Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

@georgegaleos Ευχαριστώ για την απάντηση σου. Εκείνο που εννοούσα είναι πως ορίζουν οι τράπεζες τον επαγγελματικό λογαριασμό. Ας πούμε όσοι ΔΕΝ είναι ταμιευτηρίου;

Το άρθρο που ανέφερες γράφει:  ιη) Ως «Επαγγελματικός Λογαριασμός» ορίζεται ο λογαριασμός που τηρείται σε Πάροχο Υπηρεσιών Πληρωμών του ν. 3862/2010, μέσω του οποίου διενεργούνται συναλλαγές που αφορούν αποκλειστικά την επιχειρηματική δραστηριότητα του κατόχου.

Κι εδώ ανοίγει μεγάλη κουβέντα. Αναφέρει συναλλαγές κι όχι πληρωμές από πελάτες, επομένως πρέπει αν εγώ πληρώνω από ένα ταμιευτηρίου τη ΔΕΗ του σπιτιού μου (που είναι και γραφείο) να τον δηλώσω ως επαγγελματικό λογαριασμό; Επομένως, μετά δεν θα μπορώ να πληρώσω SuperMarket...;;;;

Επίσης, στο Plaisio π.χ. θα αγοράσω κάτι με τιμολόγιο και πληρώσω με MasterCArd ατομική μιας και δεν έχω εταιρεία αλλά είμαι ελεύθερος επαγγελματίας, τέρμα κι αυτό;;;;

 

 

Edited by alej
  • Απαντήσεις 305
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε (edited)

Προσωπικά θεωρώ ότι με καλύπτει αυτό που έγραψα στην παραπομπή απαντώντας στο BAS .... και στην εξήγηση που έδωσα. Επίσης δεν θεωρώ ότι υπάρχει θέμα ακόμη και σε αυτό που γράφεις στο τέλος διότι η πιστωτική συνδέεται άμεσα με το φ.π. ή το φ.π. ελεύθερο επαγγελματία που είναι πρακτικά το ίδιο πρόσωπο. Οπως θεωρώ ότι δεν θα υπήρχε και θέμα αν χρησιμοποιούσες έναν ταμιευτηρίου ως επαγγελματικό --στον οποίο όμως δεν θα υπήρχε συνδικαιούχος--- απλά θέλουν προφανώς να περιορίσουν τον όγκο και να είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα αναφορικά στο τι μπαίνει στον λογαριασμό και όχι τόσο στο τι βγαίνει. Δηλαδή θέλουν τα επαγγελματικά έσοδά σου να περνούν μόνο από τέτοιου τύπου λογαριασμό (επαγγελματικό) και όχι από άλλου τύπου όπου μπορεί να γίνει και άλλη κατάθεση. Οπότε αν για οποιονδήποτε λόγο βρεθεί κάποιο κατάθεση στο επαγγελματικό λογαριασμό πέραν της επαγγελματικής δραστηριότητας να στο θεωρήσουν έσοδο και να φορολογηθεί.Δεν ισχύει βέβαια αυτό σε εταιρικές κάρτες ή εταιρικούς λογαριασμούς. Για αυτό και αν πας σε τράπεζα και ζητήσεις να βγάλεις εταιρική πιστωτική πιστωτική κάρτα με την ιδιότητά σου ως φ.π. ελεύθερος επαγγελματίας δεν σου βγάζουν..... διότι από την μία δεν έχει νόημα και από την άλλη το "follow the money" σε έλεγχο είναι μονοσήμαντο και εύκολο να βρεθεί.. 
Αναφορικά στην έννοια του επαγγελματικού λογαριασμού η τράπεζα (σε ερώτησή μου σε όλες σχεδόν τις τράπεζες) θεωρεί ως τέτοιον έναν λογαριασμό που έχει ανοιχθεί με την ιδιότητά σου ως φ.π ελεύθερος επαγγελματίας ή με αυτήν του νομικού προσώπου και όχι με αυτή του "απλού" φ.π.. Ισως βρεις κάποιον ακριβέστερο ορισμό αν αναζητήσεις σχετικά με το τραπεζικό δίκαιο.
 

Edited by georgegaleos
Δημοσιεύτηκε

Στον λογαριασμό της Ε.Τ.Ε. που έχουμε οι μηχανικοί αν έχουμε και συνδικαιούχους δεν μπορούμε να τους δηλώσουμε ως επαγγελματικούς;

Δημοσιεύτηκε

Σε πιθανό φορολογικό έλεγχο μπορεί να σου ζητηθεί να αποδείξεις από πού προέρχονται τα εισοδήματα και η ρευστότητά σου με τις φορολογικές σου δηλώσεις και τα τεκμήριά σου. Εάν εσύ λοιπόν συμμετέχεις σε κοινόχρηστο λογαριασμό, ίσως να χρειαστεί να αποδείξεις στον έλεγχο ότι όντως η συμμετοχή σου, στις τραπεζικές καταθέσεις είναι μεγαλύτερη της "τεκμαιρόμενης" αναλογίας με βάση την οποία κάνουν τους υπολογισμούς τους οι φορολογικές αρχές. Στην πράξη δεν μπορεί να εξακριβωθεί με ακρίβεια ή είναι δύσκολο η αιτία κάθε κατάθεσης η οποία γίνεται σε τέτοιο λογαριασμό αφού θα πρέπει να επιδείξεις λεπτομερή στοιχεία για συναλλαγές που έλαβαν χώρα πολλά ίσως και αρκετά χρόνια στο παρελθόν. Οι ελεγκτές υπάρχει πιθανότητα αν δεν μπορέσουν να διασταυρώσουν τον πραγματικό καταθέτη και σε ποιόν λήπτη του κοινού λογαριασμού αντιστοιχεί η κατάθεση να καταμερίσουν το κατατεθειμένο κοινόχρηστο ποσό αναλογικά και να σου πουν να αποδείξεις εσύ τον ισχυρισμό σου... πρακτικά να μεταφέρουν το βάρος απόδειξης σε εσένα.

Αναφορικά στο αν και πως θα δηλωθεί ένας κοινός επαγγελματικός λογαριασμός δες την ΔΕΑΦ που ανέφερα παραπάνω στο α/α.5 και θα καταλάβεις. Επίσης θεωρώ ότι θα γίνει εύκολα αντιληπτό τι πιθανό πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί αν σε αυτόν τον λογαριασμό (κοινό) γίνονται καταθέσεις από διάφορες πηγές (π.χ. ανδρόγυνο ελ. επαγγελματίες και οι δύο, όπου δέχονται και οι δύο έσοδα σε αυτόν τον λογαριασμό ή ανδρόγυνο όπου ο ένας είναι ελ. επαγγελματίας και ο άλλος μισθωτός, όπου και οι δύο δέχονται τις απολαβές τους σε αυτόν, το θέμα δυσκολεύει θεωρώ αν υπάρχει και ένα ή δύο pos .....)

 

Δημοσιεύτηκε (edited)

Το έχεις ψάξει βλέπω αρκετά. Η γυναίκα μου είναι στον λογαριασμό της Ε.Τ.Ε. και μόνο αναλήψεις θα κάνει καθώς καταθέσεις θα γίνονται μόνο ότι αφορά το επάγγελμά μου. Ουσιαστικά μπήκε συνδικαιούχος για λόγους ασφαλείας. Αυτός θα είναι και ο μοναδικός λογαριασμός (+ VIVA) που θα δηλώσω, θα έχω και χρησιμοποιώ ως επαγγελματίας για να πληρώνομαι. 

Θα πληρώνω όμως κι από άλλους λογαριασμούς ακόμα και για την δουλειά μου, γιατί πολύ απλά δεν είναι λογικά αποδεκτό κάθε φορά που πρέπει να πληρώσω να κάνω μεταφορές από εδώ κι από εκεί και να αναρωτιέμαι που έχω λεφτά και αν μπορώ να ψωνίσω.

Εισοδήματα κάποιοι έχουν κι από άλλες πηγές, νόμιμες 100% και φορολογημένες πέρα από το επάγγελμα του μηχανικού - λογιστή κλπ. Το τι τα κάνω και που τα ξοδεύω κι αν γουστάρω να τα χώνω στη δουλειά μου ή στο S/M θεωρώ ότι είναι δικός μου λογαριασμός και από την στιγμή που δεν είναι τίποτα κρυφό δεν θα μπορέσουν να κάνουν και κάτι. Αλλιώς ξεκινάει ο παραλογισμός... 

