Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατανομή δαπανών κεντρ. θέρμανσης & μόνιμη εγκ/ση θέρμανσης & πρόβλεψη καταστατικού


marko

Recommended Posts

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 631Δ/1985, που αφορά τον κανονισμό κατανομής δαπανών θέρμανσης κεντρικής θέρμανσης, και την παράγραφο 3.3.1 "Ιδιοκτησίες στις οποίες παρέχεται από τον κανονισμό των σχέσεων των συνιδιοκτητών της οικοδομής, η δυνατότητα να αποσυνδεθούν μόνιμα από το δίκτυο κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου και που διαθέτουν ανεξάρτητη μόνιμη εγκατάσταση δεν επιβαρύνονται ούτε με δαπάνες λειτουργίας ούτε με έκτακτες δαπάνες κεντρικής θέρμανσης".

Η ερώτηση μου είναι η εξής: τι μπορούμε να θεωρήσουμε ανεξάρτητη μόνιμη εγκατάσταση; Που αναφέρεται, σε ποιον κανονισμό, ποιες εγκαταστάσεις θεωρούνται μόνιμες;

Link to comment
Share on other sites

1ον διάβασσε σωστά και ολοκληρωμένα όλο το ΦΕΚ..τα αναφέρει σωστά.όπως επίσης και τί είανι η μόνιμη μόνιμη εγκατάσταση.

και σε ένα σημείο αναφέρει πώς μπορεί να μην πληρώνει κάποιος εκτός και άν δεν το προβλέπει ο κανονισμός της πολυκατοικίας.βάση του ΦΕΚ δεν μπορείς να στηριχτείς για να μην πληρώνεις τα πάγια.είναι στο χέρι του καταστατικού.

όσο για μόνημη ακόμα και ο κλιματισμός μπορεί να θεωρηθεί.αρκεί να το περάσεις στην συνέλευση ο διαχειριστής να αναθέσει σε κάποιο συνάδελφο μηχανολόγο την σύναταξη καινούριας μελέτης κατανομής δαπανών χωρις αυτό το κατάστημα - διαμέρισμα!

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον jimevi13 απευθύνεσαι σε κάποιον άλλον, από αυτόν που αρχικά έθεσε το θέμα στο οποίο απάντησες. Το ΦΕΚ σαφώς και το έχω μπροστά μου, το έχω διαβάσει, και το ερώτημα που έθεσα ήταν σαφές και δεν καθορίζεται πουθενά στο 631Δ/85... Εκτός βέβαια αν εσύ διαθέτεις κάτι παραπάνω σε κανονισμό, οπότε βοηθάς στο ερωτημά μου.

Όσο για την ανάθεση της μελέτης κατανομής δαπανών σε κάποιον συνάδελφο μηχανολόγο, σε πληροφορώ ότι η συνταξιοδότηση μου αργεί πάρα πολύ ακόμα, οπότε δεν προτίθεμαι προς το παρόν να αναθέτω τις δουλείες μου σε άλλους συναδέλφους.

Περιμένω με ενδιαφέρον το σημείο του κανονισμού που "δεν εχω διαβάσει" και που αναφέρει τι θεωρείται μόνιμη εγκατάσταση.

Link to comment
Share on other sites

Marko, δεν έχω την απάντηση για τον ορισμό της μόνιμης εγκατάστασης.

Εχω την εντύπωση, όμως, ότι δεν χρειάζεται. Είτε μόνιμη, είτε μη-μόνιμη, το ζήτημα είναι αν θερμαίνεται ο χώρος.

Διότι, μπορεί να υπάρχει ένας χώρος που να θερμαίνεται από μία μη-μόινμη εγκατάσταση (π.χ. ηλεκτρικό αερόθερμο) , και μπορεί να υπάρχει σε ένα διαμέρισμα μόνιμη εγκατάσταση που όμως (λόγω επιλογής των ενοίκων, ή λόγω ότι λείπουν) να μην θερμαίνεται ο χώρος.

 

Πάντως θα ήθελα και γω να δώ αν ανήκουν στις μόνιμες ή μη-μόνιμες εγκαταστάσεις:

το τζάκι (αυτό και αν είναι μόνιμο)

η σόμπα πετρελαίου (δεν κουνιέται εύκολα, έχει και καμινάδα)

η σόμπα κηροζίνης (την κόβω για μη μόνιμη)

η σόμπα υγραερίου (ίσως εξαρτάται από το αν έχει καμινάδα ή όχι)

η ηλεκτρική θερμάστρα με υπέρυθρη ακτινοβολία (ίσως εξαρτάται αν είναι αγορασμένη ή νοικιασμένη :smile: )

η ηλεκτρική θερμάστρα με αντίσταση και ανεμιστήρα

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Γειά σας, είμαι καινούριος εδώ και προσπαθώ να διερευνήσω το εξής ζήτημα:

Σύμφωνα με το " Π.Δ. 27-9/7-11-85 (ΦΕΚ-631 Δ') : Τεχνικός Κανονισμός για τον τρόπο κατανομής δαπανών κεντρικής θέρμανσης σε κτίρια που περιλαμβάνουν περισσότερες της μιας ιδιοκτησίας " , στο 3.3.1 αναφέρεται:

 

 

"3.3.1 Ιδιοκτησίες στις οποίες παρέχεται από τον κανονισμό των σχέσεων των συνιδιοκητών της οικοδομής, η δυνατότητα να αποσυνδεθούν μόνιμα από το δίκτυο κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου και που διαθέτουν ανεξάρτητη μόνιμη εγκατάσταση δεν επιβαρύνονται ούτε με δαπάνες

λειτουργίας ούτε με έκτακτες δαπάνες κεντρικής θέρμανσης.

 

"Ανεξαρτήτως σχετικής προβλέψεως στον κανονισμό σχέσεων των συνιδιοκτητών του κτιρίου, οι διατάξεις της ανωτέρω παραγράφου ισχύουν και σε ιδιοκτησίες οι οποίες αποσυνδέονται μόνιμα από το δίκτυο κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 5 του άρθρου 2 του Π.Δ. 420/1987 και διαθέτουν ανεξάρτητη μόνιμη εγκατάσταση θέρμανσης με χρήση αερίων καυσίμων." ***

 

***[Το εντος "…" εδάφιο προστέθηκε με την παρ. 11 του άρθρου 30 του Ν.3175/2003 (ΦΕΚ 207Α)] "

 

Σε πολυκατοικία στην οποία δεν υφίσταται καν κανονισμός σχέσεων συνιδιοκτητών, δεν είναι δυνατή καθόλου η μόνιμη διακοπή της κεντρικής θέρμανσης (χωρίς ανεξάρτητη εγκατάσταση θέρμανσης με φυσικό αέριο, αλλά με κλιματισμό)? Ο κλιματισμός θεωρείται "μόνιμη ανεξάρτητη εγκατάσταση θέρμανσης" κι εφόσον υπερεπαρκεί? Εφόσον κάτι τέτοιο έχει ήδη γίνει, τί προβλέπεται ως προς την κατανομή δαπανών? Εννοείται οτι έχει γίνει αφαίρεση των σωμάτων και μόνωση αγωγών που περνούν από το διαμέρισμα, όπως προβλέπει το Π.Δ.

Αν έχω αντιληφθεί το πνεύμα του νόμου, καθώς το σπίτι κατοικείται και θερμαίνεται ανεξάρτητα, οι απώλειες από τα όμορρα διαμέρισματα προς το εν λόγω είναι ισότιμη με το αντίστροφο-από το εν λόγω διαμέρισμα προς τα όμορρα. Οπότε η θερμική επιβάρυνση του συνόλου της κεντρικής θέρμανσης είναι αμελητέα-δεδομένης και της μόνωσης των αγωγών που διέρχονται από το διαμέρισμα. :confused:

 

Ευχαριστώ πάρα πολύ για το ενδιαφέρον.

Link to comment
Share on other sites

marioskav, το σκεπτικό σου για το ποιό είναι το πνεύμα του νόμου, συμπίπτει με το δικό μου. Το ίδιο και η απορία σου σχετικά με το αν ο κλιματισμός θεωρείται μόνιμη ανεξάρτητη εγκατάσταση θέρμανσης.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Στο ΦΕΚ 631Δ/1985 που αναφέρεται σε άλλα posts,

σχετικά με την κατανομή των δαπανών θέρμανσης,

δεν αναφέρει τι γίνεται στην περίπτωση όπου ένα διαμέρισμα

πολυκατοικίας θέλει να ανεξαρτητοποιηθεί από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης

αλλά το καταστατικό της πολυκατοικίας δεν αναφέρει κάτι για ανεξαρτητοποίηση διαμερίσματος,

με δικό του τρόπο θέρμανσης.

 

Γνωρίζει κάποιος τι πρέπει να γίνει σε αυτήν την περίπτωση

και που θα μπορούσα να ανατρέξω για να μάθω τι λέει ο νόμος?

 

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.

Link to comment
Share on other sites

Αν το διαμέρισμα που θα αποκοπεί θερμανθεί με χρήση φυσικού αερίου, υπάρχει στο νόμο 3175 του 2003 σχετική παράγραφος (στο άρθρο 30) που δίνει το σχετικό δικαίωμα και θέτει ως προυπόθεση να συμφωνήσει το 51% των ποσοστών συνιδιοκτησίας.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ του τι αναφέρει ο κανονισμός.....

Link to comment
Share on other sites

Ο νόμος όπως φαίνεται και στα πρηγούμενα, αναφέρει χρήση αερίων καυσίμων στη νέα εγκατάσταση. Οπότε όπως καταλαβαίνεις δεν πληροίς την προϋπόθεση. Φυσικά και είναι εντελώς παράλογο αυτό, όμως φαντάζομαι ότι απλά δεν είχε προβλεφθεί κάποιο άλλο από τα σημερινά συστήματα από το νομοθέτη, είτε λόγω πρακτικής που ακολουθούνταν τότε είτε για λόγους που δεν μπορώ να διαβλέψω.

 

Παρόλα αυτά είναι καθαρά ΝΟΜΙΚΟ το θέμα. Θεωρώ ότι αν κάποιος το ¨τρέξει" το θέμα, όλο και κάτι θα κερδίσει. Φυσικά όμως, αυτό απαιτεί δικηγόρους και έξοδα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.