Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Μέχρι το τέλος του 2017 θα αυξηθούν οι εκπομπές ρύπων προεδοποιεί η έκθεση Global Carbon Budget. Εάν συνεχιστεί η αύξηση, θα είναι όμως αδύνατον να υλοποιηθούν οι στόχοι της Συμφωνίας των Παρισίων για το Κλίμα.

 

 

Όλα κυλούσαν σύμφωνα με το πρόγραμμα. Η Γερμανία ως φιλοξενούσα χώρα της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα μετέδιδε κλίμα αισιοδοξίας για το αποτέλεσμα, οι απεσταλμένοι του αμερικανού προέδρου συμπεριφέρονταν με μετριοπάθεια και στο χώρο της Διάσκεψης με τα εθνικά περίπτερα η μουσική από τα νησιά Φίτζι, που προεδρεύει των εργασιών, προκαλούσε θετικά συναισθήματα. Ξαφνικά στο κέντρο τύπου ομάδα φημισμένων ερευνητών αποκάλυπτε το αποτέλεσμα μιας έρευνας με κακές ειδήσεις: ότι το διοξείδιο του άνθρακα που ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή συνεχώς αυξάνεται.

 

«Οι εκπομπές θα αυξηθούν»

 

Posted Image

 

Η έκθεση Global Carbon Budget προαναγγέλλει για το 2017 αύξηση των εκπομπών CO2 κατά 2%, ενώ τα προηγούμενα τρία χρόνια οι εκπομπές παρέμειναν στάσιμες. Περαιτέρω αύξηση θα παρατηρηθεί και το 2018 σύμφωνα με τους ειδικούς. Το μεγαλύτερο ποσοστό των εκπομπών ρύπων οφείλεται στους συνήθεις υπόπτους, το κάρβουνο, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. «Υπάρχουν ακόμη ορισμένες αβεβαιότητες, αλλά όλα δείχνουν ότι οι εκπομπές των ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα αυξηθούν» δηλώνει ο Γκλεν Πέτερς, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

 

Συγκεκριμένα μέχρι τέλος του χρόνου οι εκπομπές θα φτάσουν τους 41 γιγατόνους. Εάν η εξέλιξη επιβεβαιωθεί, θα σημαίνει ότι θα χρησιμοποιηθεί όλος ο προϋπολογισμός για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα τα επόμενα 20 με 30 χρόνια και στη συνέχεια δεν θα είναι δυνατόν η ανθρωπότητα να πιάσει τους στόχους που έχει θέσει η Συμφωνία των Παρισίων, δηλαδή τον περιορισμό στην αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου.

 

Τα βλέμματα στην Κίνα

 

Αλλά ποιος φέρει την ευθύνη γι αυτήν την εξέλιξη; «Σχετίζεται πολύ με ότι συμβαίνει στην Κίνα και την Ινδία» ρίχνει το ανάθεμα ο Γκλεν Πέτερς. Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι στην Κίνα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι τέλος του χρόνου θα ανέβουν κατά 3,5% σε σχέση με πέρσι. Κι αυτό πάλι σχετίζεται με το ρυθμό ανάπτυξης του υπ΄αριθμόν ένα ρυπαντή στον κόσμο που τα πρώτα τρία τρίμηνα του χρόνου άγγιξε το 6,9%. Παράλληλα, έχει αυξηθεί η παραγωγή άνθρακα τους πρώτους 9 μήνες της χρονιάς κατά 5,7% κατά μέσον όρο. Όλα αυτά ρίχνουν βαριά σκιά στην Κίνα που μετά την καταγγελία της Συμφωνίας των Παρισίων από τον πρόεδρο Τραμπ υπογράμμισε την προσήλωσή της στους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων.

 

Αντίθετα, στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ οι εκπομπές μειώθηκαν ελαφρά κατά 0,2% και 0,4% αντίστοιχα χωρίς να επηρεασθεί η οικονομική τους δραστηριότητα. Ωστόσο η μείωση είναι τόσο αργή που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως σημαντική στροφή της κλιματικής πολιτικής τους. Είναι σαφές ότι με αυτές τις «επιδόσεις» δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν ο στόχος μείωσης της θερμοκρασίας γύρω στους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Για να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει να μηδενιστεί η χρήση ορυκτών καυσίμων ανάμεσα στο 2050 και το 2070.

 

Κλίμα εποικοδομητικού διαλόγου

 

Posted Image

 

«Χρειάζεται μεγάλη φαντασία και αισιοδοξία για να πιστέψει κανείς ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό» δηλώνει ο Νίκλας Χένε από τη δεξαμενή σκέψης New Climate Institute. «Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μπορεί να περνούν φάση ακμής, αλλά εφόσον η οικονομία, που αναπτύσσεται με γοργό ρυθμό και χρειάζεται επιπλέον ενέργεια, καταφεύγει στα ορυκτά καύσιμα για να καλύψει τις ανάγκες της η αύξηση της θερμοκρασίας θα συνεχίζεται. Η τελευταία έρευνα αποδεικνύει ότι η πρόοδος για την προστασία του κλίματος πατά σε τρεμάμενα πόδια».

 

Από την πλευρά της η γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντριξ, είπε ότι η νέα έρευνα θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις της Βόννης «αλλά δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να ασκηθεί επιπλέον πίεση, διότι όσοι διαπραγματεύονται έχουν επίγνωση των ευθυνών τους». Κατά την άποψή της όλα πηγαίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα και καταγράφεται κλίμα εποικοδομητικού διαλόγου.

 

Πηγή: http://www.dw.com/el...εται/a-41369293

 

Click here to view the είδηση

Δημοσιεύτηκε

Σιγά μην μειώθούν. Μια φορά καταφέραμε να συμφωνήσουν όλα τα κράτη σε ένα πλαίσιο και ο Τραμπ έβγαλε τις ΗΠΑ απο την συμφωνία. Απο την άλλη τα αναπτυσόμμενα κράτη δεν θέλουν να κάνουν μεγάλες αλλαγές αν οι μεγάλοι δεν ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.

 

Απλά λόγω οικονομικής κρίσης και κάποιων ("εθελοντικών") ενεργειών, οι εκπομπές κρατήθηκαν στάσιμες τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτό που δεν προβάλεται, είναι πως η Κίνα, η Ινδία και άλλες ασιατικές χώρες, εκπέμπουν ρύπους για λογαριασμό της δύσης. Μεγάλο ποσοστό των εκπομπών προέρχεται απο την παραγωγική (ή μεταφορική) διαδικάσια αγαθών που προορίζονται για τα ανεπτυγμένα κράτη.

 

Και στην τελική η λύση δεν είναι μόνο η στροφή προς τις ΑΠΕ, αλλά η γενική αλλαγή του τρόπου ζωής μας και του οικονομικού μοντέλου που ακολουθούμε. Ο υπερκαταναλωτισμός, η τεράστια αύξηση στην κατανάλωση κρέατος, ο περιορισμένος χρόνος χρήσης αγαθών, οι μεταφορά αγαθών απο υπερπόντια κράτη (χωρίς ουσιαστικό λόγο) και πολλές άλλες πτυχές τις ζωής μας παίζουν σημαντικό ρόλο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.