Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας, όπως η γεωθερμία, μπορούν να δώσουν διαφορετικές αναπτυξιακές προοπτικές σ’ έναν πλούσιο τόπο όπως το Παγγαίο.

 

 

Επαγγελματική διέξοδο για όσους σχεδιάζουν να δημιουργήσουν θερμοκήπια, σημαντική ενίσχυση στην τουριστική δραστηριότητα των παραθαλάσσιων περιοχών, αλλά και οικονομία σε οικιακούς καταναλωτές υπόσχεται η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Ακροποτάμου Καβάλας, που ανήκει στον Δήμο Παγγαίου.

 

Το ενδιαφέρον του δήμου εντοπίζεται στον θερμαλισμό που μπορεί να ενισχύσει τον ιαματικό τουρισμό, καθώς στο Παγγαίο υπάγονται οι ιαματικές πηγές των λουτρών Ελευθερών, με ζεστά μεταλλικά νερά που χρησιμοποιούνταν από τους ρωμαϊκούς χρόνους.

 

Η επενδυτική πρόταση για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Ακροποτάμου παρουσιάστηκε τον Οκτώβρη από τον δήμαρχο Παγγαίου, Φίλιππο Αναστασιάδη, σε ειδική ημερίδα, στο «Open Days» της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Περιφερειών και Πόλεων τον Οκτώβρη στις Βρυξέλλες.

 

Χαρακτηριστικά

 

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΓΜΕ, που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2003-2006 και η οποία οδήγησε στην κατασκευή έξι παραγωγικών/ερευνητικών γεωτρήσεων, το γεωθερμικό πεδίο διαθέτει δύο ταμιευτήρες σε βάθη περίπου 250 και 500 μέτρων. Δύο από τις παραπάνω γεωτρήσεις παρουσιάζουν σημαντικά ενεργειακά δεδομένα, δηλαδή άνω των 350 κυβικών/ώρα παροχή γεωθερμικού ρευστού σε θερμοκρασία περίπου 90 βαθμών Κελσίου.

 

Ο δήμαρχος Παγγαίου δίνει έμφαση στην πολύ καλή συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία αξιολόγησε θετικά το επενδυτικό σχέδιο που υποβλήθηκε από τη ΔΕΥΑΑ Παγγαίου στο πλαίσιο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για εκμίσθωση του δικαιώματος διαχείρισης του γεωθερμικού πεδίου της Αποκεντρωμένης. «Σε συντονισμό με τη ΡΑΕ και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, καταφέραμε και αξιολογήθηκε άριστα και γρήγορα η πρότασή μας. Άμεσα θα υπογράψουμε με την Αποκεντρωμένη την παραχώρηση του γεωθερμικού πεδίου προς αξιοποίηση από τον Δήμο Παγγαίου». Η σύμβαση για την εκμίσθωση του δικαιώματος διαχείρισης του γεωθερμικού πεδίου Ακροποτάμου αναμένεται να υπογραφεί από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΑ Παγγαίου Χαρίτωνα Παπαδόπουλο και τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης το επόμενο διάστημα.

 

Επενδυτικό σχέδιο

 

Ο δήμος στην παρούσα φάση προχωρά στη μελετητική και αδειοδοτική ωρίμανση του επενδυτικού σχεδίου αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου, το οποίο περιλαμβάνει την ανάπτυξη υποδομών άντλησης και μεταφοράς της διαθέσιμης θερμικής ενέργειας για τη θέρμανση θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων κατοικιών, μεταποιητικών μονάδων, καθώς και την ψύξη τουριστικών υποδομών. Ο κ. Αναστασιάδης εξηγεί ότι το υψηλό διαθέσιμο ενεργειακό δυναμικό του πεδίου συνεπάγεται τη δυνατότητα κάλυψης των θερμικών φορτίων άνω των 150 στρεμμάτων θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων με ταυτόχρονη κάλυψη των θερμικών φορτίων καταναλώσεων αστικής τηλεθέρμανσης λόγω της υψηλής θερμοκρασίας του γεωθερμικού ρευστού.

 

Ο δήμος, μέσω της αξιοποίησης της διαθέσιμης γεωθερμικής ενέργειας, στοχεύει στη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων, με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη, τη μεγιστοποίηση του αντικτύπου στην τοπική κοινωνία και την υλοποίηση ενός υγιούς και βιώσιμου αναπτυξιακού έργου. «Πέραν της ενεργειακής αξιοποίησης, ο δήμος μελετά την αναγνώριση πιθανών ιαματικών ιδιοτήτων του γεωθερμικού ρευστού, με στόχο τη σχετική αξιοποίησή του σε περίπτωση που αυτό καταστεί δυνατό από την ελληνική νομοθεσία».

 

Επίσης, προσθέτει ότι ο δήμος διαθέτει δημοτική έκταση 9.000 στρεμμάτων σε απόσταση περίπου 5 χλμ. από το γεωθερμικό πεδίο και σχεδιάζει την ανάπτυξη δικτύων μεταφοράς της γεωθερμικής ενέργειας, με στόχο την υποστήριξη της ανάπτυξης τουριστικών υποδομών, οι οποίες ενδέχεται να αξιοποιήσουν τις ιαματικές ιδιότητες του ρευστού. Καταλήγει, λέγοντας ότι «ο δήμος βρίσκεται σε διαδικασία εκπόνησης master plan για τη βέλτιστη αξιοποίηση της δημοτικής έκτασης σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου».

 

Το γεωθερμικό πεδίο χαμηλής θερμοκρασίας Ακροποτάμου εντοπίζεται στην παραλιακή ζώνη του Δήμου Παγγαίου μεταξύ της περιοχής των Λουτρών Ελευθερών και της παραλίας της Κάριανης. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΓΜΕ, που οδήγησε στην κατασκευή έξι παραγωγικών/ερευνητικών γεωτρήσεων, το γεωθερμικό πεδίο διαθέτει δύο ταμιευτήρες σε βάθος περίπου 250 και 500 μέτρων.

 

Πηγή: http://www.ypaithros...potamos-kavala/

 

Click here to view the είδηση

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.