Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διατήρηση άδειας δόμησης σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδο-αγροτεμάχιο


Ltolis

Recommended Posts

ειναι και εξ αδιαιρετου και εκτος σχεδιου..

 

 για  την τακτοποιηση   απαιτειται συναινεση απο το  100%...επομενως πρεπει να δωσουν συναινεση οι "αλλοι" των οποιων το δικαιωμα δομησης εχει "μηδενισθει"
 λογω κατασκευης αυθαιρετων...

 

η συσταση καθετης  απαγορευεται...[και απαιτει  επισης το 100%]

Link to comment
Share on other sites

#Ltolis

Σωστό είναι αυτό που καταλαβαίνετε για το άρθρο 107. Όταν υπάρχει σύσταση ο καθένας χτίζει με βάσει το ποσοστό που του αναλογεί και δεν επηρρεάζεται από τυχόν αυθαίρετα των άλλων. Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχουν ήδη μοιρασμένα δικαιώματα τα οποία όλοι οι συνιδιοκτήτες οφείλουν να σέβονται. Τυχόν αυθαίρετα που έχουν κάνει οι συνιδιοκτήτες πέραν του συντελεστή που τους αναλογεί δεν "κλεβουν"¨το συντελεστη των άλλων. Όπως να το πω χονδρικά αν κάνει αυθαίρετο ο γείτονας δεν επηρρεάζει εσάς. Εσέις όμως όπως εξηγήσαμε και φαίνεται ότι καταλάβατε πολύ καλά έχετε 1 οικόπεδο 1 συντελεστή. Ότι χτίστηκε είναι σαν να χτίστηκε από όλους και "παίρνει" απο τον κοινό συντελεστή του οικοπέδου. Δεν μπορούμε να μην τα λάβουμε υπόψιν συστήνοντας μελλοντικές κάθετες με ήδη υπερβαίνον συντελεστή και διατηρώντας τις άλλες αδόμητες. Να σας κάνω ένα ακραίο παράδειγμα για να καταλάβετε ότι είναι παράλογο: Θα είχα πχ ένα ακίνητο εξ' αδιαιρέτου με επιτρεπόμενα 200τμ, θα έχτιζα σε μια γωνία 1000τμ και θα έλεγα μετά, ώραια αυτά τα έκανε ο ένας μόνο οπότε τώρα θα συστήσω μια κάθετη θα κάνω 4 ιδιοκτησίες, η μία με τα 1 σορό αυθαίρετα και θα δώσω και στις άλλες δικαίωμα να χτίσουν από αλλά 50τμ επιπλέον 150τμ δηλαδή σε ένα ήδη υπερβαρυμένο ακίνητο!! Δεν γίνεται. Εκεί ήταν όλοι οι ιδιοκτήτες και έβλεπαν τι χτιζόταν στην ιδιοκτησία τους. Το μόνο που μπορούν να διεκδικήσουν τώρα οι άλλοι είναι να μοιραστούν τα αυθαίρετα.

 

 

Όπως καταλαβαίνετε δεν μπορώ να σας συμβουλέψω στα υπόλοιπα που ρωτάτε. Τη γνώμη μου τη γνωρίζετε ήδη. Εγώ σας είπα ποιά είναι η σωστή οδός. Για οτιδήποτε άλλο παίρνετε εσείς την ευθύνη και προχωράτε όπως νομίζετε. Προσωπικά θα σας απέτρεπα να κινηθείτε όπως λέτε διότι ακόμη κι αν σήμερα βρείτε όπως λέτε και μηχανικό να σας δώσει τη βεβαίωση νομιμότητας και συμβολαιογράφο να σας κάνει τη σύσταση όπως θέλετε, σίγουρα κάποια στιγμή θα το βρείτε μπροστά σας είτε εσείς είτε τα παιδιά σας. Πιστεύω τότε που θα έχετε ήδη ξοδέψει χρήματα για να χτίσετε την προσθήκη που ονειρεύεστε θα σας κακοφανεί πολύ περισσότερο να αναγκαστείτε να τη γκρεμίσετε.

 

karanus

Δεν είμαι κι εγώ σίγουρη για τα συμβολαιογραφικά αλλά η σκέψη που έκανα είναι η εξής. Σύμφωνα με το άρθρο 98 μπορεί κατ εξαίρεση να γίνει σύσταση σε εκτός σχεδίου εφόσον υπάρχουν κτίσματα που έχουν ανεγερθεί πριν το 2011. Αν θυμάσαι είχαμε και επί 4178 μια συζήτηση (ας μας διαφωτίσει και ο Δημήτρης αν θυμάται) για το κατά πόσο είναι δυνατόν στη σύσταση να υπάρχουν και άχτιστα τμήματα ή πρέπει όλοι να έχουν χτίσει. Νομίζω υπήρχε διαφωνία μεταξύ συμβολαιογράφων. Εδώ έχουμε 2 στους 4 που έχτισαν. Οπότε σκέφτομαι ότι αν δεν μπορεί να γίνει σύσταση με 2 χτισμένα και 2 άχτιστα ίσως να μπορούσε να χωριστεί στη μέση ώστε να υπάρχει 1 κτίσμα σε κάθε ιδιοκτησία που θα δημιουργηθεί. Δεν γνωρίζω φυσικά κατά πόσο αυτό εξυπηρετεί. Και επίσης εννοείται ότι σε κάθε περίπτωση καμμία από τις παραπάνω ιδιοκτησίες δεν θα έχει δικαίωμα δόμησης.

Edited by danaikaterina
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

η συζητηση επι 4178, ηταν η εξης

Αν πρεπει να εχουν χτισει ολοι για να γινει συσταση ή μπορει να υπαρχουν και αδομητοι

 

- Αν εχουν χτισει ολοι, δεν υπαρχει προβλημα, προχωρουν κανονικα.

 

- Αν ομως  εχουν χτισει μερικοι και εχουν εξαντλησει τον σδ του γηπεδου

και υπαρχουν και  αδομητοι, απλα δεν θα ερθουν να υπογραψουν, αφου οι χτισμενοι εχουν ηδη εξαντλησει τον σδ.

 

Και υπαρχει και η -νομικα και λογικα ορθη -αποψη οτι:

Aν οι χτισμενοι δεν εχουν εξαντλησει τον αναλογουντα σδ

και υπαρχει αδομητο,

τότε θα επρεπε να μπορει να γινει συσταση και να μπορει να χτισει ο αδομητος τον δικο του συντελεστη

[νομιζω οτι αυτη ειναι η αποψη του καθηγητη κ. Αθανασοπουλου]

Link to comment
Share on other sites

ΙΑΣΟΝΑ

πιστεύω πως έχεις δίκιο και τη λύση που προτείνεις την έχω σκεφτεί κι εγώ και νομίζω πως είναι η πιο σωστή.

Παρά ταύτα όμως δεν μπορώ τώρα να δώσω τα χρήματα της τιμής που ζητάνε οι αρχικοί οικοπεδούχοι. Η τιμή αυτή θα ήταν καλή-υποφερτή αν αγόραζα ένα οικόπεδο στο οποίο θα μπορούσα να χτίσω. Τώρα που κατάλαβα τι γίνεται δεν το σκέφτομαι καν.

 

ΔανάηΚατερίνα,

νομίζω και πάλι η ανάλυσή σου είναι πολύ σωστή  και κατανοητή.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Καλησπερα

Περιπτωση οικοπεδου με συσταση καθετης πριν το 2011, εντος οικισμου.

τακτοποιησαν με τους νομους των αυθαιρετων ο,τι υπηρχε και στις δυο καθετες.

Ο ενας βγαζει αδεια το 2017 για προσθηκη κατ επεκταση και κανει και επιπλεον αυθαιρετη δομηση.

Αφου εγινε κι αυτο, πουληθηκε η αλλη καθετη ιδιοκτησια. 

Τωρα ο νεος αυτος  ιδιοκτητης θελει να βγαλει κι αυτος αδεια για προσθηκη στη δικη του καθετη.. μπορει τελικα να το κανει με τις προσφατες αυθαιρεσιες μετα το 2011 στην αλλη καθετη;

Link to comment
Share on other sites

 

Μπορεις να προχωρησεις χωρις να σε ενδιαφερουν/εμποδιζουν οι αυθαρεσίες του αλλου,

επειδη η σύσταση εχει γινει πριν τον Ιούλιο του 11.

 

Ακομα και αν θελησουν να σου  δημιουργησουν   κάποιο"θεμα",  υποχρεούνται να επιβαλουν στην άλλη κάθετη   τα πρόστιμα του αρθρου  94  για τα "νεα αυθαίρετα",  τα οποια ειναι αδυνατον να τακτοποιησει, αρα ειναι "οριστικά" αυθαίρετα

Επομενως παλι δεν παρεμποδίζεσαι εσυ,  απο τις  πραξεις της άλλης κάθετης.

 

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστω για την απαντηση

Αρα το μονο σιγουρο ειναι οτι παραλληλα με τη νεα αδεια που θα βγει, ο ενας πρεπει να «καρφωσει» εμμεσα τον αλλο για κατι που προφανως ειναι μεγαλο λαθος που το εκανε κι επισης δεν μπορει και να το τακτοποιησει..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.