Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βεβαίωση στατικής επάρκειας αντιχαλαζικής εγκατάστασης


 

Recommended Posts

Καλησπέρα σας

Σύμφωνα με το Υπομέτρο 5.1: «Επενδύσεις σε προληπτικά μετρά που σκοπεύουν στη μείωση των δυσμενών επιπτώσεων πιθανών φυσικών φαινομένων, δυσμενών καιρικών συνθηκών και καταστροφικών συμβάντων» κάθε υποβαλλόμενη αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από τα κατωτέρω (σελ. 37 συνημμένου αρχείου):


1) Σχηματική απεικόνιση επί του σχεδίου, όπως προκύπτει από τον ορθοφωτοχάρτη του επιλέξιμου αγροτεμαχίου (ΟΣΔΕ 2017), των σημείων τοποθέτησης των στύλων και των αγκυρίων και περιγραφή των βασικών δομικών στοιχείων της εγκατάστασης.


2) Προς τούτο θα προσκομίζονται με την υποβολή της αίτησης υποχρεωτικά τα ακόλουθα: σχετική βεβαίωση στατικής επάρκειας από αρμόδιο τεχνικό μελετητή για κάθε εγκατάσταση που περιγράφεται στον Πίνακα 1 του παρόντος Παραρτήματος. Για τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις θα υποβάλλεται φάκελος στατικής μελέτης με υπογραφή και σφραγίδα αρμόδιου μηχανικού καθώς απαιτείται και η ευθύνη επίβλεψης καλής εκτέλεσης. Oι αναφερόμενες μελέτες αποτελούν επιλέξιμες δαπάνες στο παρόν πρόγραμμα.

 

Στον Πίνακα 1 (σελ. 39 συνημμένου αρχείου) περιγράφονται τα ελάχιστα τεχνικά χαρακτηριστικά και ο ελάχιστος αριθμός στύλων ανά στρέμμα για εγκατάσταση συστήματος αντιχαλαζικής προστασίας, αντιβροχικής προστασίας και συνδυαστικής προστασίας.

 

Στην ιστοσελίδα του ΕΛΓΑ στις απαντήσεις ερωτημάτων σχετικά με το Μ.5.1 για το σκαρίφημα και τη βεβαίωση στατικής επάρκειας υπάρχουν οι εξής απαντήσεις:

 

Ερώτηση: Τι περιλαμβάνει η σχηματική απεικόνιση επί του σχεδίου της επενδυτικής πρότασης που απαιτείται στο παράρτημα 4;

Απάντηση: Η σχηματική απεικόνιση της επενδυτικής πρότασης περιλαμβάνει το σχήμα, την έκταση και τα γεωχωρικά σημεία του αγροτεμαχίου και της εγκατάστασης, όπως αυτό προκύπτει από τον ορθοφωτοχάρτη του ΟΣΔΕ 2017, τις γραμμές και τις αποστάσεις φύτευσης, τα σημεία τοποθέτησης των στύλων και των αγκυρίων και μία περιγραφή των βασικών δομικών στοιχείων της εγκατάστασης, σύμφωνα με την ορολογία της  πρόσκλησης. Μπορεί να έχει και την μορφή απλού σκαριφήματος, αρκεί να είναι ευκρινή τα παραπάνω στοιχεία.

 

Ερώτηση: Τι περιλαμβάνει η βεβαίωση στατικής επάρκειας και ποιος την υπογράφει;

Απάντηση: Η βεβαίωση στατικής επάρκειας είναι μία βεβαίωση από τον υπεύθυνο της επενδυτικής πρότασης, η οποία λαμβάνει υπόψη  τις ιδιαιτερότητες του αγροτεμάχιου (έδαφος, έκθεση σε ανέμους κλπ) και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση. Ουσιαστικά είναι ένα έγγραφο ανάληψης ευθύνης για την επενδυτική τεχνική πρόταση, που υποβάλλεται με την υποβολή της αίτησης στήριξης αλλά και με την υποβολή της τελικής αίτησης πληρωμής. 

 

Για το πρώτο ερώτημα είναι σαφής η απάντηση οπότε δεν υπάρχει καμία απορία.

Μου ζητήθηκε να εκδώσω βεβαίωση στατικής επάρκειας για εγκατάσταση αντιχαλαζικής προστασίας από τον κατασκευαστή της για κάποιους πελάτες τους που θέλουν να καταθέσουν αίτηση στο πρόγραμμα αυτό.

Οι εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν ανήκουν στον Πίνακα 1, δηλαδή διαθέτουν τα ελάχιστα τεχνικά χαρακτηριστικά και σε κάποιες περιπτώσεις τα υπερβαίνουν κιόλας.

Για παράδειγμα σε αντιχαλαζική εγκατάσταση άμπελου με στύλους = 3μ οι ελάχιστες διαστάσεις για σιδηρογωνίες είναι 40x40x4mm και ο κατασκευαστής δίνει σιδηρογωνίες 50x50x5mm.

Θα θεωρούταν σωστό να εκδοθεί βεβαίωση στατικής επάρκειας για μία τέτοια εγκατάσταση η οποία έχει τεχνικά χαρακτηριστικά μεγαλύτερα από τα ελάχιστα ή θα έπρεπε να υποβληθεί φάκελος στατικής μελέτης σύμφωνα με το ότι γράφει στη σελ. 37 της πρόσκλησης ενδιαφέροντος;

Μια τέτοια βεβαίωση στατικής επάρκειας τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει στην περιγραφή της;

Έχει ασχοληθεί κανένας με τέτοιες βεβαιώσεις στατικής επάρκειας και με τις σχηματικές απεικονίσεις επί του σχεδίου της επενδυτικής πρότασης;

 

prosklhsh_metro5_130415.pdf

Edited by giorgos_lar
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα,

Επειδή και εγώ ενδιαφέρομαι για τις ίδιες ακριβώς πληροφοριές σε περίπτωση που υπάρχουν διευκρινίσεις επί του θέματος θα σε παρακαλούσα να τις ποστάρεις ως απάντηση στο σχόλιο μου.

Σε ευχαριστώ

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.