Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόσβαση σε ακάλυπτο χώρο


Recommended Posts

Και για τους δύο τοίχους ισχύει ... ή κολλάς ή απέχεις, δεν επιτρέπονται ενδιάμεσες καταστάσεις εντός της υποχρεωτικής απόστασης.

Καλησπέρα σε όλους.

Link to comment
Share on other sites

μα κανενας απο τους δυο τοιχους δεν ειναι μεσα στις υποχρεωτικές αποστασεις απο τα όρια σε κανενα σημειο του. Τα τριγωνακια γιατι να τα μετρησω? κολλησα τωρα τελειως...

Link to comment
Share on other sites

Συν/φε μέτρησε την απόσταση ενός σημείου των 2 τοίχων σου (που βρίσκονται επί της υποτείνουσας των κόκκινων τριγώνων) από τα όμορα όρια και  θα καταλάβεις ότι είναι μικρότερη της επιτρεπόμενης δ  κατά τον ΝΟΚ (3,10-320μ!)

δηλ εν ολίγοις αν οι τοίχοι ήταν κάθετοι στα 2 όρια δεν θα είχες τέτοιο πρόβλημα

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

μπορείς να δημιουργήσεις μια είσοδο στον ακάλυπτο αν κάνεις ένα πλατύσκαλο στα σκ. 8-12. Θα πρέπει να προσθέσεις  κάποια σκαλοπάτια στην αρχή και τέλος της σκάλας αλλά νομίζω έχεις περιθώριο να βγει σωστή η σκάλα. Απο το πλατύσκαλο θα χρειαστείς όμως 7 σκαλοπάτια για να κατεβείς στον ακάλυπτο τα οποία είναι καλύτερη λύση απο το να σκάβεις στο υπόγειο για σκάλα απο εκεί. Ένα θέμα μπορεί να προκύψει απο τις απαιτήσεις για ΑΜΕΑ όπου αναφέρει οτι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε όλους τους κοινοχρ. ακάλυπτους χώρους (ίσως με την ιδιοχρ. να μπορεί να το παρακάμψεις)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλημέρα!

Να ξεκινήσω με μια σημαντική τροποποίηση σχετικά με το θέμα :

Ο Ν.4759/20 τροποποίησε το Άρθ. 12 παρ. 1.δ ως εξής :

δ) Ο υποχρεωτικός ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου που αφήνεται σε επαφή, με ένα ή περισσότερα όρια του οικοπέδου, έχει διαστάσεις τουλάχιστον δ ή Δ και πρέπει να είναι προσπελάσιμος από τους χώρους κοινής χρήσης του κτιρίου.

Περίμενα να έχει μετακινηθεί η διαγραμμένη φράση σε κάποιο άλλο σημείο του ΝΟΚ, το οποίο να ισχύει και για τους οικισμούς και για τις εκτός σχεδίου περιοχές, όμως όσο και αν το έψαξα δεν το βρήκα... μήπως το εντόπισε κανείς;

Αν έχει απλά διαγραφτεί - για κάποιον ανεξήγητο λόγο - τότε ανοίγει την πόρτα σε μια νέα εποχή τερατογενέσεων, σαν αυτές που βλέπαμε σε παλιότερες άδειες και απασχολούν topics σαν και αυτό. (Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να υπάρχει η διάταξη αυτή στο Άρθρο 12 : αφενός ορίζει μία έννοια, άρα θα έπρεπε να βρίσκεται στο Άρθ. 2, αφετέρου δεν ισχύει ως προς τις ελάχιστες διαστάσεις δ ή Δ αφού υπάρχουν παρεκκλίσεις, π.χ. στο Άρθ. 14 παρ. 1.στ και παρ. 4) 

---------------------------------------------

Η δική μου αντίστοιχη περίπτωση αφορά οικισμό < 2000 κατοίκων : αν δεν κάνω λάθος, προ ΝΟΚ ίσχυε παντού το Άρθ. 8 παρ. 2 του ΓΟΚ '85 (έχοντας όμως υπόψη και κάποιες εξαιρέσεις βάσει του Εγγράφου 19295 / 12-6-89, που περιπλέκει λίγο τα πράγματα). 

Τί ισχύει στους οικισμούς αυτούς, από την στιγμή που δεν είχαν ποτέ εφαρμογή οι παρ. 1 και 2 του Άρθ. 12 του ΝΟΚ; Ίσχυε και εξακολουθεί να ισχύει η αντίστοιχη διάταξη του Άρθ. 8 του ΓΟΚ'85 (υποχρεωτική προσπέλαση μέσω κοινόχρηστων χώρων); 

Γενικά, δεν μου φαίνεται λογικό να υπάρχουν ακάλυπτοι - υποχρεωτικοί ή μη - στους οποίους να μην έχουν πρόσβαση όλοι οι ιδιοκτήτες, σημερινοί ή μελλοντικοί, ασχέτως αν κάποια τμήματα αποδοθούν σε αποκλειστική χρήση με συμβολαιογραφική πράξη, αφού ο ακάλυπτος είναι πάντοτε κοινόκτητος και η επιφάνεια του οικοπέδου ανήκει σε όλους τους συνιδιοκτήτες εξ' αδιαιρέτου. 

---------------------------------------------

Επιπλέον, σχετικά με τα post που αφορούν το τελευταίο κτίσμα :  Τα "τριγωνάκια" στις πλευρές που δεν είναι κάθετες στα όρια του οικοπέδου (στο σχέδιο του tipispok) δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν, μετά την έκδοση του Ν.4759/20, κατά το Άρθ. 14 παρ. 4 ως "εσοχές"; (όπως και κατά την παρ. 1.γ, πριν τον Ν.4759/20, εφόσον υπάρχει γειτονικό κτίριο σε επαφή). Από την στιγμή που επιτρέπεται πλευρά κτιρίου σε απόσταση < δ και μάλιστα με ανοίγματα, γιατί να μην επιτρέπεται και πλευρά υπό γωνία λίγο μικρότερη των 90°;  (Στην περίπτωση αυτή, για την εξασφάλιση φυσικού φωτισμού / αερισμού στο Δωμάτιο θεωρώ ότι θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη η επιφάνεια της μπαλκονόπορτας σε προβολή παράλληλη με το όριο)

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Aγαπητέ Albireo, σήμερα πήρα από το Γραφείο Ενημέρωσης για θέματα ΝΟΚ του ΤΕΕ Θεσσαλονίκης, την απάντηση, ότι για όποια θέματα δεν αναφέρονται στο ΝΟΚ, ισχύουν τα όσα αναφέρονται στο ΓΟΚ (Ν.1577/1985). Σου απαντώ, έτσι, για το ερώτημα σου, εάν ισχύει η παρ. 2 του άρθρου 8 του ΓΟΚ. Αλλά, το γεγονός ότι το ίδιο Γραφείο, με πληροφόρησε επίσης, ότι η πρόσβαση στον/στους ακαλύπτους θα πρέπει να είναι εξωτερική, δηλαδή σε συνέχεια με τον μπροστινό ακάλυπτο, μου κλόνισε την αξιοπιστία και για την πρώτη ενημέρωση.

Βαδίζουμε στο άγνωστο...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.