Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

@KaterinaV. : ναι ο συντελεστης θα ληφθεί 1 σε περίπτωση υποδιαστασιολόγησης.

@janus: στην ΤΟΤΕΕ1 σελ 48639 του ΦΕΚ γράφει:"...ανά υπνοδωμάτιο για τις κατοικίες (όπου υπό τον όρο υπνοδωμάτιο πρέπει να λογίζονται όλοι οι χώροι που έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιηθούν ως υπνοδωμάτια, χωρίς λειτουργικά προβλήματα, ανεξαρτήτως της υφιστάμενης χρήση τους).

Συνεπώς αν έκανες πεα για όλη την πολυκατοικία θα έπαιρνες τις κατόψεις σου και θα μέτραγες υπνοδωμάτια και θα υπολόγιζες απαίτηση για ζνχ.Δεν είναι ότι θα πήγαινες να εξακριβώσεις ποια είναι όντως υπνοδωμάτια δηλαδή :smile:  :smile: .

Edited by pirsogiannis
Δημοσιεύτηκε (edited)

Διαφωνω ως προς τη ΜΗ ληψη των επιφανειων των πλακων στον υπολογισμο.

 

Και γω το ιδιο Inzaghi ως προς τις πραγματικες απωλειες ενος διαμερισματος.

 

Ομως η θεωρηση οτι δεν ανταλλασεται θερμοτητα μεταξυ ζωνων μεσω των αδιαβατικων στοιχειων (εδω οι πλακες) ειναι μεν του βαθους αλλα θα δημιουργουσε αλλα προβληματα.

10 τμηματικα πεα μιας οικοδομης σημερα αν τα ενωσεις (θεωρητικα) σου δινουν το ιδιο κελυφος με το κελυφος που θα εδινε ολοκληρο το πεα για την πολυκατοικια. Αν δεν ισχυε η θεωρηση υπηρχε ο κινδυνος να υπολογιζεται το κελυφος διπλο.

 

Εκει που δημιουργειται το προβλημα ειναι πως οταν πας να υπολογισεις το pgen σε μεμονωμενο διαμερισμα αλλες απωλειες εχει ο ενδιαμεσος οροφος και αλλες ο τελευταιος. Πχ σε 4οροφη αν βρεις pgen 25 στον ενδιαμεσο δε σημαινει οτι το συνολικο ειναι 100. Θα ειναι 120-130 λογω της επαφης σε δαπεδο και δωματος στους αλλους οροφους.

 

Αν ο λεβητας ειναι 125 (λεμε) δεν υπαρχει πραγματικα υπερδιαστασιολογηση στο συστημα μπορει ομως να πεσει καποιος σε λαθος οτι υπαρχει υπερδ/γηση υπολογιζοντας για τον ενδιαμεσο (και κανοντας μετα απλη αναγωγη για το κτιριο με βαση τα διαμερισματα που ειναι λαθος).

 

Το πιο σωστο θα ηταν να εχεις και τη μελετη θερμανσης και να συγκρινεις τις απωλειες του διαμερισματος με το pgen (υπολογισμενο με το πραγματικο um x A και τις πραγματικες απωλειες αερισμου απο το EN) για την πραγματικη υπερδιαστασιολογηση. Αυτο σε θεωρητικο επιπεδο.

 

Το καλο της νεας τοτεε ειναι οτι εβαλε και 2ο τμημα στην εξισωση του pgen εκτος απο τις απωλειες απο αγωγη (u x a x 1.5) και για τις απωλειες απο αερισμο v/3 που ειναι πιο κοντα. Κριμα που γινεται με το θεωρητικο αερισμο της ζωνης και οχι με τα ανοιγματα. Σε αλλες περιπτωσεις υπολογιζει λιγοτερες απωλειες (ξυλινα κουφωματα με μεγαλες απωλειες απο αερισμο) σε αλλες παραπανω απ οτι στην πραξη (πιστοποιημενο κουφωμα που εχω λιγοτερες απο αερισμο).

Edited by Sw0rdf1sh
Δημοσιεύτηκε

Βεβαια εδω υπαρχει κι ενα αλλο θεμα

Στις προηγουμενες ΤΟΤΕΕ, περαν του σαφεστατου ορισμου των λεβητων φυσικου αεριου ως τοπικα συστηματα θερμανσης, υπηρχε παραγραφος που απηλασσε αυτα απο ελεγχο υπερδιαστασιολογησης

 

Αυτη η παραγραφος εξαφανιστηκε απο τις νεες ΤΟΤΕΕ, μεν, οποτε και η υπερδιαστασιολογηση οφειλει να πραγματοποιειται, ομως το Pgen με ποια ισχυ του λεβητα θα συγκρινεται, οταν σου δινει μεταβλητο φασμα ισχυος απο Pmin εως Pmax?

 

Ειναι αδικο για το λεβητακι να το συγκρινουμε με το Pmax του το Pgen που θα υπολογισουμε και να του υποβαθμισουμε την αποδοση.

 

Αποψεις?

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Στη σελίδα 48709:

Για καυστήρες πολυβάθμιους ή αναλογικούς η υπολογιζόμενη θερμική ισχύς Pgen της σχέσης 4.1 συγκρίνεται με την ισχύ που αντιστοιχεί στη μικρότερη βαθμίδα στην οποία μπορεί να λειτουργήσει ο καυστήρας. Δηλαδή για διβάθμιο καυστήρα με την ισχύ που αντιστοιχεί στη χαμηλή βαθμίδα ή για αναλογικό με την μικρότερη ονομαστική ισχύ που δίνει ο κατασκευαστής.

 

Με τη μικρή βαθμίδα. Η πλειοψηφία είναι αναλογικοί και υπάρχει εύρος.

 

Μια απορία:

Στη σχέση 4.1 στη σελίδα 48708 λείπει το Um για την κλιματική ζώνη Δ;

Edited by Sw0rdf1sh
Δημοσιεύτηκε

Μια απορία:

Στη σχέση 4.1 στη σελίδα 48708 λείπει το Um για την κλιματική ζώνη Δ;

Όντως, όπως και στην προηγούμενη έκδοση  :confused:

Δημοσιεύτηκε (edited)

Παραθέτω προς "διαβούλευση" τους υπολογισμούς που έκανα για την θέρμανση στο 1ο μου Π.Ε.Α. με τις νέες Τ.Ο.ΤΕ.Ε. Παρακαλώ για σχόλια και παρατηρήσεις σε τυχόν λάθη που θα βρείτε.

 

Υ.Γ. Δυστυχώς δεν παίρνει σωστά τους τύπους όταν το αντιγράφω εδώ και χάνεται όλη η μορφοποίηση του κειμένου γι' αυτό και το επισυνάπτω. Αν μπορεί ο διαχειριστής να το παραθέσει εδώ, σωστά, ας το κάνει. θα είναι πιο λειτουργικό.

 

Δυστυχώς δεν μπόρεσα να το κάνω εισαγωγή ώστε να εμφανίζονται σωστά οι τύποι.

Καλύτερα να μείνει ως συνημμένο.

hkamp.

2017-12-02 ΑΤΟΜ. ΛΕΒΗΤΑΣ Φ.Α..docx

Edited by hkamp
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Στην καρτέλα που έχεις από το print screen του προγράμματος η ισχύς που έχεις βάλει στο δίκτυο διανομής 24 kw πρέπει να είναι μειωμένη κατά το συντελεστή απόδοσης του λέβητα δηλαδή 24Χ0.765

Δημοσιεύτηκε

Στην καρτέλα που έχεις από το print screen του προγράμματος η ισχύς που έχεις βάλει στο δίκτυο διανομής 24 kw πρέπει να είναι μειωμένη κατά το συντελεστή απόδοσης του λέβητα δηλαδή 24Χ0.765

Δεν νομίζω.

  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε (edited)

η ισχύς δικτύου διανομής  είναι σωστή 24 kw, η απόδοση του όμως γιατί 1; Εγώ θα έπαιρνα 0,89 αν π.χ. ανεπαρκής μόνωση και ισχύς 20-100 kw σε υψηλές θερμοκρασίες.

Edited by gaskouk

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.