πλαισίου και Κανονισμού Ασφαλείας για τα Φράγματα της χώρας.

 

Από την άλλη πλευρά συντηρείται από διάφορους κύκλους η συζήτηση για πιθανή πώληση ή άλλου είδους αξιοποίηση φραγμάτων στο πλαίσιο των αλλαγών στην αγορά ενέργειας, παρά το ότι η κυβέρνηση το έχει αποκλείσει κατηγορηματικά. Και φυσικά συνεχίζει να υπάρχει σε πολλούς κύκλους κάθετη αντίδραση στη δημιουργία νέων φραγμάτων, με επιχειρήματα υποβάθμισης της βιοποικιλότητας και δραματικής αλλαγής των συνθηκών στις κατάντη των ροών των ποταμών όπου κατασκευάζονται φράγματα περιοχών.

 

Πέρα όμως από τις πολιτικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις, υπάρχουν και τα επιστημονικά δεδομένα. Και αυτά αποδεικνύουν ότι η ορθολογική διαχείριση του υδατικού δυναμικού για την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε ύδρευση, άρδευση, αντιπλημμυρική προστασία και ενέργεια απαιτεί μεγάλα έργα ταμίευσης νερού. Η αποκατάσταση υπογείων υδροφορέων μετά την συστηματική υπεράντληση απαιτεί επίσης έργα ταμίευσης νερού. Η αντιμετώπιση και διαχείριση των έντονων υδρολογικών φαινομένων, όπως οι πλημμύρες, που συνοδεύουν την κλιματική αλλαγή χρειάζεται έργα ταμίευσης νερού.

 

Τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης η ανάπτυξη των σχετικών έργων επιβραδύνθηκε σημαντικά. Πολλά έργα παραμένουν ημιτελή, παρόλο που η ανάγκη βελτίωσης της διαχείρισης υδατικού δυναμικού της χώρας παραμένει επιτακτική. Μεγάλο μέρος του δυναμικού παραμένει ανεκμετάλλευτο.

 

Με αυτά τα δεδομένα η Ελληνική Επιτροπή Μεγάλων Φραγμάτων (ΕΕΜΦ) διοργανώνει το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φραγμάτων και Ταμιευτήρων στην Αίγλη Ζαππείου στην Αθήνα, στις 12 - 13 Οκτωβρίου 2017.

 

Σημειώνουμε ότι το πρώτο μεγάλο και μνημειώδες φράγμα έγινε στο Μαραθώνα τη δεκαετία του 1920 για την ύδρευση της Αθήνας. Στη συνέχεια από τη δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα η ΔΕΗ, το Υπουργείο Δημοσίων Έργων, το Υπουργείο Γεωργίας και οι Νομαρχίες κατασκεύασαν πληθώρα έργων που καλύπτουν όλες τις παραπάνω ανάγκες. Υφίστανται περί τα 150 φράγματα με ύψος πάνω από 15 μέτρα και αρκετά ακόμη βρίσκονται υπό κατασκευή. Το μεγαλύτερο, ύψους 172 μ βρίσκεται στον Ποταμό Νέστο (Φράγμα Θησαυρού).

 

Τα έργα αυτά σήμερα, για να συνεχίσουν να λειτουργούν με ασφάλεια, απαιτούν συνεχή παρακολούθηση και συντήρηση, τονίζουν συνεχώς όλοι οι επιστήμονες που ασχολούνται με το ζήτημα.

 

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Μεγάλων Φραγμάτων Γιώργος Ντουνιάς, το επικείμενο συνέδριο θα ασχοληθεί με την επιστημονική και τεχνική πρόοδο στην κατασκευή και διαχείριση των έργων, με την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων για βιώσιμη ανάπτυξη, με την προώθηση της πρόσφατης νομοθεσίας που θεσπίζει Κανονισμό Ασφαλείας Φραγμάτων και με τη διερεύνηση των αιτίων καθυστέρησης στην ολοκλήρωση των έργων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί τεχνική επίσκεψη στη Θεσσαλία, στα φράγματα Σμοκόβου και Ταυρωπού (λίμνη Πλαστήρα) καθώς και στο υπό κατασκευή φράγμα Ληθαίου.

 

Πηγή: http://greenagenda.g...ο-επίκεντρο-τω/

 

Click here to view the είδηση

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.