Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Δυο μήνες μετά την κρίση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκε νόμιμο και συνταγματικό το προεδρικό διάταγμα και έγιναν μόνο κάποιες παρατηρήσεις, η υπόθεση επιστρέφει και πάλι στο ΣτΕ μετά την προσφυγή των κατοίκων και φόρεων της περιοχής.

Τη νέα προσφυγή υπέβαλλαν 507 κάτοικοι της περιοχής του Ελληνικού (Κάτω και Άνω Ελληνικό, Άγιος Κοσμάς, Αργυρούπολης και όμοροι Δήμοι),και 4 νομικά πρόσωπα (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών -Τμήμα Αττικής, Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης, Ινστιτούτο για την Ενδογενή Παραγωγική Ανασυγκρότηση και Σύλλογος Κατοίκων Κάτω Ελληνικού). Με αυτή ζητούν να ακυρωθεί το προεδρικό διάταγμα γιατί βλάπτει ανεπανόρθωτα την ποιότητα ζωής τους και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, αφού δημιουργεί μια νέα πόλη μέσα στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό των Αθηνών, που μπορεί να υπερβεί τους 44.000 κατοίκους, με συντελεστή δόμησης προσαυξημένο κατά 70%, ενώ επιτρέπει τη δημιουργία 3 νέων τουριστικών ζωνών συνολικής έκτασης 1.092 στρεμμάτων.

Οπως λένε παραβιάζεται η αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης (άρθρο 24 Συντάγματος), καθώς έχουν ξεπεραστεί τα ανεκτά όρια της φέρουσας ικανότητας του Λεκανοπεδίου της Αττικής και της ισορροπίας μεταξύ δομημένων και αδόμητων κοινόχρηστων εκτάσεων.

Οι κάτοικοι ισχυρίζονται πως η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εκπονήθηκε εκ των υστέρων, ενώ η ειδική μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δεν εξέτασε τις επιπτώσεις απο την ανέγερση πληθώρας κτιρίων, αδιευκρίνιστου αριθμού, τα οποία μπορεί να φθάσουν και τα 60 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους, όπως και από τη δημιουργία 6 ουρανοξυστών (ο ένας θα έχει και καζίνο 15.000 τ.μ.).

Τέλος, επικαλούνται βλάβη της περιουσίας τους καθώς, όπως υποστηρίζουν, οι ουρανοξύστες θα εμποδίζουν τη θέα προς τη θάλασσα και θα υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και την αξία των ακινήτων τους.

Η απόφαση του ΣτΕ που άναβε «πράσινο φως» για την επένδυση του Ελληνικού

Υπενθυμίζεται, ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε κρίνει νόμιμο το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για το Ελληνικό.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος δεν προσκρούει στο Σύνταγμα, έκανε ωστόσο παρατηρήσεις νομοτεχνικού περιεχομένου υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να τηρηθούν ευλαβικά όλες οι περιβαλλοντικές, πολεοδομικές και νομοθετικές προβλέψεις.

Οι Σύμβουλοι της Επικρατείας άναψαν «πράσινο φως» και για τους προβλεπόμενους ουρανοξύστες κρίνοντας ότι δικαιολογούνται για την εξυπηρέτηση σκοπού δημοσίου συμφέροντος.

Υπενθυμίζεται ότι η επένδυση στο Ελληνικό ήταν ένα από τα δύο προαπαιτούμενα των Θεσμών για την έγκριση της τελευταίας δόσης.

Το δημόσιο συμφέρον «συνίσταται στη δημιουργία μητροπολιτικού πόλου πολλαπλών λειτουργιών εθνικής εμβέλειας και διεθνούς αναφοράς, στην κατασκευή και συντήρηση μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου και αναψυχής στην Αττική και στην ίδρυση μητροπολιτικού πόλου ανάπτυξης στην περιοχή, με πολλαπλούς ειδικότερους στόχους που αφορούν, μεταξύ άλλων, την αντιμετώπιση της οξείας οικονομική κρίσης, την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας, την καταπολέμηση της φτώχειας, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, τη μείωση του δημοσίου χρέους, την ανάδειξη της Αθήνας σε πολιτιστική μητρόπολη, σε τουριστικό πόλο διεθνούς ακτινοβολίας, σε σημαντικό κέντρο οικονομικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας κ.ά.».

Σε άλλο σημείο της πολυσέλιδης γνωμοδότησης αναφορικά με την κατασκευή υψηλών κτιρίων, η ολομέλεια αναφέρει ότι «με την ανέγερση υψηλών κτιρίων βελτιώνεται η ποιότητα ζωής λόγω της μείωσης της κάλυψης, της αύξησης ελεύθερου χώρου και πρασίνου και τη βελτίωση του φωτισμού και ηλιασμού» και κατά συνέπεια είναι νόμιμες οι σχετικές διατάξεις του σχεδίου διατάγματος.

Επίσης, νόμιμες είναι και οι προβλεπόμενες «ήπιες επεμβάσεις στην ακτή, η αναβάθμιση της παραλίας και η δυνατότητα κατασκευής ενυδρείου, σε συνδυασμό άλλωστε και με την ευρύτερη ανάπλαση του Φαληρικού όρμου που έχει εγκριθεί».

Οι αρχαιολογικοί χώροι και η προσταςία τους απασχόληςαν εκτενώς τους δικαστές, οι οποίοι σημειώνουν ότι " η αρχαιολογική έρευνα και η λήψη μέτρων προστασίας και συντήρησης των μνημείων, όπου αυτά κρίνονται αναγκαία, προηγούνται της ενάρξεως οποιουδήποτε τεχνικού έργου και ολοκληρώνονται εντός ευλόγου χρόνου με γνώμονα την έγκαιρη υλοποίηση του έργου».

Ακόμη, αναφέρεται ότι παρά το υπέρμετρο ύψος ορισμένων κτιρίων (ουρανοξύστες) που προβλέπεται να κατασκευαστούν, με τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις, επιδιώκεται, επαρκώς, η προστασία των αρχαιοτήτων και μνημείων και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς διασφαλίζεται πλήρως με το εν λόγω σχέδιο διατάγματος.


View full είδηση

  • Like 1
  • Απαντήσεις 26
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

απλα  θεούληδες   ο  πιο  οξυδερκης  λαος  στον  πλανητη

εγινε  ακομα  πιο  εξυπνος  .  

Δημοσιεύτηκε (edited)

ναι ρε γουσταρω δασος ... τι να τα κανουμε τα κτιρια τι να τις κανουμε τις θεσεις εργασιας τι να τα κανουμε στο τελος τα λεφτα ... να γινει δασος και δεν με νοιαζει... θα τρωω βελανιδια οπως ετρωγαν οι γερμανοι πριν 1000 χρονια και να που εφτασαν ...

Edited by george68
  • Upvote 3
Δημοσιεύτηκε

ο  ΟΟΣΑ  ζητα - απαιτει  αυξηση  της συνταξιοδότησης  στα  71 από  τα  67

οσοι  ξεκινουν  σημερα  τον  εργασιακο  τους  βιο  πιθανο 

να  παρουν  συνταξη  στα  78-80  η  ποτε    ,  τι  σχεση  εχουν  όλα  αυτά

ελα  ντε  που  εχουν . όταν  κλεινουν  επενδύσεις  το  ταμειο  είναι  μειον 

και  καποιοι  θα  την  πληρωσουν    ακομα  και  μετα  από  60  χρονια

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Δεν σας φτάνει τόσο τσιμέντο εκεί στην τερατούπολη Βάλτε όσο τον δυνατόν περισσότερα δέντρα και αθλητικούς χώρους και χώρους πολιτισμού να αναπνεύσει λίγο τη τερατούπολη όχι μόνο από οξυγόνο   Μπας και επιστρέψει λίγο η ανθρωπιά και οι ανθρώπινες μη απρόσωπες σχέσεις και όχι όλα χρήμα Και αν δεν έχει εργασίες η πόλη , καιρός κάποιοι "Βλάχοι"  να γυρίσουν στα χωριά τους (όπως έκανα και εγώ και ας γεννήθηκα στην Αθήνα από "βλάχους"  γονείς )  

Edited by GEORGE MICHEAL
  • Like 2
  • Upvote 2
  • Downvote 1
Δημοσιεύτηκε

Το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί από κάτι αστείους και γραφικούς τύπους , που κακή τη τύχη και προφανώς με τις κατάλληλες πολιτικές αβάντες , βρέθηκαν στην ηγεσία της παρέας των γερόντων και νόμισαν και εν μέρει το πέτυχαν να γίνουν εκτός από 3η και 2η και 1η εξουσία , ακυρώνοντας νόμους οι οποίοι είχαν ψηφιστεί ακόμα και με διακομματικές πλειοψηφίες άνω των 200 εδρών , αριθμού που μπορεί να κηρύξει πόλεμο , να εντάξει την χώρα σε συμμαχίες ή σε ενώσεις κρατών παραχωρώντας μέρος της Εθνικής μας Κυριαρχίας .

Τέτοιους νόμους λοιπόν , όπως ο ΓΟΚ/85 και το άρθρο 9 ακυρώθηκαν από την παρέα και γενικά η παρέα ενώ έχει εκπαιδευτεί να βλέπει σημειακά την εφαρμογή των νόμων , ακύρωνε οπτικές που έβλεπαν μακροσκοπικά τα πράγματα .

Εχοντας λοιπόν στην πλάτη μας 40 χρόνια τέτοιων κακών πρακτικών , είναι προφανές , ότι μπορεί ο καθένας αβασάνιστα και ανέξοδα να κάνει τέτοιες προσφυγές που μπορούν να καθυστερούν και να ακυρώνουν επενδύσεις , ευνοούν τον λαϊκισμό και το χειρότερο , διαλύοντας κάθε Συνταγματική έννοια Διάκρισης των Εξουσιών , ευνοούν τις εμμονές διαφόρων τύπων που βρέθηκαν τυχαία ή όχι σε θέσεις τόσο σημαντικής εξουσίας , χωρίς να έχουν τα κατάλληλα εχέγγυα σοβαρότητας , επιστημονικής γνώσης , ακόμη και της καλώς εννοούμενης φιλοπατρίας και του κοινού συμφέροντος .

  • Like 1
  • Upvote 3
Δημοσιεύτηκε

Απορία [ρητορική]: γιατί κατακεραυνώνουν οι διαμαρτυρόμενοι τους προσφεύγοντες στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο; Πρώτα από όλα ασκούν συνταγματικό δικαίωμα, και τα συνταγματικά δικαιώματα δεν είναι "αλά καρτ" [αν ασκείται καταχρηστικά, θα το εξετάσει πρώτα από όλα το ίδιο το δικαστήριο]. Δεύτερο και βασικότερο, το δικαστήριο έχει κρίνει ήδη την συνταγματικότητα του πδ. Θεωρητικά, το ΣΤΕ θα απορρίψει την προσφυγή και μάλιστα τάχιστα [και θα πληρώσουν οι προσφεύγοντες τα δικαστικά έξοδα και τους δικηγόρους τους]. Άρα, πάλι, δεν υπάρχει πρόβλημα. Ωστόσο, έχω την αίσθηση ότι οι δυσανασχετούντες έχουν την ανομολόγητη υπόνοια ότι, κάποια "αθέατη" μέχρι τώρα πλευρά του πδ "μπάζει". Ε, συνάδελφοι, αν ισχύει αυτό, δεν φταίει ούτε το ΣΤΕ, ούτε οι προσφεύγοντες. Πρόκειται [άλλη μια φορά] για κακή νομοθέτηση!

Καλό μήνα σε όλες/όλους!

Δημοσιεύτηκε

Δεν κατακεραυνώνω τους προσφεύγοντες , αλλά τους κριτές των προσφυγών .  Γιατί επιτρέπουν να καθυστερούν επενδύσεις που μειώνουν τον πλούτο των πολιτών , να επιβαρύνεται η υγεία των πολιτών όπως έγινε με την υπόθεση της Περιφερειακής Υμηττού στις αρχές του 90 και όλα αυτά τα κάνουν , με ρυθμούς που είναι επικίνδυνα αργοί , αλλά και με αποφάσεις που διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλο .

Και βέβαια όταν κάποιο πράγμα έχει κριθεί ήδη , η αποδοχή του ελέγχου νέων προσφυγών , θα έπρεπε να είναι και δύσκολη , αλλά κυρίως να εξετάζεται τάχιστα .

Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι το πρόβλημα της καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης , όπως και η διαφθορά και τα διάφορα παραδικαστικά , είναι σημαντικοί παράγοντες που κατεβάζουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας σε επίπεδο πρώην αποικιών της κεντρικής Αφρικής και ολοκληρωτικών καθεστώτων ανά τον κόσμο .

 

 

  • Upvote 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.