Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Ν. 4495/17] Τακτοποίηση αυθαιρέτων με καταπάτηση όμορης ιδιοκτησίας


Recommended Posts

Oπότε ας πάνε μα βρουν λύση στο ιδιοκτησιακό και μετά το ξανασυζητάμε αφού ήταν τόσο έξυπνοι και μπήκαν στο ξένο οικόπεδο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλημερα Συναδελφοι. Χρειαζομαι τη βοηθεια σας. Εντός παραδοσιακου οικισμου προ του ετους 1975, ενας ιδιοκτητης έβγαλε 2 οικοδομικες σε 2 διαφορετικα οικοπεδα. Κατα την σημερινη αυτοψια διαπιστωθηκε η πιθανοτητα οτι ο φερων οργανισμοςέχει καποια κοινα δομικα στοιχεια (υποστυλωματα & δοκοί) στο οριο των οικοπεδων δλδ αντι να γινει αρμος συνεχισε ο στατικός φορεας και στο γειτονικό οικοπεδο. Σημερα κατεχουν τα ακινητα διαφορετικα ατομα απο κληρονομιας. Υπαρχει καποιος τροπος να καθοριστει το ιδιοκτησιακο κομματι ωστε να υπαρξουν αυτοτελείς κατασκευες παρολο που ο φερων οργανισμος μπορει να ειναι κοινός στα όρια των οικοπεδων? 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλημέρα σε όλους και καλή χρονιά.

Σε περίπτωση αυθαίρετης προσθήκης στέγης σε ισόγεια κατοικία αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα. Η κατοικία (εμβαδού 100 τμ) έχει κατασκευαστεί εντός ορίου Δ στην πλευρά του οικοπέδου που είναι σε επαφή με τον δρόμο (μέχρι εδώ καλά). Αλλά ένα τμήμα της (περίπου 15 τμ) έχει κατασκευαστεί εντός του διπλανού οικοπέδου-στην πλευρά που είναι σε επαφή με το διπλανό οικόπεδο.

Το διπλανό οικόπεδο ανήκει εξ αδιαιρέτου στον ίδιο ιδιοκτήτη σε ποσοστό 18,75 % και με τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες έχουν συμφωνήσει και άτυπα έχουν μοιράσει και περιφράξει ο καθένας σύμφωνα με το ποσοστό του, το δικό του τμήμα. Με αποτέλεσμα τα 15 τμ να είναι στο άτυπα δικό του κομμάτι. Σε αυτήν την περίπτωση μπορώ να προχωρήσω σε ρύθμιση αυθαιρέτου για το τμήμα Δ και την στέγη ή θεωρείται ότι υπάρχει πρόβλημα με την  οικοδομική άδεια (θεωρείται όλη η κατοικία αυθαίρετη ) λόγω του ότι η κατασκευή έχει γίνει σε διπλανό οικόπεδο;

Το θέμα σας μεταφέρθηκε στην παρούσα.
Ευχαριστώ, danaikaterina

Edited by danaikaterina
Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή η προέκταση-ελεύθερο άκρο στέγης βρίσκεται άνωθεν του τμήματος που περιγράφεις;

Δε βλέπω να μπορεί να λυθεί το ζήτημα ανώδυνα. Στο ένα οικόπεδο έχεις ιδιοκτήτη τον εντολέα σου, ενώ στο άλλο έχεις συνιδιοκτήτη τον εντολέα σου μαζί με τους υπόλοιπους συγκύριους. Άρα, και να θέλαμε να κάνουμε αυτοδίκαιη συνένωση εν τοις πράγμασι, όμορων ίδιου ιδιοκτήτη δεν μπορούμε. 

Διευκρίνισέ μας αν η υπόθεση αφορά ακίνητο εντός ρυμοτομικού σχεδίου πόλης ή εντός οικισμού;

 

Link to comment
Share on other sites

Όχι η προέκταση της στέγης, αλλά  τμήμα (εμβαδού 15 τμ) της κατοικίας (εμβαδού 100 τμ)  σαν κατασκευή βρίσκεται στο διπλανό οικόπεδο, στο οποίο όντως ο εντολέας μου είναι συνιδιοκτήτης (και δεν μπορεί να γίνει εν τοις πράγμασι συνένωση). Η στέγη έγινε αυθαίρετα σε όλο το κτίσμα και αυτήν αρχικά ήθελα να τακτοποιήσω. Αλλά μετά από την τοπογραφική αποτύπωση διαπιστώθηκε η  ΄΄μετακίνηση΄΄ της κατοικίας. Το κτίσμα είναι εντός οικισμού. Ανώδυνη λύση δεν υπάρχει. Το θέμα μου είναι ποια είναι η λύση.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

αυτη η ερωτηση ειχε μπει σημερα και αλλού

και ειχα δοσει απαντηση, η οποία, "απωλέσθη" κατα την μεταφορά

 

τεσπα

πας με το  αρθρο 1010 του ΑΚ. 

δλδ επιδικαση λωριδας, στην οποια κατα λαθος επεκταθηκες κατα την ανοικοδομηση.

Μιλας  με τον δικηγορο σου.

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Έχεις δίκιο και εγώ έψαχνα σε άλλο νήμα για να βρω απαντήσεις. Το γεγονός ότι είναι συνιδιοκτήτης στο καταπατημένο τμήμα και έχει συμφωνηθεί με τους λοιπούς, ποιο κομμάτι αντιστοιχεί στον καθένα δεν βοηθάει καθόλου ; Μέχρι να γίνει η επιδίκαση να υποθέσω δεν προχωράω σε καμία ενέργεια ρύθμισης;

 

Μη κάνεις παράθεση ολόκληρου του αμέσως προηγούμενου μηνύματος.Oι παραθέσεις διαγράφηκαν. Διάβασε τους κανόνες συμμετοχής.

Pavlos33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

θα ηθελα να κανω την εξης ερωτηση:

Παραθυρα που βρισκονται σε εξωτερική τοιχοποιία, που βρίσκεται σε επαφή με πλαινό όριο οικοπέδου (δηλ. χωρις αποσταση Δ), τακτοποιούνται με τον Ν.4495/2017?

Ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Η περίπτωση δεν εμπίπτει στις απαγορεύσεις του Άρθρου 89. Συνεπώς μπορείς να τακτοποιήσεις τα αυθαίρετα παράθυρα. Το αν ο γείτονας θελήσει να προσφύγει δικαστικά αυτό δεν θα αφορά την υπαγωγή, αφού εσύ έχεις ενεργήσει σύμφωνα με το νόμο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.