teachertza Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 21 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 21 , 2009 Καλησπέρα και απο μένα και συγχαρητήρια για το πολύ όμορφο site.Ήθελα να ρωτήσω αν ξέρετε για τα φωτοβολταικά συστήματα σε σπίτια μικρότερα των 20kw τί υπογραφες χρειάζονται? Πολιτικού,μηχανολόγου ή ηλεκτρολόγου μηχανικού?Άν έχετε κάποια παραπάνω πληροφορία ή μελέτη δεκτή...
gnusselt Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22 , 2009 Νόμος 3734 (ΦΕΚ 8/Α/28-01-2009), Άρθρο 27Α, παράγραφος 9 Το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 3 του ν. 2244/1994, όπως προστέθηκε με την παράγραφο 7 του άρθρου 2 του ν. 2941/2001, αντικαθίσταται ως εξής: «Για την εγκατάσταση σταθμών εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας, για παραγωγή ηλεκτρικής ή θερμικής ενέργειας, και ανεμογεννητριών, δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας, αλλά έγκριση εργασιών που χορηγείται, κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου, από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία της περιοχής της εγκατάστασης κατ’ εφαρμογή των ισχυουσών Γενικών και Ειδικών Πολεοδομικών Διατάξεων. Η αίτηση αυτή συνοδεύεται από υπεύθυνες δηλώσεις αναθέσεων και αναλήψεων μελετών και επιβλέψεων του έργου, καθώς και τοπογραφικό διάγραμμα με σαφές οδοιπορικό, διάγραμμα κάλυψης, σχέδια κατόψεων, τομών και όψεων, προϋπολογισμό του έργου, αποδεικτικά πληρωμής φόρων και αποδεικτικά εισφορών και αμοιβών μηχανικών.» =============================================================== Περιβαλλοντικά δεν απαιτούνται για έργα ισχύος έως 20 kW.
GeorgeS Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22 , 2009 Ρίξε μια ματιά εδώ, τα λέει όλα. Υπεύθυνη δήλωση πάντως για αστική περιοχή (Αθήνα) εμάς δεν μας ζήτησε η ΔΕΗ. Ούτε τοπογραφικά κλπ. http://epixeireite.duth.gr/files/energy_19072007.pdf
teachertza Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22 , 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22 , 2009 Δηλαδή για να καταλάβω μπορεί ο καθείς να στήσει φωτοβ στην ταράτσα του και να το συνδέσει με τη ΔΕΗ κ.τ.λ.?Απλά συμπληρώνοντας δύο αιτήσεις?Δέν θέλει μελέτη ηλεκτρολόγου?
GeorgeS Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22 , 2009 Δεν είναι τόσο απλό. Καταρχήν θες άδεια εργασιών μικρής κλίμακας. Κατά δεύτερον πρέπει να συμφωνήσει η πολυκατοικία. Κατά τρίτον σε ποιανού το όνομα θα έρχονται τα "εσοδα" από την πώληση του ρεύματος ? Τι θα κάνεις με την εφορία ? και διάφορα άλλα τέτοια. Τώρα, δεν χρειάζεται καμιά σπουδαία μελέτη. Ένας ηλεκτρολόγος ή ενεργειακός μηχανικός θα σου προσδιορίσει (μελετήσει) το σύστημα αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Τα γραφειοκρατικά είναι όλο το θέμα.
nikkos78 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24 , 2009 δλδ αν εγώ που μένω σε μονοκατοικία, θέλω να βάλω μερικά φ/β στην ταράτσα μου για να καλύψω τις ανάγκες του σπιτιού μου για νυχτερινό φωτισμό πχ, χωρίς να συνδεθώ στο δίκτυο της ΔΕΗ για να κάνω αγοραπωλησία ρεύματος, θέλω άδειες απο ΔΕΗ κτλ κτλ?
teachertza Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24 , 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24 , 2009 δλδ αν εγώ που μένω σε μονοκατοικία, θέλω να βάλω μερικά φ/β στην ταράτσα μου για να καλύψω τις ανάγκες του σπιτιού μου για νυχτερινό φωτισμό πχ, χωρίς να συνδεθώ στο δίκτυο της ΔΕΗ για να κάνω αγοραπωλησία ρεύματος, θέλω άδειες απο ΔΕΗ κτλ κτλ? Και εγώ τώρα που το ψάχνω έχει πολλά κόλπα.Αλλα λογικό και να θέλει άδειες απο τη ΔΕΗ.
GeorgeS Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 25 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 25 , 2009 δλδ αν εγώ που μένω σε μονοκατοικία, θέλω να βάλω μερικά φ/β στην ταράτσα μου για να καλύψω τις ανάγκες του σπιτιού μου για νυχτερινό φωτισμό πχ, χωρίς να συνδεθώ στο δίκτυο της ΔΕΗ για να κάνω αγοραπωλησία ρεύματος, θέλω άδειες απο ΔΕΗ κτλ κτλ? Κοίτα, κανονικά θες μόνο μια άδεια εργασιών μικρής κλίμακας για την εγκατάσταση των Φ/Β αν τα βάλεις στη ταράτσα. Οκ, και να μην την βγάλεις το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα σου πει κανείς τίποτα. Σκέψου μόνο πόσες πέργκολες έχουν γίνει χωρίς αυτή την άδεια. Αν δεν θες να διασυνδεθείς με το της ΔΕΗ, δηλαδή, υπάρχουν 2 λύσεις : α) Παραλληλίζεις το σύστημά σου με το δίκτυο της ΔΕΗ του σπιτιού σου (μετά το μετρητή), οπότε αυτό που πετυχαίνεις είναι πως αν οι ανάγκες σου μια δεδομένη στιγμή είναι 1500 W μπορείς να πάρεις για παράδειγμα τα 1100 W από τη ΔΕΗ και τα άλλα 400 W από το Φ/Β σου ή ότι ισχύ δίνει εκείνη τη στιγμή. Έτσι, αν υποθέσουμε πως έχεις σταθερή ζήτηση για 1 ώρα, θα χρεωθείς από τη ΔΕΗ για 1,1 kWh ενώ χωρίς το Φ/Β θα χρεωνόσουν για 1,5 kWh. Αυτό για το οποίο δεν είμαι σίγουρος γιατί δεν έχω ασχοληθεί είναι τι γίνεται αν η ζήτηση του σπιτιού σου μια ηλιόλουστη μέρα είναι μικρότερη από αυτή που παράγει το σύστημα. Πιθανότατα απλά δίνεις την περίσσεια ενέργειας στο Δίκτυο της ΔΕΗ. β) Για να χρησιμοποιήσεις τα Φ/Β αυτόνομα για νυχτερινό φωτισμό, θα πρέπει να έχεις συσσωρευτές. Επίσης θα πρέπει τα εν λόγω κυκλώματα να αποκοπούν ή να είναι αποκομμένα από την υπόλοιπη ηλεκτρική εγκατάσταση για να έχει κάποιο νόημα. Σε υφιστάμενη κατοικία αυτό δεν ξέρω αν συμφέρει (για την ακρίβεια, οικονομικά δεν συμφέρει καθόλου). Άδειες από ΔΕΗ κλπ δεν νομίζω ότι απαιτούνται.
teachertza Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26 , 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26 , 2009 Κοίτα, κανονικά θες μόνο μια άδεια εργασιών μικρής κλίμακας για την εγκατάσταση των Φ/Β αν τα βάλεις στη ταράτσα. Οκ, και να μην την βγάλεις το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα σου πει κανείς τίποτα. Σκέψου μόνο πόσες πέργκολες έχουν γίνει χωρίς αυτή την άδεια. Αν δεν θες να διασυνδεθείς με το της ΔΕΗ, δηλαδή, υπάρχουν 2 λύσεις : α) Παραλληλίζεις το σύστημά σου με το δίκτυο της ΔΕΗ του σπιτιού σου (μετά το μετρητή), οπότε αυτό που πετυχαίνεις είναι πως αν οι ανάγκες σου μια δεδομένη στιγμή είναι 1500 w μπορείς να πάρεις για παράδειγμα τα 1100 w από τη ΔΕΗ και τα άλλα 400 w από το Φ/Β σου ή ότι ισχύ δίνει εκείνη τη στιγμή. Έτσι, αν υποθέσουμε πως έχεις σταθερή ζήτηση για 1 ώρα, θα χρεωθείς από τη ΔΕΗ για 1,1 kwh ενώ χωρίς το Φ/Β θα χρεωνόσουν για 1,5 kwh. Αυτό για το οποίο δεν είμαι σίγουρος γιατί δεν έχω ασχοληθεί είναι τι γίνεται αν η ζήτηση του σπιτιού σου μια ηλιόλουστη μέρα είναι μικρότερη από αυτή που παράγει το σύστημα. Πιθανότατα απλά δίνεις την περίσσεια ενέργειας στο Δίκτυο της ΔΕΗ. β) Για να χρησιμοποιήσεις τα Φ/Β αυτόνομα για νυχτερινό φωτισμό, θα πρέπει να έχεις συσσωρευτές. Επίσης θα πρέπει τα εν λόγω κυκλώματα να αποκοπούν ή να είναι αποκομμένα από την υπόλοιπη ηλεκτρική εγκατάσταση για να έχει κάποιο νόημα. Σε υφιστάμενη κατοικία αυτό δεν ξέρω αν συμφέρει (για την ακρίβεια, οικονομικά δεν συμφέρει καθόλου). Άδειες από ΔΕΗ κλπ δεν νομίζω ότι απαιτούνται. Γενικά αν θέλω να πουλήσω την περίσσεια στην ΔΕΗ τί κάνω σε γραφειοκρατική-αδειοδοτική κλίμακα?
gnusselt Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26 , 2009 Έχει καταθέσει κάποιος τα δικαιολογητικά για οικοδομική άδεια μικρής κλίμακας; Δεν το έχω ξανακάνει και στην Πολεοδομία δεν ήξεραν να μου πουν. Η απάντηση τους : "Φέρε εσύ ό,τι νομίζεις και τότε θα το ψάξουμε να δούμε αν είναι αυτά που λέει ο νόμος". Ο νόμος αναφέρει : υπεύθυνες δηλώσεις αναθέσεων και αναλήψεων μελετών και επιβλέψεων του έργου, καθώς και τοπογραφικό διάγραμμα με σαφές οδοιπορικό, διάγραμμα κάλυψης, σχέδια κατόψεων, τομών και όψεων, προϋπολογισμό του έργου, αποδεικτικά πληρωμής φόρων και αποδεικτικά εισφορών και αμοιβών μηχανικών. Όλα αυτά όμως μου είναι άγνωστα. Εφόσον η μελέτη ΦΒ δεν είναι στις αμοιβές του ΤΕΕ, τί πρέπει να κατεθέσει ο μηχανικός μελετητής και τί η εταιρεία εγκατάστασης;
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα