Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω κάτι για επιβεβαίωση.

Σαν Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π. έχω δικαιώμα υπογραφής για αρχιτεκτονικές μελέτες υπογείου ισογείου και Α΄όροφου, σωστά; (αποτύπωση - as built)

Το ίδιο φαντάζομαι ισχύει και για ρύθμισεις με το ν.4495/2017; Δηλαδή, μπορώ να ρυθμίσω οποιαδήποτε ιδιοκτησία εκτείνεται σε αυτά τα επίπεδα, ακόμα και αν είναι 5-όροφη η οικοδομή;

 

  • Απαντήσεις 37
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε (edited)

Όχι μόνο για αποτύπωση αλλά και για αρχιτεκτονική μελέτη.

Για τα αυθαίρετα το μόνο που υπάρχει είναι από την εποχή του Ν. 4014/11 το οποίο επισυνάπτω.

eidikotites_mixanikon_authaireta.pdf

Edited by Pavlos33
Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ πάρα πολύ!

Να ρωτήσω κάτι ακόμα;

Υπάρχουν κάπου (σε ΦΕΚ;) αναλυτικά τα επαγγελματικά μας δικαιώματα;

Ξέρω ότι η πρόσφατη συζήτηση μεταξύ των συλλόγων κατέληξε άκαρπη. Η ισχύουσα κατάσταση όμως που βρίσκεται καταγεγραμμένη;

Δημοσιεύτηκε
On 5/14/2018 at 8:23 ΜΜ, Polytexnitis said:

Ευχαριστώ πάρα πολύ!

Να ρωτήσω κάτι ακόμα;

Υπάρχουν κάπου (σε ΦΕΚ;) αναλυτικά τα επαγγελματικά μας δικαιώματα;

Ξέρω ότι η πρόσφατη συζήτηση μεταξύ των συλλόγων κατέληξε άκαρπη. Η ισχύουσα κατάσταση όμως που βρίσκεται καταγεγραμμένη;

Άκαρπη??

Ποιος το λεει αυτο?

 

Αφου οι κυβερνωντες ισχυριζονται οτι τα νεα ΠΔ βρισκονται για ελεγχο στο ΣτΕ..

  • Like 1
Δημοσιεύτηκε

Μάλλον έχουν δίκιο. Το διάβασα λίγο πιο προσεκτικά και είδα πως παρότι αποχώρησαν από τις επιτροπές που συζητούσαν το ΠΔ οι εκπρόσωποι των Τοπογράφων Μηχανικών, αναμένεται παραυτα η έκδοση του.

Στο θέμα που ρώτησα παραπάνω, βρήκα τα εξής:

Ο πρώτος νόµος που ασχολείται µε τα επαγγελµατικά δικαιώµατα του Τοπογράφου Μηχανικού είναι ο νόµος 4663/9-5-1930 (Φ.Ε.Κ. 149 Α), ο οποίος τροποποιήθηκε µε το Ν. 6434/1934. Με τον παραπάνω νόµο (4663/9-5-1930) θεσπίζεται το δικαίωµα εκπόνησης τοπογραφικών διαγραµµάτων καθώς και έκδοσης οικοδοµικής αδείας για ανέγερση έως διόροφου κτιρίου σε αυτούς που ασκούν το επάγγελµα του τοπογράφου.  
Με την εγκύκλιο 51502/67 του Γραφείου της πολεοδοµίας Αθηνών, οι Τοπογράφοι Μηχανικοί έχουν δικαίωµα υπογραφής αρχιτεκτονικών και στατικών µελετών για οικίες και καταστήµατα «µετά δύο το πολύ δαπέδων άνευ άλλης προβλέψεως (π.χ. υπόγειον, ισόγειον άνευ προβλέψεως) ή ισόγειον και Α΄ όροφος άνευ υπογείου και άνευ προβλέψεως». 
Με το έγγραφο Α3ε/014/101/16-6-1977 του Υπουργείου ∆ηµοσίων Έργων, ξεκάθαρα πλέον, δίνεται η δυνατότητα να γίνονται δεκτές χωρίς περιορισµούς οι µελέτες (αρχιτεκτονικές και στατικές) που υποβάλλονται από Αγρονόµους Τοπογράφους Μηχανικούς για µέχρι διόροφα κτίρια µε υπόγειο και πρόβλεψη ενός ορόφου. 

Συγκρίνοντας αυτό με το κείμενο που ανέβασε ο Pavlos33 συμπεραίνω ότι έχουμε δικαίωμα υπογραφής για αυθαίρετα που βρίσκονται στα επίπεδα του υπογείου, του ισογείου και του Α ορόφου, αλλά όχι αν το κτίριο στο οποίο εντάσσεται η ιδιοκτησία είναι 3-όροφο ή μεγαλύτερο.

Δηλαδή, δεν μπορούμε να υπογράψουμε τον Α όροφο μιας 5-όροφης οικοδομής. 

Συμφωνείτε ή διαφωνείτε;

Δημοσιεύτηκε
On 16/5/2018 at 8:57 ΜΜ, JimakosR said:

Πολυτεχνιτη για τις επιτροπες τις δικες μας ξερεις τιποτα;;

Όχι, δεν γνωρίζω τι άλλο έγινε στις επτροπές αυτές.

  • 7 months later...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα,

 

Θα ήθελα να ρωτήσω αν οι τοπογράφοι δικαιούμαστε υπογραφή αλλαγης χρήσης για μονοόροφο κτίριο... Μπορούμε ενδεχομένως και άνω του 1 ορόφου; γιατι στο Π.δ. δεν το λέει ξεκάθαρα.. ευχαριστώ

  • 2 years later...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα,

Επανέρχομαι σε στο θέμα για μια διευκρίνηση τώρα που ισχύει το ΠΔ 99/2018.

Θεωρείτε ότι το Τοπογράφος Μηχανικός μπορεί να υπογράψει Αρχιτεκτονική μελέτη για 3όροφο κτίριο; Εγώ θεωρώ πως όχι αλλά είναι συνάδελφοι οι οποίοι θεωρούν ότι μπορούμε.

Σύμφωνα με το αρθ.7 παρ.2. του ΠΔ 99/2018:

2. Ο Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός έχει τα εξής επαγγελματικά δικαιώματα: 

α. Εκπόνηση Αρχιτεκτονικών Μελετών Κτηριακών Έργων για απλές αρχιτεκτονικές εργασίες και νέα κτηριακά έργα ύψους μέχρι δύο ορόφων σύμφωνα με τις διατάξεις του β.δ. 769/1972 ΦΕΚ 223/Α’/1972. 

Σύμφωνα με το ΒΔ 769/1972 Αρθ.μόνον παρ.4 έχουμε δικαίωμα υπογραφής:

4. Αρχιτεκτονικής μελέτης και επιβλέψεως οικοδομικών εργασιών εις την περίπτωσιν προβλέψεως εν τη μελέτη ,  προσθήκης ενός επί πλέον ορόφου , υπό την προϋπόθεσιν  ότι  οι  στατικοί  υπολογισμοί  έχουν συνταχθή και υπογραφή παρά διπλωματούχου Πολιτικού Μηχανικού.

 

Στο ΤΕΕ δεν απαντάνε ξεκάθαρα, λένε διάβασε το νόμο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.