P.S. Το ύφος μου προφανώς και δεν απευθύνεται σε σένα @georgegaleos ή σε κάποιον άλλο συνάδελφο. Σε ευχαριστώ και πάλι για τις πληροφορίες.

Edited by alej
Δημοσιεύτηκε

Αρχικά εγώ μαζί με τον ΕΛ της VIVA έκανα και αίτηση για έκδοση ΧΡΕΩΣΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ . Αρα ό,τι περνάει σαν δαπάνη το πληρώνω με αυτή ή με μεταφορά μεταξύ λογαριασμών .

Οτι είναι ιδιωτικό μέσω άλλων λογαριασμών . Το λογικό είναι κάθε φορά που μας βάζουν λεφτά να τα μεταφέρουμε σε έναν άλλο λογαριασμό , έχω και ατομικό στην VIVA και το ίδιο αν θέλουμε να πληρώσουμε κάτι επαγγελματικό . 

Δημοσιεύτηκε (edited)

Εγώ ακολουθώ την παρακάτω πρακτική.

Όλες οι πληρωμές προς εμένα από πελάτες ή οι πληρωμές από εμένα προς προμηθευτές, μέσα από ΕΛ

Αυτό που κάνω, και δεν ξέρω αν θα το πληρώσω ποτέ, είναι πως εξοφλώ ΔΕΚΟ κατοικίας μέσω του ΕΛ

Επίσης κάνω αγορές (βενζίνες, χαρτικά, ηλεκτρονικά είδη) μέσω των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, προφανώς μη ΕΛ...

 

 

Edited by Faethon11
Δημοσιεύτηκε (edited)

εγώ πάλι αυτό που έχω καταλάβει είναι:

1. έσοδα από πελάτες αποκλειστικά σε επαγγελματικό λογαριασμό

2. επαγγελματικές δαπάνες αποκλειστικά από επαγγελματικό λογαριασμό

3. για προσωπικά έξοδα (supermarket, ρούχα κλπ) θεωρώ ότι καλό είναι να υπάρχει στο ίδιο τραπεζικό ίδρυμα (για αποφυγή προμηθειών) ένας λογαριασμός ταμιευτηρίου, έτσι ώστε να γίνεται περιοδικά μεταφορά ποσών σε αυτόν (από τον επαγγελματικό) και να γίνεται η πληρωμή των προσωπικών εξόδων από τον ταμιευτηρίου

Edited by Roy_Hobbs
Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλά βρε παιδιά να κάνω μια βλαμμένη ερώτηση: "Αγορές με μετρητά είτε για επαγγελματικές δαπάνες είτε για μπουγάτσα με τυρί, κανένα καφέ είτε για οτιδήποτε άλλο (επαγγελματικό ή προσωπικό) δεν κάνετε ?"

Δηλαδή γιατί αν θέλω να πάω να πάω να αγοράσω ένα μελάνι για τον εκτυπωτή θα πρέπει να πληρώσω με κάρτα αφού μπορώ και μετρητά ή αν θέλω να αγοράσω μελάνι σουπιάς θα μεταφέρω από τον επαγγελματικό στον ταμιευτηρίου και θα πληρώσω με την όποια κάρτα.... αν έχω μετρητά θα αγοράσω με αυτά για να φτιάξω λιγκουίνι με μελάνι σουπιάς σε ραγού από σουπιές και αρακά ... τις σουπιές, τον αρακά κλπ τα έχω ...:shock:

Για εμένα τα έσοδα είναι το θέμα να περνάνε από τον επαγγελματικό, τα έξοδα ας γίνονται από όπου να'ναι (με τους ισχύοντες χρηματικούς περιορισμούς) 

 

Edited by georgegaleos
Δημοσιεύτηκε

ψαγμένο σε βλέπω στη μαγειρική :smile:

για τα μετρητά συμφωνώ

αν θέλει όμως κάποιος να πληρώσει με κάρτα είδη supermarket/εισιτήρια θεάτρου-κινηματογράφου ή να αγοράσει με μεταφορά από τραπεζικό λογαριασμό έναν καναπέ για το σπίτι του , λες δεν υπάρχει πρόβλημα να τα κάνει όλα αυτά από τον επαγγελματικό?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.