Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Σας παρακαλώ θερμά, προσπαθώ να βγάλω άκρη με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δικαιώματος υπογραφής Αρχιτεκτονικών Μελετών από Διπλωματούχους Πολιτικούς Μηχανικούς όπως οι απόφοιτοι πολυτεχνείου.

 

Σύμφωνα με την τροπολογία 704/80 26.7.2013 της παρ. 2 του αρ. 8 του Ν. 4030:
Για τις άδειες δόμησης, ανέγερσης ή προσθήκης κτιρίων της παρ. 1 του αρ. 4 του Ν. 4067/2012 που αφορούν κτίρια σε παραδοσιακό οικισμό, σε παραδοσιακό τμήμα πόλης, οικιστικό σύνολο που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και κηρυγμένα διατηρητέα κτίρια ή νεότερα μνημεία καθώς και σε EIΔΙΚΑ κτίρια (-> δηλαδή το σύνολο σχεδόν  των κτιρίων) οι αρχιτεκτονικές μελέτες εκπονούνται και υπογράφονται αποκλειστικά από αρχιτέκτονες μηχανικούς
(Ειδικά κτίρια είναι τα κτίρια, των οποίων η κύρια χρήση, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% της συνολικής επιφάνειας δόμησής τους, δεν είναι η κατοικία).

 

Βρήκα το παρακάτω πραγματικά αρτιέστατο κείμενο το οποίο ακολουθεί όλη τη διαδρομή επικύρωσης/ακύρωσης του παραπάνω άρθρου, όμως έως τον Απρίλιο του 2015:
http://spme-laconias.blogspot.gr/2015/04/blog-post_18.html
http://spme-laconias.blogspot.gr/2015/04/blog-post_23.html

 

Προσπάθησα να βγάλω άκρη με το τι ισχύει τελικά, διάβασα ό,τι βρήκα και μπορούσα, αλλά ίσως η έλλειψη εμπειρίας και γνώσης πάνω σε νομοθετικά ζητήματα με καθιστούν ανεπαρκή στο να βρω και να καταλάβω τι ισχύει σήμερα. Εντύπωση μου έκανε ότι στο site του TEE δεν αναφέρει απολύτως και παραθέτει μόνο το νόμο όπως ίσχυε 40 χρόνια πριν
http://portal.tee.gr/portal/page/portal/PROFESSIONAL_ISSUES/EPAGELMATIKA_DIKAIWMATA/POLITIKOI%20MHXANIKOI

 

Συνολικά, λοιπόν, από το σύνολο των αρχιτεκτονικών μελετών, τι έχει και τι δεν έχει δικαίωμα να υπογράψει σήμερα ο διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός πχ απόφοιτοι Πολυτεχνείου? (και κατ' επέκταση ποια αρχιτεκτονική μελέτη που απαιτείται να περάσει από Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΣΑ) πρώην ΕΠΑΕ, αρκεί να υπογραφεί από διπλ. Πολιτικό Μηχανικό?)

 

Σας ευχαριστώ θερμά εκ των προτέρων για κάθε χρήσιμη πληροφορία.

 

(PS Θα σας παρακαλούσα το ερώτημά μου να μην αποτελέσει αφορμή για μια ακόμη διένεξη μεταξύ Πολιτικών Μηχανικών-Αρχιτεκτόνων ή αποφοίτων Πολυτεχνείου-ΑΤΕΙ)

Edited by Young_Engineer
Δημοσιεύτηκε

Τα πάντα σε ιδωτικά κτιριακά έργα σε όλες τις περιοχές εκτός από του παραδοσιακούς οικισμούς οπού τα αρχιτεκτονικά τα υπαγράφουν αποκλειστικά αρχιτέκτονες και τα τα στατικά αποκλιστικά οι πολιτικοί μηχανικοι

Δημοσιεύτηκε

Σας ευχαριστώ για την απάντηση, αλλά νομίζω ότι είναι μάλλον πολύ απλουστευτική.

 

Δηλαδή, σύμφωνα με την απάντησή σας, ο Πολιτικός Μηχανικός δύναται να υπογράψει αρχιτεκτονική μελέτη σε:

- ιστορικά και νεότερα μνημεία?

- παραδοσιακό τμήμα πόλης?

- διατηρητέα κτίρια?

- και κυρίως σε EIΔΙΚΑ κτήρια (δηλ. η κύρια χρήση, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% της συνολικής επιφάνειας δόμησής τους, δεν είναι η κατοικία)?

 

Σε ανάρτηση συναδέλφου το 2014 σχετική με ειδικά κτήρια φαίνεται να ίσχυε η τροπολογία 704/80 26.7.2013 της παρ. 2 του αρ. 8 του Ν. 4030 (βλ. πάνω)

πχ http://www.michanikos.gr/topic/39116-%CE%91%CE%BD%CE%AC%CE%BB%CE%B7%CF%88%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CE%B2%CE%BB%CE%B5%CF%88%CE%B7%CF%82-%CF%83%CE%B5-%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BA%CF%84%CE%AF%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%A0%CE%BF%CE%BB-%CE%9C%CE%B7%CF%87%CE%B1/

 

Ρωτάω συγκεκριμένα για το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Ποιος είναι ο ισχύον νόμος τελικά και τι λέει?

Δημοσιεύτηκε

Αυτό που ισχύει σήμερα είναι ό,τι αναφέρεται στις παρ. 5 και 6 του άρθρου 49 του Ν. 4495/2017:

 

5. Για τις άδειες δόμησης που αφορούν κτίρια σε παραδοσιακό οικισμό, παραδοσιακό ή ιστορικό τμήμα πόλης, οικιστικό σύνολο που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, καθώς και κηρυγμένα διατηρητέα κτίρια ή νεότερα μνημεία οι αρχιτεκτονικές μελέτες εκπονούνται και υπογράφονται αποκλειστικά από αρχιτέκτονες μηχανικούς και οι στατικές μελέτες από τους αρμόδιους πολιτικούς μηχανικούς.
6. Η ανωτέρω παράγραφος 5 ισχύει έως την έκδοση του προεδρικού διατάγματος της παρ. 4 του άρθρου 29 του ν. 4439/2016 (Α΄ 222).
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκρισή σας! Οπότε δεν ισχύει πλέον ο περιορισμός για τα Ειδικά Κτήρια.

Επίσης, η παρ. 6 ξέρετε τι σημαίνει πρακτικά?
"Η ανωτέρω παράγραφος 5 ισχύει έως την έκδοση του προεδρικού διατάγματος της παρ. 4 του άρθρου 29 του ν. 4439/2016 (Α΄ 222)."

Συγγνώμη αν είναι χαζό ή αυτονόητο αυτό που ρωτάω :(

Δημοσιεύτηκε

Ο περιορισμός για τα ειδικά κτίρια που λες ήταν σε μια τροπολογία η οποία δεν ψηφίστηκε τελικά (ή τουλάχιστον, όχι μ' αυτή τη μορφή) και δεν ίσχυσε ποτέ.

 

Η παρ.6 αναφέρεται στο προεδρικό διάταγμα που θα εκδοθεί κάποια στιγμή και θα αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα ανά ειδικότητα μηχανικού, επομένως από τότε θα ισχύει ό,τι θα καθορίζει το προεδρικό διάταγμα.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Σας ευχαριστώ! Διαβάζοντας κάποιο άλλο κάπως σχετικό thread εδώ, κάπου ανέφερε:
"Για τα ειδικά κτίρια βέβαια αναφέρεται ότι (τελευταία τροποποίηση Ν.4258/14 αρ.21 παρ.1) χρειάζεται γνωμοδότηση του Σ.Α."

Μήπως ισχύει αυτό?

Edited by Young_Engineer

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.