Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

εφόσον οι απόσταση των στύλων είναι δεδομένη 2,2 μέτρα η διατομή και άρα και το κόστος είναι μονοσήμαντα ορισμένο. Εκτός αν θέλει να δοκιμάσει άλλο υλικό εκτός ξύλου αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα.

Δημοσιεύτηκε

ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας!

 

ΣτέφανοςΒ, αν εχω καταλάβει καλά νομίζω ότι η απόσταση των ζευκτών 2.2m είναι μεγάλη και θα σου δώσει μεγάλη διατομή τεγίδας. Κατά την γνώμη μου μια λογική απόσταση μεταξύ των ζευκτών είναι περίπου 1m

 

 

έχω μήκος κτιρίου 22μ. αν βάλω ζευκτά ανά 1μ , δεν θα γίνεται ....πανικός από ξύλα ; η στέγη θα είναι εμφανής από μέσα ,και πιστευω θα έχει καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα ανα 2.2μ. (πρόκειται για κτίριο που ενδιαφέρει η αισθητική, όχι μηχανουργείο κ.τ.λ)

 

Βασικά εγώ είμαι ..μεταλάς ,και μόλις μου είπαν ανά 2.2μ. ξύλινα ζευκτά ..είπα τρελλοί είστε; ..γιατί τόσο κοντά !! (τώρα μαθαίνω και την ...ξύλινη <τεχνοτροπία> :)

 

(οι στύλοι απέχουν 4.4μ άρα θα έχω ένα ενδιάμεσο ζευκτό, επί δοκού Ο/Σ, που ενώνει τους 2 στύλους Ο/Σ)

 

***Δηλαδή παιδιά, αν πούμε ότι για μεταλλικά πλαίσια η απόσταση 5,5 μ. θεωρείται μια συνήθης πρακτική , για ξύλινα η αντίστοιχη απόσταση (πάνω -κάτω, φυσικά) πόσο είναι ; 1μ ;

Δημοσιεύτηκε

Αναλόγως με τι διατομές θα "πάιξεις" , πάντως για απλές κλασικές ξύλινες στέγες η απόσταση ζευκτών είναι 1 μέτρο περίπου. Τώρα αν αισθητικά δε σου ταιριάζει πράξε αναλόφως. Πάντως τα πυκνά ξύλα δείχνουν πιο όμορφα απο τα αραιά συν του οτι δεν είναι χάλυβας είναι ξύλο.

Δημοσιεύτηκε

Η επιλογή ανάμεσα σε ήλους, βλήτρα και βίδες γίνεται με βάση την διατομή της ξυλείας, τον τύπο της και τα δεδομένα της κατασκευής. Σε μικρές διατομές πχ 60Χ120 χιλ. είναι σπάνιο να χρησιμοποιήσεις βλήτρα, διότι οι απαραίτητες ελάχιστες αποστάσεις των βλήτρων μεταξύ τους και από τις ακμές του ξύλου θα σε οδηγήσουν ή σε πολύ μικρά βλήτρα (>8χιλ) ή στην χρήση μεγαλύτερης διατομής (συνήθως σε καθοδηγεί το πρόγραμμα).

Τα βλήτρα γενικά είναι λίγο φασαρία στην εφαρμογή, άρα και πιο ακριβά. Αυτό συμβαίνει γιατί απαιτείται προδιάτρηση (!!!) με σχετικά μεγάλη ακρίβεια, ώστε να πετύχεις την τρύπα και στις μεταλλικές πλάκες αλλά και στο ξύλο. Φαίνεται απλό, αλλά δεν είναι! Γι αυτό προτείνω την χρήση των βλήτρων μόνο όταν μπορείς να χρησιμοποιείς λίγα σε κάθε σύνδεση. Επιπλέον, αν το ξύλο είναι σκληρό πχ. δρυς, καστανιά τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Μου έτυχε μελέτη σε δημόσιο έργο με 14 βλήτρα των 4χιλ. (!) Χ 8 κόμβους Χ 21 ζευκτά σε δρυ...Κάθε τρεις τρύπες θα πετάγαμε και από ένα τρυπάνι!

 

Οι ήλοι είναι μια γενικά ασφαλής επιλογή σε μικρές διατομές, αλλά σίγουρα δεν δίνει και το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Εγώ δεν θα το έβαζα σε εμφανή κατασκευή. Το ίδιο ισχύει και για τις ηλόπλακες (Gang Nail κτλ).

 

Οι συνδέσεις τύπου κύριου φορέα και δευτερεύοντα (εικόνες με τα Simpson Strong Tie) είναι πολύ αξιόπιστες, αλλά δεν έχουν εφαρμογές σε ζευκτά. Απαιτούν πείρους και προδιατρήσεις (και να ψάχνεις την τρύπα) όπως και τα βλήτρα. Επίσης δεν είναι και πολύ φτηνά, οπότε χρησιμοποιούνται μόνο σε λίγες "σοβαρές" συνδέσεις.

  • Like 1
  • Upvote 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.