ALEXXA Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23 , 2009 Καλησπέρα, είμαι μηχανικός και θάλω να κάνω μια ερώτηση καθώς καλουμε να την απαντήσω σε πελάτη. Υπάρχει ένα οικόπεδο 405τ.μ. οπου το έχουν 4 ιδιοκτήτες με ποσοστό εξ αδιαιρέτου 25% έκαστος, στο εν λόγω οικόπεδο υπάρχουν τρία παλαια κτίσματα του 1957 οπου μένουν οι 3 από τους 4 ιδιοκτήτες εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια. δεν υπάρχει κάθετη ιδιοκτησία και τα κτίσματα αυτά ανοίκουν και στους 4 συνιδιοκτήτες κατά 25% στον καθένα. Ο συνιδιοκτήτης ο οποίος μέχρι τώρα δεν έμενε σε αυτά τα σπίτια διεκδικεί το ποσοστό του. Ξέρετε τι μπορεί να πετύχει αυτός που διεκδικεί το ποσοστό του και τι συνέπειες μπορει να έχουν οι ενέργειές του σε αυτούς που μέναν τόσα χρόνια στα σπίτια?
agios Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23 , 2009 Εάν οι 4 ιδιοκτήτες έχουν συμβόλαιο τότε ναι τα σπίτια ανήκουν σε όλους σε ποσοστό 25%. Εάν δεν υπάρχει συμβόλαιο και μιλάμε για παράδειγμα για άτυπη κληρονομιά τότε κάτι γίνεται με δικαστήριο.
ALEXXA Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24 , 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24 , 2009 Καλημέρα και ευχαριστω για την απάντηση. υπάρχουν συμβόλαια που αναγρλαφουν ότι όλοι έχουν το 25% από όλα... Απλα αυτοι που μενουν μέσα φοβούνται μήπως ξαφνικά βρεθούν χωρίς σπίτι
dgt Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24 , 2009 Δε θα μεινουν χωρις σπιτι...θα εχουν το 25% συμβουλη μου, να κανουν συσταση.
m&p Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24 , 2009 Κατ' αρχήν τα συμβόλαια ιδιοκτησίας αναφέρουν ότι όλοι έχουν εξ'αδιαιρέτου 25% παντού (οικόπεδο μετα των επαυτού κτισμάτων) ή ξεχωρίζει τα κτίσματα (π.χ. 25% στο οικόπεδο με δικαίωμα χρήσης του τάδε κτιρίου ορόφου κλπ...)? Μετά τι εννοείς μένουν 25 χρόνια εκεί και ο άλλος διεκδικεί το ποσοστό του? Δεν υπήρχε συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων? Ο τέταρτος το δήλωνε το δικό του ποσοστό στην εφορία?
[email protected] Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24 , 2009 Το δήλωνε-δεν το δήλωνε αν έχει τίτλο του ανήκει.Το αν θα πληρώσει πρόστιμα για το Ε9 είναι άσχετο. Αν όντως είναι οικόπεδο κ δεν είναι γήπεδο,γίνεται σύσταση καθέτου,και μετά αν υπάρχει λειτουργική δυνατότητα γίνεται σύσταση οριζοντίας επί καθέτου. Και οι υπόλοιποι έχουν δίκιο να φοβούνται,μπορεί να μείνει ΟΠΟΙΟΣ θέλει σε ΟΠΟΙΟ κτίσμα θέλει.Αυτό γίνεται στα εξ' αδιαιρέτου..... Ίδιο περιστατικό που περιγράφει την ωμή έλληνική πραγματικότητα στα εξ' αδιαιρέτου: Οικογένεια παραμελημένη κ καταχρεωμένη,διεκδικεί ενοίκιο από συγγενείς που μένουν ήδη σε διαμέρισμα εξ' αδιαιρέτου με αυτούς.Όντας Ελληνάρες αυτοί που έμεναν ήδη μέσα,ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ.Όντας Ελληνάρες κ αυτοί που διεκδικούσαν,μπαίνουν στο διαμέρισμα την ώρα που υπήρχαν καλεσμένοι και αδειάζουν ένα ΚΑΘΙΚΙ γεμάτο στο σαλόνι.......... Αυτά για τα εξ' αδιαιρέτου........
pk10gr Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24 , 2009 Λοιπον σε ενα κομματι γης (οικοπεδο ή γηπεδο) εχουν απο 101.25 τμ εκαστως.. Μεσα εκει υπαρχουν 3 κατοικιες του 57.. Αν ειναι γηπεδο τοτε ουσιαστικα δεν μπορει να γινει σχεδον τιποτα.. Ολοι απο 25%.. Αν ειναι οικοπεδο 1)η θεση των κατοικιων επιτρεπει να γινει καθετη ωστε μεσα στα 100τμ των τρειων να υπαρχει και απο μια κατοικια και να περισεψει το τεταρτο??? Αν οχι υπαρχει γενικοτερο προβλημα.. Αν ναι 2)Οι ΟΔ επιτρεπουν στον τεταρτο να εκμεταλευτει το δικο του μερος??? Αν οχι υπαρχει παλι προβλημα.. Αν ναι 3)Μηπως ειναι δυνατον να βρεθει μια φορμουλα κατα καποιο τροπο αποζημιωσης του τεταρτου για το γεγονος οτι παιρνει μονο γη (υπολογιζοντας βεβαια και την παλαιοτητα των κτιριων)??? Στις περιπτωσεις που η απαντηση στο 2 και 3 ειναι αρνητικες τοτε η μονη πραγματικη λυση ειναι αν ο τεταρτος (με τη συγκαταθεση των αλλων φυσικα) ειναι διατεθιμενος να αποζημειωθει και να βρει αλλου οικοπεδο.. Το τελευταιο το εχω κανει σε παρμοια περιπτωση οικοπεδου οπου ηταν 3 δικαιουχοι με ενα σπιτι μεσα.. Ο ενας πηρε το μισο οικοπεδο και το σπτι χωρις αλλο δικαιωμα δομησης, ο δευτερος το αλλο μισο οικοπεδο, και οι δυο μαζι "πληρωσαν" κατ'αναλογια αυτου που πηραν στον τριτο το μερτικο του.. Αυτο βεβαια προυποθετει θετικους ανθρωπους.. Οποτε αν δεν το εχεις αυτο παλι προβλημα.. Γενικα, πολλα προβληματα φαινεται να εχεις..
m&p Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24 , 2009 [email protected] είσαι σίγουρος/η? Έχω περίπτωση που το πήραν με χρησηκτισία (συγνώμη για την ορθογραφία είμαι ανορθόγραφη) ... Έμεναν μέσα, το νέμονταν και το κατείχαν χωρίς να τους ενοχλήσει κάποιος... και το πήραν!!! Δεν είχαν καν τίτλο, και αυτός που είχε τίτλο...έμεινε με τον τίτλο στο χέρι...Αυτό πριν 2-3 χρόνια!!! Μήπως γιαυτό εμφανίστηκε από το πουθενά ο τέταρτος?
[email protected] Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24 , 2009 m&p Όταν δεν είμαι σίγουρος,δηλώνω επιφύλαξη.Στο συγκεκριμένο δεν δήλωσα,άρα είμαι σίγουρος. Δεν αναφέρθηκε πουθενά χρησικτησία.Άρα δεν έγινε συμβόλαιο,άσχετα με το πόσα χρόνια πέρασαν.Αυτό μπορεί να ήταν παράλειψη των υπόλοιπων 3 ιδιοκτητών.Η χρησικτησία δεν είναι αυτεπίκλητη. Είπες επίσης:''...(π.χ. 25% στο οικόπεδο με δικαίωμα χρήσης του τάδε κτιρίου ορόφου κλπ...)'' και ''κατείχαν χωρίς να τους ενοχλήσει κάποιος... και το πήραν!!! '' Ουσιαστικά δηλώνεις 1.κάθετη 2.οριζόντια ιδιοκτησία και 3.τρεις συμβ/κές πράξεις μεταγεγραμμένες,κάτι που δεν ανέφερε η ALEXXA. Άρα η γνώμη μου βασίζεται ΜΟΝΟ σε ό,τι ειπώθηκε,γιατί δεν μπορώ να αναγνωρίζω ως δεδομένα κάποια πράγματα που δεν αναφέρθηκαν. Αν δεν έγινε καμία συμβ/κή πράξη που να ορίζει ΔΙΑΙΡΕΤΗ ιδιοκτησία,τότε ισχύει το ΕΞ' ΑΔΙΑΙΡΕΤΟΥ=Α-Δ-Ι-Α-Ι-Ρ-Ε-Τ-Η ιδιοκτησία,όλοι έχουν σε κάθε τ.μ. κτίσματος ή γής ιδιοκτησιακό δικαίωμα κατά το ποσοστό τους. Αυτά
ikarnaris Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24 , 2009 zavi να ρωτήσω κάτι?? επειδή πρόσφατα είχα μια περίπτωση που με παίδεψε αρκετά, στο συμβόλαιο αναφέρει ότι το εν λόγω αγροτεμάχιο (1ο λάθος καθώς ήταν οικόπεδο όταν συντάχθηκε το συμβόλαιο) ανήκει στον μεν Α ιδιοκτήτη ΔΙΑΙΡΕΤΩΣ το τάδε κομμάτι και στον άλλο ιδιοκτήτη ΔΙΑΙΡΕΤΩΣ το εναπομείναν.. Σε ερώτηση που έκανα σε συμβολαιογράφο μου είπε ρητά ότι το συμβόλαιο είναι άκυρο καθώς δεν έχει ξανακούσει κάτι τέτοιο (τόνισε δηλαδή ότι δεν είναι κάθετη αλλά ούτε κ εξ'αδιαιρέτου). Δεδομένων των συμβολαιογραφικών γνώσεών σου, γνωρίζεις κάτι επ'αυτού??
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα