Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καθορισμός νέων τιμών εκκίνησης (τιμές ζώνης) από πιστοποιημένους εκτιμητές εγγεγραμμένους στο μητρώο του Υπ. Οικονομικών


Pavlos33

Recommended Posts

Στο παρόν νήμα θα συζητούνται θέματα που αφορούν τη διαδικασία καθορισμού νέων τιμών ζώνης σε περιοχές συστήματος προσδιορισμού αντικειμενικών αξιών σύμφωνα με το άρθρο 46 Ν. 4509/17 ΦΕΚ  201/Α/22-12-2017 και τον τρόπο καθορισμού τους από τις σχετικές επιτροπές και τους πιστοποιημένους εκτιμητές του μητρώου Υπ. Οικονομικών μέσω των εκτιμήσεων που θα κληθούν να συντάξουν σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Χώρας.

ν. 4509.pdf

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

παυλε

συμπληρωματικα...το πολυ προσφατο

[με τς καλησπερες μου, ]

 

  Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από πιστοποιημένους εκτιμητές στο πεδίο των ακινήτων για σύνταξη εισήγησης για τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης για τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου «δημοσιεύτηκε σήμερα, Παρασκευή, στη Διαύγεια η πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος από πιστοποιημένους εκτιμητές, εγγεγραμμένους στο Μητρώο πιστοποιημένων εκτιμητών στο πεδίο ακινήτων του υπουργείου Οικονομικών, για σύνταξη εισήγησης για τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης που προβλέπονται στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 1 της με αριθμό 1067780/82/Γ0013/09.06.1994 (Β΄549) απόφασης υπουργού Οικονομικών, όπως ισχύει (αριθμός ΑΔΑ: ΩΝΖΝΗ-ΓΡ7)».

πηγη

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500186316

 

υγ

αμοιβη

"50 ευρω ανα ζωνη τιμων ακινητων"  ?????

prosklisi ektimites.pdf

Edited by Pavlos33
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ Δημήτρη για την ανάρτηση. Πράγματι η αμοιβή του εκτιμητή θα είναι μόνο 50 Ευρώ για κάθε μια εισήγηση (έρευνα και τεκμηρίωση) ζώνης τιμών ακινήτων που θα υποβάλει στην ειδική εφαρμογή του Υπουργείου.

Θα περίμενε κανείς ότι για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, που είναι ο καθορισμός νέων τιμών ζώνης οι αμοιβές να είναι εύλογες για τη σοβαρότητα αυτού του έργου και όχι σε επίπεδο "φιλοδωρήματος".

Οπότε, το Υπουργείο ας κρατά μικρό καλάθι, αφού εύλογο είναι να λάβει πίσω και αντίστοιχη, των 50 Ε, ποιότητα εργασίας.

Για να γνωρίζουμε τι ακριβώς ζητάει το Υπουργείο για κάθε περιοχή όπου εφαρμόζεται σύστημα προσδιορισμού αντικειμενικής αξίας παραθέτω τον ορισμό της τιμής ζώνης:

Η Τιμή Ζώνης ή Τιμή Εκκίνησης όπως ορίζεται στο άρθρο 1, παρ. 2  της υπ’ αριθμ. 1067780/82/Γ0013 απόφαση Υπουργού Οικονομικών  (ΦΕΚ 549 – B/1994), αναφέρεται στην συνολική αξία κτίσματος και οικοπέδου που αναλογεί σε  1 τ.μ. επιφάνειας νεόδμητης μονοκατοικίας ή νεόδμητου διαμερίσματος 1ου ορόφου με πρόσοψη σε ένα (1) δρόμο

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αν ισχύσουν οι βασικές αρχές της λογικής τότε ο τρόπος που θα οριστούν είναι απλός . Προφανώς θα είναι πάνω από το ελάχιστο κόστος κατασκευής , αλλά τουλάχιστον 10-20 % κάτω από τις λογικές τιμές πώλησης , ενώ θα πρέπει να συμπιεστεί αρκετά όπως έχει γίνει και στην πράξη η αξία της γης .

 

Περιμένω από τους πιστοποιημένους να ενημερώσουν το υπουργείο για αυτή την αστειότητα που λέγεται συντελεστής παλαιότητας και σταματάει στα 25 χρόνια .με αποτέλεσμα σπίτι του 1993 να έχει την ίδια αντικειμενική αξία με όποιο παλαιότερο του . 

 

Θα πρέπει η παλαιότητα να αυξάνεται και να αγγίζει την αξία της γης σε βάθος 70-80 χρόνων .

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

η τιμη ζωνης

θα ορισθει..."οπως θα ορισθει" με βαση "καποια" κριτηρια

 

Ομως,

οι υπολοιποι συντελεστες θα ορισθουν απο το υπουργειο.

ή θα διατηρησουν την   αναστροφη παλαιοτητα που εχουν στον ΕΝΦΙΑ

για να συμβαδιζουν με τις τιμες του ΕΝΦΙΑ

 

β) Ο Συντελεστής Παλαιότητας Κτίσματος (ΣΠΚ),  ο οποίος θα κυμαίνεται από 1 για κτίσματα παλαιότητας 26 ετών και άνω έως 1,25 για κτίσματα παλαιότητας μερικών μηνών έως και 4 ετών, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

Παλαιότητα

 

Συντελεστής  Παλαιότητας

26 έτη και άνω  1,00 
20 έως 25 έτη1,05

15 έως 19 έτη  1,10         
10 έως 14 έτη1,15

5 έως 9 έτη    1,20         
Μέχρι 4 έτη1,25

Για τα κτίρια που ανεγέρθηκαν προ του 1930 εφαρμόζεται  συντελεστής παλαιότητας 0,8, ενώ για τα κτίρια με παλαιότητα άνω 100 ετών εφαρμόζεται  συντελεστής παλαιότητας 0,60.

 

 

 

ή μπορει να καταργησουν τον συντελεστη  0,90 της συνιδιοκτησιας ή να αλλαξουν τους συντελεστες  "μεγεθους"...κλπκλπ

 

 

Μειωσεις, παντως, με βαση τις αγοραιες αξιες,  στις "τελικες" τιμες...  δεν θα δουμε..

υγ

διοτι

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ η κυρία Παπανάτσιου είπε ότι εκκαθαριστικά του 2018 θα αναρτηθούν μετά την υποβολή των δηλώσεων του φόρου εισοδήματος, δηλαδή Ιούλιο ή Αύγουστο, με στόχο ο φόρος να πληρωθεί σε όσες το δυνατόν περισσότερες δόσεις ως τον Δεκέμβριο του ’18, χωρίς να αλλάζει το τελικό ποσό που θα εισπραχθεί από τον ΕΝΦΙΑ

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Το Υπουργείο ζητάει για κάθε 1 τμ κατοικίας ή διαμερίσματος 1ου ορόφου (συμπεριλαμβανομένου αξίας γης) την αξία της αγοράς για κάθε ζώνη. Στο έντυπο που θα έχει το υπουργείο θα ζητούνται τα στοιχεία που θα στοιχειοθετούν τα αποτελέσματα της έρευνας. Προθέσεις πώλησης, ελάχιστες πράξεις καθώς και κάθε άλλη πληροφορία θα μπουν στο παιχνίδι. Αυτά τα στοιχεία θα αναχθούν στις εισηγήσεις των εκτιμητών με βάση τους γνωστούς συντελεστές αναγωγής, ώστε η όποια πληροφόρηση (πχ από ακινητα κάποιας παλαιότητας, ή διαφορετικών στοιχείων από τον ορισμό της τιμής ζώνης) να αναχθεί σε νεόδμητο μιας πρόσοψης, διότι προφανώς νεόδμητα (παλαιότητα μηδέν) θα είναι μετρημένα στα δάχτυλα.

Η μέθοδος αποσβ. κόστους μπορεί να λειτουργεί ως επαλήθευση χωρίς όμως να είναι πάντοτε σωστή. Το κόστος δεν συμβαδίζει με την αξία και αυτό φαίνεται και με τις τρέχουσες τιμές ζώνης. Πχ όταν το Υπουργείο έχει βάλει ΤΖ=500 ε/ΤΜ προφανώς δεν μπορείς να κατασκευάσεις κτίριο με 500 Ε/τμ και μάλιστα νεόδμητο. Όμως, η τιμή αυτή δηλώνει  την αξία στο συγκεκριμένο πχ χωριό των 200 κατοίκων που συνήθως συναντάμε τέτοιες τιμές.

Οι συντελεστές των εντύπων δεν θα είναι αντικείμενο αυτής της διαδικασίας. Ίσως να αλλάξουν σε δεύτερη φάση μέσω των επιτροπών που θα συσταθούν. 

Αν ζητηθεί γνώμη για τους συντελεστές σίγουρα θα είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει η παλαιότητα, όπως σωστά υπολογίζεται στα έντυπα Κ.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Αναφέρομαι στην προτροπή του συναδέλφου ΒAS για το συντελεστή παλαιότητας 0,60 που παραμένει σταθερός για παλαιότητα μεγαλύτερη των 26 ετών. Αυτό πρέπει να αλλάξει και σωστά το τονίζει ο συνάδελφος.

Εφόσον μας δοθεί βήμα εισήγησης στις επιτροπές και εφόσον το θέμα θα αφορά και την αλλαγή συντελεστών, θα είναι μια από τις προτάσεις

Επίσης να πούμε πως από τον πίνακα της απόφασης 1067780 82 Γ0013 ΦΕΚ 549 Β 15.7.94, για παράδειγμα, στην πρώτη κλίμακα παλαιότητας από ένα έως και πέντε έτη προκύπτει ότι έγινε χρήση του μέσου όρου παλαιότητας με συντελεστή απώλειας (απόσβεση) λόγω παλαιότητας 1,5%.

Στις εκτιμήσεις ακινήτων η τεχνική απαξίωση κατοικιών και διαμερισμάτων λόγω παλαιότητας γίνεται συνήθως με ποσοστό 2,5 έως 3%, αλλά αφού το υπουργείο έχει αυτό το συντελεστή αναγκαστικά θα ακολουθηθεί το ποσοστό 1,5% για τις αναγωγές κατοικιών πληροφόρησης προκειμένου να αποτιμηθεί η αξία της μοναδιαίας επιφάνειας νεόδμητου  που αντιπροσωπεύει την τιμή ζώνης.

 

 

Από χθες (2/1/2018) είναι διαθέσιμη εδώ και η εφαρμογή δήλωσης ενδιαφέροντος των πιστοποιημένων εκτιμητών για την ανάληψη έργου προσδιορισμού τιμών ζώνης στα πλαίσια αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών. Η προθεσμία δηλώσεων είναι μέχρι και τις 12/1/2018.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.