Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αναπηρία - Σύνταξη - Συμμετοχή σε κοινοπραξία που έχει ολοκληρώσει το έργο της


nza

Recommended Posts

Μπορεί ένας Μηχανικός με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, αδυναμία εργασίας και κατοχυρωμένο δικαίωμα σύνταξης αναπηρίας να κάνει αίτηση διακοπής της εργασίας του και να λάβει τη σύνταξη αυτή, όντας μέλος τεχνικής κοινοπραξίας που έχει ολοκληρώσει τεχνικό έργο αλλά δεν έχει λυθεί λόγω μη πώλησης μέρους του εργολαβικού της τιμήματος?

 

Συγχωρέστε μου την περιπλοκότητα της ερώτησης:

 

- Μηχανικός συμμετέχει σε τεχνική κοινοπραξία που έχει ως αντικείμενο την κατασκευή ενός μόνο συγκεκριμένου ιδιωτικού έργου με το σύστημα της αντιπαροχής.

- Η κοινοπραξία έχει ολοκληρώσει το έργο. Ο οικοπεδούχος έχει εγκατασταθεί στο οίκημα του πρό οκταμήνου.

- Για το έργο αυτό έχει γίνει παράδοση στην πολεοδομία και έχει γίνει παράδοση και έλεγχος τιμολογίων στην αρμόδια ΔΟΥ, καθώς και ρευματοδότηση.

- Δεν έχει γίνει οριστική διάλυση της κοινοπραξίας στην αρμόδια ΔΟΥ λόγω μη πώλησης κάποιου από τα κτισμένα διαμερίσματα και μη οριστικής μεταβιβάσεως τους.

 

- ο Μηχανικός έχει παρουσίασει χρόνιο πρόβλημα υγείας, δεν εργάζεται και του αποδόθηκε ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% από την αρμόδια επιτροπή του ΤΣΜΕΔΕ, μετά την ολοκλήρωση του έργου, αποδιδόμενου και δικαιώματος σύνταξης αναπηρίας.

 

- Το ΤΣΜΕΔΕ ζητάει για να προχωρήσει, δήλωση παύσης επαγγέλματος στη Νομαρχία, διαγραφή από το ΤΕΕ και δήλωση ότι "δεν υπάρχει έργο σε εκκρεμότητα εκτελούμενο από τον ίδιο ή με συνεργάτες".

- Το ΤΣΜΕΔΕ δε ζητάει κλείσιμο των βιβλίων από την αρμόδια ΔΟΥ!

 

α. Μπορεί ο Μηχανικός να το δηλώσει αυτό ("δεν υπάρχει έργο σε εκκρεμότητα εκτελούμενο από τον ίδιο ή με συνεργάτες" ) ώστε να μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί νόμιμα? Η συμμετοχή αυτή αποτελεί κώλυμα, παρ’ όλο που η κατασκευή του έργου έχει ολοκληρωθεί?

β. Αν δεν μπορεί να το δηλώσει, αυτό που λέει ο νόμος είναι στην ουσία οτι δε μπορεί να εργάζεται αλλά και ταυτόχρονα δε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί μέχρι να πουληθούν όλα τα διαμερίσματα της κοινοπραξίας και να γίνει η τυπική λύση της φορολογικά?

 

Καμία από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες ( ΤΣΜΕΔΕ, Νομαρχία, ΔΟΥ, ΤΕΕ ) δεν δίνει ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό.

 

Έχει κάποιος πρότερη εμπειρία σε κάτι τέτοιο?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.