Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε
7 ώρες πριν, Didonis said:

....

Οπότε καλό είναι κατά κανόνα (διότι ναι υπάρχουν και εξαιρέσεις) ο καθένας ασχολείται με το είδος του και ο Λουμίδης στους καφέδες

....

όταν έγραφα την ανάρτηση, είχα κατά νου αυτόν

που, αν ζούσε στην Ελλαδάρα, θα σκάλιζε ακόμη ρολόγια...

και φυσικά αναφερόμουν στις εξαιρέσεις, γιαυτό και η αναφορά σε "λουλούδια στην έρημο"

άλλωστε, όπως καλά γνωρίζουμε, το ράσο δεν κάνει τον παπά...

  • Like 1
  • Upvote 1
  • Απαντήσεις 37
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

λοιπόν θυμάμαι μια περίπτωση που περίμενα στην ΥΔΟΜ να περάσω απο έλεγχο ένα φάκελο για άδεια (με ΝΟΚ προ ηλεκτρονικών αδειών, το 2017). Πριν απο εμένα ήταν ενας τοπογράφος που τσακωνόταν με τον ελεγκτή υπάλληλο για το αν μπορεί να υπογράψει 3οροφο (νέα οικοδομή), ο τοπογράφος επέμενε ότι εφόσον το επίπεδο εισόδου του 3 ορόφου βρίσκεται στα 6μ τότε έχει δικαίωμα υπογραφής (μας παραπέμπει στην λογική στάσεων ανελκυστήρα) . Ο ελεγκτής διαφωνούσε. Δεν ξέρω τι έγινε τελικά γιατί ο τοπογράφος σχεδίαζε να φέρει σχετικά ΦΕΚ  για να το αποδείξει. 

Επίσης με προβληματίζει στην περίπτωση του ts ότι το κτίριο είναι ειδικό (3ορ καταστήματα-γραφεία με 2 υπόγεια) , δεν θα έπρεπε να το υπογράψει αρχ. μηχ ή έστω πολ. μηχ ;

 

Δημοσιεύτηκε
14 ώρες πριν, Didonis said:

θα σου δώσω κι ένα άλλο παράδειγμα κτηρίου.... που πάλι ας πούμε θα αφορά μια απλή προσθήκη στο Ισόγειο και διαρρυθμίσεις.... πχ κτήριο MALL ... 

 

 

Καλημέρα,

Συμφωνώ απόλυτα με τον Didinis. Δεν έχει καμία λογική και ούτε προκύπτει από πουθενά ότι έχουμε άλλα δικαιώματα για νέα ανέγερση και άλλα για μελέτη υφιστάμενου.

Και επίσης δεν συμφωνώ ότι οι διαρρυθμίσεις είναι «απλές αρχιτεκτονικές εργασίες». Αν οι διαρρυθμίσεις είναι και εσωτερικές και αλλαγή όψεων και εσωτερικές κλίμακες και θέσεις στάθμευσής λόγω αλλαγής χρήσης που αυτά συμπαρασύρουν και αλλαγή μελετών ΗΜ...τότε ουσιαστικά μιλάμε μελέτη νέου κτιρίου. Μόνο ο φορέας μένει σταθερός.
Θέλω να πω, που μπαίνει το όριο «απλές αρχιτεκτονικές εργασίες» και ποιος το κρίνει;

Αν αλλάξει διαρρύθμιση ένα τεράστιο κτίριο supermarket (από τα γνωστά) που είναι ισόγειο...μπορεί να βγάλει την άδεια τοπογράφος;

Τέλος να πω ότι σε επικοινωνία με αρκετούς μεγαλύτερους/εμπειρότερους τοπογράφους που θεωρώ σοβαρούς, κανείς δεν μου είπε ότι μπορούμε να υπογράψουμε 3όροφο.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Μπορεί για τους νεότερους να είναι δύσκολο να το καταλάβουν , αλλά τα ΕΔ φτιάχτηκαν στις εποχές που από τα πέτρινα και τούβλινα σπίτια που έφτιαχναν οι εμπειροτέχνες πετράδες και κτιστάδες , πήγαμε σε σπίτια με μπετόν . 

Ακόμα το 60 κανείς δεν ενδιαφερόταν να δημιουργήσει θέσεις στάθμευσης , αφού οι δρόμοι ήταν χώροι παιχνιδιού για τους πιτσιρικάδες . Ετσι και οι παλιές πολυκατοικίες στις μεγάλες πόλεις δεν είχαν πιλοτές , είχαν υπερυψωμένα υπόγεια , όχι μόνο στο 1 μ, αλλά και παραπάνω με τον ΓΟΚ/55 , οι όροφοι ήταν καθορισμένοι και αυτό που είχε σημασία ήταν η στατική μελέτη , αφού οι πολιτικοί μηχανικοί που ήταν πολύ περισσότεροι από τους άλλους έκαναν κουμάντο . 

Αρα αυτό που τους ένοιαζε να καθοριστεί ήταν ποιος θα υπογράψει τα στατικά . 

Το γεγονός ότι το 2018 οι επιτροπές έβγαλαν ΕΔ αναφερόμενοι στο 1972 , ήταν πολύ θλιβερό , όπως και οι ίδιοι . 

Προφανώς οι εσωτερικές διαρρυθμίσεις που δεν πείραζαν τον Φ.Ο. κανένα δεν ενδιέφεραν και κανείς δεν έβγαζε άδεια .

Ακόμα ενώ μιλάει για διώροφο με στατικά , χωρίς πρόβλεψη , μιλάει παρακάτω για πρόβλεψη τρίτου ορόφου , που την μελέτη θα την κάνει ΠΜ. Ετσι προέκυψε το προφανές , ότι αν είναι να κάνεις διώροφο με πρόβλεψη με στατικά ΠΜ και προσθήκη τρίτου που θα κάνεις τα αρχιτεκτονικά , προφανώς μπορείς να κάνεις και τριώροφο με στατικά από ΠΜ εξ αρχής , αφού τα αρχιτεκτονικά θα τα υπογράψεις έτσι και αλλιώς . 

  • Like 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Δηλαδή μόνο εγώ καταλαβαίνω ότι με το ΠΔ του 2018 έληξε αυτό το ζήτημα;

Σύμφωνα με το αρθ.7 παρ.2. του ΠΔ 99/2018:

2. Ο Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός έχει τα εξής επαγγελματικά δικαιώματα: 

α. Εκπόνηση Αρχιτεκτονικών Μελετών Κτηριακών Έργων για απλές αρχιτεκτονικές εργασίες και νέα κτηριακά έργα ύψους μέχρι δύο ορόφων σύμφωνα με τις διατάξεις του β.δ. 769/1972 ΦΕΚ 223/Α’/1972.

Θεωρώ ότι είναι σαφές ότι μπαίνει ξεκάθαρο όριο για δύο ορόφους. Το β.δ. 769/1972 αναφέρεται για να μπει περιορισμός στο τι είδους 2όροφο μπορείς να υπογράψεις.
Αν ήθελε να ισχύσει αυτούσιο το β.δ. 769/1972 τότε το λεκτικό θα ήταν:
α. Εκπόνηση Αρχιτεκτονικών Μελετών Κτηριακών Έργων για απλές αρχιτεκτονικές εργασίες και νέα κτηριακά έργα ύψους μέχρι δύο ορόφων σύμφωνα με τις διατάξεις του β.δ. 769/1972 ΦΕΚ 223/Α’/1972. 

Τέλος ακόμα και να θεωρήσει κάποιος ότι ισχύει αυτούσιο το β.δ. 769/1972, εκεί αναφέρει για 2όροφο με πρόβλεψη ενός ορόφου. Πουθενά δεν αναφέρει για εξ' αρχής 3όροφο.
Άρα, όπως το καταλαβαίνω εγώ, μπορώ να υπογράψω 3όροφο μόνο όταν η αρχική μελέτη ήταν για 2όροφο και τα στατικά είχαν γίνει από ΠΜ με πρόβλεψη επιπλέον ορόφου. Τότε και μόνο τότε μπορώ εγώ να κάνω την αρχιτεκτονική μελέτη προσθήκης.

Επίσης επειδή το έψαξα λίγο. Στο site του ΤΕΕ για τα επαγγελματικά διακαιώματα τοπογράφων, έχει αναρτημένη νομοθεσία/εγκυκλίους/έγγραφα που αναφέρουν μόνο το 2όροφο με πρόβλεψη. Πουθενά δεν αναφέρεται εξ' αρχής 3όροφο.

 

ΥΓ: Για να μην παρεξηγηθώ, δεν έχω καμία πρεμούρα να μην μπορούμε να υπογράψουμε 3όροφα. Αλλά από την άλλη δεν μπορώ και να παραβλέψω το γεγονός ότι δεν μου προκύπτει από τη νομοθεσία.
Οι τοπογράφοι κάνουμε αγώνα για το ποιοι έχουν δικαίωμα σύνταξη εξαρτημένων τοπογραφικών...ας μην κάνουμε αυτά που κοροϊδεύουμε.

Edited by cendroid
Δημοσιεύτηκε

Καταρχήν θεωρώ ότι μετά το ΠΔ του 2018 το βδ. 769/72 δεν ισχύει στο σύνολο του. Ανέλυσα παραπάνω τι πιστεύω.

Έστω όμως ότι ισχύει:

Εσύ διαβάζοντας τα παρακάτω τι καταλαβαίνεις;

Σύμφωνα με το ΒΔ 769/1972 Αρθ.μόνον παρ.4 έχουμε δικαίωμα υπογραφής:

4. Αρχιτεκτονικής μελέτης και επιβλέψεως οικοδομικών εργασιών εις την περίπτωσιν προβλέψεως εν τη μελέτη ,  προσθήκης ενός επί πλέον ορόφου , υπό την προϋπόθεσιν  ότι  οι  στατικοί  υπολογισμοί  έχουν συνταχθή και υπογραφή παρά διπλωματούχου Πολιτικού Μηχανικού.

 Αν καταλαβαίνω καλά η έννοια της «προβλέψεως εν τη μελέτη» προϋποθέτει ότι προβλέπεται και δεν υλοποιείται....Αλλιώς δεν θα ήταν άδεια για 2όροφο με πρόβλεψη συν ένα όροφο αλλά άδεια για 3όροφο.

Άρα εξ ορισμού στο 2όροφο με πρόβλεψη ορόφου υλοποιείται 2όροφο και με μελλοντική άδεια κάνεις κάποια στιγμή τον τρίτο.

Δημοσιεύτηκε

Είχαν βγει ερμηνευτικές τότε που έλεγαν ότι αφού μπορείς να υπογράψεις αρχιτεκτονικά για διώροφο και προσθήκη τρίτου ορόφου , τότε τεκμαίρεται ότι αυτό μπορεί να γίνει και σε μία άδεια , αρκεί τα στατικά να τα κάνει ΠΜ . 

Είναι προφανές ότι δεν έχει νόημα να βγουν δύο άδειες , αντί για μία , για το ίδιο ακριβώς ακίνητο . 

Αυτό έκαναν .

Ακόμα μην ξεχνάτε ότι τότε υπήρχαν λίγα πολεοδομικά με πολλούς ελεγκτές μηχανικούς που έλεγχαν όλα αυτά διεξοδικά . 

Ετσι για την σύγκριση , η πολεοδομία Αγίας Παρασκευής , Ανατολικής Αττικής τότε , είχε 3 άτομα που έδιναν πληροφορίες γοκ , 5-6 ενίοτε και 7 που έκαναν έλεγχο αρχιτεκτονικών , 3 που έλεγχαν στατικά και 2-3 μηχανολόγους και 3 φορολογικούς .

Ο νόμος του 2018 , είναι στο στε για να πέσει από 10 προσφυγές , αλλά στο τεε έχει διάφορες αναφορές σε αποφάσεις και εγκυκλίους . Μπορεί να τους έχουν ξεφύγει και μερικές .

Αυτή όμως του 1981 που έλεγε ότι δεν πρέπει να μπαίνουν τυπολατρικά προσκόμματα ήταν πολύ βασική και τότε άφησαν πιλοτές , πατάρια , χρήσεις πέραν της κατοικίας και το απ΄ ευθείας τριώροφο .

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.