Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυθαίρετα τακτοποιημένα με Ν. 1337/83 & 720/77 και υπαγωγή στο 4495/17


Recommended Posts

@ZesteR Πιθανολογώ ότι δεν έχεις οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση (λόγω του έτους που αναφέρεις) αλλά τις δυο δηλώσεις Ν. 1337 που οδηγούν σε προσωρινή αναστολή κυρώσεων μέχρι το αυθαίρετο να κριθεί οριστικά (ένταξη στη γ φάση). Αν είναι σωστή η υπόθεσή μου τότε στην ύπαρξη Ο.Α βάζεις "όχι". Αν όμως έχει οριστική εξαίρεση με απόφαση Νομάρχη τότε βάζεις "ναι" στην Ο.Α.

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

καλησπέρα

εχω και εγώ την ίδια απορία σε κτίσμα που εξαιρέθηκε από την κατεδάφιση με τον Ν1337/83 σε εκτός σχεδίου μη άρτιο μη οικοδομήσιμο. Εάν πρόκειται να βγάλει μια ΕΕΜΚ , θα αφορά μόνο εσωτερική επισκευή του ή και αντικατάσταση κουφωμάτων , κατασκευή πέργκολας ? Από το ΤΕΕ μου είπαν ότι κανονικά θα έπρεπε και με τα τακτοποιημένα του Ν760/77 και 1337/83 , να υπαχθουν σε κατηγορία 2 του Ν4495/17 για να μπορούν να βγάλουν ΕΕΜΚ προφανώς και εργασίες επί των όψεων, πέργκολα και ότι άλλο προβλέπει , αλλά δεν το έχω δει κάπου στο νόμο.....Γνωρίζω ότι τα υπαχθέντα Ν760 και 1337, θεωρούνται τακτοποιημένα ως και με τα Ν4495, οπότε ποια γιατί να μπει κάποιος στη διαδικασία ξανά υπαγωγής στο Ν4495, εαν μπορεί να έχει τα ίδια δικαιώματα περί ΕΕΜΚ?

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Οι άδεις μικρής ή μεγάλης κλίμακας εκδίδονται μόνο σε νόμιμα ή τακτοποιημένα κτίσματα. Το αν η σημερινή κατάσταση συμπίπτει/καλύπτεται με τα όσα είχαν εξαιρεθεί από κατεδάφιση με τον Ν.1337/83 θα βεβαιωθεί μέσω του Ν.4495/17. Δεν θα ξαναπληρωθούν πρόστιμα (μάλλον), μόνο το παράβολο και η εργασία του μηχανικού για αποτύπωση και τεκμηρίωση νομιμότητας, που έτσι κι αλλιώς θα γινόταν (και πριν τους νόμους των αυθαιρέτων).

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή πρέπει όπως και να έχει να περάσει από τον Ν4495 για πληρωθεί παράβολο από ότι κατάλαβα ? Σε ποιο άρθρο του Ν4495 αναγράφεται αυτό ?

αυτό που λέει ο Ν4495 είναι: 
Άρθρο 88
Αυθαίρετα πριν την 28η.7.2011
Οι αυθαίρετες κατασκευές και οι αλλαγές χρήσης που έχουν εγκατασταθεί πριν από τις 28.7.2011 κατατάσσονται στις εξής περιπτώσεις:
1. Περίπτωση 1: Αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγές χρήσης που έχουν υπαχθεί σε προγενέστερους νόμους:
α) Αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις οι οποίες: αα) υφίστανται πριν από τις 30.11.1955, ημερομηνίας
έναρξης ισχύος του από 9.8.1955 β.δ.,
ββ) έχουν απαλλαγεί από την κατεδάφιση, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 720/1977
(Α΄ 297), 

γγ) έχουν εξαιρεθεί από την κατεδάφιση, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 16 του ν. 1337/1983
ή των παρ. 8 και 10 του άρθρου 9 του ν. 1512/1985,

δδ) έχει ανασταλεί η κατεδάφισή τους, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 15, 16, 20 και 21 του ν. 1337/1983,
εφόσον δεν έχει απορριφθεί, με απόφαση του αρμόδιου κατά περίπτωση οργάνου, η αίτηση για την εξαίρεση από
την κατεδάφιση, εε) έχουν εξαιρεθεί από την κατεδάφιση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 3399/2005 (Α΄ 255).


Οι κατασκευές σε όλες τις παραπάνω υποπεριπτώσεις της περίπτωσης α΄ δεν είναι κατεδαφιστέες, δεν επιβάλλονται πρόστιμα σε αυτές και επιτρέπεται η μεταβίβαση και η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτών.

Edited by engant
Link to comment
Share on other sites

@engant Tα αυθαίρετα που υπήχθησαν στο Ν. 720/77 και τον 1337/83 και ολοκλήρωσαν τις 2 φάσεις (2 δηλώσεις) δεν εξαιρέθηκαν οριστικά από την κατεδάφιση. Έλαβαν αναστολή κυρώσεων μέχρι να κριθούν (ακόμη κρίνονται...) εάν θα πληρούσαν τις προϋποθέσεις να λάβουν οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση (γ φάση σε περιοχές που μεταγενέστερα εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλης) ή όχι.

Μέχρι σήμερα, τα εν λόγω "ρυθμισμένα" αυθαίρετα και εφόσον δεν υφίστανται είτε διαφοροποιήσεις είτε μεταγενέστερες αυθαιρεσίες, μπορούν να μεταβιβαστούν χωρίς τακτοποίηση. 

Το θεμα είναι αν σε αυτά τα ακίνητα μπορεί να εκδοθεί ΕΕΔΜΚ. Το είχαμε συζητήσει και παλαιότερα και σίγουρη απάντηση δεν έχει δοθεί. Αυτό που είναι απολύτως λογικό για να μην αφεθούν τα ακίνητα στη μοίρα τους και η ζωή των ιδιοκτητών τους υποβαθμίζεται είναι να μπορούν να εκδόσουν διοικητική πράξη (ΕΕΔΜΚ) που να αφορά σε εργασίες για λόγους υγιεινής και χρήσης. Δηλαδή, εργασίες που να συντελούν στην μη υποβάθμιση της ζωής των ενοίκων-ιδιοκτητών τους.

Από κει και πέρα τα έχουμε πει. Επειδή τέτοια ακίνητα, συνήθως έχουν λανθασμένες αποτυπώσεις και λανθασμένα σχέδια και λαμβάνοντας υπόψη ότι το πρόστιμο θα είναι χαμηλό λόγω υπαγωγής σε κατηγορία 2 ή ακόμη και κατηγορία 1 (αν προυφίστανται του 1975) προτιμάμε να τα υπάγουμε στο Ν. 4495 με όφελος για τον ιδιοκτήτη την οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση. Έτσι, σύμφωνα με το άρθρο 23 ΝΟΚ τα κτίρια αυτά θεωρούνται νομίμως υφιστάμενα και η έκδοση ΕΕΔΜΚ δεν μας προβληματίζει πλέον.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

6 ώρες πριν, sdtopo said:

Οι άδεις μικρής ή μεγάλης κλίμακας εκδίδονται μόνο σε νόμιμα ή τακτοποιημένα κτίσματα......

5 ώρες πριν, engant said:

... Σε ποιο άρθρο του Ν4495 αναγράφεται αυτό ?

....

χρειάζεσαι άρθρο του 4495 για αυτό??

Διαδικασίες έκδοσης οικοδομικών αδειών τις έχεις δει με προσοχή?

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι εφόσον το κτίσμα πληροί προϋποθέσεις του άρθρου 23 ΝΟΚ περ δ( το παρόν μου δεν τις πληροί) μπορείς και να εκδώσεις ΕΕΜΚ χωρίς να χρειαστεί να ξαναδηλώσεις στο Ν4495, παρόλο που ναι συμφωνώ ότι οι αποτυπώσεις τότε ήταν σχετικά πρόχειρες(τουλάχιστον όσες έχω ασχοληθεί). 

Ευχαριστώ πάντως όλους σας

Link to comment
Share on other sites

Σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια:

  • Αν δεν έχουν αλλάξει οι όροι δόμησης, το ρυμοτμικό σχέδιο και τα όρια του οικοπέδου, πως τεκμηριώνεται αυτό για έκδοση νεάς Ο.Α.: Με σύνταξη νέου Τοπογραφικού Διαγράμματος
  • Αν δεν αλλάζει το ΔΚ της προηγούμενης Ο.Α., πως τεκμηριώνεται αυτό: Με σύνταξη νέου ΔΚ
  • Αν είναι νόμιμο λόγω εξαίρεσης από κατεδάφιση, πως τεκμηριώνεται αυτό: Με δήλωση του Ν.4495/17

Σημ.: Οι νόμοι των αυθαιρέτων, εκτός των άλλων, έχουν αντικαταστήσει και τις βεβαιώσεις νομιμότητας που δίδονταν παλαιότερα για έκδοση ΑΜΚ. Δεν έχει αλλαξει κάτι σημαντικό στην ουσία, πλην του παραβόλου.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.