Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Σε εκτός σχεδίου περιοχή, σε έκταση 12 στρ., βγαίνουν το 1990 και το 2000 (προσθήκη) δύο οικοδομικές άδειες για κατασκευή διάφορων κατοικιών προς εκμετάλλευση. Η ιδιοκτησία δεν είναι του εκμεταλλευτή, αλλά επειδή από το μισθωτήριο που έχει με τον ιδιοκτήτη επιτρέπεται, οι άδειες εκδίδονται στο όνομα του εκμεταλλευτή. Σήμερα πάμε να κάνουμε ρύθμιση αυθαιρέτων χώρων για κάποιες προσθήκες που έχουν γίνει από τότε. Διαβάζοντας όμως τα συμβόλαια προκύπτει ότι τα 12 στρ. δεν είναι ιδιοκτησία ενός, αλλά από το 1989, είχε γίνει μία γονική παροχή και πλέον είχαμε δύο γήπεδα, 8 και 4 στρ.. Εξ’ όσων γνωρίζω, κανονικά, η άδεια του 1990 (αλλά και του 2000) δεν ήταν δυνατό να βγει στην ενιαία έκταση των 12 στρ., διότι τα δύο γήπεδα δεν ήταν του ίδιου ιδιοκτήτη. Αυθαίρετα έχει και στα δύο τμήματα και επίσης υπάρχει και υπόλοιπο δόμησης και η επιθυμία του εκμεταλλευτή είναι να νομιμοποιηθούν τα αυθαίρετα με έκδοση οικοδομικής άδειας. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη περίπτωση, αφού οι άδειες δεν ανακλήθηκαν και ισχύουν κανονικά? Οι σκέψεις που έχω κάνει είναι οι εξής:

 

  1. Κάνουμε 2 δηλώσεις αυθαιρέτων, μία για κάθε γήπεδο, στο όνομα είτε του ιδιοκτήτη είτε στο όνομα του εκμεταλλευτή (υπάρχει μισθωτήριο που το επιτρέπει). Στα 4 στρ. που τα αυθαίρετα είναι λίγα, συνεχίζουμε με τακτοποίηση. Στα 8 στρ. που είναι περισσότερα, συνεχίζουμε με νομιμοποίηση. Εδώ βέβαια κάποια κτήρια προκύπτουν να είναι εντός του Δ, οπότε αυτά τακτοποιούνται.
  2. Κάνουμε 1 δήλωση αυθαιρέτων για τα 12 στρ., όπως δηλαδή λένε οι αρχικές άδειες, στο όνομα είτε των ιδιοκτητών (αναλογικά), είτε στο όνομα του εκμεταλλευτή. Έπειτα, είτε τακτοποιούμε στα 4 στρ. και βγάζουμε άδεια στα 8 στρ., είτε βγάζουμε δύο άδειες ξεχωριστές, μία για κάθε γήπεδο.

 

Κάθε άποψη δεκτή!!!!

Edited by danaikaterina
  • Απαντήσεις 51
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε (edited)

χρονικα, υπαρχει μια ανακολουθια

Απο εναν αγρο εκτασης 12 στρεματων, το ετος  1989 ο ιδιοκτητης μεταβιβαζει 4 στρ. στον γιο και του μενουν 8 στρεματα

Μετα κανει μισθωτηριο ο ιδιος με δικαιωμα ανοικοδομησης απο τον μισθωτη, χωρις την συμμετοχη του ιδιοκτητη των 4 στρ.

Εσυ μπορεις να προχωρησεις σε τακτοποιηση απο τον μισθωτη, αφου ειχε δικαιωμα εκδοσης αδειας

αλλα, μονον για τα 8 στρ.

 

Για τα 4 στρ. δεν ειχε μισθωτηριο ουτε δικαιωμα απο τον νεο ιδιοκτητη.

Μια λυση ειναι να δοσει συναινεση και ο ιδιοκτητης των 4 στρεματων,  αν και  κατι τετοιο δεν προβλεπεται στο νομο.

 

Δες, ομως,  την γονικη παροχη,

Οταν εχει γινει  μια μισθωση και αργοτερα  γινεται μεταβιβαση του μισθιου,

λογικο ειναι να αναγραφεται μεσα στο συμβολαιο οτι εναι ελευθερο απο καθε βαρος κλπκλπ

και γινεται μνεια οτι ειναι μισθωμενο με το απο...μισθωτηριο και  οτι ο νεος ιδιοκτητης  αποδεχεται την εκμισθωση  κλπκλπ.

 

εδιτ

οι δυο αδειες ηταν για ενα ολοκληρο

ή μία για τα 8 στρ. και μία για τα 4 στρ.??
 

Edited by dimitris GM
Δημοσιεύτηκε

ΧΡΟΝΙΚΟ:

Το 1989 γίνεται η γονική παροχή και τα 12 στρ. γίνονται 8 και 4.

Το 1990 γίνονται 2 μισθωτήρια από τους 2 ιδιοκτήτες προς τον 1 εκμεταλλευτή.

Το 1990 ο εκμεταλλευτής βγάζει στο όνομά του 1 οικοδομική άδεια, εμφανίζοντας όμως τα 12 στρ. ως 1 γήπεδο και όχι ως 2 γήπεδα ( 8+4 ), όπως, εξ΄ όσων γνωρίζω, όφειλε, διότι δεν ήταν ο ίδιος ιδιοκτήτης.

Το 2000 ο εκμεταλλευτής βγάζει στο όνομά του 1 οικοδομική άδεια προσθήκης, εμφανίζοντας ΠΑΛΙ τα 12 στρ. ως 1 γήπεδο.

 

Πριν το 2011 έχουν γίνει αυθαίρετα.

 

Σήμερα, επειδή υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή, ο εκμεταλλευτής θέλει να νομιμοποιήσει τα αυθαίρετά του.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η έκδοση της άδειας νομιμοποίησης, αφού σήμερα δεν μπορεί να φανεί όλο το 12άρι ως ένα γήπεδο και ταυτόχρονα οι 2 άδειες που βγήκαν στο 12άρι, δεν έχουν ανακληθεί ή ακυρωθεί?

 

Ποια η άποψη σχετικά με τις δικές μου σκέψεις 1 και 2 ?

Δημοσιεύτηκε

Ξεκινάς από αρχείο ΥΔΟΜ και ψάχνεις στους φακέλους των δύο οικοδομικών αδειών ποιο συμβόλαιο προσκομίστηκε για την έκδοσή τους. Εάν είχε αποκρυφτεί η κατάτμηση του αρχικού γεωτεμαχίου το 1989 για μένα οι οικοδομικές άδειες βάζουν υποψηφιότητα ακυρότητας λόγω προσκόμισης ψευδών στοιχείων. Δεύτερο βήμα εξετάζεις την εγγραφή στο κτηματολόγιο, εάν η περιοχή είναι κτηματογραφημένη. Επειδή συμπεραίνω ότι από το 1990 που ξεκίνησε η μίσθωση οι δύο ιδιοκτήτες δηλώνουν ξεχωριστά το μίσθωμα (βάσει και των δύο μισθωτηρίων) και συνεπώς αντιμετωπίζονται από τότε ως δύο διακριτές ιδιοκτησίες (όπως είναι και τυπικά), βλέπω σωστότερο να γίνουν δύο δηλώσεις υπαγωγής, μία για κάθε ιδιοκτησία. Η κάθε δήλωση φυσικά μπορεί να γίνει και στο όνομα του μισθωτή και να επιλεγεί η προσφορότερη λύση για ρύθμιση ή νομιμοποίηση, εάν είναι εφικτό.

Δημοσιεύτηκε

Αρχικά ευχαριστώ για την απάντησή σου....

 

Αυτό με τα συμβόλαια της ο.α. και την υποψηφιότητα ακυρότητας είναι προς διερεύνηση, όμως εφόσον δεν έχει ακυρωθεί η ο.α., εμείς μπορούμε να θεωρήσουμε πως βγήκε "καλώς" και με δεδομένο αυτό να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε.

 

Κτηματολόγιο δεν υπάρχει.

 

Όντως, από το 1990 που ξεκίνησε η μίσθωση, έως και τις μέρες μας, ο εκμεταλλευτής έχει 2 μισθωτήρια, ένα για κάθε τμήμα.

 

Η ερώτηση είναι για το ποια είναι η σωστότερη λύση: 1 δήλωση επειδή έτσι βγήκε η άδεια ή 2 δηλώσεις επειδή έτσι είναι στην πραγματικότητα.

Δημοσιεύτηκε

Ναι σε αυτή την ερώτηση απαντώ και λέω μου φαίνεται σωστότερο να γίνουν δύο δηλώσεις γιατί πρόκειται για δύο ακίνητα (από το 1989). Επίσης, εγώ θα πρότεινα να βγούνε δύο άδειες νομιμοποίησης για τα κτίσματα κάθε γεωτεμαχίου νομιμοποιώντας το σύνολο των κτισμάτων κάθε ακινήτου, άσχετα εάν κατασκευάστηκαν βάσει οικοδομικής άδειας (του 1990 ή του 2000). Έτσι λύνεται και το θέμα που προκύπτει με την ισχύ των οικοδομικών αδειών. Εννοείται ότι εάν κάποιο τμήμα κτίσματος δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί απλά ρυθμίζεται με πληρωμή του αναλογούντος προστίμου.

Γενικά η φιλοσοφία μου είναι με την ενασχόληση με κάποιο ακίνητο για ρύθμιση πχ ή νομιμοποίηση να μην μένουν εκκρεμότητες για το μέλλον. Γι' αυτό και λέω ουσιαστικά να αντιμετωπίσεις το θέμα σαν να μην υπάρχουν οικοδομικές άδειες παρότι δεν έχουν ανακληθεί γιατί εσύ γνωρίζεις σήμερα ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να ανακληθούν μελλοντικά.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Χμμ.. όχι κακή ιδέα... Σε αυτήν την περίπτωση, θα επιλέξουμε ότι έχουμε ή ότι δεν έχουμε ο.α. και θα το αιτιολογήσουμε λόγω αναληθών στοιχείων?

Δημοσιεύτηκε (edited)

Το σωστό όπως καταλαβαίνω στην περίπτωση αυτή είναι να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει οικοδομική άδεια. Από εκεί και πέρα, εάν τα προς ρύθμιση τμήματα είναι μικρό μέρος του ακινήτου, το αναλογούν πρόστιμο είναι πολύ πιθανό να συμψηφίζεται με το τέλος υπαγωγής του όλου κτίσματος που πάει προς νομιμοποίηση!

 

edit: Η αιτιολόγηση μπορεί να συνίσταται πολύ απλά ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στην επιφάνεια του γεωτεμαχίου...

Edited by apthan
  • 4 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα!


 


Έχω οικοδομική άδεια που εκδόθηκε το 2002 σε 2 ανεξάρτητα διπλανά οικόπεδα διαφορετικών ιδιοκτητών, εντός οικισμού (προυφ του 23).


Τώρα θέλουν να το πουλήσουν και άρα να τακτοποιηθούν οι αυθαιρεσίες..


Θεωρώ ότι ισχύει η ΟΑ ή την θεωρώ άκυρη, καθώς δεν προηγήθηκε κάποια πράξη συνένωσης πριν την εκδοσή της;


Δημοσιεύτηκε

Στο τοπογραφικο της αδειας φαινεται ενα οικοπεδο; και περιλαμβανει και τα δυο μικροτεροα;τι ελεγχος εγινε η τι τιτλος εμφανιστηκε για την εκδοση αδειας, νομιζω πρεπει να κοιταξεις πρωτα αυτα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.