Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Το Μνημόνιο Συνεννόησης (Memorandum of Understanding) που πλαισίωσε τη συμφωνία δανειοδότησης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι, τα τελευταία οκτώ χρόνια, ένα κυρίαρχο στοιχείο της δημόσιας συζήτησης, πολυσυζητημένο, εκτενώς αναλυμένο αλλά ακόμα εν πολλοίς δυσνόητο για τον μέσο πολίτη. Ξέρουμε σε γενικές γραμμές περί τίνος πρόκειται, αλλά δεν γνωρίζουμε πολλά για το τι είδους μέτρα περιέχει ένα μνημόνιο ή τι ακριβώς πρέπει να κάνει μια ελληνική κυβέρνηση για να ολοκληρώσει μια αξιολόγηση.

 

H νέα δημοσιογραφική έρευνα της διαΝΕΟσις φιλοδοξεί να καλύψει αυτό το κενό, παρουσιάζοντας στον δημόσιο διάλογο μια απλή, κατανοητή επεξήγηση του τι είναι το καθένα από τα 140 προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης του Ιουνίου του 2017. Η συγκεκριμένη αξιολόγηση θεωρείται σημαντική, καθώς είναι η τελευταία που έχει ολοκληρωθεί και είναι εκείνη με την πιο λεπτομερή και συγκεκριμένη λίστα προαπαιτούμενων έως τώρα. Στο εκτενές κείμενο που μπορείτε να βρείτε εδώ καταγράφονται ένα προς ένα τα σημεία, το κάθε ένα με τη συνοπτική εξήγηση του τι σημαίνει.

 

Ο σκοπός αυτής της έρευνας δεν είναι η αξιολόγηση αυτών των μέτρων ή η παρακολούθηση της πορείας υλοποίησής τους, αλλά απλά μια απλή, κατανοητή καταγραφή του περιεχομένου τους. Είναι κάτι που για λόγους διαφάνειας και για την πληρότητα του δημόσιου διαλόγου θεωρητικά θα έπρεπε να έχει εμφανιστεί από την πρώτη στιγμή που η χώρα μας υπέγραψε μια τέτοια συμφωνία, σε όλες τις αξιολογήσεις και για όλες τις αντίστοιχες λίστες που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια, αλλά μέχρι τώρα δεν είχε γίνει.

 

Παραθέτουμε ενδεικτικά τα παρακάτω:

 

86. Υιοθέτηση πρωτογενούς νομοθεσίας για διαβούλευση σχετικά με την άρση αδικαιολόγητων και δυσανάλογων περιορισμών στις δραστηριότητες των μηχανικών.

 

Με το άρθρο 29 του ν. 4439 του Νοεμβρίου του 2016 συστάθηκε η εννιαμελής επιτροπή, η οποία είχε ως αντικείμενο να προετοιμάσει ένα σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα αντιστοίχιζε τις δεκατρείς ειδικότητες των μηχανικών-μελών του ΤΕΕ (Πολιτικών μηχανικών, αρχιτεκτόνων και τοπογράφων, μεταξύ άλλων) με τις εργασίες τις οποίες θα είναι απαραίτητο να επιβλέπουν ή να διεκπεραιώνουν (πχ. έλεγχοι δόμησης, μελέτες έργων ύδρευσης, κ.λπ.). Η Επιτροπή, η οποία προΐστατο δεκατριών μικρότερων ομάδων εργασίας για καθεμία ειδικότητα, πράγματι προετοίμασε ένα προσχέδιο προεδρικού διατάγματος έκτασης 200 σελίδων, το οποίο ωστόσο μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να λάβει την αντίστοιχη γνωμοδότηση.

 

Ήδη από το 2014, με τον ν. 4254, έχουν γίνει απόπειρες να τροποποιηθεί το πλαίσιο που ορίζει την άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού και κυρίως τις εργασίες που είναι απαραίτητο να επιβλέπει. Πρόκειται για ένα πλαίσιο που δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά από το 1930. Η απελευθέρωση, ωστόσο, της αγοράς αυτής και η άρση της «αδικαιολόγητης και δυσανάλογης» προϋπόθεσης της «υπογραφής» συγκεκριμένων ειδικοτήτων για την πραγματοποίηση συγκεκριμένων, συχνά απαραίτητων για την οικονομική δραστηριότητα εργασιών, αναμένεται να αποτελέσει ζητούμενο της επόμενης αξιολόγησης.

 

88. Υιοθέτηση πρωτογενούς νομοθεσίας για το μητρώο μηχανικών δημοσίων έργων

 

Το σημείο αυτό αναφέρεται στο «μητρώο συντελεστών παραγωγής δημοσίων και ιδιωτικών έργων, μελετών, τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών και έργων παραχώρησης» (ΜΗΤΕ) που ιδρύθηκε με τα άρθρα 118-119 του πολυνομοσχεδίου του Μαΐου 2017. Ωστόσο είναι σκόπιμο να αναφερθεί ότι υπό το ΜΗΤΕ ιδρύονται 13 (!) επιμέρους μητρώα (τα οποία μάλιστα δεν σχετίζονται με τις 13 ειδικότητες που αναφέρονται στο σημείο #86). Οι διαχωρισμοί των προσώπων και των επιχειρήσεων προκειμένου να επιλέξουν σε ποια μητρώα οφείλουν να εγγραφούν, γίνονται με βάση το είδος της εργασίας (αν είναι μελετητές, κατασκευαστές, εργολάβοι, σύμβουλοι διοίκησης ή τεχνίτες) και με το αν αναλαμβάνουν έργα του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα. Την παραπάνω «κοσμογονία μητρώων» καλείται να διαχειριστεί διοικητικά η Γενική Γραμματεία Υποδομών, εντός του υπουργείου υποδομών, ενίοτε με την υποστήριξη του ΤΕΕ. Η σύσταση και η ομαλή λειτουργία των μητρώων αυτών αποτελεί ένα πολύ φιλόδοξο και δύσκολο έργο, η πρόοδος του οποίου θα κριθεί αργότερα

 

Διαβάστε αναλυτικά όλα τα προαπαιτούμενα στον ακόλουθο σύνδεσμο:

 

Posted Image

 

Πηγή: https://www.b2green...._83_CF_8C_CF_84

 

Click here to view the είδηση

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.