Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φωτογραμμετρία


Recommended Posts

Συνάδελφοι πρόσφατα αγόρασα από την Γ.Υ.Σ σαρωμένες αεροφωτογραφίες παλιάς χρονολογίας με σκοπό την δημιουργία ορθοφωτογραφίας, το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα στοιχεία των φωτογραφικών μηχανών πρωτεύων σημείο, εικονοσήματα, κ.τ.λ γιατί τις αεροφωτογραφίες της είχαν βγάλει οι αμερικάνοι:rolleyes: ξέρει κανείς τι μάρκα φωτογραφικών μηχανών είχαν τότε και που αν γίνετε να τα βρώ τα στοιχεία αυτά π.χ C.I.A :D:D λέμε τώρα

Link to comment
Share on other sites

αγαπητέ συνάδελφε jer44

τα στοιχεία αυτά τα δίνει η ΓΥΣ όπως σωστά αναφέρει ο συνάδελφος GRTOPO

και συνήθως ζητούνται μαζί με την αίτηση χορήγησης ρίξε μιά ματιά στο πίσω μέρος μήπως αναφέρεται και κάτι

εισαι βέβαιος/α για την διαδικασία παραγωγής ορθοφωτοχάρτη με σαρωμένες παλαιές αεροφωτογραφίες που είναι μικρής κλίμακας?

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι και αίτηση έκανα και απο όλα, αλλά για αυτές που πήρα και χρειάζομαι δεν έχουν τίποτα μου είπαν:confused:Βέβαιος είμαι αλλά για να γίνει σωστή δουλειά χρειάζεται C, xo,yo, εικονοσήματα ξέρει κανείς τι κάμερες χρησιμοποιούνταν παλιά , μήπως υπάρχει κανένας κατάλογος πουθενά

Link to comment
Share on other sites

για τις παλαιές λήψεις στοιχεία έχουν δοθεί στους αναδόχους

εκπόνησης μελετών εθνικού κτηματολογιου για την σύνταξη δασικών χαρτών

αν δεν τα βρείς η δεν υπάρξει απάντηση θα προσπαθήσω να τα βρώ στο αρχείο.

Link to comment
Share on other sites

Θεοχάρη άμα τα βρείς είσαι θεός!!!!

Οι δασικοί χάρτες θα γίνουν από αεροφωτογραφίες του '60 αν δεν κάνω λάθος.Είναι ακρίβως αυτό που χρειάζομαι.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς τα αγωνιστικά και συναδελφικά χαιρετίσματα στον αγαπητό, συμπαθέστατο και αναγνωρισμένο συνάδελφο GRTOPO.

 

Είναι παντελώς άγνωστα τα ονομαστικά ή εργαστηριακώς βαθμονομημένα στοιχεία του εσωτερικού προσανατολισμού των αεροφωτογραφιών του 1945 κλ.1:42.000. Οι αεροφωτογραφίες αυτές συνιστούν την 1η μεταπολεμικά Πλήρη Πανελλαδική Μετρητική Αεροφωτοληψία μεγάλου φορμάτ 23x23cm2 (πλην 12νήσων προσαρτημένα στην Ιταλία) , υπάρχουν βέβαια και κατά τόπους νεότερες αεροφωτοληψίες .

 

Για να βρει κάποιος τον εσωτερικό προσανατολισμό αυτών των αεροφωτογραφιών (Α/Φ) πρέπει να τις συστήσει σε block αεροτριγωνισμού ιδίων φωτογραφιών 1945 και ιδίων χαρακτηριστικών κάμερας (πέταξαν διαφορετικές κάμερες το 1945 , δεν είναι παντού η ίδια αρά πρέπει να κοιτάζεις καλά τα χαρακτηριστικά σημεία της κάμερας, εικονοσήματα κλπ) και ή να τις καλιμπράρει με σύγχρονο block Α/Φ κάμερας γνωστού εσωτερικού προσανατολισμού στην ίδια περιοχή , ή να τις καλιμπράρει σε σχέση με έναν ορθό χάρτη τουλάχιστον ίδιας ακριβείας (1:5.000 και καλύτερα) και όσο το δυνατόν προγενέστερο. Το πρόβλημα της πρώτης διαδικασίας (Α/Φ με Α/Φ) είναι ότι τα χαρακτηριστικά σημεία (well defined points) όπως γωνίες οδών, κρασπέδων, ξερολιθιών, σπιτιών κλπ έχουν σαφώς αλλάξει θέση όλα αυτά τα χρόνια (1945-2009 !). Άρα με την δεύτερη διαδικασία ψάχνουμε παλιό χάρτη για να εξαλείψουμε τα σφάλματα από την αλλαγή των σημείων. ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΤΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΥΤΟΒΑΘΜΟΝΩΜΙΣΗΣ (SELF-CALIBRATION) ΜΕ ΔΕΣΜΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ.

