Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Στα 25.000 δεν ειναι και τα πεα μεσα.

Σωστα. Αφου το πιανεις το Β ομως εισαι οκ. Το τευχος της ΜΕΑ ειναι η πολυ δουλεια.

Εννοείς ότι αν πιάνεις το Β δε βγάζεις κανονική άδεια; Μόνο μικρής κλίμακας;

 

 

Εγώ πιστεύω θα μας βάλουν να συμπληρώνουμε τα έντυπα κ1 κ2 της εφορίας για να βγαίνει η αξια

Edited by Raniak20
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα,

σε διώροφη οικοδομή, η οποία αποτελείται από δύο κατοικίες (μία σε κάθε στάθμη), ιδιοκτησίας Χ.

Ο Χ έχει παραχωρήσει δωρεάν την μια στην κόρη του και την άλλη στο γιό του, όπου ο κάθε ένας τη δηλώνει ως κύρια κατοικία.

Θεωρείτε ότι μπορεί να ενταχθεί ως πολυκατοικία;

και εάν ναι, με θερμομόνωση στο κέλυφος, καθώς οι όψεις είναι κοινόχρηστες καλύπτω και την απαίτηση της "κοινόχρηστης παρέμβασης";

 

Ευχαριστώ

Δημοσιεύτηκε

Γεια σας συνάδελφοι, ένα πελάτης μου θέλει να μπει στο πρόγραμμα και είναι στο επάγγελμα ψυκτικός. Θελει να κάνει εγκατάσταση αντλίας θερμότητας μόνος του και split μονάδες, θέλει να αγοράσει στο όνομα της εταιρίας του τον εξοπλισμό δηλαδή. Τι κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση?

Εαν εχει τα ευρωπαϊκά πιστοποιητικά CE, εαν δεν χρωστάει στο κρατος "δέσμευση τραπεζικού λογαριασμου" και εαν ειναι εντάξει με τα ασφαλιστικά ταμεια των υπαλλήλων του (ασφαλειες - χρέη), τοτε μπορεί να του το χρηματοδοτησει η ΕΕ

 

-------------

Στάλθηκε με το Tapatalk, χρησιμοποιώντας το δεξί μου δάχτυλο.

Δημοσιεύτηκε

Εκδόθηκε Α’ ΠΕΑ με ένα (1) σενάριο – πρόταση παρέμβασης (αντλία θερμότητας). Ο ενεργειακός στόχος επιτυγχάνεται (μεγαλύτερος του 40% του Κ.Α. προ παρέμβασης). Ο ιδιοκτήτης όμως άλλαξε γνώμη και θέλει να κάνει επιπλέον παρεμβάσεις (να κάνει επιπλέον εξωτερική θερμομόνωση και να βάλει κλιματιστικά).

 

Πρέπει να ανακαλέσω το Π.Ε.Α. ώστε να εισαγάγω νέο σενάριο ή αρκεί αυτό και προδιαγράφω κανονικά όλε τις παρεμβάσεις στο έντυπο παρεμβάσεων (Παράρτημα ΙΙΙ);

 

Στο προηγούμενο αυτό γινόταν με προσάρτημα.

 

Ευχαριστώ.

Δημοσιεύτηκε

Σχετικά με τον επιλέξιμο προυπολογισμό ο οδηγός στην σελίδα 27 αναφέρει:  Ο επιλέξιμος προυπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση ωφελούμενου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 Ε / τ.μ. επιφανείας κύριας χρησης .... με μέγιστο κόστος παρεμβάσεων τις 25.000Ε . Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε αίτηση πάνω από 25.000 Ε θα γίνεται αυτόματη απόρριψή της ή ότι από τα 25.000Ε και πάνω θα πληρώνει ο ιδιοκτήτης από δικά του κεφάλαια. Για παράδειγμα πελάτης μου θέλει να κάνει ριζική ανακαίνιση και το ξεπερνάει αυτό το ποσό για να φτάσει την κατηγορία Β. Τι πρέπει να κάνατε σε αυτήν την περίπτωση?

 

Φαίνεται ότι μπορεί να το κάνει. Δες 7.3 α) στον Οδηγό. Θα υποβάλει παραστατικά συνολικής αξίας > 25.000 και το σύστημα θα τον ενημερώσει για το "ποσό των ιδίων κεφαλαίων που απαιτείται να καταβάλει στους προμηθευτές/ αναδόχους/ κλπ".

Έχω μία επιφύλαξη, εάν στη φάση υποβολής αιτήσεων θα το δέχεται το σύστημα, αλλά αυτό μάλλον θα το δούμε μόνο όταν ανοίξει...

 

 

Απορία :  μέσα στα δικαιολογητικά που προσκομίζουμε δεν είδα το Ε1 και το εκκαθαριστικό . Γίνεται αυτόματα ο έλεγχος από το δικαιούχο ή δεν πρόσεξα κάτι ;

 

Το σύστημα θα τραβάει αυτόματα τα δεδομένα από Ε1 και Ε9.

 

 

Κύριοι συνάδελφοι, τί εννοεί ο ποιητής;;;

 

"Η κατάταξη στις κατηγορίες του πίνακα 2.2.1 γίνεται με βάση τα εισοδήματα της τελευταίας, από την υποβολή της αίτησης, εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Εάν η ημερομηνία κατά την οποία ο αιτών υποβάλει αίτηση στο πρόγραμμα εμπεριέχεται στην περίοδο υποβολής εμπρόθεσμων δηλώσεων, απαιτείται πριν την υποβολή της αίτησης να έχει ολοκληρωθεί η υποβολή και εκκαθάριση της δήλωσης."

 

Αν δηλαδή οι φορολογικές δηλώσεις γίνονται απο Απρίλιο μέχρι Ιούλιο, για αυτό το διάστημα πρέπει πρώτα όλοι οι εν δυνάμει ωφελούμενοι να κάνουν τη νέα φορολογική δήλωση, να εκκαθαριστεί αυτή και να βγει το εκκαθαριστικό και μετά να υποβάλλουν αίτηση;;  

 

Ακριβώς. Όπως είναι γραμμένο, λέει ότι από τη στιγμή που θα ανοίξουν οι δηλώσεις 2018 (για τα εισοδήματα 2017), δε θα μπορεί ενδιαφερόμενος να υποβάλει αίτηση εάν δεν έχει πρώτα υποβάλει δήλωση Φ.Ε. και αυτή να έχει εκκαθαριστεί.

Προφανώς εδώ υπάρχει ένα μείζον θέμα αναφορικά και με την ημερομηνία έναρξης: θα είναι η 8/3/18 ή θα πάει για μετά το Πάσχα, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι;

 

 

Μια και αρχίσαμε τη γενική συζήτηση.

Εμένα μου έκαναν μεγάλη εντύπωση μερικά σημεία του οδηγού.

Ενα απ' αυτά είναι το θέμα της ριζικής ανακαίνησης που αντιμετωπίζεται με περίεργο τρόπο. Κάνεις δήλωση σαν 2ος ενεργειακός επιθ. <<το έργο που υλοποιήθηκε αφορά ή δεν αφορά ριζική ανακαίνηση..>> με αναφορά σε αριθμό οικ. άδειας αν αφορά, μετά την υλοποίηση των επεμβάσεων!

Μια περίεργη αντιμετώπιση που παραπέμπει στο <<κάντε ότι πρέπει με 100 - 200 ευρώ απ' το πρόγραμμα και πάρτε όλη την ευθύνη>>.

Φύγε κακό απ' τα μάτια μου, μακριά απ' τον κεφάλι μου κι όπου να ναι.

Σοβαρή αντιμετώπιση προβλημάτων από ένα σοβαρό κράτος.

 

Το άλλο είναι με την χρηματοδότηση.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα, Καστοριά, Κοζάνη, Γρεβενά), υποστηρίζει το πρόγραμμα με χρηματοδότηση 0 ευρώ!!!!!

Η Κρήτη με 6 εκατ.

Οτι και να πεις θα είναι λίγο!!

 

Αναφορά σε αριθμό αδείας: άραγε και ΕΕΜΚ;

Γενικά υπάρχει μία αντίληψη από πολλούς ότι εάν κάνεις ριζική ανακαίνιση, θες και Ο.Α., αλλά κανείς δεν ξέρει γιατί, ή σε ποιο νόμο και άρθρο προβλέπεται αυτό.

 

 

Όσο για τη χρηματοδότηση και την περιφερειακή κατανομή...

Κοπέλια το Εξοικονομώ πριμοδοτεί την Κρήτη

γιατί έχει κάψα στα Χανιά και κρύο στον Ψηλορείτη!  :lol:

 

 

Γεια σας συνάδελφοι, ένα πελάτης μου θέλει να μπει στο πρόγραμμα και είναι στο επάγγελμα ψυκτικός. Θελει να κάνει εγκατάσταση αντλίας θερμότητας μόνος του και split μονάδες, θέλει να αγοράσει στο όνομα της εταιρίας του τον εξοπλισμό δηλαδή. Τι κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση?

 

Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί μόνο ιδιώτες.

Εάν έχει εταιρεία, κανένα πρόβλημα να αγοράσει (ως ιδιώτης) τον εξοπλισμό από την εταιρεία του (προμηθευτής). Θα κόψει απόδειξη λιανικής ή/και απόδειξη παροχής υπηρεσιών. Μετά ας το βάλει μόνος του.

Εάν έχει ατομική επιχείρηση δεν ξέρω αν γίνεται.

Δημοσιεύτηκε

Συμφωνω.

Γενικα οπως το καταλαβαινω:

 

1. τα m2 του πεα πρεπει αναγκαστικα να καλυπτονται απο οικ. Αδ χωρις διαφορες. Η αδεια μπορει να ειναι συνολο 500τ.μ. για πολυκατοικια και να βγαζεις 50τ.μ. πεα για το διαμερισμα. Καλυπτεται.

 

2. Τα τ.μ. του πεα μπορουν να διαφερουν απο ε9 +7 η -7.

 

Ειναι η περιπτωση που πηγαινε στο λογιστη ο ιδιοκτητης και του λεγε 100τ.μ. ο οροφος. Χωρισε το σε 2 γραμμες στο ε9 να μισθωνω 50 και 50.

Το διαμερισμα ειναι ομως 45 και οχι 50 γιατι καπως πρεπει και να ανεβαινουν!!! (μθχ-κλιμακοστασιο).

 

Σε ποιο σημείο λέει πως τα μέτρα του ΠΕΑ πρέπει να καλύπτονται από Ο.Α. στο ακέραιο;

 

Το ξαναπαραθέτω:

 

Για μονοκατοικία, η διαφορά (m 2 ) μεταξύ ωφέλιμης επιφάνειας ΠΕΑ και επιφάνειας 

κύριας χρήσης της οικοδομικής άδειας ή/και άλλου νομιμοποιητικού εγγράφου δεν 

μπορεί να υπερβαίνει τα 7m 2 . Η επιφάνεια κύριας χρήσης της οικοδομικής άδειας 

ή/και  άλλου  νομιμοποιητικού  εγγράφου  πρέπει  να  ταυτίζεται  με  την  επιφάνεια 

κύριων  χώρων  που  έχει  δηλωθεί  στο  Ε9,  αθροιζόμενης  στην  τελευταία  τυχόν 

επιφάνειας κύριας χρήσης (m 2 ) για την οποία προσκομίζεται βεβαίωση περαίωσης

της  διαδικασίας  υπαγωγής  της  δηλούμενης  κατασκευής  ή  χρήσης  σε  νόμο 

τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών και δεν έχει δηλωθεί στο Ε9.

 

Επομένως ΠΕΑ σε σύγκριση με [άδεια + ρύθμιση] ± 7 

και 

[Ο.Α. + Άλλο νομιμοποιητικό] σε σύγκριση με [Ε9 + τα μέτρα της ρύθμισης που δεν είναι δηλωμένα] να μην έχουν καθόλου απόκλιση. 

Δηλαδή αν δεν εμφαίνονται στο Ε9 τα μέτρα της ρύθμισης δεν υπάρχει υποχρέωση να τα δηλώσεις, τα προσθέτεις στο υφιστάμενο Ε9 και συγκρίνεις με Ο.Α. + τυχόν άλλο νομιμοποιητικό.

 

 

Για διαμέρισμα, η διαφορά (m 2 ) μεταξύ ωφέλιμης επιφάνειας ΠΕΑ και επιφάνειας 

κύριων  χώρων  που  έχει  δηλωθεί  στο  Ε9,  αθροιζόμενης  στην  τελευταία  τυχόν 

επιφάνειας κύριας χρήσης (m 2 ) για την οποία προσκομίζεται βεβαίωση περαίωσης

της  διαδικασίας  υπαγωγής  της  δηλούμενης  κατασκευής  ή  χρήσης  σε  νόμο 

τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών και δεν έχει δηλωθεί στο Ε9, δεν μπορεί να 

υπερβαίνει τα 7m 2 .

 

Εδώ ΠΕΑ σε σύγκριση με Ε9 + μέτρα που δεν έχουν δηλωθεί (και δεν υπάρχει υποχρέωση να δηλωθούν;;;)

Δημοσιεύτηκε

Το εμβαδό στα ΠΕΑ και στην άδεια δεν είναι απαραίτητα το ίδιο, είχα ανοίξει παλιότερα σχετικό θέμα.

http://www.michanikos.gr/topic/34931-%CE%95%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CE%B4%CF%8C-%CF%83%CE%B5-%CE%A0%CE%95%CE%91-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%84%CE%B7-%CE%9A%CE%95%CE%9D%CE%91%CE%9A/

 

Θα πρότεινα τα περί εμβαδού να τα συζητήσουμε εκεί καθώς είναι πιο σχετικό θέμα.

 

Γεια σας συνάδελφοι, ένα πελάτης μου θέλει να μπει στο πρόγραμμα και είναι στο επάγγελμα ψυκτικός. Θελει να κάνει εγκατάσταση αντλίας θερμότητας μόνος του και split μονάδες, θέλει να αγοράσει στο όνομα της εταιρίας του τον εξοπλισμό δηλαδή. Τι κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση?

 

Μήπως θέλει να κόψει τιμολόγιο για να το περάσει και στα έξοδα; Δεν μπορεί να πάρει κάτι με τιμολόγιο και να το περάσει και στο πρόγραμμα, εκτός βέβαια αν είναι εγκαταστάτης και αφού το αγοράσει ως επιχειρηματίας το πουλήσει (μαζί με την εγκατάσταση) πάλι ως επιχειρηματίας στον εαυτό του και το αγοράσει ως ιδιώτης για το πρόγραμμα.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Αν η οικοδομική αδεια το αναφέρει ως κατοικία τοτε το ΠΕΑ που θα εκδοθει είναι ΠΕΑ κατοικίας - διαμερίσματος. Ο χώρος είναι κατοικία πολεοδομικά. Το γεγονός οτι κάποιος το χρησιμοποιεί ως γραφείο δεν αλλάζει το χαρακτηρισμό του χώρου (που μπορει να ειναι και αυθαίρετη η αλλαγή χρήσης καθώς δεν επιτρέπονται ολα τα γραφεία σε χώρους κατοικιών απο πολεοδομική αποψη και απο άποψη πυρασφάλειας, μερικες φορές απαιτείται οικοδομική αδεια αλλαγής χρήσης). Το ΠΕΑ χαρακτηρίζει το χώρο κι όχι τι κανει ο ιδιοκτήτης ή ο ενοικιαστής του χώρου εντός αυτού.

 

Όταν λοιπον κανεις ΠΕΑ θα το θεωρήσεις κατοικία. Αν όμως πολεοδομικά είναι χώρος γραφείου τοτε είναι αλλη θερμική ζώνη, άλλο ΠΕΑ και προφανως και το κτιριο δεν ειναι πολυκατοικία αλλα κτιριο γραφείων.

Το ακριβως αντιθετο. Το ΠΕΑ εκδιδεται για την πραγματικη χρηση ανεξαρτητα τι συμβαινει πολεοδομικα.

 

 

Σε ποιο σημείο λέει πως τα μέτρα του ΠΕΑ πρέπει να καλύπτονται από Ο.Α. στο ακέραιο;

 

Στον οδηγο:

Στη σελιδα που σου λεει και τη σημειωση στο υποσελιδα οτι πρεπει να εχει πληρωθει και ολο το προστιμο. Σε εκεινο ακριβως το σημειο του οδηγου ζητα τη νομιμοτητα.

 

Στα εντυπα:

Σε διαμερισμα:

Πεα != Με τα φορολογικα (ε9) που μπορει βα εχει αποκλισεις (στην ηλεκτρονικη διασταυρωση).

 

Σε μονοκατοικια:

Αφηνει αποκλισεις μεταξυ πεα != αδεια+ τις νομιμοποιησεις και αδεια+νομιμοποιηση = πληρη συμφωνια με ε9.

 

Εγω τα 3 αυτα τα καταλαβαινω οχι παραβασεις συνδυαστικα.

 

Τα τ.μ. του ΠΕΑ υπαρχει περιπτωση να διαφερουν ποτε δεν ειναι ομως περισσοτερα απο τη δομηση. Εκει υπαρχει δεδομενη παραβαση και φαινεται και με απλους ελεγχους (χωρις αυτοψια).

 

Αν ρισκαρει ο πελατης μετα τον 1ο ηλεκτρονικο ελεγχο οταν θα ανεβασεις την αδεια και αφου θα εχει κανει παρεμβασεις να μην καλυπτονται τα τ.μ. του πεα απο οικ. Αδ. με οτι αναφερεται στον οδηγο και τα εντυπα ειναι αλλο θεμα.

 

@Sdim πες μου 1 περιπτωση εκτος λαθους μετρησης που το πεα μπορει να ειναι μεγαλυτερο της δομησης και να μην υπαρχει παραβαση.

Edited by Sw0rdf1sh
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα έχω μπερδευτεί λίγο με τον οδηγό του προγράμματος. Σε σχέση με το εισόδημα, κάποιος που κάνει κοινή φορολογική δήλωση με την σύζυγο να επιλέξει το ατομικό του εισόδημα για να υπολογιστεί το ποσοστό επιδότησης ή είναι υποχρεωτικό να δηλωθεί το οικογενειακό εισόδημα ;

Δημοσιεύτηκε

Κοινη δηλωση = οικογενειακο εισοδημα.

 

-------------

Στάλθηκε με Tapatalk, χρησιμοποιώντας το δεξί μου δάχτυλο.

  • Upvote 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.