Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κολώνα στη μέση από δοκάρι


melenaos

Recommended Posts

Καλημέρα,

Ο πεθερός μου έχει βελτιώσει ένα σπίτι μόνος του προσθέτοντας αρκετά νέα κομμάτια, χωρίς κάποιο μηχανικό σχέδιο, με την εμπειρία του σα μάστορας. Το σπίτι είναι στη Γεωργία οπότε εκεί τα πράγματα είναι πιο χαλαρά από θέμα δόμησης.

 

Κατα την επίσκεψη μου στο σπίτι πρόσεξα κάτι που με ανησύχησε, είχε σηκώσει κολόνα στηριζόμενη μόνο πάνω σε δοκάρι. Δεν είμαι μηχανικός αλλά είχα δουλέψει σε ένα software για μηχανικούς (stereostatika) και νομίζω ότι κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου καλό.

 

Το είπα στον πεθερό μου αλλά δεν μπορώ να τον πείσω, υπάρχει κάποια αναφορά για αυτό το πρόβλημα που θα μπορούσα να του δείξω για να πειστεί; Δομικά τι πρέπει να γίνει;

 

Ευχαριστώ

 

Θα προσπαθήσω να το περιγράψω με μια τομή

obKP6GG.png

 

 

Link to comment
Share on other sites

Γενικότερα, τέτοιες κατασκευές που διακόπτονται στους υποκείμενους ορόφους καλό είναι να αποφεύγονται. Μικρής σημασίας υποστυλώματα επιτρέπεται να είναι "φυτευτά" και να οποία εδράζονται σε δοκάρια του υποκείμενου ορόφου.

 

Αν η κατασκευή έχει γίνει εξ' αρχής έτσι (με μελέτη) ή υπήρχε εξαρχής το δοκάρι και αργότερα έγινε το υποστύλωμα (με μελέτη) θεωρώ [πάντα με τα όσα λίγα περιγράφεις] ότι δεν έχεις θέμα εφόσον ακολουθήθηκε η μελέτη.

 

Αν το υποστύλωμα είναι φυτευτό εκ των υστέρων, και έχει καταστραφεί η συνοχή του δοκαριού διότι δεν προέκυψε από κάποια μελέτη ή από την προσωπική ενασχόληση του πεθερού σας με καλέμια κλπ θεωρώ ότι υπάρχει θέμα.

 

Αν το υποστύλωμα είναι μια εκ των υστέρων κατασκευή του πεθερού σας που απλά πατάει στο δοκάρι χωρίς να έχει έντονα επέμβει σε αυτό (από τα πραγματικά πολύ λίγα στοιχεία που δίνετε για να δούμε τι έστω περίπου φορτία μεταφέρει) θα έλεγα (με μεγάλη επιφύλαξη) ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

 

Αν είναι φυτευτό από την αρχή ή εκ των υστέρων --ως κατασκευή-- απλά πατάει στο δοκάρι και η δοκός είναι ικανών διαστάσεων (κυρίως πλάτους όσο και το υποστύλωμα) θεωρώ ότι δεν υπάρχει θέμα λόγω του ότι [όπως το περιγράφετε] είναι στην ανώτατη στάθμη. Συχνά γίνεται κάτι τέτοιο (φυτευτό υποστύλωμα) στις απολήξεις κλιμακοστασίων.

 

Μάλλον βλέπω να δίνετε στον πεθερό τροφή για να υποστηρίξει αυτό που λέει ....  :grin:  

Σε κάθε περίπτωση θα σας συμβούλευα να απευθυνθείτε σε κάποιον μηχανικό ο οποίος θα μπορέσει να έχει άμεση επαφή με την κατασκευή και να σας προτείνει λύσεις (εφόσον χρειάζονται)

Από εδώ σίγουρα θα λάβετε πολύ γενικές παρατηρήσεις εν είδει μιας απλής συζήτησης που ίσως αν ακολουθήσετε μόνο αυτές μπορεί να καταλήξετε σε λανθασμένες εκτιμήσεις λόγω του ότι δεν έχουμε άμεση εικόνα της κατασκευής αλλά και όλου του οικοδομήματος.

post-2272-0-80382300-1514620829_thumb.jpg

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Σοφή, ξεκάθαρη και λιτή απαντηση-απόφαση.

Μπραβο σας για τον τροπο σκεψης-αντιμετώπισης ... και καλη χρονια για εσάς και την οικογένεια σας.

 

Σταλθηκε απο το tapatalk

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.