Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Αναξιοποίητοι μένουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα πάνω από τρία εκατομμύρια τόνοι βιομάζας από αγροτικά υπολείμματα και κλαδέματα, τη στιγμή που η ενεργειακή τους αξία είναι πολύ μεγάλη και σε μια χώρα με κυρίαρχη την καλλιέργεια της ελιάς και των οπωροφόρων δέντρων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας.

 

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), 1,5 εκατομμύριο τόνοι ξηρής βιομάζας από υπολείμματα καλλιεργειών (άχυρο σιτηρών, υπολείμματα καλαμποκιού και άλλα) παράγονται ετησίως ενώ σε ό,τι αφορά τα κλαδέματα, οι ποσότητες που μένουν ανεκμετάλλευτες κάθε χρόνο υπολογίζονται σε 1,5 με 2,5 εκατομμύρια τόνους.

 

Αν, μάλιστα, αναλογιστεί κάποιος ότι 1.000 λίτρα πετρελαίου ισοδυναμούν ενεργειακά με δύο έως τρεις τόνους βιομάζας ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της και την περιεκτικότητά της σε υγρασία, τότε θα μπορούσε να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι από τρία εκατομμύρια τόνους βιομάζας θα ήταν δυνατόν να εξοικονομηθούν πάνω από ένα δισεκατομμύριο λίτρα πετρελαίου ετησίως!

 

«Βέβαια τα μεγέθη είναι τεράστια και θα μπορούσαν να δημιουργήσουν παρανοήσεις, με την έννοια ότι η ύπαρξη του δυναμικού αυτού δεν σημαίνει ότι από τη μια μέρα στην άλλη μπορεί να αξιοποιηθεί. Για να προχωρήσει κάποιος σε μια λογική αξιοποίησης των υπολειμμάτων βιομάζας θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι το κόστος συλλογής κινείται σε λογικά επίπεδα, ώστε να είναι ανταγωνιστικό των ορυκτών καυσίμων. Παράλληλα -και εκεί είναι ένα μεγάλο μέρος της δυσκολίας- όλοι οι εμπλεκόμενοι σε μια αλυσίδα ενεργειακής αξιοποίησης πρέπει να πειστούν ότι έχουν όφελος από τη συμμετοχή τους. Διαφορετικά το εγχείρημα δεν θα ξεκινήσει» επισημαίνει στο ΑΜΠΕ ο επιστημονικός συνεργάτης ΕΚΕΤΑ και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Ανάπτυξης Βιομάζας (ΕΛΕΑΒΙΟΜ), Μανώλης Καραμπίνης.

 

Στη συνέντευξή του, που φιλοξενείται και στο free press περιοδικό του ΑΜΠΕ, αναφέρει ότι στην Ελλάδα είναι αρκετά αναπτυγμένη η αξιοποίηση των υπολειμμάτων που παράγονται από αγροτοβιομηχανίες και,καθώς παράγονται κεντρικά από μια μονάδα, δεν έχουν κόστος συλλογής (πυρηνόξυλο - που αποτελείται από τον πυρήνα της ελιάς, την ψίχα της και τη φλούδα του καρπού - φλοιοί ρυζιού και κουκούτσια από ροδάκινα). Ζήτημα συλλογής υπάρχει για τα αγροτικά υπολείμματα που παράγονται στο χωράφι όπως το άχυρο και τα κλαδέματα. Στην περίπτωση αυτή το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων.

 

Εκτός από τις μονάδες που χρησιμοποιούν αγροτικά υπολείμματα για την παραγωγή θερμότητας, ιδιοκτήτες μονάδων όπως τα εκκοκκιστήρια βάμβακος, στο πλαίσιο συνεργασίας με ιδιώτες, έχουν κατασκευάσει μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας από την καύση των υπολειμμάτων της βιομάζας που διαχειρίζονται.

 

Σε κάθε περίπτωση οι κατασκευαστές τέτοιων μονάδων διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχουν περιβαλλοντικά ζητήματα που να προκύπτουν από τη λειτουργία τέτοιων μονάδων, καθώς η βιομάζα δεν περιέχει στοιχεία, από την καύση των οποίων θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ενώσεις του άνθρακα που επιβαρύνουν το περιβάλλον, όπως το μονοξείδιο ή το διοξείδιο του άνθρακα. Παράλληλα τονίζουν ότι το μόνο θέμα που πρέπει να διασφαλίζεται σε τέτοιες μονάδες είναι η αντιμετώπιση των στερεών σωματιδίων με φίλτρα ώστε να μη διαφεύγουν στον αέρα.

 

Σε ό,τι αφορά τους ίδιους τους αγρότες, αυτοί μπορούν να επωφεληθούν από το υπόλειμμα των καλλιεργειών τους, είτε καίγοντάς το για οικιακή χρήση σε κατάλληλους λέβητες βιομάζας, είτε τροφοδοτώντας μεγαλύτερους λέβητες για βιομηχανική χρήση.

 

«Ανάλογα με τη μορφή συνεργασίας που θα θεωρηθεί κατάλληλη, οι αγρότες μπορούν είτε να απαλλαχθούν από το κόστος διαχείρισης των υπολειμμάτων τα οποία θα συγκεντρώνουν ιδιώτες, κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις ή άλλοι φορείς, είτε να λαμβάνουν μια αμοιβή για την πρώτη ύλη που παρέχουν» αναφέρει ο κ. Καραμπίνης.

 

Ακόμη και δήμοι, σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν βιομάζα για τη θέρμανση δημοτικών κτηρίων (σχολείων, γυμναστηρίων, κολυμβητηρίων), με οφέλη για τους δημότες που θα πληρώνουν χαμηλότερα δημοτικά τέλη λόγω της εξοικονόμησης πετρελαίου.

 

'Εργα για την προώθηση της χρήσης βιομάζας στον αγροτικό τομέα υλοποιεί το ΕΚΕΤΑ

 

Στο μεταξύ, έργα για την προώθηση της χρήσης βιομάζας από τον αγροτικό τομέα υλοποιεί το ΕΚΕΤΑ με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Πλαίσιο της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία «Ορίζοντας 2020». Το έργο «uP_running» (αριθμός συμβολαίου 691748) προωθεί την αξιοποίηση βιομάζας από μόνιμες καλλιέργειες, ενώ το «BIOmasud Plus» (αριθμός συμβολαίου 691763) έχει στόχο την ανάπτυξη ενός συστήματος ποιότητας και πιστοποίησης για τα μεσογειακά στερεά καύσιμα, που βρίσκονται σε αφθονία στις μεσογειακές χώρες ωστόσο δεν αξιοποιούνται επαρκώς.

 

Το έργο «AGROinLOG» (αριθμός συμβολαίου 727961) στοχεύει, τέλος, στην αύξηση του χρόνου δραστηριοποίησης αγροτοβιομηχανιών που λειτουργούν εποχιακά μέσω της διαχείρισης, εκ μέρους τους, αγροτικής υπολειμματικής βιομάζας. Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Καραμπίνη, μια βιομηχανία, για παράδειγμα, που παράγει πυρηνέλαιο, ζάχαρη ή ζωοτροφές και λειτουργεί λίγους μήνες το χρόνο, θα μπορούσε να παράγει νέα προϊόντα καυσίμων για ενεργειακές χρήσεις όπως αγροπελέτες, βιοντίζελ από άχυρο κ.α.

 

Σημειώνεται ότι το ΕΚΕΤΑ συνδιοργανώνει με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και το Ινστιτούτο Αγροτικής και Συνεταιριστικής Οικονομίας (ΙΝΑΣΟ - ΠΑΣΕΓΕΣ) ημερίδα με τίτλο «Βιομάζα και Αγροτικός τομέας», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης «Agrotica 2018».

 

Πηγή: http://greenagenda.g...ς-παραμένουν-κ/

 

Click here to view the είδηση

Δημοσιεύτηκε

"η βιομάζα δεν περιέχει στοιχεία, από την καύση των οποίων θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ενώσεις του άνθρακα που επιβαρύνουν το περιβάλλον, όπως το μονοξείδιο ή το διοξείδιο του άνθρακα"

Δημοσιεύτηκε (edited)

Όταν ο ΔΕΔΔΗΕ σου δίνει 18 μήνες περιθώριο από την ημέρα που θα εξασφαλίσεις την ΕΠΟ για να υλοποιήσεις το έργο της βιομάζας,

Όταν ο κάθε αγρότης προτιμάει να αφήσει τα υπολλείμματα της μονοετούς καλλιέργειάς του να σαπίζουν στο χωράφι ή να τα κάψει μόνος του, παρά να τα πουλήσει (με ένα εύλογο τίμημα) σε κάποια μονάδα βιομάζας, γιατί πιστέυει ότι θα "κονομήσει" εις βάρος του,

Όταν οι τοπικές κοινωνίες δημιουργούν "επιτροπές αγώνα" ενάντια στα έργα της βιομάζας,

Τότε γιατί να απορούμε που δεν υπάρχουν τέτοια έργα και η βιομάζα μένει ανεκμετάλλευτη;
 

 



"η βιομάζα δεν περιέχει στοιχεία, από την καύση των οποίων θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ενώσεις του άνθρακα που επιβαρύνουν το περιβάλλον, όπως το μονοξείδιο ή το διοξείδιο του άνθρακα"


Σωστά, η βιομάζα θεωρείται ΑΠΕ γιατί με την καύση της απλα απελευθερώνεται το CO2 που είχε δεσμευθεί με την φωτοσύνθεση και δεν επιβαρύνεται το περιβάλλον περαιτέρω.

Επίσης η βιομάζα που σαπίζει αποδεσμεύει τον άνθρακα με τη μορφή CH4, το οποίο θεωρείται περισσότερο επιβλαβές για το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε σχέση με το CO2.

Edited by terry
Δημοσιεύτηκε (edited)

Δε γράφουν ότι είναι ΑΠΕ αλλά ότι δεν περιέχει άνθρακα!! 

 

Πάντως, η βιομάζα που επιστρέφεται στη γη ολοκληρώνει το βιολογικό κύκλο της καλλιέργειας και έτσι έχεις ποιοτικό έδαφος και του χρόνου. Αν δε το κάνεις τη μεν χημική σύσταση θα πρέπει να την αποκαταστήσεις με ακόμα περισσότερα λιπάσματα, τη δε μηχανική σύσταση δε θα μπορέσεις να την αποκαταστήσεις με αποτέλεσμα να αρχίσει να διαβρώνεται. Τα ελληνικά χωράφια είναι σε κρίσιμο σημείο από απόψεως νιτρικής ρύπανσης, διάβρωσης και έλλειψης οργανικής ουσίας, οπότε οποιαδήποτε ιδέα για επιπλέον απόληψη βιομάζας πρέπει να εξετάζεται και τι επιπτώσεις θα έχει. Είναι μικρότερες από την αξία του βιοκαυσίμου ή θα μας έρθει μία η άλλη???

 

Οι βιομάζες αξίζει να γίνονται καύσιμα μόνο όταν είμαστε σε αστική περιοχή και είναι αδύνατο να τις ξαναπάμε σε ένα φυσικό πεδίο διάθεσης. Ορθώς λοιπόν πράττουν όσοι αγρότες αρνούνται να δώσουν τη βιομάζα τους για καύση. 

Edited by georgios_m
Δημοσιεύτηκε

H πρόταση που παραθέτει ο georgios_m είναι εντελώς λανθασμένη και δικαίως προξενεί απορία. Αν θέλουν ας γράψουν ότι έχει μηδενικό ισοζύγιο γιατί ο άνθρακας δεσμεύτηκε νωρίτερα απο το φυτό. Όχι όμως ότι δεν δημιουργείται μονοξείδιο η διοξείδιο.

 

Επί της ουσίας, ναι μεν φαντάζει ιδανικό το σενάριο να μένουν τα υπολλείματα στο χωράφι ώστε να γίνονται λίπασμα, αυτό όμως δεν είναι προσφέρει θρεπτικά σε όλες τις περιπτώσεις. Αν τα υπολείμματα δεν περιέχουν άζωτο ή ιχνοστοιχεία δεν υπάρχει νόημα. 

Επίσης νομίζω πως αρκετά συχνά οι αγρότες καίνε τα υπολείμματα επι τόπου.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Αυτός που το έγραψε μπορεί όντως να νομίζει ότι η βιομάζα δεν περιέχει άνθρακα... 

 

Τα υπολείμματα δεν προσφέρουν μόνο άζωτο στο έδαφος, έχουν κι άλλες ωφέλειες, υπό την προϋπόθεση ότι ενσωματώνονται σωστά βέβαια. Η καύση των υπολειμμάτων αν και δημιουργεί διαβρώσεις και απώλεια οργανικής ουσίας, ορισμένες φορές είναι απαραίτητη για να απαλλαγούμε από διάφορες ασθένειες. Και σ' αυτή την περίπτωση πάντως αφήνει θρεπτικά στο έδαφος. 

 

Κάθε περίπτωση είναι μοναδική. Πριν εκτιμήσουμε πόση βιομάζα διαθέτουμε προς ενεργειακή αξιοποίηση πρέπει να μετρήσουμε κι άλλα πράγματα εκτός από τους τόνους αδιακρίτως προέλευσης - σύστασης. Διότι και για το εργοστάσιο δε θα είναι καλό εάν η πηγή της βιομάζας στερέψει. Η βιομάζα σαν υλικό είναι ανανεώσιμη, το έδαφος που την παράγει δεν είναι.

Edited by georgios_m

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.