 

Εκτός αυτού να σου τονίσω ότι δεν είναι μόνο τα c,Xo,Yo, αλλά και η ακτινική διαστροφή που σχεδόν σε όλες τις κάμερες που έχω ως τώρα καλιμπράρει ξεπερνά τα 200μm αντί των max 4μm των συγχρονων καμερών.

 

Αυτά περί διαδικασίας. Υπάρχει και άλλο ένα σημαντικό κεφάλαιο περί γνώσης. Δηλαδή τι μοντέλο θα χρησιμοποιήσεις στο λογισμικό που θα επιλύσεις 9-παραμετρικο ή 15-παραμετρικο Ebner και ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ! : τι είδους αληλοσυσχετισεις (συμμεταβλητοτητες) υπάρχουν μεταξύ των 9 ή 15 παραμέτρων που βάζεις στην επίλυση? Δηλαδή, γιατί έχεις πολλές σωστές ελαχιστοτετραγωνικές λύσεις βάζοντας διαφορετικό c -> παίρνεις άλλη διαστροφή αλλά και πάλι η λύση σου είναι πάλι και παραμένει σωστή ενω στην ουσία τα c,διαστροφή είναι εντελώς διαφορετικές τιμές? Αν δεν ξέρεις από συμμεταβλητότητες, δεν θα καταλάβεις.... ΓΙ' ΑΥΤΟ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΙΝ ΚΑΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΛΥΣΕΙΣ...

 

Τέλος, η πιο απλή λύση απ' όλα τα παραπάνω είναι να μετρήσεις επαναληπτικά τα

εικονοσήματα σε 'όλες τις φωτο, μετά να βρεις το μέσο όρο για κάθε φωτο και μετά για την κάμερα. Έτσι όμως δεν θα έχεις λύσει καθόλου για διαστροφή, η οποία είναι και πολύ μεγάλη και σχετικά α-μοντελοποιητη

 

Σου δίνω έναν εσωτερικό 1945 χωρίς διαστροφή , για να ξέρεις, σίγουρα όμως η κάμερα σου θα έχει άλλα χαρακτηριστικα…….

 

 

begin camera_parameters kam/1945

focal_length: 153

ppac: 0 0

ppbs: 0 0

film_format: 230 230

fiducial: 1 111.507 0

fiducial: 2 0 111.822

fiducial: 3 -111.507 0

fiducial: 4 0 -111.822

lens_distortion_flag: off

IO_required: yes

camera_type: frame

media_type: film

end camera_parameters

Link to comment
Share on other sites

Καλωσορίζω τον εκλεκτό τοπογράφο μηχ. - φωτογραμμέτρη topo.gr στο ντεμπουτάρισμά του στο φόρουμ μας. Οι γνώσεις του σε θέματα φωτογραμμετρίας θα είναι πολύτιμες καθώς και σε θέματα προχωρημένων νεωτεριστικών τεχνολογιών αγνωστες ακόμα στους κοινούς θνητούς τοπογράφους.

Link to comment
Share on other sites

Πραγματικά εξαιρετικό το post του συναδέλφου topo.gr, δείχνει πόσο ανεβασμένο επίπεδο υπάρχει στο forum σε ποικίλα γνωστικά αντικείμενα. Καλως όρισες συνάδελφε!

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να αγνοήσεις τα στοιχεια εσωτερικου προσανατολισμού κάμερας c, xo, yo και να προχωρήσεις με ευθύ γραμμικό μετασχηματισμό (DLT). Απλά θα χρειαστείς περισσότερα και ίσως πιό ομοιόμορφα κατανεμημένα φωτοσταθερά στο στερεομοντέλο σου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.