Μετάβαση στο περιεχόμενο

Scada Pro - Μοντελοποίηση, ανάλυση, διαστασιολόγηση


palex

Recommended Posts

Αν πας στα αποτελέσματα συνέχειας, θα δεις πως αναφέρει την προσαύξηση τέμνουσας και πως έχει λάβει υπόψην του την αυξημένη τέμνουσα για τους ελέγχους. Στην διερεύνηση συνέχειας αναφέρει τα εντατικά από τους συνδιασμούς απλά. Γενικά δεν έχει κάποιο νόημα να πατάς διερεύνηση συνέχειας, τα ίδια δεδομένα μπορείς να τα δεις πολύ καλύτερα από τα διαγράμματα. 

edit : βλέποντας ένα μοντέλο που δουλεύω τώρα με EC, κανονικά δείχνει και στην διερεύνηση τα σωστά αποτελέσματα, υπάρχει πλήρης ταύτιση. 

Edited by paktomenos
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 674
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Όντως στα αποτελέσματα συνέχειας μιας δοκού αναφέρει την ικανοτική τέμνουσα. Απλά στην διερεύνηση συνέχειας δεν βρίσκω τους αντίστοιχους υπολογισμούς. Στην επίλυση με ΕΑΚ-ΕΚΩΣ τους αναγράφει. 

Ενώ στην διερεύνηση ενός στύλου αναγράφει τον υπολογισμό της ικανοτικής τέμνουσας. 

Σε περίπτωση που αλλάξω τον οπλισμό που έχει υπολογίσει το πρόγραμμα, από τις λεπτομέρειες οπλισμού, κάνει ξανά υπολογισμό για ικανοτική τέμνουσα ή όχι; Γιατί παρατηρώ ότι δεν κάνει.

Ευχαριστώ

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα σας και από μένα..είμαι παλιά κάτοχος του Scada Pro αλλά ουσιαστικά νέα στη χρήση του..Προσπάθησα να διαβάσω όλη τη συζήτηση για το πρόγραμμα και μάλλον συμφωνώ με τα περισσότερα "αρνητικά" σχόλια..Έχοντας και μια επαφή με το Ραφ..δεν ξέρω αν έχει περισσότερα υπολογιστικά σφάλματα αλλά σίγουρα έχει καλύτερη εποπτεία επί των αποτελεσμάτων...και από εδώ προκύπτει και η δική μου ερώτηση σε συνέχεια ουσιαστικά αυτής του συνάδελφου @Lazaros Papadopoulos...

αν αλλάξω τους οπλισμούς των στοιχείων, οπότε και πρέπει να γίνει κανονικά επανυπολογισμός αντοχών, ικανοτικού κλπ..ο έλεγχος γίνεται αυτόματα ή πρέπει να επαναλάβω τη διαστασιολόγηση? και αν ναι..πώς αφού έχω μόνο τη δυνατότητα αυτόματης διαστασιολόγηση μελέτης?

Σε σχετική ερώτηση στο help center, με το οποίο δεν έχω και την καλύτερη επικοινωνία προς το παρόν, η απάντηση ήταν "...και γιατί να τροποποιήσετε τους οπλισμούς?????!!!!!..." Τεκμηριωμένη και επιστημονική!

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@eleni_fi. στις λεπτομέρειες των στύλων δεν υπάρχει η επιλογή επανελέγχου σε κάμψη, διάτμηση και περίσφιξη με βάση τον τοποθετημένο από τον χρήστη οπλισμό?

Link to comment
Share on other sites

..καλησπέρα..

σήμερα μπόρεσα και έβγαλα κάπως μια άκρη..το πρόβλημα ήταν περισσότερο πώς επανελέγχεται ο ικανοτικός σχεδιασμός...ευτυχώς σήμερα ήταν άλλος στην υποστήριξη οπότε και η απάντηση ολοκληρωμένη...

αν λοιπόν αλλάξουν από τον χρήστη οι οπλισμοί μιας δοκού θα πρέπει από το tab της διαστασιολόγησης και συγκεκριμένα δοκοί -> αποτελέσματα -> υπολογισμός αντοχών να γίνει επιλεκτικά ο υπολογισμός της αντοχής της δοκού με τους νέους οπλισμούς οπότε στη συνέχεια και με τη σειρά να γίνει ο ικανοτικός έλεγχος επιλεκτικά και ο υπολογισμός των υποστυλωμάτων των κόμβων της δοκού επίσης επιλεκτικά...

το θετικό είναι ότι γίνεται...βέβαια σε ένα πολυώροφο κτίριο, πόσο εφικτό είναι για κάθε μια τροποποίηση να γίνεται αυτή η διαδικασία χωρίς να "ξεφύγει" κάποιος κόμβος αυτό είναι μια άλλη συζήτηση... 

ελπίζω κάπως/κάποιον να βοήθησα..😊

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Σωστά. Βέβαια, αν πρώτα ολοκληρώσεις την όπλιση των δοκών σου όπως την θες χωρίς να έχεις κάνει ικανοτικό και έλεγχο στύλων/τοιχίων, όπως και ρητά συστήνεται, δεν υπάρχει πιστεύω πρόβλημα με την έννοια ότι έχοντας κάνει όπλιση δοκών, μετά μπορείς να κάνεις ικανοτικό και έλεγχο στύλων μαζικά και ανά στάθμη πχ, και χωρίς να αναγκάζεσαι να πηγαίνεις κόμβο-κόμβο και στύλο-στύλο.

@eleni_fi. Να σε ρωτήσω κάτι που με μπερδεύει: στον χαρακτηρισμό των κόμβων γράφει:

Ο χαρακτηρισμός των κόμβων είναι μία διαδικασία που εάν δεν πραγματοποιηθεί από τον χρήστη, το πρόγραμμα θα θεωρήσει όλους τους κόμβους “Ελεύθερους” και στις δύο διευθύνσεις, εκτός από τους πακτωμένους.

Σε κτίριο από σκυρόδεμα δεν θεωρούνται by default οι κόμβοι πακτωμένοι? Πρέπει ο χρήστης να κάνει χαρακτηρισμό κόμβου?

Edited by pirsogiannis
Link to comment
Share on other sites

Ναι αυτό το κατάλαβα. Η ερώτηση είναι αν στα κτίρια από σκυρόδεμα, πριν τον ικανοτικό κάνουμε χαρακτηρισμό..

@lamlos βιαζόμενος έγραψα για πάκτωση έχοντας στο νου τις συνθήκες στήριξης γενικά στο μπετόν. Οι κόμβοι της ανωδομής στις κατασκευές από μπετόν όταν υπάρχει διάφραγμα έχουν 3 β.ε. δεσμευμένους (2 μετακινήσεις και 1 στροφή) από τον κόμβο διαφράγματος και τους άλλους 3 β.ε. ελεύθερους (1 μετακίνηση και 2 στροφές). Το ερώτημα είναι πώς/αν χρησιμοποιείται η εντολή του χαρακτηρισμού κόμβου για τον ικανοτικό σχεδιασμό.

Επίσης: ο χαρακτηρισμός των β.ε. του κόμβου (x,y,z) αναφέρεται στο τοπικό σύστημα του μέλους (στύλου) ή στους καθολικούς άξονες του κτιρίου? νομίζω στους καθολικους.

Edited by pirsogiannis
Link to comment
Share on other sites

..όπως είπα είμαι νέα στη χρήση του προγράμματος οπότε και το .."ρητά συστήνεται"..δεν το βρήκα κάπου...ούτε καν τον τρόπο που προανέφερα δεν βρήκα σε manual/οδηγίες/παρουσίαση..καλή η τεχνική υποστήριξη αλλά θα ήθελα να μπορώ να βρω και κάπου τις απαντήσεις..

όσο για την ερώτησή σου @pirsogiannis νομίζω ότι πριν τον ικανοτικό δεν απαιτείται ο χαρακτηρισμός..αν έχω καταλάβει καλά απαιτείται στις περιπτώσεις που γίνεται έλεγχος κόμβου κατά EC8 για κατηγορίες πλαστιμότητας DCH (δες το απόσπασμα που επισυνάπτω)..αλλά και πάλι με κάθε επιφύλαξη γιατί ξαναλέω είμαι νέα χρήστης του προγράμματος.

Scada pro 21_komvos.JPG

Edited by eleni_fi.
Link to comment
Share on other sites

@eleni_fi.Αν δεις το manual της διαστασιολόγησης 10b, σε παρατήρηση με θαυμαστικό γράφει:

Απαραίτητη προϋπόθεση και για τον επιλεκτικό και για το συνολικό ικανοτικό έλεγχο κόμβων είναι να έχει προηγηθεί η διαστασιολόγηση των δοκών, καθώς και να είναι επιλεγμένη η “Ικανοτική Μεγέθυνση” στα πεδία Δοκοί-Στύλοι στο παράθυρο των Παραμέτρων της Διαστασιολόγησης.
Ο ικανοτικός έλεγχος θα πρέπει να γίνεται παντού, όπου απαιτείται, και να προηγείται πάντα της διαστασιολόγησης των στύλων και των τοιχείων.

Και είναι και το λογικό: βάζεις οπλισμό σε δοκάρια (αφήνεις τον προτεινόμενο με βάση τις συνθήκες του σεναρίου διαστασιολόγησης που έχεις χρησιμοποιήσει ή τέλος πάντων επεμβαίνεις κατά το δοκούν σε διαμέτρους σιδήρου, πώς θέλεις να αγκυρώνονται στο επόμενο άνοιγμα κλπ), υπολογίζονται οι υπεραντοχές των κόμβων με τον ικανοτικό που έχεις επιλέξει και εκτελέσει και τέλος διαστασιολογείς και οπλίζεις τοιχία/στύλους. Παραθέτω και την φωτογραφία στο τέλος.

Η εντολή "έλεγχος κόμβου" που αναφέρεις αφορά κτίρια κατηγορίας ΚΠΥ όπου απαιτείται έλεγχος κόμβου για διαγώνια θλίψη και διαγώνιο εφελκυσμό. Είναι οι έλεγχοι που αν θυμάσαι γίνεται διακριτοποίηση των κόμβων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς. Αν δεις και την παραπομπή στο κεφάλαιο του ΕΚ8 5.5.2.3 , 5.5.3.3 θα καταλάβεις. Για τον χαρακτηρισμό των κόμβων δεν μπορώ να θυμηθώ είναι η αλήθεια.

Untitled.png

Edited by pirsogiannis
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.