Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τα πέντε επαγγέλματα της επόμενης δεκαετίας


Engineer

Recommended Posts

Ποια έχουν ήδη δημιουργηθεί για να καλύψουν τις καλπάζουσες ανάγκες των νέων τεχνολογιών - Το 85% των σημερινών ειδικοτήτων δεν θα υπάρχει το 2030.

 

 

Δεν είναι λίγοι οι μελλοντολόγοι - ένας εξ αυτών είναι ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος, εφευρέτης και επιχειρηματίας Ελον Μασκ - που υποστηρίζουν ότι τα ρομπότ θα καταστρέψουν τον κόσμο της εργασίας. Οτι οι αλγόριθμοι της τεχνητής νοημοσύνης θα εξαφανίσουν επαγγέλματα και ειδικότητες που εξασφαλίζουν στους σημερινούς ανθρώπους μια άνετη ζωή. Υπάρχουν, ωστόσο, και έρευνες ειδικών που δείχνουν το αντίθετο. Οτι δηλαδή ο κόσμος της εργασίας έχει μέλλον. Μόνο που οι θέσεις εργασίας του μέλλοντος και οι ειδικεύσεις των εργαζομένων δεν θα έχουν καμία σχέση με τις σημερινές.

 

Ερευνα που διενήργησε για λογαριασμό της γιγαντιαίας αμερικανικής εταιρείας ηλεκτρονικών υπολογιστών Dell το Ινστιτούτο για το Μέλλον (πρόκειται για ένα think tank που εδρεύει στην Καλιφόρνια) εκτιμά ότι το 85% των επαγγελμάτων που θα ασκούμε το έτος 2030 (διότι σύνταξη δεν πρόκειται να πάρουμε και το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται...) δεν υπάρχουν σήμερα! Αλλη δε έρευνα του διάσημου αμερικανικού Πανεπιστημίου ΜΙΤ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η περιβόητη τεχνητή νοημοσύνη όχι μόνο δεν θα καταστρέψει την απασχόληση, αλλά θα δημιουργήσει τα αμέσως επόμενα χρόνια 21 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μόνο στις ΗΠΑ!

 

Κάποια από αυτά έχουν ήδη δημιουργηθεί για να καλύψουν τις καλπάζουσες ανάγκες των νέων τεχνολογιών. Το ΜΙΤ ξεχώρισε πέντε από αυτά, τα οποία θα έχουν, όπως επισημαίνει, μεγάλη ζήτηση παγκοσμίως το 2018:

 

 

1 Τεχνικός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Παρά τις ισχυρές αντιστάσεις διαφόρων... ισχυρών (και ο πλανητάρχης Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας εξ αυτών), η μετάβαση του σύγχρονου κόσμου προς μια εποχή όπου η ενέργεια δεν θα απειλεί την ίδια την ύπαρξη του πλανήτη και της ζωής που υπάρχει πάνω σε αυτόν μοιάζει αναπότρεπτη. Αμέτρητες νέες ειδικότητες τεχνικών που θα συμβάλουν στη μετάβαση στη νέα ενεργειακή εποχή κάνουν ήδη την εμφάνισή τους στην αγορά εργασίας. Είναι οι τεχνικοί που ασχολούνται κυρίως με τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά πάρκα. Κατά το ΜΙΤ, την επόμενη δεκαετία η ζήτηση για τέτοιες ειδικότητες θα εκτιναχθεί στα ύψη.

 

2 Εκπαιδευτής ρομπότ

Μοιάζει νομοτελειακός ο εξοστρακισμός των εργαζομένων σε έναν μεγάλο αριθμό επαγγελμάτων από τα ρομπότ και η κατάληψη των θέσεων εργασίας από αυτά. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει όσο διαρκεί η διαδικασία αυτή να προσλαμβάνουν μηχανικούς ειδικευμένους στη δημιουργία και στη διαχείριση της τεχνητής νοημοσύνης. Διότι τα ρομπότ δεν θα δρουν αυτόνομα, θα βρίσκοται υπό την άγρυπνη ανθρώπινη εποπτεία - έτσι τουλάχιστον διαβεβαιώνουν οι ρομποτιστές.

 

«Η χρησιμότητα του ανθρώπινου νου αποδείχθηκε προ ολίγων εβδομάδων, όταν η Google χρειάστηκε να προσλάβει 10.000 τεχνικούς στο πλαίσιο μιας μεγάλης ανανέωσης δεδομένων που πραγματοποίησε στο Youtube» γράφει ο Κεντέν Περινέλ στη «Le Figaro». «Ενας αλγόριθμος κατάφερε να αποσύρει το 98% των βίντεο που είχε αποφασίσει η εταιρεία, κάνοντας τη δουλειά που θα έκαναν 180.000 άνθρωποι αν δούλευαν επί 40 εβδομάδες. Αλλά για το υπόλοιπο 2% η Google χρειάστηκε να καταφύγει στην ανθρώπινη ευφυΐα» σημειώνει ο συντάκτης της γαλλικής εφημερίδας.

 

3 Μηχανικός τεχνητής νοημοσύνης

Πρόκειται για τον τεχνικό του μέλλοντος. Η ειδίκευση αυτή θα πληρώνεται με χρυσάφι στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια, εκτιμούν οι αναλυτές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης - και αυτοί κάτι θα ξέρουν... Ηδη η μέση ετήσια αμοιβή ενός τεχνικού τεχνητής νοημοσύνης είναι στις ΗΠΑ 300.000 δολάρια, δηλαδή πάνω από 250.000 ευρώ. Και οι πιο καλοπληρωμένοι επαγγελματίες με την ειδίκευση αυτή προσθέτουν ήδη στον τραπεζικό τους λογαριασμό επταψήφιες αμοιβές! Τον περασμένο Δεκέμβριο η DeepMind, η Google, η Airbnb, η JPMorgan και η Intel έκαναν εκστρατείες στρατολόγησης ταλέντων και κονταροχτυπήθηκαν βάζοντας το χέρι βαθιά στην τσέπη για να προσελκύσουν τα καλύτερα.

 

4 Παίκτης βιντεοπαιχνιδιών

Το επαγγέλμα αφορά την ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά των βιντεοπαιχνιδιών που μπορεί να παίξει κανείς στο Διαδίκτυο με τη μέθοδο του streaming. Απευθύνεται κυρίως σε όσους επιθυμούν να παρακολουθούν παίκτες με πολύ υψηλές επιδόσεις την ώρα που παίζουν ένα βιντεοπαιχνίδι. Περίπου 25.000 «κολλημένοι» με τα βιντεοπαιχνίδια έχουν κάνει επάγγελμα το «κόλλημά» τους αυτό!

 

5 Νοσηλευτής

Το επάγγελμα του νοσηλευτή είναι από τα αρχαιότερα - πλην όμως και ευυπόληπτα - και φαίνεται πως έχει μέλλον και τον 21ο αιώνα και στον αιώνα τον άπαντα πιθανότατα. Διότι μπορεί η χειρουργική και άλλες ειδικότητες της ιατρικής επιστήμης να κινδυνεύουν να αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη των ρομπότ, η φροντίδα του αρρώστου ή του αναρρωνύοντος, όμως, απαιτεί μια προσωπική φροντίδα και μια εμπειρία που μόνο τα ανθρώπινα όντα διαθέτουν.

 

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, η γήρανση του πληθυσμού στις ΗΠΑ θα δημιουργήσει από 426.000 έως 754.000 θέσεις εργασίας την επόμενη δεκαετία. Θέσεις που ασφαλώς είναι αδύνατον να καλυφθούν αν επανεκλεγεί για δεύτερη θητεία ο Τραμπ ή τέλος πάντων δεν αλλάξει μεταναστευτική πολιτική ο ξενόφοβος αμερικανός πρόεδρος...

 

Πηγή: http://www.tovima.gr...cle/?aid=933736

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Στην Ελλάδα πάντως θα υπάρξουν καλπάζουσες ανάγκες για «κρουπιέρηδες» ή για να το αποδώσουμε & επιστημονικά με τη διεθνή του ορολογία, “casino table game dealer”. Μέλλον με μέλλον έχει διαφορά...

post-100281-0-94951800-1516177529_thumb.jpeg

Edited by Ghostrider
Link to comment
Share on other sites

Υπερβολές. Τα επαγγέλματα ως γνωστικά αντικείμενα δεν αλλάζουν, αλλάζουν οι μέθοδοι παραγωγής. Δηλαδή δεν είναι ότι οι "ρομποτιστές" ως ηλεκτρολόγοι μηχανικοί θα πιάσουν τις θέσεις των άλλων ειδικοτήτων αλλά ότι όλες οι σπουδές πια θα έχουν τη ρομποτική σα μάθημα κορμού, όπως παλαιότερα εισήχθησαν τα μαθηματικά πακέτα, οι γλώσσες προγραμματισμού, τα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών.. Για να μη πω ότι ήδη τείνει να γίνει μάθημα σχολείου, όπως παλαιότερα έγινε η πληροφορική και τώρα θεωρείται αυτονόητο να ξέρεις όφις από το δημοτικό.

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς Γιώργο.

