Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Η εργοδοτική εισφορά είναι τοις πράγμασι μέρος του μισθού. Είτε ο εργοδότης στα δίνει για να τα δώσεις εσύ στο κράτος είτε τα δίνει αυτός κατευθείαν. Σε όλες τις διαπραγματεύσεις κατά την συνέντευξη, όποτε προτείνονται και οι δύο επιλογές στον εργαζόμενο, υπάρχει διαφορά στη τιμή. Με μπλοκάκι προτείνονται "τόσα" και με ΙΚΑ 0,8 x "τόσα".

Κατά τα άλλα έχεις δίκιο για το γενικό μανίκι του Ελ.Επ., προφανώς, αν δεν είχες δίκιο όλοι Ελ.Επ. θα προσπαθούσαν να γίνουν.

Βασικά για να χαλαρώσω λίγο το κλίμα, σκέφτομαι από την άλλη ότι αν έπρεπε να αγωνιώ και να σκέφτομαι τη δουλειά ακόμα και στον ύπνο μου, ή το άλλο που είσαι όλη μέρα στα τηλέφωνα.. θα μου φαινόταν και μένα τρελό όχι το 38% αλλά και το 26%.. Τι να πω χαράς το κουράγιο σε όσους το κάνετε...

Δημοσιεύτηκε
4 ώρες πριν, ntanos said:

Με μπλοκάκι προτείνονται "τόσα" και με ΙΚΑ 0,8 x "τόσα"

Ναι μεν, αλλά με ΙΚΑ δικαιούσαι και δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας.

Γι' αυτό σου λέω ότι η βάση σύγκρισης θα πρέπει να είναι το ετήσιο εισόδημα. Για τον μεν μισθωτό, ο ετήσιος μικτός μισθός, για τον δε Ελ.Επ. τα καθαρά έσοδα προ εισφορών και φόρων.

Δημοσιεύτηκε

Δυστυχώς το ετήσιο συγκρίνω.. από όσες συζητήσεις έχουν γίνει.. Το τελευταίο εξάμηνο προτάθηκε σε πολλούς εργαζόμενους να μεταπηδήσουν στο ΙΚΑ.. και η οικονομική επιβάρυνση υπάρχει, και είναι ακριβώς τόση ώστε το ετήσιο μισθολογικό κόστος για τον εργοδότη να παραμένει στο ίδιο επίπεδο. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση επιδότησης εισφορών, που είναι όμως προσωρινό μέτρο..

Δημοσιεύτηκε
On 3/5/2018 at 11:56 ΠΜ, mantsos said:

Κοιταξτε μην γινει κανα τρελό και επιστρέψουμε στις εισφορες εποχης προ Κατρουγκαλου και μετα τι κάνουμε...

Ενώ τώρα ε;;; 

Δημοσιεύτηκε
7 ώρες πριν, ntanos said:

Με μπλοκάκι προτείνονται "τόσα" και με ΙΚΑ 0,8 x "τόσα".

Διορθώστε με αν κάνω λάθος αλλά σε περίπτωση μισθωτού μηχανικού όταν σου προτείνεται μικτός μισθός τόσα, πρέπει να αφαιρέσεις και τον Φ.Μ.Υ. εκτός από το 20% για Ε.Φ.Κ.Α./ ΤΣΜΕΔΕ για να υπολογίσεις τον καθαρό μισθό.

Δημοσιεύτηκε (edited)

@ntanos

οκ καταλαβαίνω τι λες, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα και αφορά κυρίως αυτούς που δούλευαν με μπλοκάκι.

Έφτιαξα το παρακάτω excell για να καταλάβεις για τι ακριβώς μιλάω. Δεν έχω συμπεριλάβει τις εκπτώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές,

που κάνουν την κατάσταση λίγο πιο ελαφριά, αλλά όταν θα πάψουν να ισχύουν, έτσι θα είναι η κατάσταση.

Πίνακας σύγκρισης φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.xlsx

Μπορεί να έχω παραλείψει και κάποια άλλα ψιλολόγια, αλλά αυτή είναι η γενική εικόνα.

 

                           
Edited by ted78
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)
13 ώρες πριν, Panagiotis T. said:

Διορθώστε με αν κάνω λάθος αλλά σε περίπτωση μισθωτού μηχανικού όταν σου προτείνεται μικτός μισθός τόσα, πρέπει να αφαιρέσεις και τον Φ.Μ.Υ. εκτός από το 20% για Ε.Φ.Κ.Α./ ΤΣΜΕΔΕ για να υπολογίσεις τον καθαρό μισθό.

το 20% θα το πλήρωνες στο τέλος στη γενική φορολογία έτσι κι αλλιώς και με τα νομοθετημένα φορολογικά κόλπα μπορεί ένα ποσοστό να σου επιστραφεί στο τέλος (εξ άλλου οι μισθωτοί ενώ δικαιούνται αφορολόγητο, στην πραγματικότητα δεν έχουν επαγγελματικά έξοδα ώστε να δικαιολογούν αφορολόγητο, το φορολογικό κόλπο είναι ότι δικαιολογεί προσωπικά έξοδα που δεν αναγνωρίζονται στους ελ.επ.)

11 ώρες πριν, ted78 said:

Πίνακας σύγκρισης φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.xlsx

Μπορεί να έχω παραλείψει και κάποια άλλα ψιλολόγια, αλλά αυτή είναι η γενική εικόνα.

 

                           

αυτή είναι, και ακόμα κι αν αφαιρέσεις τα κερατιάτικα του επικουρικού κλπ. (αν βάλεις 26,95% αντί 38,1) πάλι οι ελ.επ. είναι γδαρμένοι

η έμμεση αυτή επιδότηση της "μισθωτής" εργασίας είναι κατ' ουσία εύνοια προς τους εργοδότες και παγίωση της εξαρτημένης σχέσης εργασίας

Edited by imhotep
Δημοσιεύτηκε

Ελ. Επ. και μισθωτός ιδιωτικού τομέα έστω έχουν ίδιο μέσο ασφαλιστέο εισόδημα μετά από 40 χρόνια εργασίας
Επειδή έχουν το ίδιο μέσο ασφαλιστέο θα πάρουν και την ίδια σύνταξη.
Ας υποθέσουμε ότι για τον Ελ. Επ. γίνονται αλλαγές στην νομοθεσία και τελικά φόρος + ασφαλιστική εισφορά είναι στο σύνολο τους το ίδιο ακριβώς με του μισθωτού, το οποίο είναι περίπου 35% (20% εισφορά + φόρος - αφορολόγητο). Άρα και οι δύο θα έχουν τελικό κέρδος περίπου 65% του ασφαλιστέου. Όλα ίδια λοιπόν.
Για κάθε μισθωτό το κράτος εισπράττει επιπλέων και τις εργοδοτικές εισφορές. Οι οποίες είναι το 25% του ασφαλιστέου.
Ας υποθέσουμε ότι αυτό το 25% γίνεται 0%. Τότε τα αποθεματικά του εφκα θα πάνε κατά διαόλου. Στο τσμεδε, που είχε ικανό αριθμό μισθωτών με καλούς μισθούς, τα αποθεματικά ήταν υψηλά.
Αυτό το 25% καταρχήν ανεβάζει το εργοδοτικό κόστος του μισθωτού. Άρα ο εργοδότης θα μειώνει μισθούς σε περιόδους κρίσεων λόγω αυτού του 25%. Τότε πάλι τα αποθεματικά του εφκα θα πάνε κατά διαόλου σε περιόδους κρίσεων.
Αυτό το 25% πληρώνει μέρος από τις τρέχουσες συντάξεις που δεν καλύπτονται από τις εισφορές του 20%. (προφανώς πληρώνει και μισθούς και συντάξεις του δημοσίου)
Συνεπώς αυτό το 25% είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει
Το ερώτημα είναι εάν είναι και συνταγματικό να υπάρχει μόνο από την πλευρά των μισθωτών.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.