ΙΑΣΟΝΑΣ Δημοσιεύτηκε April 10, 2025 at 06:18 πμ Δημοσιεύτηκε April 10, 2025 at 06:18 πμ On 9/4/2025 at 7:59 ΜΜ, freecat said: .....................Στο μεταξύ ο εργολάβος πούλησε τα διαμερίσματα.... Με τι Πιστοποιητικά ΗΤΑ έγινε αυτό; Ο συμβολαιογράφος που έκανε τα συμβόλαια αυτά γνωρίζει ότι, σήμερα οι ΟΙ που πουλήθηκαν έχουν άλλα "δεδομένα"; Μίλα και μαζί του πριν οτιδήποτε άλλο.... 2
ΚΑΝΑ Δημοσιεύτηκε April 10, 2025 at 02:07 μμ Δημοσιεύτηκε April 10, 2025 at 02:07 μμ ΙΑΣΟΝΑΣ Για πες μας ρε φίλε ποια η γνώμη σου. Είναι δυνατόν επειδή αγόρασα ένα διαμέρισμα από μια υπό κατασκευή οικοδομή να είμαι και νομικά υπεύθυνος ή συνυπεύθυνος της κατασκευής του κτιρίου ή της Ο.Ι π.χ σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος??? Αν δεν είμαι γιατί ο Ν 4495/17 να απαιτεί και την ενημέρωση της ο.α!
ΙΑΣΟΝΑΣ Δημοσιεύτηκε April 10, 2025 at 02:55 μμ Δημοσιεύτηκε April 10, 2025 at 02:55 μμ @ΚΑΝΑ φίλτατε Βασίλη, εγώ δεν είμαι νομικός. Μόνο ένας νομικός εξειδικευμένος σε τέτοιου είδους θέματα μπορεί να σου απαντήσει... Στηριζόμενος όμως στη λογική, ως απάντηση στο ερώτημά σου, σου λέω ναι, είναι συνυπεύθυνος αυτός που βιάστηκε και αγόρασε το διαμέρισμα καθότι είναι νόμιμος συνιδιοκτήτης του ακινήτου! Εκτός βεβαίως κι αν έχει προβλέψει ο δικηγόρος του κι έχει βάλει ειδικό εδάφιο στο συμβόλαιο αγοραπωλησίας για το συγκεκριμένο θέμα και για την αποποίηση της ευθύνης (αν βεβαίως είναι νόμιμο κάτι τέτοιο).
ΚΑΝΑ Δημοσιεύτηκε April 10, 2025 at 04:31 μμ Δημοσιεύτηκε April 10, 2025 at 04:31 μμ (edited) Ζήτησα τη γνώμη σου ως μηχανικό. Συμφωνούμε. Αλλά από την άλλη σκέφτομαι ότι αν είναι συνυπεύθυνος δεν πρέπει να έχει και λόγο στην επιλογή των μηχανικών των συνεργείων κλπ! υ.γ ένα άλλο πολύ σοβαρό θέμα που προκύπτει από την νομοθεσία έκδοσης Ο.Α είναι και αυτό της έκδοσης της Ο.Α στο όνομα υποχρεωτικά όλων των ιδιοκτητών. Οπότε αν εγώ έχω ένα ακίνητο με συνιδιοκτήτες τη γυναίκα μου τα παιδιά και τα εγγόνια, με την έκδοση και μόνο της Ο.Α τους καθιστώ όλους συνυπεύθυνους, έναντι π.χ ενός εργατικού ατυχήματος ή σε περίπτωση βλάβης μιας παρακείμενης οικοδομής. Δεν είναι παράλογο! Νομικέ Δημήτρη εσύ τι λες?? (όπως καταλαβαίνεις δεν σε αγνόησα! αλλά ήθελα πρώτα να ακούσω τη γνώμη από το κοινό μας φίλο) Edited April 10, 2025 at 05:05 μμ by ΚΑΝΑ
dimitris GM Δημοσιεύτηκε April 10, 2025 at 06:47 μμ Δημοσιεύτηκε April 10, 2025 at 06:47 μμ Ως προς το υγ του Βασιλη: - Κατ' αρχας, δεν μιλαμε για εργολαβικο, διοτι, στην περιπτωση του εργολαβικου, υπαρχουν οι σχετικες ρητρες περι της ευθυνης του εργολαβου που θα αναλαβει την ανοικοδομηση...κατα τον κανονα "αυτος που πληρωνει αυτος ευθυνεται", με συνυπευθυνο και τον μηχανικο του εργου. - Κατα τα λοιπα, στην περιπτωση του Βασίλη, εαν καποιοι εχουν ενα οικοπεδο και θελησουν να το χτισουν μονοι τους, γινονται οι ιδιοι "εργοδοτες" με ολες τις ευθυνες "εργολαβου". - Ο αγοραστης μιας ΟΙ δεν ευθυνεται, αφου ο ιδιος δεν εχει καμμια αναμιξη στην ολη διαδικασια ανοικοδομησης. - Η ΟΑ βγαινει στο ονομα των οικοπεδουχων και αυτοι ειναι υπευθυνοι για την πληρωμη των εισφορων οταν χτιζουν οι ίδιοι ή, επι εργολαβικου, τις πληρωνει ο εργολαβος με βαση συμφωνια στο εργολαβικο [γι αυτο σε καθε μεταβιβαση του εργολαβου επισυναπτεται βεβαιωση περι μη οφειλης ασφαλιστικων εισφορων]
ΚΑΝΑ Δημοσιεύτηκε April 11, 2025 at 05:57 πμ Δημοσιεύτηκε April 11, 2025 at 05:57 πμ (edited) καλημέρα Δημήτρη Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και για αυτό απορώ (και ζητώ συγνώμη από το φόρουμ -που γράφω εκτός θέματος): 1. γιατί ο Ν 4030/11 ή ο Ν 4495/17, να μην επιτρέπει να υποβάλω μεν, τους τίτλους ιδιοκτησίας με ιδιοκτήτες π.χ εμένα-σύζυγο -παιδιά και εγγόνια, αλλά με κάποια πρόσθετα δικαιολογητικά, να αναλαμβάνει την ευθύνη των πάντων, ένας από μας και 2. γιατί να ζητάει, χωρίς να διευκρινίζει πότε αυτή επιβάλλεται και με τι δικαιολογητικά γίνεται, την ενημέρωση της Ο.Α για την αλλαγή ιδιοκτήτη! υ.γ και μετά από όλα αυτά, πείτε ποια είναι η γνώμη σας Να ενημερώσει ή όχι την Ο.Α , ο/η συνάδελφος freecat που έθεσε το ερώτημα?? Edited April 11, 2025 at 06:07 πμ by ΚΑΝΑ 1
freecat Δημοσιεύτηκε April 11, 2025 at 08:34 πμ Δημοσιεύτηκε April 11, 2025 at 08:34 πμ (edited) On 10/4/2025 at 9:18 ΠΜ, ΙΑΣΟΝΑΣ said: Με τι Πιστοποιητικά ΗΤΑ έγινε αυτό; Ο συμβολαιογράφος που έκανε τα συμβόλαια αυτά γνωρίζει ότι, σήμερα οι ΟΙ που πουλήθηκαν έχουν άλλα "δεδομένα"; Μίλα και μαζί του πριν οτιδήποτε άλλο.... οι ΗΤΚ επειδή τις έβγαλε ένας συνάδερφος νομίζω λένε "υπό ανέγερση" @ΚΑΝΑ δεν το έχω ξαναπετύχει κάτι τέτοιο ποτέ. Ούτε κάποιος άλλος συνάδερφος. Θα πήγαινα να ρωτήσω στην ΥΔΟΜ τι κάνουν σε αντίστοιχες περιπτώσεις αλλά ο υπάλληλος δεν είναι συνεργάσιμος ούτε σε αυτά που άπτονται άμεσα της αρμοδιότητάς του. Edited April 11, 2025 at 08:43 πμ by freecat
kan62 Δημοσιεύτηκε April 11, 2025 at 08:57 πμ Δημοσιεύτηκε April 11, 2025 at 08:57 πμ Δεν καταλαβαίνω πως αλλάζει ο υπεύθυνος την ώρα που η άδεια είναι σε ισχύ. Αν δεν υπάρξει το ΠΕΚ και ζητηθεί αναθεώρηση με μεταβολή πολεοδομικών μεγεθών (εκτός γνωστοποίησης) για υλοποιημένα πράγματα, υπάρχει αυθαιρεσία και καταλογισμός στον επιβλέποντα. Πως τα ξεπερνάμε όλα αυτά και μιλάμε για γενικές ευθύνες περί ασφάλειας κλπ. Όσο υπάρχει άδεια με επιβλέποντα και αναθέτοντα την επίβλεψη, δεν υπάρχει τίποτε άλλο. Μόνο ευθύνες.
freecat Δημοσιεύτηκε April 11, 2025 at 09:02 πμ Δημοσιεύτηκε April 11, 2025 at 09:02 πμ On 11/4/2025 at 11:57 ΠΜ, kan62 said: Δεν καταλαβαίνω πως αλλάζει ο υπεύθυνος την ώρα που η άδεια είναι σε ισχύ. Αν δεν υπάρξει το ΠΕΚ και ζητηθεί αναθεώρηση με μεταβολή πολεοδομικών μεγεθών (εκτός γνωστοποίησης) για υλοποιημένα πράγματα, υπάρχει αυθαιρεσία και καταλογισμός στον επιβλέποντα. Πως τα ξεπερνάμε όλα αυτά και μιλάμε για γενικές ευθύνες περί ασφάλειας κλπ. Όσο υπάρχει άδεια με επιβλέποντα και αναθέτοντα την επίβλεψη, δεν υπάρχει τίποτε άλλο. Μόνο ευθύνες. Έχω κάνει ερώτημα γι αυτό (γνωστοποίηση) στο φόρουμ και δεν απάντησε κανείς.
kan62 Δημοσιεύτηκε April 11, 2025 at 09:05 πμ Δημοσιεύτηκε April 11, 2025 at 09:05 πμ Η συζητούμενη αναθεώρηση γίνεται μετά την υλοποίηση της τοιχοποιίας ; Έχει γίνει γνωστοποίηση ; Είστε επιβλέπων ή μελετητής της οικοδομής ;
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα