Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

.......

ΥΓ. Προς τους διαχειριστές, μπορεί οποιος ......

 

Υ.Γ.

 

Προς τους δύο ιδιαίτερα ευαίσθητους στα περιβαλλοντικά φορουμίστες.

 

Ερώτηση. Πως παρότι κανένας από τους δύο σας δεν είναι αφελής, ή συνένοχος σε εγκλήματα ή δειλός ή κακομοίρης αλλα σίγουρα και οι δύο σας έχετε κοινό παρανομαστη το εντονο ενδιαφέρον σας για το περιβάλλον και την προστασία του και από μια τεχνοκρατική προσέγγιση μηχανικού, να τα καταφέρνετε σχεδόν σε κάθε σχετικό θέμα να τρώτε τα μουστάκια σας, για κάτι που στη ουσία η στόχευση και η επιθυμία σας είναι η ιδια.

Το περιβάλλον και ο ορθολογικος τρόπος διαχείρισης του.

 

Προσωπικά δεν το καταλαβαίνω ….

 

Οπότε αν καταστεί εφικτή η απάντηση σε αυτό θα καταφέρει και ο συντονισμός των συζητήσεων να απαντήσει στο ερώτημα του τι μπορεί και πως …..

Edited by Didonis
Δημοσιεύτηκε (edited)

Εγώ σε εκτιμώ ακόμα. Και δεν αμφέβαλα ποτέ ότι είμαστε μια σκουπιδοχώρα και μισή. Μα τα έχω γράψει ο κακομοίρης και σου τα παρέθεσα ήδη. Έλεος. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα του νήματος. Άντε να το ξαναπούμε άλλη μια φορά. Το θέμα είναι ότι κάποιοι στην Ε.Ε. δεν παίζουν τίμια και αυτοί είναι τα αφεντικά. Come on, με μια προσεκτική συζήτηση μπορούν να βγουν πολλά συμπεράσματα αρκεί να καταλάβεις τι λέω. 

 

Κι άλλη μια φορά να το ξαναγράψω. Εμείς σαν Ελλάδα στο θέμα σκουπίδια είμαστε για τα μπάζα. Περιβαλλοντική συνείδηση - 273 Κ. Εντάξει τώρα; 

 

Αν δεν το καταλάβεις και μ' αυτό...θα μου βγάλεις την Ανάσταση. Πλησιάζει κανόνισε.  :( Πάω για ύπνο. 

 

Υ.Γ. 1) Οι Σουηδοί είναι Βίκινκγς

       2) Αυτοί είναι ίσως οι μόνοι που δεν θα σκεφτούν ποτέ να βρωμίσουν ούτε τη χώρα τους ούτε άλλη ξένη χώρα.

Κωνσταντίνε συμφωνώ σε όλα εδώ. Τώρα είμαστε εντάξει :)

 

Αυτό που λέω είναι πως τουλάχιστον οι ξένοι ως κράτος κάνουν ό,τι μπορούν.

Στην Ολλανδία αν πετάξεις το πλαστικό στο κομπόστ θα σου ρθει το πρόστιμο σε μια βδομάδα.

Αν η εταιρία που διαχειρίζεται τα στερεά απόβλητα δεν τα διαθέσει όπως πρέπει, θα πληρώσει τα μαλλιοκέφαλα της.

Το νερό που πίνουν είναι απο τα, μέχρι πριν 15 χρόνια, τοξικά κανάλια και ποτάμια τους που τα καθάρισαν μέσα σε λίγα χρόνια.

Σε ένα απο τα project που δούλεψα, ένα βιομηχανικό πάρκο είχε πρόβλημα και για λιγες ώρες ξέφυγαν κάποιες οργανικές ουσίες απο τον βιολογικό τους μεσα στον Ρίνο.

Μετά απο 2 μέρες και 80 χιλιόμετρα ταξίδι (των ρύπων), μια εταιρία ύδρευσης ανίχνευσε περίεργη συμπεριφορά στους βιοανιχνευτές που έχει στο σύστημα εισροής νερού, διέκοψε την εισροή (φυσικά έχει εναλλακτικές πηγες υδροδότησης και κανένα σπίτι δεν έμεινε χωρίς νερο), έκανε έρευνα και σε 5 βδομάδες βρήκε ποιος ήταν ο υπεύθυνος. Η εταιρία που διαχειρίζεται τον βιολογικό του πάρκου υποχρεώθηκε να πάρει πολύ αυστηρότερα μέτρα και να εγκαταστήσει αντίστοιχο σύστημα βιοανιχνευτών, έγινε γνωστή στα ΜΜ ώστε να υπάρχει η αντίστοιχη αρνητική δημοσιότητα ενω την επόμενη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο το πρόστιμο θα είναι παρα πολύ μεγάλο.

Τα εργοστάσια που καίνε σκουπίδια για να παράξουν ενέργεια είναι στο κέντρο της πόλης και δεν βλέπεις ίχνος αυξημένου ρύπου στις ατμοσφαιρικές μετρήσεις (μιλάμε για άμεσα επιβλαβείς στον άνθρωπο ρύπους πάντα).

Επίσης τα ίδια τα ολλανδικά δικαστήρια υποχρέωσαν την κυβέρνηση να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα της χώρας κατα 25% μέσα σε 5 χρόνια.

Στην Ολλανδία πάράγουν τεράστια ποσά ενέργειας απο τα γαλακτοκομικά απόβλητα και εμείς στην Ελλάδα τα απόβλητα ελαιοτριβίων που είναι άκρως τοξικά για την χλωρίδα τα αφήνουμε σε λάκους να λιάζονται η τα πετάμε στην ζούλα στα ρέμματα.

Δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ των κρατών μας σε περιβαλλοντικό επίπεδο. Τι παραδείγματα θες να φέρουμε; 

 

Φυσικά και ο ιδιωτικός τομέας κάνει ό,τι μπορεί για να αυξήσει τα κέρδη του. Φυσικά και οι γερμανικές εταιρίες αυτή την στιγμή διαπράττουν τεράστια εγκλήματα (βλέπε άρθρο, βλέπε διαφορά ξένων κυβερνήσεων, εμπόριο όπλων κλπ κλπ). Αλλα αυτό είναι άλλο θέμα και έχει να κάνει περισσότερο με την δύναμη των εταιριών και όχι με το αν είναι Γερμανικές ή Ελληνικές πιστεύω.

Και στην τελική το να ισοψηφίζουμε το γεγονός πως στην Ελλάδα δεν έχουμε ούτε ΧΥΤΑ με τέτοιες ειδήσεις είναι εντελώς άστοχο και θεωρώ πως λειτουργέι ως δικαιολογία για πολλούς ώστε να συνεχίσουν να ρυπαίνουν. Και δεν μιλάω για μηχανικούς, μιλάω για τους πολίτες που διαβάζουν τέτοια σχόλια.

 

Καλο Ανάσταση λοιπόν!

 

ΥΓ. Οι Γοτθοι κατα πάσα πιθανότητα προέρχονται απο την Σκανδιναβία, ή τουλάχιστον απο εκει ξεκίνησαν, αλλά ενσωμάτωσαν και άλλες φυλές στις ομάδες τους.

ΥΓ. Απάντηση στην ερώτηση του μοντ. Η διαφωνία μου έχει να κάνει με το τι πρέπει να κάνουμε, αλλα με την ακούσια διαιώνιση της τωρινής κατάστασης που προσφέρει η νοοτροπία των πρώτων σχολίων του άρθρου (κατα την γνώμη μου πάντα). Έτσι όπως είναι γραμμένα, δίνουν δικαίωμα και άλλοθι σε κάθε είδους "ελληναράδες" να θεωρούν πως είναι ανώτεροι απο όλους τους άλλους, πως οι άλλοι έχουν μόνο σκοπό να τους πολεμάνε και πως τα περιβαλλοντικά προβλήματα στην χώρα μας δεν είναι δα και τόσο σημαντικά. Τα πρώτα σχόλια μου έδωσαν την εικόνα πως άδικα μας κατηγορούν για την μη τήρηση των περιβαλλοντικών υποχρεωσεων μας και παραθέτουν 2-3 ψευδή στοιχεία που δεν ισχύουν καν.

Σε αυτό αντιτίθεμαι και θεωρώ πως είναι λάθος προσέγγιση, ιδίως όταν όπως πολύ σωστα παρατηρείς πως επι της ουσίας συμφωνούμε για το περιβάλλον.

Edited by Ήρωνας
Δημοσιεύτηκε

...

ΥΓ. Οι Γοτθοι κατα πάσα πιθανότητα προέρχονται απο την Σκανδιναβία, ή τουλάχιστον απο εκει ξεκίνησαν,....

 

Άσχετο μεν, αλλά άλλο Γότθοι κι άλλο Βίκινγκ…. Κι από αλλού ξεκίνησαν παρ ότι μετά βρεθήκανε μαζί σε αρκετά… αλλά μετα.

Καλή ανάσταση  λοιπόν…..

                                                                             

Σχετικό όμως ότι και οι Γότθοι και οι Βίκινγκ ζουσα σε ιδιαίτερα πιο δύσκολο και απαιτητικό και την επιβίωση του ανθρώπου κλιματικό περιβάλλον σε σχέση με τους νότιους (Μεσόγειο) οπότε η οργάνωση συλλογής τροφής καλλιέργειας και γενικά οργάνωση των πάντων στην μέγιστη λεπτομέρεια ήταν αναγκαίά προϋπόθεση τότε για την επιβίωση.

Εμεις οι Μεσογειακοί τύπου και να λουφάραμε και λίγο και να μη είχαμε φροντίσει τα πάντα για ολο κάποια ελίτσα ή συκαλάκι ή κάποιο λαγουδάκι θα βρίσκαμε να φάμε. Όλο και κάποια σπηλιά θα μπορούσαμε να χωθούμε για λίγες έως ελάχιστες μέρες που θα είχε λίγο κρύο παραπάνω….. (όχι φυσικά -10 και -15 6 και μήνες τον χρόνο)

 

Αυτό δεν είναι τόσο άσχετο φυσικά ….

Δημοσιεύτηκε (edited)

Χριστός Ανέστη. Χρόνια πολλά, υγεία και αγάπη σε όλους.

Σε συνέχεια της προηγούμενης συζήτησης να σταθούμε σε μερικές επισημάνσεις.

Κατ’ αρχήν να απαντήσουμε στο ερώτημα τι πράξη είναι η ανακύκλωση. Όπως έχει αναπτυχθεί στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο είναι πρώτα και κύρια οικονομική πράξη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και το περιβαλλοντικό κέρδος είναι απόρροια αυτής. Χωρίς λοιπόν ιδιωτικό οικονομικό κέρδος, τουλάχιστον στις χώρες της Ε.Ε. και τις ΗΠΑ που κυριαρχεί το φιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο, δεν υπάρχει ανακύκλωση.

Άρα εκείνοι που έχουν συμφέρον από την ανακύκλωση είναι εκείνοι που παράγουν ανακύκλωση, εκείνοι που παράγουν και τροφοδοτούν την αγορά με νέα βιομηχανικά προϊόντα και τα κράτη που γλυτώνουν πρόστιμα και χώρους ταφής απορριμάτων. Αυτοί είναι λοιπόν εκείνοι που πρέπει και να καλλιεργήσουν περιβαλλοντική συνείδηση στον κόσμο. Αλλιώς ο πολίτης από μόνος του δεν μπορεί να έχει ολοκληρωμένη περιβαλλοντική συνείδηση, πλην μιας στοιχειώδους άποψης περί καθαριότητας του κοντινού περιβάλλοντός του (το σπίτι μου, το χωριό μου, η πόλη μου κλπ). 

Αυτό το οποίο περιγράφει το κύριο άρθρο του νήματος είναι απόρροια μιας απλής οικονομικής πράξης: Της αύξησης της διάθεσης στην αγορά νέων βιομηχανικών προϊόντων με ρυθμούς μεγαλύτερους από αυτούς που μπορεί να απορροφήσει η βιομηχανία ανακύκλωσης. Το  παρακάτω άρθρο από το "Βήμα" εξηγεί πλήρως το φαινόμενο αυτό και προβλέπει με ακρίβεια (είναι παλαιό άρθρο του 2013) τη σημερινή κατάσταση.

http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=549449

Quote

Οι σωροί των άχρηστων ή απλώς παρατημένων ηλεκτρονικών συσκευών θα ζυγίζουν πλέον όσο 200 κτίρια «Εμπάιρ Στέιτ» ή 11 Μεγάλες Πυραμίδες της Γκίζας. Σύμφωνα με την έκθεση αν όλα αυτά τα σκουπίδια φορτώνονταν σε φορτηγά των 40 τόνων το ένα πίσω από το άλλο, η νοητή αλυσίδα τους θα τύλιγε τα τρία τέταρτα του Ισημερινού της Γης.

Αυτή είναι λοιπόν η πρώτη πράξη στο "κατά βαρβάρων" που συζητούσαμε μέχρι τώρα. Μόνο και μόνο για να διαλύονται οι αυταπάτες περί "αναπτυγμένης περιβαλλοντικής συνείδησης των Ευρωπαίων" και "χαμηλής" των Ελλήνων. Χρήμα, εμπόρευμα, κεφάλαιο, τόκος, κέρδος. Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας.

Και δείτε πως συνεχίζεται:

http://www.efsyn.gr/arthro/emfragma-stin-pagkosmia-anakyklosi

Γιατί τον "γύρισαν ντοκιμαντέρ" τον καημένο τον Κινεζάκο που ξεβρόμιζε τις χώρες τους; Πάντως όχι για λόγους περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Απλώς ο κακομοίρης ο Κινέζος δεν είναι τόσο "κακομοίρης" όσο φαίνεται, γιατί από την παραβίαση των "κανόνων προστασίας τους περιβάλλοντος" και ασφάλειας εργασίας, πλουτίζει σε βαθμό που ανησυχεί τους βρομιάρηδες Αμερικανούς και Ευρωπαίους.

Και τέλος υπάρχει και μια άλλη απειλή για την ανθρωπότητα που ακολουθεί τα προϊόντα του "πολιτισμένου κόσμου" και ονομάζεται "πυρηνικά απόβλητα". Τα απόβλητα αυτά δεν ανακυκλώνονται ούτε αφομοιώνονται από το περιβάλλον ΠΟΤΕ.

Edited by Konstantinos IB
Δημοσιεύτηκε

Κωνσταντίνε απλά περιγράφεις τον καπιταλισμό. Είτε είναι στο βορρά είτε στο νότο, δεν εχει διαφορά. Η διαφορά είναι το μέγεθος της οικονομίας και η δυνατότητα που σου δίνει να κάνεις εγκλήματα μεγάλου μεγέθους.

Οποιαδήποτε δραστηριότητα πλέον γίνεται για να υπάρξει κέρδος. Ακόμα και στην Κίνα. Είτε μιλάμε για ανακύκλωση, είτε για οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα. Και μπορεί να υπάρξει ανακύκλωση χωρίς κέρδος, αν γίνει απο το κράτος (αν το κράτος λειτουργεί σωστά). Αλλα τώρα μην μπαίνουμε σε τέτοια μονοπάτια.

Σημασία για μένα έχει πως αυτό που κοιτάμε πολλοί Έλληνες δεν είναι να γίνουμε καλύτεροι, αλλα κοιτάμε πότε θα βγει τέτοια είδηση να πούμε "α κοιτάξτε τους υποκριτές τους βόρειους". Προφανώς και ισχύει πως είναι υποκριτές σε πολλά θέματα, αλλά είναι τραγικό να προσπαθούμε να κρυφτούμε πίσω απο πράξεις άλλων γιατί πολύ απλά δεν θα μπορέσουμε να βελτιωθούμε ποτέ εμείς. Φυσικά και μεγαλύτερες οικονομίες κάνουν μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα. Απο την στιγμή που και εμείς έχουμε το ίδιο καταναλωτικο μοντέλο οικονομίας, ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν βλέπεις τέτοιες ειδήσεις είναι γιατί ΔΕΝ υπάρχουν τόσο μεγάλες επιχειρήσεις. 

Είναι το ίδιο με την σύγκριση ενός ταμεία  σούπερ μαρκετ και ενός υπουργού οικονομικών. Και οι 2 μπορεί να κλέψουν, απλά ο ταμείας μπορεί μερικές χιλιάδες και ο υπουργός εκατομμύρια. Αυτό δεν σημαίνει πως ο ταμείας είναι λιγότερο κλέφτης (αν και προφανώς και η ποινή θα είναι διαφορετική). Αν και ο ταμείας είχε την δυνατότητα να κλέψει εκατομμύρια θα το έκανε και αυτός.

Το ίδιο πιστεύω και για την Ελλάδα. Απλά δεν υπάρχουν αρκετά μεγάλες επιχειρήσεις που να μπορούν να κάνουν παρανομίες σαν αυτές του άρθρου. Για μένα παραδείγματα της δυναμικής μας υπάρχουν παντού, απο τις ρεμματιές μέχρι τον Ασπρόπυργο και απο τον Ασωπό μέχρι  τους ΧΑΔΑ. Ας νοικοκυρέψουμε την χώρα μας και μετά θα είμαστε πρώτοι μάγκες και θα μπορούμε να κουνάμε το δάχτυλο σε όποιον θέλουμε.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Ο βασικός λόγος της ανάπτυξης ανακύκλωσης στις ευρωπαϊκές χώρες – κυρίως του βορρά – είναι η πυκνότητα του πληθυσμού. Μερικά στοιχεία στο περίπου: Ολλανδία 413 κατ/χλμ2, Γερμανία 231, Βέλγιο 373, Ιταλία 201, Γαλλία 120, Ελβετία 205, ΗΒ 270. Η χρήση γης είναι ακριβή και η βιομηχανία τους αποτελεί το σημαντικότερο βιοποριστικό παράγοντα του πληθυσμού. Επί πλέον στις χώρες αυτές η ποιότητα των αστικών αποβλήτων είναι περίπου κατά 70% μη βιοαποδομήσιμα υλικά (ηλεκτρονικά, ηλεκτρικά, συσκευασίες, χημικά, προϊόντα βαριάς βιομηχανίας, ραδιενεργά κλπ) τα οποία χρόνια τώρα τα καίνε. Και καλά κάνουν και τα καίνε γιατί η ταφή αυτών των υλικών δεν είναι και τόσο υγειονομική.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή επιτροπή (έκθεση του 2008), για κάθε κάτοικο της Ε.Ε. αντιστοιχούσαν κατά μ.ο. 20 kg ηλεκτρονικών και ηλεκτρολογικών αποβλήτων (ΗΗΑ). Στην ίδια έκθεση εκτιμάτο ο περαιτέρω ρυθμός αύξησης των αποβλήτων θα ήταν κατά 2,5% ετησίως, σήμερα όμως ο ετήσιος ρυθμός αύξησης με βάση το προηγούμενο άρθρο είναι 20 – 30%!!!

Άρα λοιπόν σε τέτοιες συνθήκες είναι πολύ φυσικό η ανάπτυξη της βιομηχανίας ανακύκλωσης να είναι βιόσιμη και κερδοφόρα. Στην Ελλάδα με πυκνότητα του πληθυσμού 82 κατ/χλμ2, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση η ευρωπαϊκή επιτροπή θεωρεί τα ΗΗΑ ως απόβλητα προτεραιότητας, λόγω υψηλής επικινδυνότητας για την υγεία του ανθρώπου και το περιβάλλον. Γι’ αυτό το λόγο έχει θεσπίσει μια σειρά από οδηγίες, όχι μόνο για την ανακύκλωση αυτών των προϊόντων αλλά για την παραγωγή τους ώστε αυτή να διευκολύνει το υψηλότερο δυνατό ποσοστό ανακύκλωσης υλικών. Αλλά όλα αυτά, απ’ ότι δείχνει το άρθρο είναι θεωρίες. Αυτές οι συσκευές κρατούν ένα μεγάλο ποσοστό μη ανακυκλώσιμων υλικών τα οποία είτε καίγονται είτε θάπτονται με το οποιοδήποτε περιβαλλοντικό κόστος.

Το θέμα είναι ότι στην Ελλάδα ΔΕΝ έχουμε, εκτός από εξαιρέσεις, βιομηχανίες ηλεκτρονικού και ηλεκτρικούς εξοπλισμού. Τα περισσότερα σκουπίδια είναι εισαγόμενα και λόγω της ιδιομορφίας της οικονομίας δεν μπορούν να ανακυκλωθούν. Μόνη λύση λοιπόν είναι, αφού η Ε.Ε επιβάλει πρόστιμα για τους παράνομους (να μην τους κατηγορούμε για οτιδήποτε) ΧΥΤΑ, να επιβάλλει το ελληνικό κράτος το αντίστοιχο γνήσιο περιβαλλοντικό πρόστιμο (ισοστάθμισης προστίμων από την Ε.Ε) σε κάθε βιομηχανικό προϊόν λαϊκής κατανάλωσης απ όπου κι αν προέρχεται. Αν τολμήσει όμως το ελληνικό κράτος, όχι να κάνει αλλά να σκεφτεί κάτι τέτοιο, θα έρθουν οι Βάνδαλοι φοροεπιδρομείς και θα του επιβάλλουν νέο πρόστιμο για παραβίαση των κανόνων της ελεύθερης αγοράς. Περαστικά.

Και εδώ είναι μια από τις εκθέσεις του ΕΟΑΝ που δείχνει καθαρά τις αιτίες του πισογυρίσματος της ανακύκλωσης στην Ελλάδα:

https://www.eoan.gr/uploads/files/303/56670d376348f2cf938fa4e9eedfc77bdb5be4b7.pdf

Εκτός αν θέλουμε να βλέπουμε τα πράγματα από τη δική μας σκοπιά και να κατηγορούμε και να ματακατηγορούμε, μόνο και μόνο για να κατηγορήσουμε και να αμπελοφιλοσοφήσουμε. 

Το ξαναγράφω για άλλη μια φορά ότι όποιος θέλει μπορεί να δοκιμάσει να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στο χώρο της ανακύκλωσης, του βιοαερίου, της κομποστοποίησης κλπ. Αν ήταν κερδοφόρος τομέας θα ήταν εδώ ήδη ξένες πολυεθνικές για να αναλάβουν αυτούς τους τομείς. Τώρα έρχονται μόνο για να πουλήσουν μηχανήματα και τεχνολογίες.

Υ.Γ. Να μην το ξεχάσω, έχουν συσσωρευτεί στο Δημόκριτο και καμιά 150αριά βαρέλια με εξασθενημένο ραδιενεργό υλικό και δεν ξέρουν τι να τα κάνουν. Απόβλητα ραδιοπαχυμέτρων, ιατρικών μηχανημάτων, ραδιενεργών αλεξικέραυνων κλπ. Το πρώτο ν/σ για ταφή ραδιενεργών αποβλήτων στη χώρα κατέβηκε. Δεν άκουσα "οικολογικές διαμαρτυρίες" από τους γνωστούς οικολογικούς κύκλους που ασχολούνται μόνο με τη ΔΕΗ...

Παράθεση

Κωνσταντίνε απλά περιγράφεις τον καπιταλισμό.

Εντάξει, είμαστε σε καλό δρόμο.:grin:

Edited by Konstantinos IB
Δημοσιεύτηκε

Μα το ίδιο πράγμα λέμε, απλά επικεντρώνομαστε σε διαφορετικές ερμηνείες.

Προφανώς και η ανακύκλωση είναι πιο εύκολη σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Αλλά μην κοιτάς την μέση πυκνότητα, αν ήταν έτσι Σουηδία, Νορβηγία και Φινλανδία θα έπρεπε να είναι στον πάτο της λίστας της ανακύκλωσης, αλλα δεν είναι. Τα νούμερα που αναφέρεις απο μόνα τους δεν λενε κατι. 

Άλλωστε η Ελλάδα έχει πολύ μεγαλύτερη πυκνότητα στα αστικά της κέντρα σε σχέση με τις περισσότερες χώρες που αναφέρεις. Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού μια χαρά μπορεί να ανακυκλώσει, καθώς σχεδον το 78% βρίσκεται σε αστικά κέντρα. Η δε έλλειψη βιομηχανίας δεν είναι απαραίτητα τροχοπέδη, καθώς τα ανακυκλωμένα υλικά μπορούν να πουληθούν παντού στον κόσμο, με ελαφρως μικρότερο κέρδος. 

Για μένα απλά επιβεβαιώνεις την αρχική μου τοποθέτηση. Αναλωνόμαστε στο να ψάξουμε στατιστικά, άρθρα και αριθμούς που να δικαιολογούν την έλλειψη περιβαλλοντικής προστασίας στην Ελλάδα και να παρουσιάζουν τους ξένους χειρότερους απο μας, την ώρα που στην Ελλάδα πνιγόμαστε απο σκουπίδια, έχουμε κακές επιδόσεις στην ανακύκλωση και δεν προστατεύουμαι την πατρίδα μας. Προφανώς και οι ξένοι είναι υποκριτές (κυρίως οι εταιρίες), προφανώς και δεν είναι εκ φύσεως καλύτεροι απο μας. Είναι όμως εκ του αποτελέσματος.

Στην Ολλανδία αν αφήσεις το κουτάκι μπύρας δίπλα απο τον κάδο, έχεις 50 ευρώ πρόστιμο. Αν βγάλεις τα σκουπίδια σου πριν τις 22.00 το βράδυ έξω ή αν δεν έχεις τα ανακυκλώσιμα και τα οργανικά στον σωστό κάδο θα έχεις 120 ευρώ πρόστιμο και για κάθε επόμενη φορά αυξάνεται 35 ευρώ. 

Στην Μαδρίτη, που είναι τεράστια και πυκνοκατοικημένη, σχεδόν κάθε κτίριο (ασχέτως πόσους ορόφους και χρήστες έχει) έχει τον "προσωπικό" του κάδο. Αυτόν τον πλαστικό, μικρό, πράσινο κάδο. Ακόμα και μέσα στο κέντρο, μέσα στους πεζοδρόμους. Στην Ελλάδα τα πεζοδρόμια είναι γεμάτα μαύρες γραμμές που ξεκινάν απο τις εισόδους και καταλήγουν στους κάδους γιατί ένοικοι και μαγαζιά σέρνουν τις σακούλες τους μέχρι εκεί. 

Αν το κράτος έχει οργάνωση όλα τα μπορείς. Λίγο πιο εύκολα, λίγο πιο δύσκολα, αναλογά τις ιδιομορφίες της κάθε χώρας. Και οι εταιρίες δεν έρχονται, όχι επειδή η ανακύκλωση δεν μπορεί να εφαρμοστέι στην Ελλάδα. Απλά δεν είναι χαζές να κάτσουν να μπλέξουν με το ελληνικό κράτος και τις ιδιομορφίες του (και των πολιτών του). Σε καμία 15αρια χρόνια που λόγω των προστίμων θα ακολουθήσουμε και εμείς την αναπόφευκτη ροή των πραγμάτων, ΤΟΤΕ μια χαρά θα έρθουν. Και πίστεψε με ούτε τα έχει αλλάξει η πυκνότητα του πλυθησμού ούτε η μορφολογία της χώρας. Απλά πλέον οι πολίτες θα συμμετέχουν σε ποσοστό που επιτρέπει το κέρδος. Ούτος ή άλλος και τώρα κέρδος βγάζουν, απλά είναι επιδοτούμενο απο τα τέλη που πληρώνουμε στον τοπικό Δήμο.

Υπάρχουν 2 επιλογές όταν κάποιος είναι απατεώνας. Είτε κάθεσαι, απλά τον κοιτάς και φωνάζεις "α κοιταξτε τον τον απατεώνα" (κανεις δεν θα σε ακούσει φυσικά γιατί ο απατεώνας είναι πολύ δυαντός) είτε τον παρατηρείς τον αντιγράφεις (στα θετικά του) και τα χρησιμοποιείς για να βελτιωθείς και να τον αποφύγεις. 

Δημοσιεύτηκε (edited)

Οι Σκανδιναβικές χώρες είναι ατυχές παράδειγμα για τη συζήτηση διότι έχουν αναπτυγμένο κρατισμό. Γι’ αυτό το λόγο δεν προσχώρησαν ποτέ στη ζώνη του ευρώ. Αυτό το μοντέλο θεωρείται σήμερα από τους καλύτερους οικονομολόγους το σωστότερο για να επιβιώσουν χώρες με περιορισμένους εργατικούς πόρους, απέναντι στις πολυάνθρωπες καπιταλιστικές μητροπόλεις.

Βεβαίως ο κρατισμός αυτός δεν έχει καμία σχέση με τον αντίστοιχο ελληνικό, το μοντέλο της χούντας, της καραμανλικής μεταπολίτευσης και της παπανδρεϊκής αερολογίας. 

Παραδείγματα ελληνικής ανακύκλωσης:

1) Πριν μερικά χρόνια το πλησιέστερο εργοστάσιο ανακύκλωσης μπαταριών ήταν στο Βέλγιο. Υπήρχαν βέβαια εδώ σημεία ανακύκλωσης, αλλά τα εργοστάσια του Βελγίου δεν είχαν απεριόριστη δυνατότητα απορρόφησης. Το αποτέλεσμα ήταν οι μπαταρίες να καταλήγουν...στις χωματερές. Σήμερα υπάρχει επιτέλους η πρώτη αξιόλογη ιδιωτική μονάδα ανακύκλωσης (Sunlight στη Θράκη) με δυνατότητα απορρόφησης 25000 tn ετησίως. Μέχρι να δημιουργηθεί όμως οι μπαταρίες πήγαιναν...

2) Τα ληγμένα φάρμακα δεν ανακυκλώνονται στην Ελλάδα εδώ και 5 χρόνια. Σταμάτησε η ανακύκλωση γιατί η εταιρεία που τα είχε αναλάβει δεν πήρε τη σύμβαση. Μια μερίδα από δαύτα κρατάω. Όποιος θέλει μπορώ να του δώσω μερικά...

Όλα αυτά βέβαια τα ξέρουν οι Βησιγότθοι, αλλά το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η είσπραξη από τα πρόστιμα για τους δήθεν παράνομους ΧΥΤΑ.

Να τους αντιγράψω; Χα. Κρατάνε την πατέντα. Πριν μπούμε μέσα στην ΕΟΚ τα αγροτικά προϊόντα που μας περίσσευαν, αντί να τα πετάξουμε, είτε τα στέλναμε σε χώρες του τρίτου κόσμου, είτε τα διαθέταμε στην εσωτερική αγορά με πολύ χαμηλή τιμή. Έτσι και οι αφρικανικές χώρες τρώγανε κάτι, και δεν επιβαρύναμε καμία χωματερή, ούτε δική μας, ούτε δική τους. Με αυτόν τον τρόπο μάλιστα είχαμε δημιουργήσει και κάποια συμπάθεια στις χώρες αυτές για τα ελληνικά βιομηχανικά είδη εξαγωγών. Ήρθαν οι βάρβαροι το ‘80 και μας επέβαλαν θάψιμο στα αγροτικά προϊόντα για να κρατηθούν οι τιμές σταθερές. Σου λέει ο "πολιτισμένος": Εγώ θα τα αγοράζω σε κανονική τιμή και ο άλλος θα τα τρώει τζάμπα; 

Τέλος, στις παράνομες χωματερές που είναι κατάσπαρτες σε όλη την Ελλάδα το 90% της σύστασης των απορριμάτων τους είναι: Οικοδομικά υλικά από κατεδαφίσεις, παλαιά αυτοκίνητα, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη (κουζίνες, ψυγεία, πλυντήρια κλπ), χοντρά πλαστικά, παλαιά έπιπλα, μπαταρίες αυτοκινήτων και φορτηγών, ελαστικά αυτοκινήτων, στρώματα και γενικώς είδη που μέχρι το 1992 ήταν παντελώς μη ανακυκλώσιμα στην Ελλάδα. Μέχρι τότε οι μόνες "ιδιωτικές εταιρείες ανακύκλωσης" ήταν οι γνωστές "παλιατζή, παλιατζή, όλα τα παλιά ‘γοράζω, ο παλιατζή".

Και για άλλη μια φορά το ξαναγράφω, όποιος θέλει να ασχοληθεί με την ανακύκλωση ο δρόμος είναι ανοικτός. Ανοίξτε εταιρεία με το νόμο Κατρούγκαλου και εδώ είμαστε. Καλή αντάμωση στα γουρουνάδικα...:grin:

Υ.Γ. Εσύ, απ' ότι βλέπω από τα παραδείγματά σου, έχεις στο μυαλό σου κρατιστικά μοντέλα. Ξέχασέ τα αυτά, δεν επιτρέπουν οι Ευρωπαίοι τέτοια πράγματα. Θα μπορούσαν - εδώ στην Ελλάδα - όλα τα κτίρια να έχουν τον δικό τους πράσινο κάδο σκουπιδιών, αν βρισκόταν η αντίστοιχη ιδιωτική εταιρεία να τους αναλάβει. Η εταιρεία αυτή όμως πρέπει να έχει εμπειρία και τεχνογνωσία, αλλιώς...Οι Δήμοι δεν έχουν απολύτως καμία γνώση σε τέτοιες τεχνολογίες αποκομιδής και δεν είναι υποχρεωμένοι πλέον να έχουν.

Edited by Konstantinos IB
Δημοσιεύτηκε

1. Τα 2 παραδείγματα έλλειψης επιχειρηματικής ανακύκλωσης οφείλονται στο Ελληνικό κράτος και την Ελληνική νοοτροπία και όχι στους ξένους.

2. Μπορείς να μου στείλεις καποια οδηγία που επιβάλλει την ταφή αδιάθετων αγροτικών τροφίμων;

3. Η σύσταση αποβλήτων που αναφέρεις δεν ξέρω που υπάρχει ως δεδομένο, αλλα όλα αυτά καταλήγουν εκεί για 3 λογους. Γιατί ο αυτός που τα πέταξε είναι ασυνείδητος ελληναράς, γιατί ξέρει πως δεν πρόκειται να τον πιάσουν και γιατί το κρατος ποτέ δεν φρόντισε να αναπτύξει την ανακύκλωση του. Πάλι δεν βλέπω πως μπορεί να μην ευθύνεται 100% η το κράτος και οι κάτοικοι του σε αυτό. 

Δεν γνωρίζω ούτε 1 περίπτωση που κάποιος προσπάθησε να κάνει επιχείρηση ανακύκλωσης και ο λόγος που δεν πέτυχε ήταν απο δάκτυλο ξένων. Αντιθέτως, ο μόνος λόγος που υπάρχει ανακύκλωση στην Ελλάδα είναι γιατί μας το επέβαλαν οι ξένοι. Δεν με ενδιαφέρουν τα κίνητρα τους, ας είναι υποκριτικά, η ουσία είναι πως απο μόνοι μας δεν το καναμε και όταν μας αναγκάζουν παραπονιόμαστε.

ΥΓ. Τα παραδείγματα που σου αναφέρω είναι απο Ισπανία, Ολλανδία και Γερμανία. Τώρα πως γίνεται να μην τα επιτρέπουν οι Ευρωπαίοι και να υπάρχουν παντου στην Ευρώπη, δεν το ξέρω, εσυ μάλλον πρέπει να το εξηγήσεις. 

 

Δημοσιεύτηκε (edited)
On 13/4/2018 at 5:24 ΜΜ, Ήρωνας said:

1. Τα 2 παραδείγματα έλλειψης επιχειρηματικής ανακύκλωσης οφείλονται στο Ελληνικό κράτος και την Ελληνική νοοτροπία και όχι στους ξένους.

Δεν υποστήριξα ποτέ ότι φταίνε οι ξένοι σε αυτό το ζήτημα. Απλώς υποστήριξα ότι οι "ξένοι" φταίνε για τα δικά τους αφρικανικά σκουπίδια.

Παράθεση

2. Μπορείς να μου στείλεις καποια οδηγία που επιβάλλει την ταφή αδιάθετων αγροτικών τροφίμων;

Γκούγκλαρε: "Κοινή Αγροτική Πολιτική", "Εργαλεία Κ.Α.Π." "Ποσοστώσεις παραγωγής", "εξάλειψη παραγωγικών πλεονασμάτων" "Επιδότηση τιμής αγροτικών προϊόντων" κλπ κλπ κλπ. Θα καταλάβεις πως ρυθμίστηκε το ζήτημα μια χαρά μέσα από την ΚΑΠ χωρίς καν "Οδηγίες"..

Παράθεση

Δεν γνωρίζω ούτε 1 περίπτωση που κάποιος προσπάθησε να κάνει επιχείρηση ανακύκλωσης και ο λόγος που δεν πέτυχε ήταν απο δάκτυλο ξένων. Αντιθέτως, ο μόνος λόγος που υπάρχει ανακύκλωση στην Ελλάδα είναι γιατί μας το επέβαλαν οι ξένοι. Δεν με ενδιαφέρουν τα κίνητρα τους, ας είναι υποκριτικά, η ουσία είναι πως απο μόνοι μας δεν το καναμε και όταν μας αναγκάζουν παραπονιόμαστε.

Έχω την εντύπωση ότι το ελληνικό κράτος δεν έφαγε πρόστιμα για την ανακύκλωση αλλά για τους παράνομους ΧΥΤΑ και ΧΥΤΕΑ. Διάβασέ τα παρακάτω άρθρα προσεκτικά.

http://www.amna.gr/ota/article/236302/To-2018-teleionei-endechomenos-to-problima-tis-Ellada-me-tis-paranomes-chomateres-

Τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα έχουν υποχρεωθεί οι παραγωγοί τους, ή να τα ανακυκλώνουν, ή να δημιουργήσουν δικό τους ΧΥΤΕΑ, σύμφωνο με τις προδιαγραφές της Ε.Ε. μέσα σε δικό τους χώρο και να τα αποθέσουν εκεί. Επικίνδυνα Βιομηχανικά Απόβλητα σε δημόσιες χωματερές που έχουν δημιουργηθεί για οικιακά απορρίμματα δεν επιτρέπονται. Και επιτέλους, για πρώτη φορά μπαίνει θέμα στη σωστή σειρά. Διότι η "πιπίλα" του "κράτους" (sory για την έκφραση) μπορεί να μας στοιχίσει ακριβά τη στιγμή που όταν είναι να πληρώσουμε "κράτος" θεωρούμαστε όλοι. Τα πρόστιμα αυτά δεν πρέπει να τα πληρώσουμε μαζί με τους ρυπαντές εγώ κι εσύ και υπόλοιποι "βλάκες". Θα τα πληρώσουν οι βιομηχανίες που δεν συμμορφώνονται με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και οι συγκεκριμένοι Δήμοι που διατηρούν παράνομες χωματερές. Το να πληρώνω εγώ από την Αθήνα κι εσύ από τη Θεσσαλονίκη για την παράνομη χωματερή στο Κάτω Παρτάλι είναι πράγμα παράλογο και άδικο.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=238354

Και τέλος, η αλήθεια είναι ότι στις παράνομες χωματερές είμαστε μεν πρωταθλητές στην Ε.Ε. αλλά δεν είμαστε και οι μοναδικοί που τις έχουμε:

http://www.in.gr/2016/01/03/tech/oi-paranomes-xwmateres-tis-mafias-eferan-karkino-sti-napoli/

http://www.naftemporiki.gr/story/1059185/paranomi-xomateri-anakalupse-i-italiki-astunomia-stis-arxaies-katakombes-tis-romis

http://www.newsbomb.gr/bomb-tv/diethnh/story/695915/ispania-pyrkagia-se-paranomi-xomateri-elastikon-apeilei-tin-ygeia-ton-politon-pic-vid

Βλέπεις ότι παντού υπάρχουν ασυνείδητοι και δεν φταίνε μόνο οι "Ελληναράδες" σε αυτόν τον κόσμο.

Edited by Konstantinos IB

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.