Αυτό το πράγμα με την μηχανοφοβία ή με την τεχνοφοβία δεν το καταλαβαίνω. Το ό,τι ένας δισεκατομμυριούχος λέει ότι τα ρομπότ θα καταστρέψουν τον κόσμο της εργασίας δεν σημαίνει κιόλας ότι είναι ορθό. Για την ακρίβεια όχι απλώς δεν είναι ορθό αλλά αυτή η φράση ισοδυναμεί με μια μπούρδα. Απλώς εκ του λόγου ό,τι είναι δισεκατομμυριούχος τα μέσα ενημέρωσης δίνουν υπερβάλλουσα προβολή σε αυτά που λέει ενώ δεν θα έπρεπε.

Μήπως άραγε να καταστρέψουμε τον σιδηρόδρομο και να μεταφέρουμε ό,τι θέλουμε στην πλάτη ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας;

Μήπως άραγε να καταστρέψουμε την βιομηχανία παραγωγής καλτσών και να προσλάβουμε τεχνίτριες που θα πλέκουν κάλτσες; 

Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας πως οι μηχανές γενικά όχι μόνο δεν αυξάνουν την ανεργία αλλά δημιουργούν κιόλας αγαθά για όλους μας που υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα είχαμε.

Είναι αφελής αυτός που πιστεύει πως η κινέζικη επαρχία θα μπορούσε να θρέψει τους Κινέζους (σωστά, με δυτικούς όρους και όχι με ένα πιάτο ρύζι ημερησίως και ένα παντελόνι εφ΄όρου ζωής) χωρίς τις παντός είδους μηχανές.

Με λίγα λόγια οι μηχανές καθιστούν αφενός τα προϊόντα φθηνότερα και άρα πιο προσιτά και αφετέρου αυξάνουν τους μισθούς επειδή αυξάνουν την παραγωγικότητά τους οι εργαζόμενοι. 

Φθηνότερα προϊόντα σημαίνει πως διαθέτουμε λιγότερα χρήματα γι΄αυτά και άρα μας περισσεύουν πόροι για να χρησιμοποιηθούν κάπου αλλού.

Μεγαλύτεροι μισθοί σημαίνει πως έχουμε περισσότερους διαθέσιμους πόρους για να τους χρησιμοποιήσουμε κατά το δοκούν.

Και τα δύο μαζί δημιουργούν θέσεις εργασίας κάπου αλλού.

Γνωρίζοντας λοιπόν το παγκόσμιο περιβάλλον τότε το σωστό ερώτημα που πρέπει να κάνουμε ως χώρα είναι πως θα παράξουμε γρηγορότερα, περισσότερα, φθηνότερα, ποιοτικότερα προϊόντα (και υπηρεσίες).

Νομίζω πως στην συλλογική μας συνείδηση η ικανότητα να διαβάζουμε το περιβάλλον που επικρατεί κάθε στιγμή καθυστερεί περίπου 15 χρόνια. Δηλαδή καθυστερούμε, συλλογικά, να διαβάσουμε δηλαδή να αντιληφθούμε την εποχή μας κατά περίπου 15 χρόνια.

Link to comment
Share on other sites

Γιατρός και δάσκαλος... Δεν θα εκλείψουν ποτέ. Αν και θα προτιμούσα παίκτης βιντεοπαιχνιδιών.. Το έχω λιώσει το pubg

 

 

Sent from my iPhone 6s Plus using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

το γιατρό (ως γνώση και ταλέντο στο χέρι) τον έχουν για εξαφάνιση. νοσηλευτής λέει το άρθρο, κυρίως για να σε στηρίζει ψυχολογικά. 

 

κι ο δάσκαλος όχι σαν φορέας γνώσης, αλλά για πρότυπο προς μίμηση.

Edited by georgios_m
Link to comment
Share on other sites

Πληροφορικη, προγραμματιστης

Κλασεις καλυτερο απο οποιοδηποτε πολυτεχνικο επαγγελμα σε ολα(αποδοχες, ωρες εργασιες, συνθηκες, ευκολια να βρεις δουλεια)

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες προγραμματιστών.

 

Θα πρέπει να σου αρέσει και σαν δουλειά και να σου αρέσει το διάβασμα.

 

Κάθε λίγα χρόνια η τεχνολογία εξελίσσεται, τα μισά από όσα έχει διδαχτεί στο Πανεπιστήμιο ένας πληροφορικάριος θα έχουν καταργηθεί μέχρι να τελειώσει τον στρατό και τα υπόλοιπα θα έχουν εξελιχτεί και θα πρέπει να τα ξαναδιαβάσει.

 

Επίσης υπάρχουν τόσες πολλές τεχνολογίες που είναι αδύνατο να τις μάθει κάποιος όλες. Σε κάθε δουλειά θα πρέπει να μάθει νέα πράγματα.

 

Είναι επίσης επάγγελμα χωρίς κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα προς το παρόν. Απλά πηγαίνεις στην ΔΟΥ και κάνεις έναρξη ως προγραμματιστής.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.