Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υποστύλωμα χωρίς αναμονές - Διαδικασία ελέγχου σκυροδέματος εκ των υστέρων


 

Recommended Posts

Συνάδελφοι θα ήθελα εφόσον κάποιος ξέρει να μου απαντήσει υπεύθυνα στα εξής:

 

1) Σε ένα υποστύλωμα δεν υπάρχουν αναμονές για να συνεχίσει στον όροφο. Ποιές οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν? Η δική μου σκέψη, να αντιστηρίξω από κάτω δοκούς και πλάκες, να σπάσω με κομπρεσέρ το μπετό στον κόμβο για ένα βάθος 50-60 εκ. για να βρω τους παλιούς οπλισμούς και να συγκολλήσω παλιούς με νέους οπλισμούς. Δεν ξέρω αν πρέπει να γεμίσω με μπετόν ξανά τον κόμβο σε συνδιασμό με ρητίνη για σύνδεση παλιού με νέου σκυροδέματος ή με κάποιο άλλο υλικό....

Είναι ορθός ο παραπάνω τόπος αποκατάστασης ή πρέπει να γίνει κάτι άλλο?

 

 

2) Σε μεγάλο κτιριακό έργο (κάτοψη περίπου 3000 τ.μ.), που είναι στην πραγματικότητα 4 κτίρια στατικά ανεξάρτητα μεταξύ τους, έχουμε φτάσει και σκυροδετήσει μέχρι το υπόγειο για 1/4, το ισόγειο για τα 2&3 από 4 και όροφο για το 4/4. Μένουν προς σκυροδέτηση όροφος για το 1/4 και ισόγειο, όροφος και απόληξη κλιμακοστασίου για το 2/4.

 

Υπάρχει ωστόσο η υποψία ότι τα μπετά δεν είναι c20/25 αλλά χαμηλότερης ποιότητας....

Μόνο σαν υποψία για την ώρα, γιατί άλλαξε ο εργολάβος και ο νέος εργολάβος ισχυρίζεται ότι τα μπετά δεν είναι αυτά που θα 'πρεπε γιατί καρφώνουν εύκολα ατσαλόκαρφα στο μπετόν κλπ...

 

Το ερώτημα είναι, αν κινήσουμε τις διαδικασίες για έλεγχο στα υφιστάμενα μπετά, για τα οποία δεν είχαν ληφθεί δοκίμια σκυροδέματος, και το μπετόν βγει όντως χαμηλότερη ποιότητα, τότε τί γίνεται; Ποια η προβλεπόμενη διαδικασία που ακολουθείται?

 

 

Υ.Γ. Βιβλιογραφία που να απαντά υπεύθυνα σε περιπτώσεις κακοτεχνιών?

Link to comment
Share on other sites

1) Ό,τι και να κάνεις, θα κάνει ζημιά στο σκυρόδεμα κυρίως αν είναι "φρέσκο". Θα πρότεινα με κάθε επιφύλαξη την λύση μεταλλικού υποστυλώματος.

2) Για τέτοιες καταστάσεις δες ΚΤΣ97 (υπάρχει στα downloads).

Link to comment
Share on other sites

2) άλλο συμβατική αντοχή και άλλο αντοχή έργου.

Η εταιρεία σκυροδέματος είναι υπεύθυνη για την συμβατική αντοχή την οποία και ελέγχεις με τα δοκίμια σκυροδέματος.

Για την αντοχή έργου υπεύθυνος είναι ο επιβλέπων μηχανικός και ο εργολάβος. Ελέγχεται κυρίως με καρώτα αλλά και λιγότερο αξιόπιστες μη καταστροφικές μεθόδους.

Αν δεν υπάρχουν τα αποτελέσματα από τη θραύση των δοκιμίων που πρέπει να συνοδεύουν κάθε αγοραπωλησία σπιτιού θα πρέπει να απευθυνθείς σε δικηγόρο για να δεις κατά ποιου θα καταθέσεις μήνυση και αγωγή.

Link to comment
Share on other sites

Εν έτη 2009, κτίριο με κάτοψη 3000 μ² και δεν παίρνατε δοκίμια;;;

 

Πρόσφατα σε έργο επίσης σεβαστών διαστάσεων, τα αποτελέσματα θραύσης δοκιμίων 28 ημερών ήταν αρκετά κατώτερα των παραδοχών, ακολούθησε λήψη καρότων με παρόμοια αποτελέσματα και μετά κατεδάφιση.

Ο λογαριασμός πήγε στην εταιρεία σκυροδέματος, που στο ενδιάμεσο είχε κυρήξει πτώχευση...

Όταν ιδιοκτήτης μου δηλώσει πως από οικονομία δεν επιθυμεί την λήψη δοκιμίων, εγώ με την σειρά μου του δηλώνω την παραίτησή μου!

 

Υ.Γ. 1. Λήψη δοκιμίων υποχρεούται και η εταιρεία μπετόν να κάνει ανά βαρέλα. Υποβάλονται σε δοκιμή θραύσης στις 7 μέρες.

Υ.Γ. 2. Στις συμβατικές υποχρεώσεις του εργολάβου δεν είναι κατά την παράδοση του έργου να παραδώσει και τα αποτελέσματα θραύσεως;

Link to comment
Share on other sites

Το γιατί δε λήφθησαν δοκίμια είναι ένα θέμα.... Ήταν υποχρέωση του εργολάβου, αλλά δεν τη τήρησε.

Το θέμα είναι τι ισχύει σε αυτή την περίπτωση, ποια η διαδικασία που ακολουθείται....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.