Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Ελπίδες ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων, υπό προϋποθέσεις, βλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεσή της που παρουσιάστηκε χθες κατά τη διάρκεια της Ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων.

 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις για την κτηματαγορά, «για τα επόμενα τρίμηνα εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί η πορεία σταθεροποίησης των τιμών των ακινήτων, ο ρυθμός της οποίας θα εξαρτηθεί από την ενίσχυση του κλίματος σταθερότητας και από τις εξελίξεις στους επιμέρους τομείς της οικονομίας. Η σταδιακή σταθεροποίηση των τιμών και η αναμενόμενη περαιτέρω κινητοποίηση επενδυτικών κεφαλαίων στην αγορά ακινήτων εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν αρχικά τη ζήτηση για ακίνητα υψηλών προδιαγραφών.

 

Η βαθμιαία απορρόφηση του αντίστοιχου περιορισμένου διαθέσιμου αποθέματος αναμένεται να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη νέων ακινήτων σε στοχευμένους τομείς, αλλά και στην αναβάθμιση του παλαιότερου και υποδε-έστερων χαρακτηριστικών αποθέματος.

 

Προϋπόθεση ωστόσο για βιώσιμη ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων είναι, παράλληλα με τη διατήρηση των προοπτικών μεγέθυνσης της οικονομίας, η αποκατάσταση της ροής χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα. Τα διαχρονικά ζητήματα, που αφορούν μεταξύ άλλων τον εξορθολογισμό της φορολόγησης των ακινήτων, την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, αλλά και τη δυνατότητα πρόσβασης σε δημόσια δεδομένα, παραμένουν πάντοτε επίκαιρα και η επίλυσή τους είναι πρωταρχικής σημασίας για την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων».

 

Ωστόσο, η νέα απειλή για το κλάδο, σύμφωνα με την ΤτΕ, είναι η πιθανή μαζική πώληση ακινήτων σε funds και η εντατικοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Αυτά ενδεχομένως να αποσταθεροποιήσουν την αγορά η οποία προσπαθεί να συνέλθει από την κατάρρευση που υπέστη στα χρόνια της κρίσης.

 

Οι τιμές των διαμερισμάτων βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση που έφθασε το 42% την περίοδο 2008-2017. Σύμφωνα με την έκθεση το ισχυρότερο πλήγμα δέχθηκε η αγορά ακινήτων στα δυο μεγάλα αστικά κέντρα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Στην πρωτεύουσα η πτώση των τιμών έφθασε στο 44,2% ενώ ακόμη μεγαλύτερη ήταν η κατάρρευση στην αγορά της Θεσσαλονίκης όπου οι τιμές των ακινήτων υποχώρησαν κατά 46,3%. Στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της χώρας η μείωση έφθασε το 39,5% ενώ στις υπόλοιπες περιοχές το 38%.

 

Πηγή: http://www.ered.gr/e...i/#.WpULBmrFLIU

 

Click here to view the είδηση

Δημοσιεύτηκε

Τι έγινε  ?  Ηρθε η αγορά στα σωστά χέρια μετά από 10 χρόνια τραπεζικού αποκλεισμού της χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών ?  Και βέβαια τα προσημειωμένα ακίνητα των επιχειρήσεων έχασαν την αξία τους , ενώ οι τράπεζες επίσης έχασαν την αξία τους για τους παλαιούς μετόχους , αλλά οι νέοι έχουν αγοράσει φτηνά και ετοιμάζονται να εισπράξουν .

 

Από την άλλη χρειάζεται μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30 % άμεσα , κατάργηση του Πόθεν έσχες για πρώτη κατοικία , ώστε να βγούν τα λεφτά από τα σεντούκια και μέσω της αγοράς ακινήτων και την συνακόλουθη αποπληρωμή των δανείων των επιχειρήσεων θα αυξηθεί και η αξία των τραπεζών . Ακόμα κατάργηση του ΦΠΑ των νεόδμητων και επαναφορά των όσων ίσχυαν μέχρι το 2004 στο θέμα αυτό , τουλάχιστον μέχρι το 2022 που θεωρητικά θα έχουμε μπει σε μια κανονικότητα σαν χώρα .

 

Επίσης λόγω των χαμηλών επιτοκίων , επιδότηση των τόκων για 5 χρόνια και για πρώτη κατοικία με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και για κάποια όρια εμβαδού , ουσιαστικά θα είναι  μηδενικού κόστους για το κράτος , αφού τα λεφτά αυτά θα τα εισπράξει άμεσα στο πολλαπλάσιο από τον τζίρο της αγοράς και την άμεση και έμμεση φορολογία που θα φέρουν οι νέες συναλλαγές .

 

Απλά πράγματα που έχουν εφαρμοστεί πολλάκις στο παρελθόν με θετικά αποτελέσματα και απλά χρειάζεται ο κοινός νούς για να τα επαναφέρει .

 

Ακόμα το Εξοικονομώ θα πρέπει να έχει και κάποια λογική για τα κτίρια που απευθύνεται γιατί αν μιλάμε για κτίρια σε κακή κατάσταση και ευάλωτα σε σεισμούς λόγω παλαιότητας , το να μονώσουμε 2-3 διαμερίσματα σε πολυκατοικίες του 50-60 ακόμα και 70 που έχουν 30-40 διαμερίσματα η κάθε μία είναι απλά πεταμένα λεφτά και ρουσφετάκια σε συγκεκριμένα κομμάτια της αγοράς .

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.