miltos Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31 , 2009 Όντως φοβερή δουλειά. Γενικά συμφωνώ με το πνεύμα του georges. Δεν είπαμε βέβαια να γκρεμίσεις τον τοίχο από το σκάψιμο!! Προσοχή πάντως, καθώς το να οδεύουν οι γραμμές οριζόντια σε χαμηλό ύψος είναι λίγο επικίνδυνο (και αντικρούεται με τον ΕΛΟΤ 384 που ορίζει ένα ύψος γύρω στα 2.5m)
ΓΙΑΝΝΗΣ Γ Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31 , 2009 Παιδιά ωραίες οι εικόνες αλλά μην χάνουμε την ουσία . Πολύ ωραία τα κοψίματα με τον τροχό αλλά έχουν νόημα ? Μου θυμίσατε τον εαυτό μου πριν 10 χρόνια όταν ξεκίνησα το επάγγελμα. Όλα αυτά θα καλυφθούν με επίχρισμα και μετά θα χαθούν. Το θέμα έχει ένα ψυχολογικό χαρακτήρα περισσότερο . Δεν λέω όμορφο είναι, αλλά και να μην είναι έτσι στην "τρίχα" κομμένα τα τούβλα δεν έχει πραγματικά καμιά απολύτως σημασία. Δεν λέω να κάνει κανείς τσαπατσουλιές προς Θεού, το αντίθετο, αλλά στα σκαψίματα η κοπή ακριβείας είναι λίγο περιττή. Και το λέω αυτό με γνώμονα ΜΟΝΟ την πίεση της δουλειάς. Σαφώς θα καλυφθούν με επίχρισμα,αλλά όταν έχεις μονό τοίχο και ξεκινάει ο ηλεκτρολόγος την "κατεδάφιση" με το κομπρεσερ,τότε βλέπεις οτι αδυνατεί κατά πολύ αφού χάνει πολύ ψαχνό...Ειδικά στα σημεία που τοποθετείται και ο πίνακας,έχει μεγάλη σημασία.Είναι και σωστή δουλειά και δεν νομίζω να είναι περισσότερο χρονοβόρα.Κάνω λάθος?
obiwanriley Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1 , 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1 , 2009 Προσοχή πάντως, καθώς το να οδεύουν οι γραμμές οριζόντια σε χαμηλό ύψος είναι λίγο επικίνδυνο (και αντικρούεται με τον ΕΛΟΤ 384 που ορίζει ένα ύψος γύρω στα 2.5m) δεν μπορώ να βρω στον ΕΛΟΤ 384 αυτό που ορίζει το ύψος, (μόνο για τα φώτα που είναι < 2,5m) δεν γίνεται πλέον εγκατάσταση με μικτά κουτια;
GeorgeS Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1 , 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1 , 2009 ΓΙΑΝΝΗΣ Γ. αυτό που λες για τον πίνακα ισχύει. Εγώ προσωπικά είμαι της άποψης ο πίνακας να παίρνει το τελικό σκάψιμο αφού έχει μπει το επίχρισμα. Εκεί πράγματι πας με τον τροχό και χαράσεις ακριβώς τις διαστάσεις που θες αφού έχεις και τις διαστάσεις του πίνακα. Με τον τροχό χαράσεις το ορθογώνιo του πίνακα σε ένα βάθος 2 περίπου cm και μετά καθαρίζεις με το κομπρεσέρ στο βάθος που θες. Τώρα για τους τοίχους, μονούς οι διπλούς εγώ θεωρώ χάσιμο χρόνο τον τροχό εκτός αν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη συνθήκη. Και ξαναλέω, χάσιμο χρόνο μόνο υπό τα δεδομένα της πίεσης που υπάρχει. Ακόμα πάντως και στο μονό τοίχο το κομπρεσέρ αν ξέρεις να το δουλεύεις μια χαρά κάνει τη δουλειά χωρίς να γκρεμίσεις όλο τον τοίχο. Καλά τα λέει ο Μίλτος. Βέβαια σας μεταφέρω εμπειρία από Ιταλία όπου οι ηλεκτρολόγοι κάνουν συχνά κάτι παρόμοιο με αυτό που δείχνει στη φώτογραφία. Δηλαδή όδευση σε ύψος 50 cm από το έδαφος έτσι όπως το βλέπουμε. Εγώ 5 χρόνια που ήμουν στις οικοδομές συνήθως τα πάμε όλα 50-60 cm κάτω από την οροφή.
TheoTDM900 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1 , 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1 , 2009 παιδιά να ρωτήσω κάτι ? Οι οριζόντιες διελεύσεις που συνδέονται τα κουτιά διακοπτών επιτρέπεται να μην έχουν κατεβασιές από πάνω ? Δλδ να μην υπάρχουν κουτιά διακλάδωσης από πάνω ? Είναι οφτόπικ αλλά απλά ρωτάω αν τεχνικά οι Η/Μ το θεωρείτε σωστό ? Επίσης με τα σενάζ τι παίχτηκε και είναι σε διάφορα ύψη ?
stayros Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1 , 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1 , 2009 Κανονικά τα χρειάζεσε τα κουτια διακλάδωσης. Αλλιώς το να τραβήξεις το καλώδιο θα είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Μπορείς όμως να φέρνεις τα καλώδια από κάτω
GeorgeS Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1 , 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1 , 2009 Αγαπητέ TheoTDM900 αφενός μεν ένας λόγος είναι αυτός που είπε ο stayros αφετέρου, συχνά, δεν γίνεται για έναν ακόμα λόγο. Ότι ο διακόπτης που ελέγχει το φως π.χ. του δωματίου συνήθως παίρνει ρεύμα από μια υφιστάμενη γραμμή που τρέχει στην οριζόντια σωλήνα. Δηλαδή θα πρέπει κάπως να διακλαδωθεί η φάση ώστε, και να κατέβει και στο διακόπτη αλλά και να συνεχίσει προς τις λοιπές καταναλώσεις. Άρα ένα κουτί διακλάδωσης συνήθως είναι επιβεβλημένο αν αυτό εννοείς. Από την άλλη καμιά φορά, όταν δεν υπάρχει συνέχεια στο κύκλωμα, δηλαδή όταν ο διακόπτης ή ο ρευματοδότης είναι το τελευταίο φορτίο, πράγματι όπως σωστά λες δεν απαιτείται κουτί διακλάδωσης και μπορεί να πάει κατευθείαν. Δηλαδή η ορίζοντια σωλήνα στρίβει 90 μοίρες με σπιράλ και γίνεται η κατακόρυφη όδευση. Θυμίζω ότι άνω των 2 ορθών γωνιών είναι δύσκολο να "τραβηχτούν" τα καλώδια.
frifri Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 14 , 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 14 , 2009 Παιδιά μήπως τα κουτιά των διακλαδώσεων είναι και ένα ενδεικτικό από που περνάνε οι γραμμές για ασφάλεια σε κάποιο τυχόν τρύπημα? επίσης στην φωτογραφία που η αυλάκωση είναι πολύ χαμηλά μήπως χρειάζεται σωλήνα ασφαλείας?
SIRADRAB Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 14 , 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 14 , 2009 frifri:Παιδιά μήπως τα κουτιά των διακλαδώσεων είναι και ένα ενδεικτικό από που περνάνε οι γραμμές για ασφάλεια σε κάποιο τυχόν τρύπημα? επίσης στην φωτογραφία που η αυλάκωση είναι πολύ χαμηλά μήπως χρειάζεται σωλήνα ασφαλείας? Αυτό άκουγα για πολλά χρόνια από τους εγκαταστάτες όταν έκανα την ερώτηση για τα κουτιά διακλάδωσης πάνω στούς τοίχους άν είναι τόσο αναγκαία και σε τόσο μεγάλο αριθμό όλα αυτά τα σκαψίματα, ανέκαθεν δεν μου κάθονταν καλά στο μάτι, οι χώροι έμοιαζαν σαν να είχαν δεχτεί ριπές από πολυβόλο. Οι δικαιολογίες που άκουγα πολλές και διαφορετικές και ότι στό τέλος ένας καλος μάστορας στο στάδιο των χρωματισμών θα τα στοκάρει και θα τα κρύψει. Αυτό που μου φαινόταν πολύ παράξενο είναι ότι σχεδόν πουθενά στην Ευρώπη δεν είχα δει σε σπίτια (κυρίως) αυτό το χάλι με τις διακλαδώσεις και τα καπάκια τους. Εν πάση περιπτώσει πριν λίγα χρόνια γνώρισα έναν βέλγο εγκαταστάτη και μου εξήγησε ότι αντί για τις διακλαδώσεις μπορείς να διακλαδώνεις από τον ένα ρευματοδότη στον άλλο το ίδιο και στούς διακόπτες (εννοείται λίγο ''μοντέρνους'') με γραμμές που έρχονται από το δάπεδο (είσαι στο στάδιο κατασκευής). Για τα φώτα κλπ οροφής φεύγει η όδευση από τον διακόπτη κάθετα επάνω και, ή τρυπάς την πλάκα και φέρνεις την γραμμή από πάνω πλέον εκεί που θέλεις (μέσον του χώρου συνήθως) όταν είναι ίδια κατοικία ή σε περίπτωση άλλης ιδιοκτησίας επάνω, κάνεις ανάποδο ψαλίδι προσπαθώντας να καρφώσεις το πλακέ καλώδιο με κάτι περίεργα καρφάκια που τα μισά τα καταπίνεις έχοντας τα συνήθως στο στόμα. Οπότε το σκάψιμο περιορίζεται από το δάπεδο μέχρι τον ρευματοδότη ή τον διακόπτη ανάλογα και έτσι αφήνεις τα δομικά στοιχεία στην ησυχία τους. Κουτιά διακλάδωσης σπάνια θα χρειασθείς άν σχεδιάσεις καλά τα κυκλώματα (μιλάμε για οικιακή εγκατάσταση). Εννοείται ότι τα σπιράλ που οδεύουν από το δάπεδο θα είναι ενισχυμένα και θα καλυφθούν με λάσπη για να ανταπεξέλθουν την κυκλοφορία των άλλων συνεργείων μέχρι να καλυφτούν από το υπόστρωμα-βάση πλακιδίων δαπέδου. Η επιμελημένη εργασία του obiwanriley που όλοι είδαμε στις φωτογραφίες δεν πάει χαμένη. Πιστεύω ότι για τους εγκαταστάτες ισχύει ότι για όλους τους άλλους. 'Ένας που θα δει αυτές τις καλωδιώσεις και σκαψίματα και τα συγκρίνει με το τούρκικο 14 που γίνεται συνήθως στις γραμμές με το σκάψιμο που όλοι ξέρουμε θα αποφύγει τουλάχιστον το εγκεφαλικό ζωή σε λόγου του.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα