Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μαντρότοιχος με κλίση ανάμεσα σε οικόπεδα.


Dilmah

Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

Καταρχήν είμαι ιδιώτης και έχω ήδη απευθυνθεί σε μηχανικό αλλά δεν ξέρω τι εμπειρία έχει και θα ήθελα να σας ρωτήσω.

Ελπίζω να μη δημιουργώ πρόβλημα στο forum σας.

 

Κληρονόμησα το πατρικό μου σπίτι και με αυτό όπως πάντα και κάποια προβλήματα που έχει. Η κατασκευή είναι του 1989.

Το σπίτι αυτό βρίσκεται σε οικόπεδο το οποίο γειτνιάζει με άλλο οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται άλλη οικοδομή κατασκευής ~1980.

Οι οικοδομές αυτές δεν εφάπτονται αλλά υπάρχει ένα κενό κήπου/γκαράζ και από τη μια και από την άλλη με αποτέλεσμα να απέχει η μία από την άλλη ~10 μέτρα και κάπου ανάμεσα να βρίσκεται ο μοναδικός φράχτης/μάντρα ο οποίος και ανήκει στο δικό μου οικόπεδο. Για να είμαι ξεκάθαρος, η άλλη οικοδομή δεν έχει φράχτη/μάντρα. 

Το ζήτημα είναι ότι στον κενό αυτό χώρο της διπλανής οικοδομής, έχει φτιαχτεί γκαράζ, υπαίθριο με ταυτόχρονη εκσκαφή του εδάφους κάτω από το επίπεδο του δρόμου. Οι εργασίες για την κατασκευή του ίσως και να έγιναν πριν καν σκεφτούν οι γονείς μου να αγοράσουν το οικόπεδό μας.

Από τη δική μου μεριά υπάρχει στον αντίστοιχο κενό χώρο, κήπος και κάποια δέντρα από αυτά που κάνουν μεγάλες ρίζες.

Ο φράχτης που υπάρχει στο οικόπεδό μου, είναι φτιαγμένος με τσιμεντόλιθους (υπάρχει πριν από το σπίτι μου κατά 99%, δηλαδή πήγε μαζί με την αγορά του οικοπέδου) και από πάνω έχει πλέγμα.

Όπως ίσως θα έχετε καταλάβει ήδη, ο φράχτης/μάντρα έχει πάρει μια κλίση εδώ και χρόνια (πολύ πριν περιέλθει στην ιδιοκτησία  μου) και έχω αρχίσει να ανησυχώ.

Όπως σας είπα έχω μιλήσει με μηχανικό και μου έχει προτείνει κάποιες λύσεις. Δεν ξέρει όμως να μου απαντήσει, όπως δεν ξέρει και ο δικηγόρος μου (να τους αλλάξω λέτε; :-) ), για ένα τελευταίο ζήτημα που θα ήθελα να μελετήσω πριν δώσω το οκ για έναρξη εργασιών. 

Από τη στιγμή που το διπλανό οικόπεδο, βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του δρόμου, δε θα έπρεπε να έχουν και οι ιδιοκτήτες του προβεί σε έργα αντιστήριξης ή να έχουν μέρος της ευθύνης του τι μέλλει γενέσθαι με το φράχτη/μάντρα μου;

Δε θέλω να τους βάλω να κάνουν κάτι με δικά τους έξοδα αλλά με ενδιαφέρει να ξέρω αν είναι και δική τους ευθύνη γιατί μια από τις επιλογές που μειώνει αρκετά το κόστος και είναι και περιβαλλοντικά πιό φιλική, έχει να κάνει και με θεμελίωση που ίσως αγγίξει το δικό τους οικόπεδο μιας και διαφορετικά πρέπει να κοπούν και δέντρα που ανήκουν σε δασικά είδη. Αν υπάρχει μερίδιο ευθύνης τους θα ήθελα να τους προτείνω, με δικά μου έξοδα, να φτιαχτούν αυτά που πρέπει και από τη δική τους μεριά και να γλυτώσουμε και χρήματα αλλά και τα δέντρα που τα λυπάμαι και δεν ξέρω και αν θα πάρω και άδεια για να κοπούν.

Υπάρχει κάτι νομικό πάνω σε αυτά που σας έγραψα; 

 

Σας ευχαριστώ πολύ!

Edited by Dilmah
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.