Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θερμομόνωση ξύλινης κεραμοσκεπής και εσωτερική μόνωση


Aenor

Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι,

 

ανακαινίζω ένα παλιό διατηρητέο κτήριο κατοικίας με 2 ορόφους και ξύλινη στέγη με κεραμοσκεπή.

Οι τοίχοι του κτηρίου μέχρι και το μέσο περίπου του 2ου ορόφου είναι από φέρουσα λιθοδομή, ενώ μετά από αυτό το ύψος έχω τοίχους πλήρωσης από πλίνθους και ξύλινο σκελετό.

 

Θέλω να μονώσω το κτήριο, όμως δεν έχω την δυνατότητα να κάνω εξωτερική θερμομόνωση.

 

Ποιά πιστεύετε οτι είναι η πιο ιδανική λύση (κατασκευή και μονωτικό υλικό),

 

1. για την θερμομόνωση της στέγης από κεραμοσκεπή

 

2. για την εσωτερική μόνωση των ορόφων.

 

Ο ιδιοκτήτης θέλει να κρατήσει την λιθοδομή εμφανή σε κάποια σημεία που έχει διατηρηθεί καλά.

 

Με προβληματίζει το οτι από την μια η λιθοδομή έχει πολύ καλή θερμοχωρητικότητα, από την άλλη όμως έχει μεγάλο συντελεστή θερμοπερατότητας. Θα προτείνατε την μόνωση και της λιθοδομής εσωτερικά ή όχι?

 

Τα υλικά πο χρησιμοποιούνται επειδή η μόνωση είναι εσωτερική θα ήθελα να είναι όσο το δυνατό πιο φιλικά προς τον χρήστη.

Κάθε γνώμη επιθυμητή. Σας ευχαριστώ.

 

Link to comment
Share on other sites

1. Οι βασικές λύσεις για την μόνωση της στέγης είναι δύο: θερμομόνωση τοποθετημένη στην οροφή που ενδεχομένως να υπάρχει κάτω από την στέγη σου,σε περίπτωση που η στέγη σου δεν είναι "εμφανής" (αν και δεν την προκρίνω τεχνικά και από άποψη θερμομόνωσης αυτή την λύση), και θερμομόνωση τοποθετημένη επάνω από το πέτσωμα της στέγης σου σε μία ή δύο στρώσεις ανάμεσα στις τεγίδες/επιτεγίδες.Ως θερμομονωτικό υλικό, υπάρχει μεγάλη ποικιλία επιλογών. Χρησιμοποιώ σχεδόν αποκλειστικά ορυκτοβάμβακα σε πλάκες ή ρολό.

2. Για την μόνωση των ορόφων, φαντάζομαι εννοείς την μόνωση των εξωτερικών τοιχοποιιών, γιατί μόνωση των ενδιαμέσων δαπέδων σε περίπτωση που αναφερόμαστε σε μία κατοικία δεν νοείται ούτε τυπικά ούτε ουσιαστικά.

Από την στιγμή που δεν μπορείς να κάνεις εξωτερική θερμομόνωση, ένας τρόπος είναι η μόνωση με πετροβάμβακα και επένδυση με γυψοσανίδα.Βέβαια θα χάσεις ωφέλιμο χώρο. Επίσης σε κτίρια κατοικίας που θέλουμε άμεση θέρμανση/ψύξη και παράλληλα ο χώρος να διατηρήσει το θερμικό/ψυκτικό φορτίο για ώρα από την στιγμή που θα κλείσουμε το σύστημα θέρμανσης/ψύξης, αυτός ο τρόπος δεν είναι ο ενδεδειγμένος καθότι δεν εκμεταλεύεσαι πλήρως την θερμοχωρητικότητα των δομικών σου στοιχείων (της λιθοδομής όπως λες). Αυτός ο τρόπος προτιμάται σε κτίρια συνάθροισης κοινού που θέλουμε να ζεσταθούμε/δροσιστούμε γρήγορα (αφού χρησιμοποιείται η αίθουσα για λίγες ώρες εβδομαδιαίως) και δεν μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα ότι το θερμικό/ψυκτικό φορτίο θα "χαθεί" σχετικά γρήγορα από την στιγμή που κλείσουμε το σύστημα θέρμανσης/ψύξης.Αλλά από την άλλη δεν έχεις πάρα πολλές επιλογές αφού αποκλείεις την εξωτερική μόνωση....Επίσης ένα μειονέκτημα αυτού του τρόπου θερμομόνωσης είναι ότι συχνά εμφανίζεται υγροποίηση στα ψυχρά στοιχεία της επένδυσης (μεταλλικές δοκίδες που χρησιμοποιούνται για την στήριξη των γυψοσανίδων), αλλά και γι'αυτό υπάρχουν λύσεις.

Το αν θα κρατήσεις την λιθοδομή εσωτερικά εμφανή θα το κρίνεις πρώτιστα εσύ εκτιμώντας αν έχει κάποιο νόημα και κάποια ταυτότητα μορφολογικά ώστε να την αναδείξεις. Τέλος μπορείς κάλλιστα (εσύ ή ένας μηχανολόγος) λαμβάνοντας τις τοπικές συνθήκες του έργου να κάνεις έναν υπολογισμό και να δεις αν αναμένεται να πιάσει το σημείο δρόσου η τοιχοποιία σου χωρίς θερμομόνωση.

Edited by pirsogiannis
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.