Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Τον προσδιορισμό των νέων αντικειμενικών τιμών θα αναλάβουν ειδικοί εκτιμητές που έχουν πιστοποιηθεί στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι αμφισβητήσεις που έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα και να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει η τρίτη αξιολόγηση. Συγκεκριμένα με τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή καθορίζεται η ειδική αυτή διαδικασία η οποία θα εφαρμοσθεί μόνο μία φορά για τις ανάγκες της αναπροσαρμογής των τιμών.

 

Ειδικότερα στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας αναφέρονται τα εξής:

 

«Εισάγεται μία εξαιρετική διαδικασία καθορισμού των τιμών εκκίνησης η οποία θα εφαρμοστεί μόνο για μία φορά μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου. Ο λόγος της επείγουσας αυτής ρύθμισης είναι αφενός η προαναφερθείσα δημοσιονομική κατάσταση της χώρας η οποία έχει επηρεάσει την αγορά ακινήτων και, αφετέρου, οι έντονες αμφισβητήσεις που έχουν παρατηρηθεί κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα σχετικά με τις παλαιότερες τιμές ζωνών και έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ασταθούς τοπίου στη σχετική αγορά αλλά και στη φορολογική αντιμετώπισή της. Μέσα στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της χώρας για την επιτυχή ολοκλήρωση της δημοσιονομικής συμφωνίας και την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας η σχετική ρύθμιση επιτρέπει τον άμεσο επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, με τρόπο που να εξασφαλίζει την εγκυρότητα των τιμών αυτών και να υπηρετεί την κοινωνική δικαιοσύνη.

 

Για τον άμεσο, λοιπόν, προσδιορισμό των αντικειμενικών τιμών, το έργο της σύνταξης των απαιτούμενων εισηγήσεων προς τον Υπουργό Οικονομικών ανατίθεται στους ειδικούς εκτιμητές που έχουν πιστοποιηθεί στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών στο πεδίο των ακινήτων του Υπουργείου Οικονομικών και οι οποίοι διαθέτουν σημαντικά εχέγγυα γνώσης, πληροφόρησης, εμπειρίας και αμεροληψίας και δεσμεύονται από τον σχετικό Κώδικα Δεοντολογίας του Υπουργείου Οικονομικών.

 

Οι εκτιμητές που θα αναλάβουν το έργο, θα επιλεχθούν κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης, με αδιάβλητες και διαφανείς διαδικασίες. Μέσω ειδικής πλατφόρμας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, οι εισηγήσεις των πιστοποιημένων εκτιμητών θα διασταυρώνονται με τα διαθέσιμα στοιχεία από τα τραπεζικά ιδρύματα, προκειμένου να εξαχθούν όσο το δυνατό ασφαλέστερα αποτελέσματα για τις τιμές των ζωνών.Στις περιπτώσεις που δεν καταστεί εφικτός ο ασφαλής προσδιορισμός τιμών εκκίνησης κατά την εξαιρετική αυτή διαδικασία αρμόδια προς τούτο καθίσταται η Δευτεροβάθμια Τριμελής Επιτροπή.

 

Η προβλεπόμενη διαδικασία αναμένεται να έχει άμεσα και έγκυρα αποτελέσματα και να προσφέρει σημαντικά στην εξυγίανση όλων των δράσεων που σχετίζονται με τα ακίνητα, είτε αυτές αφορούν τη φορολογική και δημοσιονομική πολιτική, είτε την ενίσχυση της αγοράς και της οικονομίας. Για τον καθορισμό των επιμέρους λεπτομερειών προβλέπεται η έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης».

 

Παράλληλα στην τροπολογία προβλέπεται η σύσταση των επιτροπών σε κάθε περιφέρεια της χώρας που θα εισηγούνται στο μέλλον τις αναπροσαρμογές των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων.

 

Για τις Επιτροπές η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπονται τα ακόλουθα:

 

- Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα συστήνεται Επταμελής Πρωτοβάθμια Επιτροπή με την οριζόμενη σύνθεση. Καθήκοντα ειδικού εισηγητή ασκεί ο (εκ των μελών) πιστοποιημένος εκτιμητής του Μητρώου Πιστοποιημένων Εκτιμητών στο πεδίο των ακινήτων του Υπουργείου Οικονομικών.

 

Οι Επιτροπές δύνανται να ζητούν τη συνδρομή οποιουδήποτε άλλου φορέα ή προσώπου, με εμπειρία και ειδικές γνώσεις πολεοδομίας, τοπογραφίας, οικοδομικών κατασκευών, γεωπονίας ή δασολογίας για την ολοκλήρωση του έργου τους. Μπορούν επίσης να ζητούν, τη χορήγηση μη προσωποποιημένων στοιχείων από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., οι οποίοι υποχρεούνται να παρέχουν αυτά, χωρίς την επίκληση απορρήτου.

 

- Συστήνεται Τριμελής Δευτεροβάθμια Επιτροπή (με την οριζόμενη σύνθεση) για την εισήγηση των τιμών εκκίνησης σε περίπτωση αδυναμίας ασφαλούς προσδιορισμού τους από την αρμόδια Πρωτοβάθμια Επιτροπή.

 

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, ύστερα από εισήγηση της Τριμελούς Δευτεροβάθμιας Επιτροπής, δύναται να συσταθεί επιστημονική επιτροπή με εμπειρογνώμονες - εκπροσώπους του Συλλόγου Εκτιμητών Ελλάδος, της Τράπεζας της Ελλάδος, της ΕΛΣΤΑΤ, της εταιρείας Ε.Κ.Χ.Α. Α.Ε. και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, προκειμένου να επικουρεί την Δευτεροβάθμια Επιτροπή στο έργο της.

 

- Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ρυθμίζεται κάθε ειδικότερο θέμα, σχετικά με τη συγκρότηση, τον τρόπο και τη μεθοδολογία λειτουργίας των Επιτροπών, τις περιπτώσεις κατά τις οποίες επιλαμβάνεται η Δευτεροβάθμια Επιτροπή, την τεκμηρίωση και διατύπωση των εισηγήσεων, το χρόνο ολοκλήρωσης του έργου τους, την αποζημίωση των ειδικών εισηγητών και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

 

Πηγή: http://www.ered.gr/e...a/#.WjTJ2VWWY_4

 

Click here to view the είδηση

Δημοσιεύτηκε

υπάρχει ειδικό "νήμα" για αυτό

 

γενικά δικαιούσαι εκ του νόμου (βλ. νομοθεσία αμοιβών) να κάνεις εκτιμήσεις επί του αντικειμένου σου

 

τώρα για "πιστοποιημένος" να μπεις δηλαδή στο τραπεζοκαθοδηγούμενο κλειστό κύκλωμα (γιατί επάγγελμα δεν το λες) περνάς κάτι εξετάσεις στην "εκτιμητική επιστήμη" (δεν είναι αστεϊσμός, ανέκδοτο όμως είναι) για να αποδείξεις ότι μπορείς να μαγειρέψεις τις τιμές κατά το δοκούν των τραπεζών

Δημοσιεύτηκε

Το είχα ψάξει εγώ για εκτιμητής, πρέπει να γραφτείς στο μητρώο του ΥΠΟΙΚ και για να γραφτείς, θέλει εμπειρία σε εκτιμήσεις, πιστοποιήσεις στην εκτιμητική ακινήτων μαζί με μια εξέταση που διοργανώνει το υπουργείο..

Δημοσιεύτηκε (edited)

σωστα

 

περισσοτερα στη συζητηση

εδω

http://www.michanikos.gr/topic/34579-παροχή-εκτιμητικών-υπηρεσιών-μητρώο-εκτιμήτω/?p=561808

 

και εδω

 

https://www1.gsis.gr/ektimites/Fysika

Edited by dimitris GM
Δημοσιεύτηκε

πώς γίνεται κάποιος "πιστοποιημενος εκτιμητής" ή γενικότερα πώς γίνεται εκτιμητής;

Πλέον το Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, τράπεζες αλλά και ιδιώτες ζητούν εκτιμήσεις όχι μόνο από εκτιμητές με πιστοποίηση, αλλά και εγγεγραμμένους στο μητρώο εκτιμητών ΥΠ. Οικονομικών που έχει παραθέσει ο Δημήτρης. Οι εκτιμήσεις πληρούν υποχρεωτικά τα ευρωπαϊκά ή διεθνή εκτιμητικά πρότυπα και αυτές εκπονούνται και συντάσσονται από πιστοποιημένους εκτιμητές.

Αναφορικά με το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να περάσει κάποιος τις εξετάσεις, από τα στατιστικά εξετάσεων πιστοποίησης του 2017 στο πρώτο σχήμα πιστοποίησης απέτυχε περίπου το 30% και στο δεύτερο σχήμα περίπου το 50%. Φυσικά δεν είναι μόνο οι εξετάσεις που κάνουν έναν εκτιμητή αλλά, η κατάρτισή του, η επαγγελματική του δραστηριότητα, η συνεχής επιμόρφωσή του με πολλά θέματα που αφορούν την ακίνητη περιουσία (πολεοδομική νομοθεσία, νομικά θέματα, φορολογικά, θέματα μισθώσεων και δεκάδες άλλα) η οποία απαιτείται να αποδεικνύεται τουλάχιστον 20 ώρες ετησίως.

Θεωρώ ότι ο συνδυασμός επαγγελματιών του χώρου στις επιτροπές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. 

Υπάρχουν για παράδειγμα, απομεινάρια τιμών ζώνης σε κάτι οικισμούς με 300 κάτοικους στους οποίους η τιμή ζώνης  είναι στα 900 και 1000 Ε/τμ γιατί κάποτε η Εφορία έτσι αποφάσισε θεωρώντας πως θα αυξηθούν τα έσοδα στα ταμεία. Μετά την κρίση προφανώς τέτοιες τιμές ζώνης είναι στη σφαίρα της φαντασίας και πρέπει να μειωθούν. Φυσικά υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις στον Ελλαδικό χώρο σε αστικές και εξωαστικές περιοχές όπου οι τιμές πρέπει να αναθεωρηθούν.

Δημοσιεύτηκε

Το κόστος κατασκευής είναι μικρότερο από 900-1000 € επειδή οι οικισμοί έχουν 300 ή 2 κατοίκους ? 

 

Πολύ σωστά πρέπει οι αντικειμενικές να ανέβουν αφού αφορούν ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ Α'  ΟΡΟΦΟΥ ΝΕΟΔΜΗΤΟ .

 

Αυτά που πρέπει να αλλάξουν είναι οι αξίες γης , οι συντελεστές εμπορικότητας και οι συντελεστές παλαιότητας , ώστε ένα σπίτι του 1993 και ένα του 1953 να μην έχουν την ίδια αντικειμενική αξία .

 

Για τους εκτιμητές και τις εκτιμήσεις έχω εκφραστεί και στο παρελθόν ...

Δημοσιεύτηκε

Τα έντυπα της ομάδας "Ε" (΅Ε1, 2,3 κλπ) προσπάθησαν εκείνη την εποχή (κατά τη γνώμη μου επιτυχώς για τα δεδομένα της εποχής από τεχνικής άποψης) να εφαρμόσουν τη συγκριτική μέθοδο, ενώ τα έντυπα Κ1,2,3 κλπ (στο μικτό σύστημα) της μέθοδο κόστους αντικατάστασης.

Ίσως στο συντελεστή παλαιότητας να θεώρησαν μια προσαρμοσμένη παλαιότητα για τα σχετικά παλιά διαμερίσματα πάνω από 30 έτη, με τη λογική ότι για να υφίστανται από λειτουργικής άποψης θα έχουν κάνει κάποιας έκτασης (έστω και μικρή) ανακαίνιση. Βεβαίως, στα έντυπα Κ (κ1, κ2  κλπ) έχουν εισάγει μεγαλύτερη κλιμάκωση μειωτικών συντελεστών λόγω παλαιότητας. Οπότε θα μπορούσαν να έχουν κοινή αντιμετώπιση και στα ακίνητα περιοχών εντός συστήματος. Επίσης ο συντελεστής επιφάνειας στο έντυπο ΅Ε1 θεωρεί ως δεδομένο ότι η αύξηση της επιφάνειας συντελεί και σε ποσοστιαία αύξηση της αξίας κάτι που και αυτό ποικίλει ανά περιοχή (υπό την έννοια ότι η ανοιγμένη τιμή ανά τμ μπορεί να είναι συνήθως μικρότερη για τα μεγάλα διαμερίσματα και μεγαλύτερη για τα μικρότερα)  και δεν θα έπρεπε να αποτελεί "οριζόντιο" συντελεστή στο έντυπο.

Το κόστος είναι μια (βασική φυσικά) παράμετρος που διαμορφώνει την αγοραία αξία ενός ακινήτου, πλην όμως δεν είναι η μοναδική. Η τιμή ζώνης επηρεάζει και την φορολογητέα αξία των οικοπέδων και σε μικρούς οικισμούς με τέτοιες τιμές ζώνης οι αξίες που προκύπτουν είναι πράγματι "φανταστικές".

 

Αναφορικά με τους εκτιμητές  και τις εκτιμήσεις ακινήτων, αν οι συνάδελφοι θέλουν να ανοίξει η συζήτηση ας συνεχιστεί στο αντίστοιχο νήμα.

Δημοσιεύτηκε

Τα έντυπα Ε που είναι η μεγάλη πλειοψηφία των ακινήτων ήταν μια χαρά το 1985 που θεσμοθετήθηκαν . Τότε τέθηκε η παλαιότητα στα 25 χρόνια γιατί η εποχή που αναφερόταν ήταν η δεκαετία του 50 και αυτό γιατί τα σπίτια εκείνων των εποχών δηλαδή πριν το 60 ήταν παρόμοια και τότε πήγαιναν όλα σχεδόν για γκρέμισμα αφού υπήρχε ανοικοδόμηση .

 

Μετά από 10 χρόνια αυτό έπρεπε να επικαιροποιηθεί και βέβαια σήμερα 33 χρόνια μετά είναι εντελώς ξεπερασμένο .

 

Για την επιφάνεια υπάρχει συντελεστής αυξομείωσης , αλλά σε κάθε περίπτωση η αρχική λογική του νομοθέτη ήταν οι ΑΑ να είναι πάντα 20 % χαμηλότερες από τις πραγματικές , ακριβώς γιατί δεν μπορούσε να πιάσει όλες τις περιπτώσεις .

 

 

Η φορολογητέα αξία των οικοπέδων επηρεάζεται από συντελεστές που όπως έγραψα χρήζουν διόρθωσης ώστε να μην προκύπτουν τέτοια θέματα .

 

Το πρόβλημα δεν είναι η ΤΖ των ΑΑ , αλλά οι εφαρμοζόμενοι συντελεστές .

 

 

 

Για το θέμα των εκτιμητών είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ που μπορούν να γίνουν "εκτιμητές"  άτομα που δεν είναι στον χώρο της οικοδομής με δικαίωμα υπογραφής . Δηλαδή εκτιμητές μόνο ΠΜ . ΑΜ , ΑΤΜ και ΠΜ ΤΕ . Αυτό είναι σαν την "δικηγορική ύλη" που φρουρούν σαν κόρη οφθαλμού οι δικηγόροι και τα αντίστοιχα των άλλων επαγγελμάτων , Αλλά το ΤΕΕ ως συνήθως πάει για τα πολλά και τα λίγα τα αφήνει στους μεσίτες...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.