Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 42 - Ν. 4495/17] Ισχύς, αναθεώρηση και ενημέρωση οικοδομικών αδειών


Recommended Posts

Φίλε ΚΑΝΑ ευχαριστώ για την απάντηση, ναι έχει περάσει Σ.Α. Πήρα παράταση (Αρθ.29 παρ.6 Ν.4067/2012) μιας και έχει περατωθεί ο Φ.Ο. και προκειμένου να ολοκληρώσω τις όψεις για να αναθεωρήσω επ' αόριστον. Η πολεοδομία δεν με αφήνει να αναθεωρήσω (θέλω να τροποποιήσω τα κουφώματα) Αναρωτιέμαι λοιπόν αν σύμφωνα με το Αρθ.28 περ.η του 4495 μπορεί να γίνει ενημέρωση εφ'όσον δεν αλλάζουν δόμηση, κάλυψη όγκος.

Link to comment
Share on other sites

On 1/6/2022 at 12:01 ΜΜ, andmix said:

 

Καλησπέρα,

επέκταση υπογείου εντός περιγράμματος και χωρίς να εξέχει από το φυσικό-διαμορφωμένο έδαφος,  συνιστά κατά τη γνώμη σας μεταβολή στα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης, δόμησης, όγκου, ύψους?

Η Κάλυψη και το περίγραμμα μένουν ίδια με της αδείας, η Δόμηση ίδια (αφού το υπόγειο δεν μετράει στη Δόμηση) και όγκος επίσης ίδιος αφού δεν εξέχει του εδάφους.

Άρα ενημερώνουμε την οικοδομική άδεια ή αναθεωρούμε? 

ευχαριστώ.

 

4495/ Άρθρο 28/ορισμοί

«Ενημέρωση του φακέλου της οικοδομικής άδειας»: Είναι η διοικητική πράξη με την οποία καταχωρίζονται στο φάκελο των μελετών, ανεξάρτητα από το χρόνο ισχύος της οικοδομικής άδειας, τροποποιήσεις των μελετών, που δεν αλλάζουν το διάγραμμα δόμησης με επαύξηση των μεγεθών δόμησης, κάλυψης, όγκου και ύψους και τροποποίηση του περιγράμματος του κτιρίου, καθώς και η αλλαγή ιδιοκτήτη κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 42 του παρόντος.

4495/ Άρθρο 42/

10.Ενημέρωση του φακέλου της οικοδομικής άδειας, ανεξάρτητα από τον χρόνο ισχύος της οικοδομικής άδειας, πραγματοποιείται στις εξής περιπτώσεις :

β.  τροποποιήσεις των μελετών, εφόσον δεν μεταβάλλονται τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης, δόμησης, όγκου, ύψους, οι πλάγιες και οπίσθιες αποστάσεις και ο υπολογισμός των αναγκών σε χώρους στάθμευσης (άρθρο 39 παρ.3β του ν.4495/2017) του διαγράμματος κάλυψης και με την προϋπόθεση υποβολής τυχόν απαραίτητων εγκρίσεων από άλλους φορείς ή συλλογικά όργανα,

Καλησπέρα, τελικά τι ισχύει;

Link to comment
Share on other sites

8 ώρες πριν, Gestalt said:

Καλησπέρα, τελικά τι ισχύει;

το υπόγειο ως κλειστός χώρος συμπεριλαμβάνεται στο ποσοστό κάλυψης (άρθρο 12 παρ 3 ΝΟΚ) και επομένως αλλάζει το διάγραμμα κάλυψης (και με τον παλιό ΓΟΚ 85 το ίδιο ίσχυε σε περίπτωση υπογείου εμβαδού μεγαλύτερου του περιγράμματος ορόφων)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

On 6/3/2024 at 4:35 PM, nvido011 said:

Σας ευχαριστω πολύ κατ αρχην για τα ¨φώτα"! Τα έχω ανεβάσει όλα .... θα μάθω και θα επανέλθω!!!

Ευχαριστώ και πάλι!!!!!

Πήγα από κει και πολύ απλα θέλουν ΟΛΑ τα αρχεία της ρύθμισης!! όχι μόνο σχέδια. Βέβαια από την άλλη σου λέει γιατί δεν την εκδίδετε μονοι σας την πράξη? Τότε γιατί αυτό το πινκ πονγκ με τις διορθώσεις? Πως προχωράει η αίτηση αλλιώς δεν το κατάλαβα.....Σημ: πρόκειται για αναθεώρηση έντυπης για αλλαγή επιβλέποντος μηχ/γου. 

Σημ. β: εγώ δεν το ήξερα , αλλά από το Πάσχα και μετα η ΥΔΟΜ Παλλήνης μετακόμισε στην Ανθούσα. Απλά το αναφέρω μήπως γλυτώσει κανένας συνάδελφος την ταλαιπωρία!

 

  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

@ΚΑΝΑ κατάλαβα τι εννοείς, ωστόσο ο νόμος δεν αναφέρεται στην πραγματοποιούμενη κάλυψη; Σε αυτή την περίπτωση γιατί να μη γίνεται με ενημέρωση, όταν η πραγματοποιούμενη κάλυψη δεν μεταβάλλεται (αναφερόμαστε πάντα στην περίπτωση που το υπόγειο είναι εντός περιγράμματος Κτιρίου - υπερκείμενου ορόφου και μικρότερο της κάλυψης του κτιρίου αρχικά και όπου πρόκειται να γίνει όσο και η ανωτέρα κάλυψη, δηλαδή έστω για παράδειγμα ότι έχω υπόγειο όχι όσο η κάλυψη του ισογείου αλλά μικρότερο, πχ. στα 3/4 αυτού, άρα μικρότερο της κάλυψης του κτιρίου και αποφασίζω να το μεγαλώσω όσο και το ισόγειο, δηλαδή να αντιστοιχεί ακριβώς στο περίγραμμα του κτιρίου και επομένως δεν μεταβάλλεται η πραγματοποιούμενη κάλυψη στους υπολογισμούς του ΔΚ).

Ένα άλλο παράδειγμα που μου έρχεται είναι ΑΗΧ, σε όροφο για παράδειγμα που υποχωρεί σε σχέση με τον υποκείμενο και μεγαλώνει ο ΑΗΧ σε σχέση με την αρχική μελέτη, όντας και πάλι εντός κάλυψης κτιρίου (καθότι μεγαλύτερη η κάλυψη του υποκείμενου ορόφου). Σε αυτή την περίπτωση βέβαια χρήζει αναθεώρησης καθώς μεταβάλλεται ο όγκος, αν δεν ίσχυε όμως αυτό γιατί να απαιτούνταν αναθεώρηση;

Ίδια λογική σε σχέση και με το υπόγειο που συζητάμε, πάντα βέβαια και με την προϋπόθεση ότι η επέκταση αυτού εκτός του ότι θα βρίσκεται εντός κάλυψης κτιρίου θα βρίσκεται και εντός οριστικά διαμορφωμένου εδάφους ώστε να μην έχουμε σύγχυση με μεταβολή όγκου όπου είναι ξεκάθαρο ότι απαιτείται αναθεώρηση...

Edited by Gestalt
Link to comment
Share on other sites

Gestalt 

Όσα σου έγραψα στα έγραψα θεωρώντας ότι το υπόγειο σου είναι μεγαλύτερο της κάλυψης ορόφων. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.