nik Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 20 , 2018 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 20 , 2018 Θέλω να θέσω κάποιες απορίες για την προσομοίωση φέρουσας με πεσσούς. α) Καταρχάς πόσο ακριβή την θεωρείτε μία τέτοια προσομοίωση ? Π.χ. στο σχήμα που επισυνάπτω, πως θα προσομοιώνατε την κατασκευή ? Με δύο στάθμες (βάση και οροφή) όπως το δείχνω ή με περισσότερες π.χ. μία πρόσθετη στάθμη στα σενάζια-πρέκια ? β) Επίσης στους πεσσούς, τα ύψη ποδιάς - πρεκιού δεν παίζουν ρόλο ? Δηλαδή αν η ποδιά του παραθύρου δεν είναι 1μ αλλά είναι 1,50μ η προσομοίωση αλλάζει σε κάτι ? Είναι σωστό να αγνοούμε την τοιχοποιία κάτω από την ποδιά και πάνω από το πρέκι ? γ) Σημαντικότερη ερώτηση. Σε τέτοιες προσομοιώσεις με γραμμικά μέλη - πεσσούς , οι ροπές που υπολογίζονται είναι σωστές ? Το ρωτάω γιατί παίζουν ρόλο για τον υπολογισμό της εκκεντρότητας e=M/N. Θυμίζω ότι στον έλεγχο τέμνουσας Vrd=fvd * t * lc , lc είναι το θλιβόμενο μήκος του πεσσού που υπολογίζεται από την σχέση Lc=3*(L/2-e). Όπου L το μήκος του τοίχου και e η εκκεντρότητα = Μ/Ν (ροπή/αξονικό φορτίο). Σε συνήθεις περιπτώσεις όπου το μήκος είναι μικρό π.χ. πεσσός μεταξύ δύο διαδοχικών παραθύρων μήκους 1μ. με μία ροπή Μ σχετικά μεγάλη το Lc βγαίνει αρνητικό άρα έχουμε αστάθεια. Πως το αντιμετωπίζετε αυτό ?
Directionless Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22 , 2018 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22 , 2018 (edited) On 20/6/2018 at 10:17 ΠΜ, nik said: Θέλω να θέσω κάποιες απορίες για την προσομοίωση φέρουσας με πεσσούς. α) Καταρχάς πόσο ακριβή την θεωρείτε μία τέτοια προσομοίωση ? Π.χ. στο σχήμα που επισυνάπτω, πως θα προσομοιώνατε την κατασκευή ? Με δύο στάθμες (βάση και οροφή) όπως το δείχνω ή με περισσότερες π.χ. μία πρόσθετη στάθμη στα σενάζια-πρέκια ? β) Επίσης στους πεσσούς, τα ύψη ποδιάς - πρεκιού δεν παίζουν ρόλο ? Δηλαδή αν η ποδιά του παραθύρου δεν είναι 1μ αλλά είναι 1,50μ η προσομοίωση αλλάζει σε κάτι ? Είναι σωστό να αγνοούμε την τοιχοποιία κάτω από την ποδιά και πάνω από το πρέκι ? γ) Σημαντικότερη ερώτηση. Σε τέτοιες προσομοιώσεις με γραμμικά μέλη - πεσσούς , οι ροπές που υπολογίζονται είναι σωστές ? Το ρωτάω γιατί παίζουν ρόλο για τον υπολογισμό της εκκεντρότητας e=M/N. Θυμίζω ότι στον έλεγχο τέμνουσας Vrd=fvd * t * lc , lc είναι το θλιβόμενο μήκος του πεσσού που υπολογίζεται από την σχέση Lc=3*(L/2-e). Όπου L το μήκος του τοίχου και e η εκκεντρότητα = Μ/Ν (ροπή/αξονικό φορτίο). Σε συνήθεις περιπτώσεις όπου το μήκος είναι μικρό π.χ. πεσσός μεταξύ δύο διαδοχικών παραθύρων μήκους 1μ. με μία ροπή Μ σχετικά μεγάλη το Lc βγαίνει αρνητικό άρα έχουμε αστάθεια. Πως το αντιμετωπίζετε αυτό ? Το (α) είναι λάθος. Πεσσοι στο σχήμα σου ορίζονται τρεις : ο αριστερά με ύψος 1μ, ο μεσαίος με ύψος 1μ και ο τρίτος (δεξιά) με ύψος 2μ. Έχεις και τα υπερθυρα (λωρίδες πλάτους 1,5μ και 1μ και ύψους 2μ.). β) Είτε το λάβεις είτε όχι, δεν θα επαρκεί (λόγω έλλειψης αξονικού). γ) Αναφέρεσαι σε υφιστάμενο ή σε νέα κατασκευή; Edited Ιούνιος 22 , 2018 by Directionless
nik Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22 , 2018 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22 , 2018 Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι τόσο κοντοί οι πεσσοί που λες ? Πόσες στάθμες βάζεις στο προσομοίωμα ? Μπορείς να εξηγήσεις πιο αναλυτικά το προσομοίωμα που κάνεις ? Δηλαδή τον τοίχο από τα 2μ και πάνω τον θεωρείς φορτίο μόνο ? Μιλάω για υφιστάμενο.
Directionless Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22 , 2018 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22 , 2018 3 λεπτά πριν, nik said: Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι τόσο κοντοί οι πεσσοί που λες ? Πόσες στάθμες βάζεις στο προσομοίωμα ? Μπορείς να εξηγήσεις πιο αναλυτικά το προσομοίωμα που κάνεις ? Δηλαδή τον τοίχο από τα 2μ και πάνω τον θεωρείς φορτίο μόνο ? Μιλάω για υφιστάμενο. Δύο στάθμες : μια στον πόδα και μια στην κεφαλή. Κάνεις section cut (sap2000) ή ορίζεις pier & spandrel (etabs), ολοκληρώνεις τις τάσεις στις στάθμες αυτές και ελέγχεις με εντατικά μεγέθη. Όχι, όχι όλο. Σου είπα και πιο πάνω ποιά τμήματα ορίζονται ως υπερθυρα. Αν μιλάς για υφιστάμενο, είναι δεδομένο ότι θα έχεις τέτοια φαινόμενα για σεισμό σχεδιασμού και ελαστικές αναλύσεις. Αν μιλάς για νέο, η διαζωματική θα σου έλυνε ένα μεγάλο πρόβλημα λόγω θεώρησης περίσφιξης εκατέρωθεν των στοιχείων (αν θυμάμαι καλά, λαμβάνεις lc όλο το μήκος). Ζητώ συγγνώμη, γράφω από κινητό, για αυτό και είμαι λακωνικός στις απαντήσεις.
nik Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22 , 2018 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22 , 2018 Ναι δεν καταλαβαίνω λίγο τι μου λες οπότε αν βρεις χρόνο κάποια στιγμή να μου εξηγήσεις λίγο καλύτερα την προσομοίωση γιατί δεν την καταλαβαίνω. Επίσης να σου πω ότι λύνω με ελληνικό πρόγραμμα με μόνο γραμμικά μέλη. Όχι SAP-Etabs κ.τ.λ.
Directionless Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22 , 2018 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22 , 2018 Ναι άκου, μόλις βρω λίγο χρόνο θα σου γράψω κάτι παραπάνω. 1
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα