anchelos Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 21 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 21 , 2009 Δεν εχω μεγαλη πρακτικη μπειρια, και τωρα τελευτεα εχει υποπεσι στην αντιληψη μου, αυτην την εννοια. Θα μπορουσε καποιος να εξηγησει τι ακριβως ειναι το rubbersheeting και ποιες οι φαρμογες του? Εχοντας κανει αναζητησεις σε ξενογλωσσες ιστοσελιδες, αν καταλαβαινω καλα ειναι η διαδικασια υπερθεσεις raster δεδομενων σε διανυσματικο υποβαθρο? Αν ναι τοτε για ποιο λογο γινεται αυτο, και ποιες οι χρησιμοτητες του?
thomas Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 21 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 21 , 2009 Γίνεται για να εξαλειφθεί η παραμόρφωση ενός χάρτη . Για κάποιους λόγους οι παλιοί χάρτες παραμορφωνόταν (ποιότητα χαρτιού , υγρασία ) . Έτσι με την διαδικασία αυτή μετασχηματίζεται ο σκαναρισμένος χάρτης με τη βοήθεια σημείων ελέγχου ομοιόμορφα κατανεμημένων επί του κανάβου .
anchelos Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 21 , 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 21 , 2009 Ειναι ομως αυτο που περιεγραψα ή εχω καταλάβει λαθος. Εστω οτι εχεις εναν χαρτη που εχει υποστει την παραμορφωση, ποι η διαδικασια διορθωσεις των σφαλματων του? Τα σημεια ελεγχου υποτιθεται οτι εχεις βγει εξω και τα χεις μετρησει και εχεις φροντισεις να ειναι κατενενημενα με συγκεκριμενο τροπο, ή μπορεις να χρησιμοποιησεις και τριγωνομετρικα που γνωριζεις τις συντεταγμενες του? Με λιγαα λογια ρωταω αν ειναι καθαρα εργασια γραφειου, η αν χρειαζεται και εργασιες πεδιου?
panos Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22 , 2009 thomas δεν μπορεί να γίνει απλούστερα με την εντολή scale υποθέτωντας ισοτροπική παραμόρφωση στο χαρτί του χάρτη?
chrisven Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22 , 2009 πάνο τις περισσότερες φορές που έχω δοκιμάσει να γεωαναφέρω χάρτη, συνήθως τα 1/5000 δεν έχω καλά αποτελέσματα με scale. τωρα βέβαια δεν ξέρω αν επηρεάζει και το κάθε scanner την παραμόρφωση με το φωτοτυπάδικο που έχω σχέσεις τις περισσότερες φορές scale x διαφορετκό από scale y
Thanos83 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22 , 2009 Ουσιαστικά πρόκειται για έναν μετασχηματισμό. Κάνοντας απλά scale θεωρείς ενιαία παραμόρφωση σε όλη την επιφάνεια του χάρτη και κατά τις δύο διευθύνσεις (Χ και Υ). Αν έχεις κοινά σημεία αναφοράς, (π.χ. κάναβο,), "δεσμεύεις" τα σημεία αυτα και προσδιερίζεται το πολυώνυμο του μετασχηματισμού. Προφανώς τα κοινά σημεία δε θα ταιριάξουν απόλυτα και θα μείνουν κάποια υπόλοιπα. Όσο πιο μικρά είναι τα υπόλοιπα αυτά, τόσο καλύτερα έγινε ο μετασχηματισμός. Αν το κάνεις σε Autocad Map, δυστυχώς δε μπορείς να δεις αυτά τα υπόλοιπα. (Σε ArcGIS νομίζω ότι γίνεται, οπότε μπορείς να ξανακάνεις τη διαδικασία παραλείποντας τα σημεία με μεγάλο υπόλοιπο)
Thanos83 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22 , 2009 στα 1/5000 δεν έχω καλά αποτελέσματα με scale. Δε σε πρόλαβα στην προηγούμενη απάντηση. Όταν κάνεις γεωαναφορά 5άρι, το κάνεις σε ολόκληρο ή μόνο στο κομμάτι που σε ενδιαφέρει? Επειδή κ αυτό φωτοτυπία είναι έχει παραμορφώσεις. Όσο πιο μεγάλη έκταση κάνεις, τόσο πιο μεγάλα θα είναι τα υπόλοιπα. Δοκιμάσε να κάνεις rubbersheet χρησιμοποιώντας τα 4 σημείου του κανάβου γύρω από την περιοχή που σε ενδιαφέρει. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι και καλυτερα του μέτρου για κάθε σημείο.
chrisven Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22 , 2009 συνήθως μόνο στο τμήμα που με ενδιαφέρει και ναι με πολύ καλά αποτελέσματα. έχουν υπάρξει όμως φορές που χρειάστηκε όχι μόνο σε 1 αλλά σε 4 ολόκληρα φύλλα
Thanos83 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22 , 2009 ... τις περισσότερες φορές που έχω δοκιμάσει να γεωαναφέρω χάρτη, συνήθως τα 1/5000 δεν έχω καλά αποτελέσματα με scale.τωρα βέβαια δεν ξέρω αν επηρεάζει και το κάθε scanner την παραμόρφωση ... συνήθως μόνο στο τμήμα που με ενδιαφέρει και ναι με πολύ καλά αποτελέσματα. έχουν υπάρξει όμως φορές που χρειάστηκε όχι μόνο σε 1 αλλά σε 4 ολόκληρα φύλλα Τελικά έχεις ή δεν έχεις καλά αποτελέσματα?? Με μπέρδεψες λίγο...
chrisven Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22 , 2009 thano μόνος σου μπερδεύτηκες την πρώτη φορά μίλησα για scale απλό και τη δεύτερη για rubbersheet
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα