Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητοί συνάδελφοι θα ήθελα μια διευκρίνιση. Σε κτίριο κατηγορίας 1 εξ ολοκλήρου αυθαίρετο (χωρίς οικοδομική άδεια) με περαιωμένη δήλωση τότε, αν έχω καταλάβει σωστά, επιτρέπονται εργασίες είτε με ΕΕΔΜΚ είτε με Έγκριση Εκτέλεσης Εργασιών (ας την πούμε ΕΕΕ). Ερωτήματα:

1. Ισχύει αυτό;
  2. Ποια η διαφορά, ώστε να αποφασίσουμε αν θα εκδοθεί ΕΕΔΜΚ ή ΕΕΕ;
  3. Ποια η διαφορά, ώστε να αποφασίσουμε αν θα εκδοθεί μία από τις παραπάνω πράξεις ή αν θα εκδοθεί Έγκριση Εργασιών Αποπεράτωσης Αυθαίρετης Κατασκευής του άρθρου 107 εφόσον οι εργασίες εντάσσονται στο πλαίσιο της υποπερίπτωσης β)ααα) "αα) εργασιών επισκευής, οι οποίες αποβλέπουν στην υγιεινή, την αισθητική βελτίωση-αποκατάσταση, τη συνήθη συντήρησή τους,";
  4. Αν το αυθαίρετο ήταν κατηγορίας 5 (όχι εξαίρεση από κατεδάφιση) ποια θα ήταν η διαφορά στις επιτρεπόμενες εργασίες και την πράξη που θα πρέπει να εκδοθεί, έστω με την προϋπόθεση ότι αυτές δεν αλλάζουν τον όγκο του κτιρίου;
  5. Μήπως όπου κανονικά θα εκδίδονταν ΕΕΔΜΚ βγαίνει αυτή (ακόμα και στα κατηγορίας 5), αλλά ειδικά στα αυθαίρετα που δεν έχουν εξαιρεθεί (κατηγορίας 5) και για εργασίες που θα έπρεπε κανονικά να εκδοθεί οικοδομική άδεια αλλά δεν γίνεται, μπορεί να εκδοθεί κατά παρέκκλιση έγκριση αποπεράτωσης με τους περιορισμούς που έχει;
  • 3 months later...
  • Απαντήσεις 587
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλησπέρα, σε ακίνητο με κτίσμα προ 55 και ένα αυθαίρετο προ 1983, έχω κάνει δήλωση στο ν.4495/17, έχει πληρωθεί το παράβολο και έχω επιλέξει Τύπο αυθαιρεσίας: «προς έγκριση κατεδάφισης» καθώς το πάω με άρθρο 106. θεωρείτε ότι μπορώ να πάω με Έγκριση εκτέλεσης  εργασιών κατεδάφισης για όλα τα κτίσματα κατά το άρθρο 29, παρ.4 (γ)? 

Με το ΦΕΚ 63/Α/1-5-2024 προστέθηκε στο τέλος της παρ.4 το εδάφιο «Αν οι ανωτέρω εργασίες αφορούν σε κτίσματα που υφίστανται προ του έτους 1955, απαιτείται και η υποβολή σχετικής γνωμοδότησης του οικείου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.» Αυτό το εδάφιο αναφέρεται σε όλες τις περιπτώσεις...α, β και γ, καταλαβαίνω όχι μόνο στα α και β, θα το διευκρίνιζε.

Άρα μπορώ να γκρεμίσω και το αυθαίρετο κτίσμα και το προ 55 με Έγκριση εκτέλεσης  εργασιών κατεδάφισης αφού πάρω έγκριση Σ.Α.?

υ.γ. σκέφτομαι όμως ότι θέλω και έγκριση αρχαιολογίας  και νεωτέρων γιατι έχω κτίσμα προ 1923 και είμαι και εντός αρχαιολογικού χώρου, σωστά? (Ν.4858/2021). Οπότε ίσως η άδεια κατεδάφισης είναι μονόδρομος?

Edited by Roukat
Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλησπέρα, η έγκριση εργασιών έχει λιγότερα δικαιολογητικά σε σχέση με κανονική άδεια κατεδάφισης, όμως προϋποθέτει να έχεις απευθυνθεί πρώτα στην υπηρεσία ώστε να έχεις χαρτί περί ετοιμόρροπου ή έστω κάτι που να στοιχειοθετεί κατεδάφιση. Αν νομίζεις ότι μπορείς να πάρεις τέτοιο χαρτί, τότε μπορείς να κάνεις ένα διαβιβαστικό προς το τμήμα αυθαιρέτων, ώστε να έρθουν να δούνε τα κτίσματα και να εκδώσουν το αντίστοιχο πρωτόκολλο.

Δυστυχώς δεν νομίζω να υπάρχει τρόπος να αποφύγει το Σ.Α. και την αρχαιολογία ακόμα και μέσω της έγκρισης εκτέλεσης εργασιών.

Edited by akis73
Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλημέρα @akis73, ευχαριστώ για την απάντηση! Δε θέλω να αποφύγω κάτι, σκέψου έγκριση ΣΑ έχω ήδη πάρει και τώρα θα καταθέσω αρχαιολογία. Το θέμα είναι ότι για παράδειγμα την έγκριση αρχαιολογίας δεν την έχει σαν επιλογή στους επιμέρους ελέγχους. Επίσης αυτό το δικαιολογητικό που λες νομίζω αναφέρεται στις περ. α και β της παρ.4 του άρθρου 29. Για την περ. γ το δικαιολογητικό είναι η υπαγωγή στο ν4495/17 κατά το άρθρο 106 με πληρωμή παραβόλου. Λάθος κάνω?

Edited by Roukat
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα. για την αρχαιολογία έχει τις 'εγκρίσεις φορέων' οπότε ανεβάζεις εκεί. Στα δικαιολογητικά υπάρχει ξεχωριστό πεδίο όπου ανεβάζεις τις όποιες υπαγωγές και άλλο ξεχωριστό που ονομάζεται 'δικαιολογητικά δικαιώματος υπαγωγής' (βλ. επισυναπτόμενη εικόνα) εκεί θα πρέπει να ανέβει το χαρτί της Υπηρεσίας.

image.png.6bc3caf147351cd45b9078fb3adce213.png

• Thanks 1
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Ναι σύμφωνοι , όμως ως δικαιολογητικό εσύ δε συμφωνείς οτι μπορώ να ανεβάσω τη δήλωση ν.4495/17 με πληρωμένο παράβολο? Όχι κάποιο έγγραφο της ΥΔΟΜ δηλαδή.

Δημοσιεύτηκε (edited)

@Roukat νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι τα δικαιολογητικά της παρ.4 του άρθ.29 δεν αφορούν την υπαγωγή στο Ν.4495/17 την οποία ζητάει σε άλλο πεδίο. Αν θες στείλε και μήνυμα στο τεε. Προσωπικά και τις δύο φορές που έβγαλα έγκριση εκτέλεσης, είχα έκθεση αυτοψίας από Υδομ.

Edited by akis73
Δημοσιεύτηκε

κι εγώ το ίδιο, είχα βγάλει για μέτρα ασφαλείας που μου είχε ζητήσει η ΥΔΟΜ για επικίνδυνο...Όσο το κοιτάζω βλέπω ότι μάλλον έχεις δίκιο, θα το πάω για άδεια λοιπόν. Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.