Μετάβαση στο περιεχόμενο

ψύξη/θέρμανση/ΖΝΧ με αντλία θερμότητας και ηλιακό θερμοσίφωνα


panos1974

Recommended Posts

γεια σας,

Πρόκειται για ανακαίνιση πέτρινης μονοκατοικίας 100τ.μ. στην βόρεια Κρήτη. Ο πετράς έχει ξεκινήσει την αποκατάσταση των τοίχων και θα ήθελα λίγο τα φώτα σας για κάποια ζητήματα που αφορούν κυρίως τις οδεύσεις που πρέπει να προνοήσουμε για κάποια σημεία ώστε να μην ξανασπάμε:

α) Σκέφτομαι να τοποθετήσω Αντλία θερμότητας monoblock σε συνεργασία με ηλιακό θερμοσίφωνα και σώματα fan coil  για ψύξη/θέρμανση/ΖΝΧ. Η ιδέα είναι να έχουμε το καλοκαίρι ψύξη από την αθ και ζνχ από τον ηλιακό με υποβοήθηση από ηλεκτρικό αντιστάτη, ενώ τον χειμώνα θέρμανση από την αθ και ζνχ από συνεργασία ηλιακό-αθ-αντιστάτης. Είναι ΟΚ σαν κεντρική ιδέα; Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να λάβω υπόψη πριν μιλήσω με τον ψυκτικό; π.χ. δοχείο αδρανείας. Να σημειώσω ότι θέλω χειμώνα καλοκαίρι ζνχ για όλο το 24ωρο.

β) Πόσος χώρος εκτιμάτε ότι χρειάζεται για τα παραπάνω; σκέφτομαι η α/θ να τοποθετηθεί στην οροφή

γ) Για το παραπάνω σύστημα απαιτείται ένας και ΜΟΝΟ θερμοστάτης χώρου; Οι θερμοστάτες των fan coil ελέγχουν μόνο τη εκκίνηση του ανεμιστήρα του κάθε φαν κοιλ και δεν συνδέονται κεντρικά;

Αν ισχύει το πρώτο καταλαβαίνω ότι θα πρέπει να υπάρχει μία όδευση για τη σύνδεση του θερμοστάτη χώρου με την ηλεκτροβάνα. Η ηλεκτροβάνα βρίσκεται στον ίδιο χώρο που είναι η αντλία θερμότητας ή βρίσκεται εκεί που θα μαζεύονται τα νερά; 

δ) Δίπλα από την μονοκατοικία υπάρχει ένα δωμάτιο 12 τ.μ. με δική του είσοδο. Προτείνετε να συνδεθεί και αυτό με το σύστημα ψύξης/θέρμνσης/ζνχ  ή να αυτονομηθεί π.χ. με Air condition και ηλιακό θερμοσίφωνα; Το ρωτάω γιατί μπορεί όταν κατοικείται μόνο το μικρό δωμάτιο ή αθ θα δουλεύει μόνο για αυτό κ υποθετώ ότι θα είναι αρκετά μεγάλη η κατανάλωση και το μηχάνημα θα "κουράζεται".

Ευχαριστώ πολύ 

 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα panos1974,

Το σύστημα που αναφέρεις μπορεί να σου φαίνεται απλό αλλά δεν είναι. Απλά να σου πω ότι δεν απαιτείται μόνο ψυκτικός για να το εγκαταστήσει . Απαιτείται ηλεκτρολόγος , υδραυλικός και ψυκτικός, και καταλαβαίνεται γιατί, γιατί η εγκατάσταση είναι πολυσύνθετη.

Καλό λοιπόν είναι να απευθυνθείς σε κάποιον μηχανολόγο ή ηλεκτρολόγο μηχανικό για την εφαρμογή της εγκατάστασης,  και για την οργάνωση των παραπάνω τεχνικών.

Εάν θέλεις ή έχεις υποχρέωση αγοράς των μηχανημάτων από συγκεκριμένο ψυκτικό, αγοράστε τα από αυτόν, αλλά υπό την εποπτεία μηχανικού.

Εάν πάλι θέλεις οπωσδήποτε να τα φτιάξει ο ψυκτικός που έχεις επιλέξει, κάνε μια ερώτηση σε ένα μηχανικό των παραπάνω ειδικοτήτων για την εκπόνηση μελέτης που απαιτείται για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.  

Πάντως ο ψυκτικός μπορεί να τοποθετήσει την Α/Θ, ο υδραυλικός να βάλει τις σωληνώσεις και τα F/C, ο ηλεκτρολόγος να τοποθετήσει τα καλώδια και να κάνει τις συνδέσεις, όλα κάποιος θα πρέπει να συντονίζει όλους αυτούς και να συμβουλέψει εσένα για τις επιλογές που έχεις ως προς τον εξοπλισμό και ως προς την βέλτιστη λειτουργία της όλης εγκατάστασης.

 

Link to comment
Share on other sites

7 ώρες πριν, ioannis_g said:

Ευχαριστώ πολύ ioannnis_g,

Έχω επίγνωση της πολυπλοκότητας του θέματος και είμαι ήδη σε επικοινωνία, σε διαφορετικούς - μοιραία- χρόνους, με ηλεκτρολόγο, υδραυλικό και ψυκτικό, ενώ παλαιότερα είχα συζητήσει και με μηχανικό. Διατύπωσα αυτές τις ερωτήσεις διότι, πέρα από την εξειδικευμένη γνώση που αναγνωρίζω στους επαγγελματίες των χώρων, θα ήθελα να αξιολογώ και το δικό μου νήμα σκέψης σε σχέση με τη γνώση αυτή. Ως μη ειδικός, οι ερωτήσεις μου μπορεί να μην ακολουθούν μία διαδρομή τύπου Α=>Β=>Γ. Μπορεί να περιέχουν μόνο το Α ή μόνο το Γ.

Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο είναι καλοδεχούμενες απαντήσεις του τύπου εάν Χ και Υ ή Ζ τότε Α ή Β. Θέλω να πω ότι έθεσα τα παραπάνω ερωτήματα επειδή συζήτησα με κάποιους ειδικούς και δίχως να περιμένω από τους φίλους εδώ στο φόρουμ μονοσήμαντες λύσεις. Απλώς ως καταναλωτής προσπαθώ να αξιολογήσω και την σκέψη των ειδικών, και τη σκέψη του συντονιστή αλλά και την δική μου σκέψη. Θα εκτιμούσα πολύ κάποιες προτάσεις και σκέψεις στα ερωτήματα που έθεσα, παρόλο που διαισθάνομαι ότι για τους ειδικούς μπορεί να είναι αρκετά κουραστικό.

Φιλικά  

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.