Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα συνάδελφοι,

κάποιος έμπειρος στο Scada Pro θα μπορούσε να με διαφωτίσει πάνω

στην διαδικασία εισαγωγής των πεπ. επιφ. στις περιπτώσεις

α)γενικής κοιτώστρωσης ;

β)πλάκας ανωδομής ;

Το πρόβλημά μου είναι στο τί συνδέουμε με τι (κόμβοι πεπ. κόμβοι μελών)

ανά περίπτωση, το εγχειρίδιο είναι τουλάχιστον αστείο.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 

Παρατήρηση: Πριν αναρτήσετε οποιοδήποτε μήνυμά σας, χρησιμοποιείστε την "Αναζήτηση" για την ύπαρξη τυχόν όμοιων θεμάτων. Το μήνυμά σας μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής!

Ευχαριστώ, ilias

  • Απαντήσεις 674
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Για την περίπτωση της κοιτόστρωσης συνδέεις τις μετακινήσεις του κόμβου του στύλου με αυτές του πλησιεστερου κόμβου του πλέγματος των πεπερασμένων.

Παλαιότερα το έκανες εναν- εναν κομβο με το χέρι στις τελευταίες εκδόσεις εχει προστεθεί κουμπακι που το κανει αυτόματα αυτό.

Για την περίπτωση της ανωδομής δεν έχω ασχοληθεί αλλα και εκει πλεον εχουν προστεθεί αυτοματισμοι που μετατρεπουν τις κοινες πλακες σε πλακες πεπερασμένων στοιχείων.

Δημοσιεύτηκε

Προσοχή στα παρακάτω:

 

1) Στη δυναμική αναλυση με ομοσημα στρεπτικά ζεύγη ο μέγιστος αριθμός ιδιομορφων που μπορεί να ζητησετε είναι 50. Για παραπάνω δεν εμφανίζεται καποιο μηνυμα λάθους, φαίνονται διαφοροι υπολογισμοί κανονικα αλλα υπάρχει προβλημα στην απεικόνιση των ιδιομορφών (όλων) διαφορα μέλη "φευγουν" και παρουσιάζονται διάφορες αστοχίες στην διαστασιολόγηση με απειρα εντατικά μεγέθη και οπλισμούς αντίστοιχα. Εχασα αρκετες μέρες δοκιμάζοντας τα παντα σε ένα φορεά μεχρι να ανακαλύψω ότι αυτό έφταιγε.

 

2) Όταν εισάγετε πέδιλα στην θεμελίωση και λύνετε με δυναμική με ομοσημα στρεπτικά ζεύγη παρατηρείστε ότι σε αναντιστοιχία με τους κόμβους πεδιλοδοκών αυτά πακτώνονται ακόμα και για τον υπολογισμό των μετατοπίσεων για τα "στατικά" φορτία Φ1 και Φ2.

Για τα δυναμικά φορτία Φ3 και Φ4 ούτως ή αλλως πακτώνονται όλοι οι κόμβοι για να υπολογιστεί η ιδιομορφική απόκριση. Δειτε και στα αρχεία 10003S.out και 1000D.out την διαφορα στους κομβους στηριξης.

Θα προτείνα λοιπόν για όταν χρησιμοποιούνται πέδιλα, για την διαστασιολόγηση και της ανωδομής τα G και τα Q του προκαθαρορισμένου αρχείου συνδυασμού για δυναμική ανάλυση να διαβάζονται από τα Φ1 και Φ2 ξεχωριστού στατικού σεναρίου ανάλυσης που θα έχετε τρεξει ειδικά για αυτόν τον σκοπό! επί αυτού περιμένω και την γνώμη σας γιατι δεν είμαι και σίγουρος για την ορθότητα ή την σκοπιμότητα του.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

palex καλημέρα.

Για το πρώτο που αναφέρεις δεν το γνωρίζω, δεν μου έχει τύχει να ζητήσω περισσότερες των 50 ιδιομορφών. Θα συμπληρώσω λέγοντας ότι έχοντας να λύσει κάποιος έναν πολύ μικρό φορέα, πχ ένα μικρό τετράστυλο, οι δυναμικές αναλύσεις δεν τρέχουν για απαίτηση 10 ιδιομορφών, χρειάζεται να δώσει κανείς λιγότερες πχ 7-8 ιδιομορφές.

Σε ότι αφορά το δεύτερο, δεν πολυκατάλαβα τι εννοείς, ωστόσο σε επικοινωνία που είχα αρκετές φορές με την υποστήριξη, οι θεμελιώσεις πρέπει να λύνονται με σεισμικό σενάριο απλοποιημένης φασματικής, καθώς οι δυναμικές αναλύσεις δεν αντιλαμβάνονται κόμβους ελατηρίων θεμελίωσης και τα αποτελέσματα που θα σου δώσουν είναι λάθος και υποδιαστασιολογημένα.

σε κάθε μελέτη εγώ τρέχω ένα σενάριο απλοποιημένης για να διαστασιολογήσω την θεμελίωση (ανωδομή διαστασιολογώ μόνο με τα δύο σενάρια δυναμικής, εκτός πια και αν το στατικό σύστημα είναι εντελώς απλό πχ ένα τετράστυλο.)

Δημοσιεύτηκε
(ανωδομή διαστασιολογώ μόνο με τα δύο σενάρια δυναμικής, εκτός πια και αν το στατικό σύστημα είναι εντελώς απλό πχ ένα τετράστυλο.)

 

Ναι και εγω αυτό κάνω θεμελίωση από ισοδυναμη στατική και ανωδομή από δυναμική όταν δεν είναι κανονικό το κτιριο.

Όμως δες λίγο από τα αποτελέσματα τις βυθίσεις στηρίξεων του παραμορφωμένου φορέα για την φορτιση Φ1 και Φ2 (G & Q αντίστοιχα)της δυναμικής ανάλυσης για όταν έχεις πέδιλο και για όταν εχεις κόμβο πεδιλοδοκών. θα δείς ότι παρότι το Φ1 και το Φ2 δεν αφορά φορτίσεις σεισμικες από την ιδιομορφική αναλυση, στο πέδιλο δεν έχεις βυθίσεις (πακτώνεται και για την επίλυση των Φ1 και Φ2 του σεναρίου δυναμικής ανάλυσης) ενώ στον κόμβο που ο στύλος εδραζεται μέσω πεδιλοδοκού έχεις βυθίσεις καθότι η επίλυση των Φ1 και Φ2 γίνεται με ελατήρια στον κόμβο αυτό).

Ετσι λοιπόν αν στο αρχείο cmb που έχεις δημιουργήσει για την δυναμική ανάλυση πας στην πρώτη και δεύτερη στηλη και του αλλαξεις από πιο σενάριο να διαβαζει το Φ1 και Φ2 δηλαδή να του πείς να διαβάζει τα αντιστοιχα εντατικά μεγέθη από ανάλυση ισοδύναμη στατική που λύνονται τα Φ1 και τα Φ2 με ελατήρια είτε έχεις πέδιλο είτε πεδιλοδοκό, τότε πιθανόν να έχεις ρεαλιστικότερα εντατικά μεγέθη συνδυασμών και για την διαστασιολόγηση της ανωδομής τουλάχιστον όσον αφορά τους συνδυασμούς που εμπεριέχουν στατικά φορτία.

 

Για το πρώτο με τις ιδιομορφες ισχύει το ανώτατο όριο 50, επιβεβαιώνεται και από την υποστηριξη. Εαν έχετε μεταλλικό πανωσήκωμα σε υφιστάμενο μπετόν χρειάζονται πολλες ιδιομορφές για να πιάσεις το 90% των δρωσων μαζών αλλα δεν μπορεις να ζητήσεις πάνω από 50.

Δημοσιεύτηκε

palex πολύ ενδιαφέροντα τα όσα γράφεις, θα τα κοιτάξω.

για να απαντήσω στον φίλο παραπάνω: αφού δημιουργήσεις την κοιτόστρωση και την υπολογίσεις (πλέγμα 2d- υπολογισμός), έπειτα δημιουργείς το μαθηματικό μοντέλο του φορέα και στην συνέχεια επιλέγεις την εντολή εργαλεία- εργαλεία κόμβων- δέσμευση κόμβων ράβδου επιφανειακού και με ένα παράθυρο θα επιλέξεις όλους τους κόμβους της θεμελίωσης σου. με αυτόν τον τρόπο θα βλέπεις τον κόμβο κάθε υποστυλώματος να εξαρτάται από τον πλησιέστερό του κόμβο πεπερασμένων (κατά dy, rx, rz) ενώ κατά dx,dz,ry είναι πακτωμένος.Σε ότι αφορά τις πλάκες ανωδομής είτε θα τις δημιουγήσεις ως κανονικές συμβατικές πλάκες και με την εντολή αναφορά στοιχίων πλάκας θα τις μετατρέψεις σε πεπερασμένα 2d, είτε θα τις δώσεις εξαρχής ως πλέγμα 2d με την γνωστή διαδικασία. Με τον υπολογισμό του μαθηματικού μοντέλου, πλέον συνδέονται αυτόματα γραμμικά μέλη και πεπερασμένα, φτάνει να είναι τσεκάρισμένη η επιλογή που έχει προστεθεί.παλιά ήταν πολύ παίδεμα.

Δημοσιεύτηκε

ευχαριστώ noutsaki & palex

στην περίπτωση πλάκας ανωδομής με πεπ. αλλάζουμε τις δεσμεύσεις των

κόμβων των πεπ. που βρίσκονται στις δοκούς ;

δλδ , Rx Rz δεσμευμένα &

Dx εξαρτηση από κ.διαφρ

Dy ελευθ.

Dz εξαρτηση από κ.διαφρ

Rx ελευθ.

και τους κόμβους των πεπ. της πλάκας ελεύθερους όλους ;

Αυτό με απασχολεί περισσότερο.

Έχω κόμβο διαφρ. καθότι ένα τμήμα του ορόφου είναι με πεπ., έχω και συμβατικές πλάκες στην ίδια στάθμη.

 

 

Επίσης όταν δίνουμε τα φορτία στα πεπ. π.χ την επικάλυψη 1.5kN/m2 την δίνετε μα αυτό το μέγεθος, ή την διαιρείτε με την επιφάνεια του πεπ. στοιχείου ;

Αυτά τα ολίγα προς το παρών, θα επανέλθω...

Δημοσιεύτηκε

όλοι οι κόμβοι του πλέγματος πρέπει να είναι αποσυνδεδεμένοι από τους κόμβους διαφράγματος.

Μπορείς να σβήσεις τον κόμβο διαφράγματος που δημιουργείται αυτόματα από το προγραμμα και στην συνέχεια να δημιουργήσεις χειροκίνητα νέο επιλέγοντας τους κόμβους που θα είναι συνδεδεμένοι με αυτόν: πολλαπλές επιλογες/ επιλογη με παράθυρο μόνο των κόμβων που θέλεις να δεσμεύσεις /καρτέλα κομβοι/ "νεος master"

- Γραφεις απλα 1,5 kn/m2 αλλωστε δεν ξερεις το ακριβές εμβαδόν του κάθε πεπερασμενου στοιχείου

  • 3 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα! Αν μπορει καποιος να με βοηθησει..Σε μια μελετη χρησιμοποιω πεδιλα στη θεμελιωση. Με βαση το προγραμμα αστοχουν ολα σε οριακο φορτιο! Απο την υποστηριξη μου ειπαν να βαλω πεδιλοδοκους αλλα εγω θελω να χρησιμοποιω πεδιλα. Τι μπορω να κανω;

Δημοσιεύτηκε

Aυξησε την επιφανεια των πεδίλων και προσεξε της διαφορες εκκεντροτητες που μπορεί να υπαρχουν. Δοκίμασε και πιο ακαμπτα συνδετήρια.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.